Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σχολική τσάντα: Η άγνωστη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει το βάρος της στα παιδιά

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η σχολική τσάντα με την πάροδο του χρόνου αλλά και το πέρασμα της πανδημίας, βαραίνει όλο και περισσότερο ώστε να δημιουργεί προβλήματα στη σπονδυλική στήλη των παιδιών. Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από μια βαριά σχολική τσάντα;

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μετά από σχεδόν 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης, τα παιδιά σταδιακά επανέρχονται στην καθημερινότητά τους με κάποιες αλλαγές, όμως, που επιδρούν στην υγεία τους. Σε πολλά σχολεία τα παιδιά πλέον δεν επιτρέπεται να αφήνουν τον σχολικό τους εξοπλισμό εκεί (σχολικά βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής, κ.α.), εξαιτίας των μέτρων που έχουν παρθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένα να μεταφέρουν καθημερινά όλον τον υλικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την εκάστοτε μέρα.

Τα παιδιά μεταφέροντας την σχολική τσάντα καθημερινά σηκώνουν πολύ περισσότερο βάρος από το επιτρεπτό, σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, στις οποίες έχει πάρει θέση η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής αλλά και η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής. Με βάση τις παιδιατρικές οδηγίες, το βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι το 10-15% του συνολικού βάρους του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, εάν ένα παιδί 10 ετών ενδεικτικά ζυγίζει  30-35 κιλά, η σχολική τσάντα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5 με 4 κιλά. Παρόλα αυτά είναι διαπιστωμένο πως τα παιδιά σηκώνουν περισσότερο από το 25% του βάρους τους. Σύμφωνα με ενδεικτική έρευνα του ertnews.gr σε μικρό δείγμα γονέων, μια σχολική τσάντα πλέον μπορεί να ζυγίζει 5–10 κιλά.

Τα ευρήματά μας σχετικά με το βάρος της τσάντας παιδιών ηλικίας 6 – 13 ετών:

Σχολική τάξη Βάρος σχολικής τσάντας
Δευτέρα Δημοτικού 5,600 kg
Τρίτη Δημοτικού 6,000 kg
Πέμπτη Δημοτικού 6,900 kg
Έκτη Δημοτικού 7,500 kg
Πρώτη Γυμνασίου 10,500 kg

 

Φωτογραφία: Δάφνη Σκαλιώνη

Η βαριά σχολική τσάντα επηρεάζει ιδιαίτερα την κυφοσκολίωση

Μιλώντας στο ertnews.gr ο ειδικευμένος φυσικοθεραπευτής, Γεώργιος Γουδέβενος, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής Τραυματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος ειδικεύεται στην Οστεοπαθητική – Χειροπρακτική Σπονδυλικής Στήλης – Αρθρώσεων, αναλύει μια πολύ συχνή κατάσταση που βιώνουν αρκετά παιδιά στην σημερινή εποχή, την κυφοσκολίωση. «Πρόκειται για μια ιδιομορφία της σπονδυλικής στήλης, η οποία συνοδεύεται από την σκολίωση. Η κύφωση είναι ουσιαστικά η καμπούρα, που επιβαρύνεται από την βαριά σχολική τσάντα και τη στάση σώματος του παιδιού», όπως επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος.

Με τις συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας – πραγματοποίηση διαδικτυακών μαθημάτων από το σπίτι – παρατηρείται ότι τα παιδιά έχουν «σκυφτή στάση», κλίση προς τα εμπρός και πόνο στον αυχένα, λόγω της κακής θέσης σώματος που είχαν κατά τη διάρκεια της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών. Η βαριά σχολική τσάντα επιδεινώνει την σκολίωση, ενώ η κύφωση αλλάζει την προοπτική της υπάρχουσας σκολίωσης.

Σημαντικός είναι και ο χρόνος που ένα παιδί κουβαλάει τη τσάντα σε συνδυασμό με τη κακή στάση

«Δεν είναι μόνο το βάρος που βλάπτει περισσότερο, αλλά και επί πόσο χρόνο κουβαλάει το παιδί την τσάντα». Όταν την κουβαλάει αρκετή ώρα, αυτό επιδρά καταλυτικά στην σπονδυλική στήλη, στα οστά τα οποία δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, αλλά και στους μύες, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το βάρος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός παιδιού με κύφωση 40 μοιρών που έφτασε στις 60 μοίρες λόγω του βάρους.

Ο κύριος Γουδέβενος αναφέρει επίσης πως μια λύση στο πρόβλημα είναι η επιστήμη της Οστεοπαθητικής, στην οποία ειδικεύεται. Η επιστήμη αυτή ασχολείται με το δομικό κομμάτι της σπονδυλικής στήλης, κυρίως με τα οστά και με την σύνδεσή τους με τους μύες. Γενικότερα διευκολύνει τις κινήσεις, δίνει καλύτερη αρμονία στη σπονδυλική στήλη και στους σπονδύλους, στις αρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει καλύτερη ευλυγισία και καλύτερη κίνηση στον αυχένα, στον θώρακα, στη λεκάνη και στη μέση. «Η επιστήμη κινητοποιεί τη σπονδυλική στήλη με ειδικές τεχνικές, ώστε να κινείται αρμονικά, να έχει ευλυγισία, να φέρει στη σωστή θέση τα κόκκαλα προς το φυσιολογικό τους», λέει χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία από: pexels/ Karolina Grabowska

Ο κύριος Γουδέβενος μας εξηγεί πώς διεξάγεται η εξέταση και η διαδικασία της θεραπείας, με την εκπόνηση ειδικού πρωτοκόλλου φυσικής αποκατάστασης και εργομετρίας της ιδιοπαθούς σκολίωσης: Αρχικά μετράνε και σκανάρουν την σπονδυλική στήλη σε κίνηση, χωρίς ραδιενέργεια, με ειδικό σύστημα τηλεμετρίας, το οποίο διαφέρει από την ακτινοβολία. Στη συνέχεια με ιατρικά μηχανήματα μετρούν τη δύναμη και την αντοχή της κάθε πλευράς. Μόλις εντοπίσουν την αδύνατη πλευρά, την ενδυναμώνουν μέσα από ειδικό ασκησιολόγιο με τεχνικές για να επιτευχθεί διορθωτική άσκηση.

Άλλες λύσεις είναι η χρήση κηδεμόνα και η εργονομία, δηλαδή ειδικές οδηγίες σε βίντεο ή γραπτές, πώς θα διαβάζουν, πώς θα κινούνται, πώς θα σηκώνουν βάρη. Ο κηδεμόνας είναι ένα ορθοπεδικό μηχάνημα που υποβοηθά την κινητική λειτουργία ή την αποκατάσταση κινητικού προβλήματος.

Υπολογίζεται ότι το 2-3% των παιδιών παγκοσμίως έχει σκολίωση. Όπως λέει ο κ. Γουδέβενος, με βάση τις στατιστικές αποδείξεις η Ελλάδα κινείται ελάχιστα παραπάνω, στα 2,5% με 3,5%.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα κορίτσια αντιμετωπίζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σκολίωση συγκριτικά με τα αγόρια. Ο κ. Γουδέβενος εκτιμά πως αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της ευκαμψίας που έχουν, κάτι που όμως, όπως λέει, δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επιστημονικά.

Καταληκτικά ο κύριος Γουδέβενος δίνει μια ενδεχόμενη λύση για το πρόβλημα της βαριάς σχολικής τσάντας: «Αντί το παιδί να κουβαλάει ένα βιβλίο που περιέχει την ύλη όλης της σχολικής χρονιάς θα μπορούσε να είναι χωρισμένο σε τρία τεύχη, ώστε να μοιραστεί στο ένα τρίτο το φορτίο τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθει και από τον ίδιο τον γονιό».

Πηγή: Scoliosis Research Society 

Ρεπορτάζ: Αναστασία Πατρικάκη – Μαρία Αργίτη   

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου το νέο βιβλίο του Βασίλη Πισιμίση

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος και οι Μωβ Εκδόσεις, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Πισιμίση, «Τρούμπα, Βούρλα, Λιμάνι. Χώρος και μνήμη του πειραϊκού περιθωρίου στον 20ό αιώνα» (ISBN: 978-618-85455-4-0), τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη του Πειραϊκού Συνδέσμου Καραΐσκου 104, Πειραιάς, στις 19:30

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ

Λεωνίδας Οικονόμου, Καθηγητής Παντείου

και ο Συγγραφέας Βασίλης Πισιμίσης

Θα συντονίσει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Κριτικός Λογοτεχνίας

Ο Βασίλης Πισιμίσης γεννήθηκε το 1960 στο Βλόγγο Γορτυνίας και κατοικεί στο Κερατσίνι. Είναι μανιώδης συλλέκτης και μελετητής της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με πλούσια πολιτιστική και συλλεκτική δραστηριότητα. Ασχολείται με τη λαϊκή ζωγραφική και τη γελοιογραφία. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και λευκώματα. Το 1989 δημιούργησε το Ιστορικό Λαογραφικό Αρχείο Κερατσινίου. Το 2003 εκδόθηκε το βιβλίο του Το Ρολόι του Πειραιά: Το Παλιό Δημαρχείο, από τις εκδόσεις Συλλογές. Πέρυσι, κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του Βούρλα – Τρούμπα: Μία περιήγηση στον χώρο του περιθωρίου και της πορνείας του Πειραιά (1840-1968) και πάλι από τις ΜΩΒ Εκδόσεις.

Σχετική είδηση: Τρούμπα, Βούρλα, Λιμάνι. Χώρος και μνήμη του πειραϊκού περιθωρίου στον 20ό αιώνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» – Αγώνας δρόμου στις 2 Οκτωβρίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Tην Κυριακή 2 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης 8.15πμ θα διεξαχθεί ο αγώνας δρόμου με τίτλο  «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων», εκεί που γράφτηκε η ιστορία τους!. Πρόκειται για εκδήλωση Τιμής & Μνήμης του Μικρασιατικού ελληνισμού και αυτή τη χρονιά συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η διοργάνωση γίνεται εντός των ορίων των Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας, όπου εγκαταστάθηκε μαζικά το προσφυγικό στοιχείο. Θα υπάρξουν και ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η διαδρομή διέρχεται από ιστορικά σημεία των προσφυγικών πόλεων, εκεί που στέριωσε η προσφυγιά, εκεί που δημιούργησαν πολιτισμό και ιστορία οι ξεριζωμένοι.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:  «Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) του Δήμου Νέας Ιωνίας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής – Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), ο Αθλητικός & Γυμναστικός Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΗ» Νέας Ιωνίας, συνδιοργανώνουν τον 7ο ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ επί δημοσίας οδού, με την επωνυμία «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων», ειδικά αφιερωμένο στους Πρόσφυγες της Μ. Ασίας, που ήρθαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια πριν και εγκαταστάθηκαν το 1923, στους συνοικισμούς της Ν. Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας».

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
10.000 μ. (για ενήλικες, χρονικό όριο 90΄).
Η διαδρομή διέρχεται από ιστορικά σημεία των προσφυγικών πόλεων, εκεί που στέριωσε η προσφυγιά, εκεί που δημιούργησαν πολιτισμό και ιστορία οι ξεριζωμένοι.
Α) Άνδρες: 1)  18-29, 2) 30-39, 3) 40-49, 4) 50-59, 5) 60-69, 6) 70 και άνω.
Β) Γυναίκες: 1) 18-29, 2) 30-39, 3) 40-49, 4) 50-59, 5) 60 και άνω.
1.000 μ. (για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων &  Λυκείων)
Α) 9 – 10 ετών  (γεν. 2011 – 2012), Β) 11 – 12 ετών  (γεν. 2009 – 2010),
Γ) 13 – 14 ετών (γεν. 2007 – 2008), Δ) 15 -16 ετών  (γεν. 2005 – 2006),
Ε) 17 – 18 ετών (γεν. 2003 – 2004), για αγόρια και κορίτσια (χωριστά).

ΕΚΚΙΝΗΣΗ-ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ
Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας, επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Ιωνία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Όριο συμμετεχόντων (10.000μ.) : 700 αθλητές.
Και οι δύο αγώνες θα χρονομετρηθούν ηλεκτρονικά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Η τραγική ιστορία ενός 60χρονου γιατρού γράφεται κάθε μέρα στους δρόμους του Βόλου..

MEDIA5 ημέρες ago

Δεν κράτησε ούτε 2 εβδομάδες: Σε μετωπική Λιάγκας και Νομικού, τέλος από το Πρωινό

AUTO-MOTO6 ημέρες ago

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ Arrepiado στο 20ο Motor Festival Gold Edition του ΟΑΚΑ! (ΦΩΤΟ+video)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Ο Ντέιβιντ Μπόουι τιμήθηκε με πλακέτα στη Λεωφόρο της Δόξας της Μουσικής στο Κάμντεν του Λονδίνου

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Στοίχημα Σαββάτου: Κύπρος – Ελλάδα προγνωστικά και ανάλυση αγώνα

ΣΤΟΙΧΗΜΑ4 ημέρες ago

Στοίχημα: Άνετη η Ελλάδα, “καίγεται” η Κύπρος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έκανε ποδήλατο στον Άναυρο και κατέληξε.. στο νοσοκομείο Βόλου

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα Πέμπτης: Κροατία – Δανία ανάλυση και προγνωστικά

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο γνωστός ξενοδόχος του Βόλου Βασίλης Ταλαδιανός

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Βγάζει αντίδραση η Ρουμανία

Δημοφιλή