Connect with us
banner epikhirisis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση νέες ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ: Παρατάσεις θητειών, ακαδημαϊκοί υπότροφοι και τέλος πιστοποίησης στα ΝΠΠΕ

Published

on

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Α.Ε.” και λοιπές διατάξεις», το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η παράταση της θητείας συγκεκριμένων στελεχών της εκπαίδευσης, των οποίων η θητεία λήγει στις 31 Ιουλίου 2026, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας των νέων στελεχών.

«Με τη ρύθμιση αυτή εξασφαλίζεται η διοικητική συνέχεια και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, χωρίς να δημιουργούνται κενά κατά τη μεταβατική περίοδο των νέων κρίσεων», αναφέρει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι η παράταση δεν μπορεί να υπερβεί την 31η Ιουλίου 2027.

Παράλληλα, παρατείνεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 η δυνατότητα σύναψης και ανανέωσης συμβάσεων ακαδημαϊκών υποτρόφων.

Όπως επισημαίνεται, η ρύθμιση διασφαλίζει ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα συνεχίσουν να καλύπτουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις διδακτικές τους ανάγκες, χωρίς να διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Advertisement

Επιπλέον, θεσμοθετείται ειδικό τέλος πιστοποίησης για τα παραρτήματα Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Το τέλος θα καταβάλλεται στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) κατά την υποβολή της αίτησης και αφορά τόσο την πιστοποίηση του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας των παραρτημάτων όσο και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου.

Το ύψος του ειδικού τέλους διαμορφώνεται ως εξής:

  • 15.000 ευρώ για την πιστοποίηση του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας,
  • 12.000 ευρώ για κάθε δια ζώσης πιστοποίηση προγράμματος σπουδών,
  • 6.000 ευρώ για κάθε εξ αποστάσεως πιστοποίηση προγράμματος σπουδών.

Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ποσών με Κοινή Υπουργική Απόφαση, έπειτα από εισήγηση της ΕΘΑΑΕ.

Όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας, η ρύθμιση ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ΝΠΠΕ, διασφαλίζει τη βιώσιμη λειτουργία της διαδικασίας πιστοποίησης και επιβεβαιώνει ότι όλοι οι πάροχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αξιολογούνται με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες ποιότητας που εφαρμόζει η ΕΘΑΑΕ.

Επιπλέον, ρυθμίζεται η δυνατότητα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από κατόχους τίτλων σπουδών που απονέμονται από ιδρύματα τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα από φοίτηση σε αδειοδοτημένο φορέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, μετά την έκδοση πράξης αναγνώρισης του τίτλου από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του υπουργείου Παιδείας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών πλύσης, περιποίησης και φροντίδας των σορών τεθνεώτων μουσουλμανικού θρησκεύματος, σύμφωνα με τα ισλαμικά ταφικά έθιμα και τους σχετικούς κανόνες, σε ειδικά διαμορφωμένο και διακριτό στεγασμένο χώρο εντός του κτιρίου του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, το οποίο λειτουργεί υπό το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών».

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο WhatsApp

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο Viber
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο