ΚΟΣΜΟΣ
Σε διπλό κλοιό η Κίνα: Χειμερινοί Ολυμπιακοί με μποϊκοτάζ, παρακολουθήσεις και Covid


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το διπλωματικό μποϊκοτάζ δυτικών χωρών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και τα προβλήματα από την πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID «πληγώνουν» την ασιατική υπερδύναμη
Με την πολιτική «μηδενικής ανοχής» προς τον κοροναϊό να μην αποδίδει και την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται, η Κίνα διοργανώνει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, χωρίς θεατές και με πολλές δυτικές χώρες να μποϊκοτάρουν διπλωματικά τους Αγώνες λόγω των διώξεων που υφίστανται οι Ουιγούροι από το Πεκίνο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το διπλωματικό μποϊκοτάζ δεν αλλάζει τίποτα για τους ίδιους τους Αγώνες, που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου, διότι οι αθλητές συμμετέχουν κανονικά και ας έχει αρνηθεί να παραστεί αξιωματούχος από την πολιτική ηγεσία της χώρας τους. Αν και πρόκειται για τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, οι χώρες που μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς είναι κυρίως δυτικές και πάντως όχι μουσουλμανικές: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και από την ΕΕ, το Βέλγιο, η Δανία και η Λιθουανία (η οποία ανακοίνωσε πρώτη στον κόσμο, στις 3 Δεκεμβρίου, το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών εν μέσω συνεχιζόμενης διπλωματικής έντασης με το Πεκίνο, κυρίως λόγω της Ταϊβάν).
Στην υπόλοιπη ΕΕ, οι απόψεις κυμαίνονται από τα «ήξεις αφήξεις» που προτάσσουν την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή στάση (π.χ. Γαλλία και Γερμανία) – αν και κοινή ευρωπαϊκή στάση αποκλείεται να βρεθεί – μέχρι εκκλήσεις για τη μη πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών (π.χ. από Λουξεμβούργο, Αυστρία, Τσεχία).
Ελεγχος κριτικής και… κρουσμάτων
Παράλληλα, το Πεκίνο προσπαθεί να ελέγξει τυχόν κριτική εναντίον του στο εσωτερικό, απαγορεύοντας την έκφραση κάθε πολιτικής διαμαρτυρίας στη διάρκεια των χειμερινών Αγώνων από τους ξένους αθλητές.
Η Κίνα, η οποία εφαρμόζει αυστηρή πολιτική εξάλειψης της COVID με μαζικά τέστινγκ, επιθετικό εντοπισμό των επαφών των κρουσμάτων, ολοκληρωτικά lockdowns και στρατόπεδα καραντίνας, βλέπει τα πρώτα κρούσματα της Ομικρον να εντοπίζονται στη χώρα και την πολιτική της κατά του κορωνοϊού να αποτυγχάνει.
Το Πεκίνο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί έως τις 20 Φεβρουαρίου, κατέγραψε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το πρώτο κρούσμα της Ομικρον. Αμέσως ανακοίνωσε ότι δεν θα διατεθούν εισιτήρια για τους Αγώνες στο κοινό και έκανε τεστ σε 13.000 άτομα που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή με το ένα αυτό κρούσμα. Το συγκρότημα κατοικιών όπου βρίσκεται το σπίτι του κρούσματος και ο χώρος εργασίας του σφραγίστηκαν.
Εφτασαν στα άκρα τα περιοριστικά μέτρα
Την περασμένη εβδομάδα στο Τιαντζίν, λιμάνι κοντά στο Πεκίνο, οι Αρχές πραγματοποίησαν τεστ για κορωνοϊό και στα 14 εκατ. των κατοίκων του ύστερα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων της παραλλαγής Ομικρον. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η πόλη Σιάν στην Κεντρική Κίνα επέβαλε τόσο αυστηρό lockdown στους 13 εκατ. κατοίκους της, κλείνοντας όλες τις εμπορικές και άλλες δραστηριότητες, που πολλοί έφθασαν στο σημείο να μην έχουν τι να φάνε – την περασμένη Κυριακή, οι Αρχές χαλάρωσαν το lockdown σε μερικές γειτονιές του Σιαν επιτρέποντας σε ένα άτομο ανά νοικοκυριό να βγαίνει εκτός σπιτιού κάθε δύο ή τρεις ημέρες.
Σε καραντίνα επειδή ζήτησε… οδηγίες
Η κινεζική οικονομία όμως επηρεάζεται αρνητικά από την πολιτική του Πεκίνου κατά της COVID. Η ανάπτυξη 4% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, που επίσης ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, η χαμηλότερη των τελευταίων ετών, θεωρείται από πολλούς ειδικούς ότι οφείλεται στα ακραία μέτρα για τον κορωνοϊό στην Κίνα που αναστατώνουν την οικονομική και κοινωνική ζωή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν πολλά ρεπορτάζ, για παράδειγμα για τον άνθρωπο που μπήκε για λίγο σε ένα ξενοδοχείο για να ζητήσει οδηγίες για μια διεύθυνση και κατέληξε σε καραντίνα δύο εβδομάδων επειδή ένας από τους πελάτες του ξενοδοχείου ήταν επαφή κρούσματος ή για τον εργαζόμενο σε τρένο υψηλής ταχύτητας που ήταν στενή επαφή κρούσματος και όλοι οι επιβάτες του τρένου αναγκάστηκαν να πάνε για τεστ και καραντίνα. Οι Αρχές χτίζουν «στρατόπεδα καραντίνας» σε όλη την Κίνα, όπου κλείνουν τους ασυμπτωματικούς και όσους βρίσκονται στο στάδιο των τεστ για να δουν αν μολύνθηκαν επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα.
Μεγάλο πλήγμα στην εγχώρια ζήτηση
Τα ξαφνικά lockdowns, οι αλλεπάλληλες καραντίνες και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εντός Κίνας διαταράσσουν την κινεζική οικονομία. Αν και η παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα αυξήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη στην Κίνα το πρώτο μισό του 2021, η εγχώρια ζήτηση δέχθηκε πλήγμα λόγω των μέτρων για τον COVID, και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μειωμένη ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου του 2021. Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και λόγω της κρίσης των ακινήτων στη χώρα, όμως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει την οικονομία χωρίς στήριξη, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του ΚΚ.
Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους
Αναλυτές αποδίδουν την ακραία «μηδενική ανοχή» στον κορωνοϊό των Κινέζων όχι μόνο στην επιθυμία τους να δείξουν την καλύτερή τους εικόνα στους Ολυμπιακούς αλλά και στην ανησυχία ότι τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Ομικρον.
Η απειλή της μείωσης πληθυσμού από το 2022
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φιλοδοξεί το φθινόπωρο στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος να εκλεγεί για τρίτη θητεία πρόεδρος (έχοντας καταργήσει από το 2018 το όριο των δύο θητειών που θεσπίστηκε μετά τον Μάο), έχει δύσκολους μήνες μπροστά του, όχι μόνο λόγω Ολυμπιακών και κορωνοϊού. Την περασμένη Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι η γεννητικότητα μειώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το 2021 και, με βάση τους αριθμούς και τις τάσεις, οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν ότι το 2021 θα αποδειχθεί η τελευταία χρονιά κατά την οποία ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε: οι γεννήσεις στη διάρκεια όλης της χρονιάς (10,62 εκατ.) μόλις που ξεπέρασαν τους θανάτους (10,14 εκατ.). Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, οι γεννήσεις το 2020 στην Κίνα ήταν 12 εκατ. ενώ ακόμη και το 1961 ήταν περισσότερες από το 2021, παρά τον λιμό και τους θανάτους που είχε προκαλέσει το Μεγάλο Αλμα Προς Τα Εμπρός.
Παρά τα μέτρα κατά της υπογεννητικότητας που παίρνει τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο, οι γεννήσεις μειώνονται κάθε χρόνο ενώ αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, αλλάζοντας την αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους στη χώρα. Το δημογραφικό αναμένεται να επηρεάσει την οικονομία, απειλώντας στο μέλλον και την πολιτική σταθερότητα στην Κίνα.
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Βόρεια Κορέα: Αποθήκευε μάσκες και εμβόλια μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσής της για το πρώτο επίσημο ξέσπασμα κοροναϊού στο έδαφός της, η Βόρεια Κορέα ξαφνικά εισήγαγε εκατομμύρια μάσκες, 1.000 αναπνευστήρες και πιθανόν εμβόλια από την Κίνα, όπως προκύπτει από εμπορικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεκίνο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πριν από δύο εβδομάδες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν το ξέσπασμα προκαλώντας ανησυχία για έλλειψη εμβολίων, ιατροφαρμακευτικών προμηθειών και τροφίμων.
Στοιχεία των κινεζικών αρχών δείχνουν ότι ακόμη και πριν από την ανακοίνωση η Βόρεια Κορέα είχε ξεκινήσει να αποθηκεύει προμήθειες.
Η Βόρεια Κορέα δεν διενεργεί κάποια σημαντική εμβολιαστική εκστρατεία κατά της πανδημίας του κοροναϊού.
Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, η Κίνα εξήγαγε στη γειτονική της χώρα άγνωστα εμβόλια αξίας 311.126 δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτό τον μήνα.
Η Κίνα δεν ανέφερε άλλες εξαγωγές εμβολίων στη Βόρεια Κορέα για οποιονδήποτε άλλο μήνα αυτό τον χρόνο ή για όλο τον προηγούμενο χρόνο.
Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο –τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία– η Βόρεια Κορέα αγόρασε πάνω από 10,6 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα, μην έχοντας αγοράσει καμία τον Δεκέμβριο του 2021.
Κατά τους τέσσερις αυτούς μήνες, η Κίνα εξήγαγε επίσης περίπου 95.000 θερμόμετρα, ποσότητα μεγαλύτερη κατά 33 φορές και πλέον από τον συνολικό αριθμό εκείνων που είχε εξαγάγει το 2021.
Η Κίνα εξήγαγε επίσης 1.000 αναπνευστήρες στη Βόρεια Κορέα τον Απρίλιο, αξίας 266.891 δολαρίων, καθώς και προμήθειες εργαστηρίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευασίες τεστ για COVID-19.
Άλλες εισαγωγές ιατρικοφαρμακευτικού υλικού από τη Βόρεια Κορέα περιελάμβαναν γάντια μιας χρήσης και στολές προστασίας.
Συνολικά, οι κινεζικές εξαγωγές στη Βόρεια Κορέα ανήλθαν σε 98,1 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020 όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 186,8 εκατομμύρια δολάρια.
Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της σχεδόν για όλες τις εμπορικές εισαγωγές στη μεγαλύτερη διάρκεια της πανδημίας και μόνο πρόσφατα επέτρεψε ελάχιστες προμήθειες και προϊόντα στη χώρα που μεταφέρθηκαν με τρένα και πλοία από την Κίνα.
Τρία αεροσκάφη της βορειοκορεατικής εταιρείας Air Koryo έφθασαν στην Κίνα και επέστρεψαν στην Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα μεταφέροντας ιατρικές προμήθειες, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μακρόν: Ο «αγκιτάτορας» της Ευρώπης επιστρέφει στις Βρυξέλλες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αγκιτάτορας, κινητήρια δύναμη ή ηγέτης της Ευρώπης; ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας κομίζοντας προτάσεις σοκ για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πρόσδεση της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πολιτική κοινότητα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανεξελέγη με το 58% των ψήφων στις 24 Απριλίου έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία με ευρωπαϊκό χρώμα που η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολούθησε με προσοχή.
«Το κύρος του Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει ενισχυμένο από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση», ακόμη και αν έχει ακόμη μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου», σύμφωνα με τον Πιερ Βιμόν του Carnegie Europe και πρώην γενικό γραμματέα της υπηρεσίας Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ενωσης μέχρι το τέλος του Ιουνίου, έκανε αίσθηση στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο τασσόμενος υπέρ της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ΕΕ και με την πρότασή του για την δημιουργία μίας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» για την ταχύτερη πρόσδεση της Ουκρανίας στην Ευρώπη μετά την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
«Αναμφίβολα οι εταίροι του θα του θέσουν πολλές ερωτήσεις», ακόμη και αν το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, δηλώνει ο Πιερ Βιμόν. Η σύνοδος κορυφής θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και την μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Καχυποψία
Οι πιο εχθρικοί άλλωστε δεν άργησαν να υψώσουν την φωνή τους. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα τάχθηκε στις 22 Μαΐου από το Κίεβο υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο λιθουανός ομόλογός του Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ενωση.
«Υπάρχει καχυποψία. Οι προτάσεις αυτές αντιμετωπίζονται ως μέσον για την καθυστέρηση της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Λούκας Μασλάνκα, ερευνητή του Πολωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων(PISM).
Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει ότι η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» δεν αποτελεί εναλλακτική στην είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά ενδιάμεση λύση, γνωρίζοντας ότι η ένταξη θα πάρει «δεκαετίες».
Ωστόσο, η αμφιβολία έχει εδραιωθεί. «Υπάρχουν αρκετές παρεξηγήσεις που θα πρέπει να λυθούν», λέει ο ερευνητής του Carnegie Europe. «Η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», παραδέχονται στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Επίσης, οι προτροπές του Εμανουέλ Μακρόν να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία έχουν τύχει αρνητικής υποδοχής στην Ουκρανία και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Με την πρότασή του, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ίσως ένα επικοινωνιακό λάθος, σπεύδοντας να πάρει τον λόγο ή μη εξηγώντας επαρκώς το σχέδιό του, λέει ο ερευνητής του Πολωνικού Ινσιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.
Διαβάστε επίσης Λαβρόφ: Ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» της Δύσης κατά της Ρωσίας θα διαρκέσει πολύ
«…δεν υπάρχει γερμανική ηγεσία, υπάρχει γερμανικό πρόβλημα»
«Εχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην δημιουργική δύναμη του λόγου του, αλλά ξέρουμε ότι στην Ευρώπη όλα γίνονται μέσω του συμβιβασμού και ο λόγος του γάλλου προέδρου δεν είναι αναγκαστικά αποφασιστικής σημασίας», λέει ο πολωνός ερευνητής.
Ωστόσο πιστεύει ότι η Γαλλία έχει τις στέρεες βάσεις για να γίνει ο ηγέτης της Ευρώπης, ειδικά σε μία χρονική στιγμή που η Γερμανία βρίσκεται σε δυσμενή θέση με μία πολιτική που θεωρείται υπερβολικά άτολμη απέναντι στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν έχει ανάγκη το γαλλογερμανικό δίδυμο για να επιτύχει την προώθηση των ιδεών του. Αλλωστε, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έσπευσε να χαρακτηρίσει «ενδιαφέρουσα» την ιδέα της «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».
«Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει γερμανική ηγεσία, υπάρχει γερμανικό πρόβλημα», λέει ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιανί, της Fondation Robert Schuman.
Στην συγκυρία αυτή, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προωθηθεί περισσότερο από ποτέ στην εμπροσθοφυλακή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτός είναι ο κατά παράδοσιν ρόλος της Γαλλίας, να κινητοποιεί ιδέες. Δεν έχει δίκιο σε όλα, αλλά έτσι κάνει τα πράγματα να προχωρούν», υπενθυμίζει ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιανί.
«Οι παραδοσιακές γαλλικές ιδέες που διατυπώνονται από τον πρόεδρο, κάπως βροντερά, ενίοτε με θράσος, μέσα από έναν τηλεβόα, φιλτράρουν τα πράγματα, αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να σκεφτούν».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα