Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φόρους και εισφορές το 38,5% των μισθών – Απαισιοδοξία για την κάμψη του πληθωρισμού

Published

on

xrimata 3 620x350.jpg

Στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2024 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat όταν ο πληθωρισμός σε επίπεδο ευρωζώνης ήταν 2,4%. Παρά την αποκλιμάκωση του δείκτη οι Έλληνες δεν δείχνουν να έχουν αναθαρρύσει και σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB Consumer Expectations Survey results) η προσδοκία παραμένει σταθερά υψηλή εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 10% το επόμενο 12μηνο όταν η μέση προσδοκία των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κινείται το επόμενο 12μηνο στο 3%.

Το κλίμα απαισιοδοξίας στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στον πληθωρισμό αλλά και την οικονομική τους πορεία μέσα σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς. Προβλέπουν ότι το καθαρό εισόδημά τους θα μειωθεί κατά 2% το επόμενο 12μηνο, ενώ στην Ευρωζώνη οι προσδοκίες είναι για αύξηση κατά 1,3%.

Η απαισιοδοξία ακουμπά και τα ελληνικά νοικοκυριά που προβλέπουν αρνητική ανάπτυξη 4% αν και το ΑΕΠ αυξήθηκε 2% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αρνητική ανάπτυξη 1,1% προβλέπουν και τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη για το επόμενο 12μηνο.

Χαμηλές αποδοχές υψηλό άθροισμα φόρων και εισφορών

Την ίδια ώρα που η απαισιοδοξία διατρέχει τα ελληνικά νοικοκυριά δημοσιεύτηκαν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές. Στην Ελλάδα που οι μέσες ετήσιες μικτές αποδοχές για το 2023 διαμορφώνονται στα 23.500 ευρώ η συνολική επιβάρυνση στον μέσο εργαζόμενο χωρίς παιδιά υπολογίζεται στο 38,5%. Δηλαδή, σχεδόν τέσσερα στα δέκα ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές.

Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα «τρέχει» με 34,8%.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα μας διατήρησε την έκτη υψηλότερη «φορολογική σφήνα» (tax wedge) για την περίπτωση οικογένειας ενός εργαζόμενου με δύο παιδιά στο 37,1%, σε σύγκριση με 25,7% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Για τις οικογένειες με δύο παιδιά που εργάζονται και οι δύο γονείς η συνολική επιβάρυνση είναι η 7η υψηλότερη στον ΟΟΣΑ με 37,5% επί της αμοιβής.

Advertisement

Η ανάλυση των FT

Από την ανάλυση των Financial Times η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα ανέβασε ελαφρώς το βιοτικό επίπεδο στη χώρα αλλά όχι αρκετά για να απομακρυνθεί η χώρα από την τελευταία θέση, με τους φτωχότερους κατοίκους στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι καινούργια για τους Έλληνες που μέχρι το 2009 είχαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.

Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται πάνω από αυτό στην Ελλάδα, αφήνοντάς την τη δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία, και τη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη, δηλαδή μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.

«Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ», γράφει το δημοσίευμα.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή