Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σε νέα εποχή με το τεράστιο έργο του νέου κλειστού δικτύου άρδευσης

Published

on

Spread the love

Το τεράστιο έργο του νέου κλειστού δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού ύψους 164 εκατ. ευρώ , που αναμένεται να διαφοροποιήσει προς όφελος των παραγωγών τα καλλιεργητικά δεδομένα, κυριάρχησε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο ξενοδοχείο Κιέριον.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παρόντες ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι βουλευτές κκ Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός που στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στη σημασία του πρωτόγνωρου για τα δεδομένα όλων των ΤΟΕΒ της χώρας, έργου.

Ο κ. Μαρκινός
Για θεαματική αλλαγή του ΤΟΕΒ Ταυρωπού σε όλα τα επίπεδα έκανε λόγο στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Αθανάσιος Μαρκινός, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΔΣ.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι υπήρξε υπερδιπλασιασμός των ταμειακών διαθεσίμων με εξορθολογισμό των δαπανών που επέτρεψε την απόκτηση με ίδια κεφάλαια ενός σύγχρονου στόλου με καινούριο μηχανοκίνητο εξοπλισμό συνολικής δαπάνης 800.000 ευρώ.
Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που αφορούν τον απομακρυσμένο έλεγχο των κεντρικών θυροφραγμάτων, τη μέτρηση και μικρορύθμιση των περιοχών τους ώστε να επιτυγχάνεται σταθερή και ακριβής παροχή νερού.
Υπογράμμισε επίσης την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος «Καλλιρόη» που εκτελείται σε έξυπνα τηλέφωνα και βοηθά στην καταγραφή των παραμέτρων των αρδεύσεων σε πραγματικό χρόνο.
Όπως είπε υιοθετήθηκαν σύγχρονοι μέθοδοι ελέγχου των αγροτεμαχίων και δηλωθεισών καλλιεργειών και αρδεύσεων με τη χρήση τηλεπισκόπησης και δορυφορικών εικόνων, ενώ παράλληλα επικαιροποιήθηκε το Μητρώο του Οργανισμού.
Ο κ. Μαρκινός αναφέρθηκε και στον «Ιανό» μιλώντας για άνευ προηγουμένου φαινόμενο που πέραν της μεγάλης απώλειας στην αγροτική παραγωγή οδήγησε σε αδυναμία άρδευσης άνω των 57000 στρεμμάτων του δικτύου λόγω μεγάλων καταστροφών σε πρωτεύουσες, δευτερεύουσες και τριτεύουσες διώρυγες.
Πρόσθεσε ότι άμεσα έγινε η καταγραφή των ζημιών και η αρχική μελέτη για την αποκατάσταση ανέρχονταν στα 18 εκατ. ευρώ , κόστος υψηλό για ένα δίκτυο που συμπλήρωσε 50 χρόνια λειτουργίας. Παράλληλα, ακόμη και αν επιλέγονταν αυτό το σενάριο, που δεν ήταν συμβατό με τη σύγχρονη αντίληψη της διαχείρισης των υδάτων , ήταν αδύνατο να παραδοθεί προς χρήση την προσεχή αρδευτική περίοδο.
Γι΄αυτό επιλέχθηκε η λύση με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να αναλάβει ο Οργανισμός την προσωρινή αποκατάσταση των βασικών υποδομών με 1,5 εκατ. ευρώ επιχορήγηση και ταυτόχρονα να προωθηθεί η υλοποίηση ενός σύγχρονου κλειστού δικτύου καθώς υπήρχε σχετική μελέτη με ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας.
Σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ένταξης του νέου κλειστού δικτύου και στις 8/11/2021 ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι το έργο περιλαμβάνεται στην πρώτη δέσμη ενός πολύ σημαντικού αναπτυξιακού σχεδίου εγγειοβελτιωτικών έργων, το «ΥΔΩΡ 2.0».
Το νέο κλειστό δίκτυο κόστους κατασκευής 129 εκατ. ευρώ και συνολικού κόστους 164 εκατ. ευρώ αφορά την άρδευση 115.000 στρεμμάτων και θα ωφεληθούν πάνω από 8000 αγρότες.Το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει «εργο πιλότο» για τα υπόλοιπα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται με τη λογική υλοποίησης ΣΔΙΤ.
Όπως είπε πρόκειται για εξολοκλήρου νέο έργο, πλήρως κλειστό δίκτυο μήκους 800χλμ, που περιλαμβάνει συνολικά 5650 υδροληψίες. Σημείωσε ότι θα καταγραφεί άμεση εξοικονόμηση νερού τουλάχιστον 35% σε σχέση με σήμερα. Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται η ολοκλήρωση του πλαισίου των διαδικασιών της ανάθεσης και η δημοπράτησή του.

Ο κ. Τσιάρας
Στο πολύ σημαντικό έργο αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.

Υπογράμμισε πως πριν λίγες μέρες η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε τα δίκτυα άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, με κόστος κατασκευής 164 εκατ. ευρώ, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κατασκευή τους.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός από το 2019 υπήρχε η βούληση του προέδρου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού για αναβάθμιση του δικτύου με παρεμβάσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η χρηματοδότηση θα επιτυγχάνονταν.
Η έλευση του Ιανού ουσιαστικά διαφοροποίησε το σχεδιασμό καθώς απαιτούνταν παρεμβάσεις που θα έδιναν λύσεις για πολλά χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε περήφανος για την εξέλιξη καθώς για πρώτη φορά ένας ΤΟΕΒ συμμετέχει πιλοτικά σε μια τέτοια διαδικασία υλοποίησης. Ο κ. Τσιάρας έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου του ΤΟΕΒ σημειώνοντας πως όλα αυτά δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε έτοιμη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε με πόρους του Οργανισμού.
Στόχος της κυβέρνησης μας, τόνισε ο κ. Τσιάρας, είναι η ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Τοποθετήσεις

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε μεταξύ αλλων ότι η κυβέρνηση προωθεί μεγάλο και συνεκτικό σχεδιασμό έργων άρδευσης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι το νέο κλειστό δίκτυο αποτελεί δικαίωση για ένα από τα πλέον δημιουργικά ΤΟΕΒ στη χώρα, χαρακτηρίζοντας το έργο διαγενεακό.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κωτσός έκανε λόγο για έργο τεραστίων διαστάσεων με ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους αγρότες καθώς το αρδευτικό κόστος είναι πολύ μεγάλο.


Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση της βουλευτή κ. Ασημίνας Σκόνδρα που συνεχάρη τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.


Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος εξήρε την προσπάθεια όλων όσων διεκδίκησαν το έργο και την πολιτική ηγεσία του τόπου προεξάρχοντος του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, ενώ στάθηκε στη μείωση του κόστους άρδευσης καθώς όπως υποστήριξε μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση άνω των 50 ευρώ το στρέμμα.


Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφ. Στάθης, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αρ. Σπάνιας και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κώστας Ζυγογιάννης. 

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
LIFESTYLE7 λεπτά ago

Μόνο ανακουφιστική θεραπεία – Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της υγείας του…Βασίλη Καρρά – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ώρα ago

IMμF 2023: Το κινηματογραφικό φεστιβάλ Micro μ στήνει κάλπες σε εννέα πόλεις

MEDIA2 ώρες ago

Αποθεώνουν τον «Γιατρό» – Συγκλονιστικός ο Μαρκουλάκης. Ο ρόλος της ζωή του – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

VIDEO3 ώρες ago

Βόλος: Μεγάλη φωτιά σε αποθήκη κοντά σε βενζινάδικο – Δείτε βίντεο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Αναγνωρισιμότητα vs δημοσκοπήσεις – Τα likes δεν ανεβάζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες ago

Ελένη Καραγιάννη: «Με κοινό όραμα η Θεσσαλία θα προχωρήσει μπροστά»

ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες ago

Βανδαλισμένα πάνω από τα μισά κτίρια στη Θεσσαλονίκη – Τι δείχνει έρευνα

VIDEO6 ώρες ago

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Νίκο Παπαπέτρο, Ερασμία Καλαφάτη στο Συμβαίνει Τώρα 02/10/2023

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 ώρες ago

Πιθανότατα στις 12 το μεσημέρι το ματς με Ζάκυνθο – Sportrikala.gr

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ8 ώρες ago

Πέμπτη η Ελλάδα στα 5χλμ Μικτής σκυταλοδρομίας Κ19

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή