ΚΟΣΜΟΣ
Σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τι σημαίνει η απόφαση του Κιέβου να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS
Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι Atacms εκτοξεύτηκαν στο ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Η επίθεση στη νοτιοδυτική περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας σημειώθηκε δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επέτρεψε τη χρήση τους και τη 1.000η ημέρα του πολέμου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της.
Ποιες είναι οι δυνατότητές τους;
Το πυραυλικό σύστημα είναι γνωστό ως Army Tactical Missile System, ή Atacms (προφέρεται «attack ’ems»). Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για την καταστροφή σοβιετικών στόχων και το Κίεβο τους χρησιμοποιεί ήδη, αλλά μόνο σε στόχους σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
Κατασκευασμένοι από τη Lockheed Martin, οι πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν στόχους έως και 300 χλμ. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους περισσότερους πύραυλους και μπορούν να αποφύγουν την αντιαεροπορική άμυνα καθώς προσκρούουν στο έδαφος με τεράστιες ταχύτητες.
Τα Atacm θεωρούνται μεγάλου βεληνεκούς, αν και δεν έχουν βεληνεκές κρουαζιέρας ή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με τον Guardian.
Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν άλλαξε τη θέση της;
Το Κίεβο ασκεί πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να πάρει το πράσινο φως για τη χρήση του Atacms εναντίον στόχων στη Ρωσία και ο Μπάιντεν βρίσκεται τώρα υπό μεγαλύτερη πίεση. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, οδηγώντας σε ανησυχία από το Κίεβο και τους παγκόσμιους υποστηρικτές του ότι η Μόσχα θα σημειώσει σοβαρές προόδους στο πεδίο της μάχης.
Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως αρνηθεί να επιτρέψει χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας με το Atacms επειδή φοβόταν ότι θα κλιμάκωnαν τον πόλεμο, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει υποσχεθεί ότι θα συμβεί. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Μπάιντεν.
Τι αντίκτυπο θα έχουν στο πεδίο της μάχης;
Η Ουκρανία θα μπορεί τώρα να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία για να τη βοηθήσει να υπερασπιστεί τα περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους που κατέχει στη ρωσική περιοχή Κουρσκ. Τα Atacms θα μπορούσαν να στοχεύσουν ρωσικές αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, γραμμές ανεφοδιασμού και στρατιωτικές βάσεις, κάτι που θα έδινε ανακούφιση στα ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.
Η επίθεση της Τρίτης έπληξε μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Μπριάνσκ, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Με την ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο, η κίνηση θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί στρατιωτικά το χέρι της Ουκρανίας προτού αναγκαστεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Μπορεί επίσης να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο, ανεβάζοντας το ηθικό στην Ουκρανία σε μια δύσκολη περίοδο.
Οι αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα
Οι αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα σημαίνουν πρακτικά ότι διευρύνεται το φάσμα των χωρών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή, καθώς και ο κατάλογος των στρατιωτικών απειλών που η αποτροπή αυτή αποσκοπεί να αντιμετωπίσει.
Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι η Ρωσία θα θεωρεί πλέον οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.
Η Μόσχα διατηρεί επίσης το δικαίωμα να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής απάντησης σε μια επίθεση με συμβατικά όπλα που απειλεί την κυριαρχία της, σε μια μεγάλης κλίμακας εκτόξευση εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν το ρωσικό έδαφος, στη διέλευσή τους από τα ρωσικά σύνορα και σε μια επίθεση εναντίον της συμμάχου της Λευκορωσίας.
Με αυτές τις αλλαγές ο Πούτιν προσπαθεί να δείξει την «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας στέλνοντας το μήνυμα σε ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς.
Ποια είναι η κατάσταση του πολέμου;
Η Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση σύντομα για την ανακατάληψη του Κουρσκ, ειδικά με την υποστήριξη των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.
Τα Atacm, ωστόσο, δεν θεωρούνται μαγική σφαίρα και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη κερδίσει έδαφος στα ανατολικά της χώρας. Το μεγάλο πρόβλημα της Ουκρανίας είναι ότι έχει απόλυτη ανάγκη από στρατεύματα, καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους για να συμμετάσχουν στον πόλεμο.
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
Ηλεία: Ήχησε το 112 – Καλούνται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης |
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago
Αμπελόκηποι: Σοκαρισμένος ο αδερφός του δράστη – «Είπα στα παιδιά ότι ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά τους»
-
ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες ago
«Το μόνο που θα βρούνε είναι ένα ερωτικό βίντεο με τη σύζυγό μου» – Τι λέει ο αστυνομικός της Βουλής
-
ΚΟΣΜΟΣ19 ώρες ago
Συρία: Ραντεβού Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Ντόχα για την εξεύρεση διεξόδου από το συριακό χάος
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ14 ώρες ago
Λάρισα: Μεγάλη γιορτή για το ποδήλατο στον Τύρναβο
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago
Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με μολότοφ έξω από τα Δικαστήρια
-
ΚΟΣΜΟΣ12 ώρες ago
Συρία: Ρωσία και Ιράν επιθυμούν «διάλογο» μεταξύ της κυβέρνησης και της «νόμιμης αντιπολίτευσης»