Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε προεκλογική περίοδο με… μνημονιακό σύνδρομο

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Με όλες τις επισημότητες εντάχθηκε στο προεκλογικό κάδρο η σύνδεση των εκλογών με την οικονομική σταθερότητα, ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, και ο όρος  “επενδυτική βαθμίδα” πλέον αναβαθμίζεται  σε “ΑΑΑ” θέμα αντιπαράθεσης.“Ούτε με κιάλια”, λέει η κυβέρνηση, δεν θα δει η Ελλάδα αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης με αστάθεια στις εκλογές ή άλλη οικονομική πολιτική. Άμεση η απάντηση – καρφί από τον ΣΥΡΙΖΑ:  Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες που ποτέ δεν θα συναντηθούν.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το διακύβευμα και σε αυτές τις εκλογές είναι η οικονομία. Όμως, σήμερα το δίλημμα είναι άλλου τύπου καθώς από το παλιό “ποια κυβέρνηση θα μας βγάλει από το Μνημόνιο”, φτάσαμε στο πως θα καταργήσουμε καλύτερα τα μνημονιακα μέτρα. Και πλέον είμαστε με το ένα πόδι στις κάλπες του 2023, όπου στο προσκήνιο έχει έρθει η σύνδεση της πολιτικής σταθερότητας με το πως θα αντιδράσουν οι αγορές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτή τη φορά,  η χώρα είναι απαλλαγμένη από τις (αντι)μνημονιακές προεκλογικές υποσχέσεις. Μπαίνει όμως σε προεκλογική περίοδο με μνημονιακά σύνδρομα. Δηλαδή, μπαίνουν διλήμματα: να μην γυρίσουμε πίσω στις ταραγμένες εποχές. Παράλληλα, οι πολίτες αναμένουν να απαλλαχθούν εντελώς από όλες τις μειώσεις που υπέστησαν  σε αποδοχές – συντάξεις τα μνημονιακά χρόνια και να καταργηθούν τα περισσότερα φορολογικά βάρη, να δουν αυξήσεις μισθών.

Το κιάλι και ο κίνδυνος

Στην κυβέρνηση ποντάρουν στο χαρτί της οικονομίας και εκτιμούν ότι, όταν έρθει ώρα της κάλπης, οι πολίτες θα συγκρίνουν τη της κυβέρνηση ΝΔ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ως προς την σταθερότητα, ότι υπήρξαν επιτεύγματα στην οικονομία παρά τις κρίσεις, αλλά και μειώσεις φόρων, επενδύσεις και επιδόματα προς τους πιο ευάλωτους. Η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, δεν βοηθά, καθώς οι ανατιμήσεις παραμένουν το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Το οποίο ενδέχεται να παραμείνει πρώτο, ως ζήτημα, έως τις εκλογές.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός σχεδόν το είπε ξεκάθαρα και έθεσε το δίλημμα:  εάν προκύψει παρατεταμένη εκλογική αστάθεια ή μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική δεν πρόκειται η χώρα να δει τη βαθμίδα «ούτε με κιάλι». Σε κάθε ευκαιρία, θυμίζει την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμές ως προς την οικονομική πολιτική. Τόνισε, με αφορμή την επενδυτική βαθμίδα, το γεγονός ότι η Κύπρος και η Πορτογαλία έχουν πετύχει τον στόχο. «Δεν εφάρμοσαν τρίτο μνημόνιο» ήταν το καρφί του πρωθυπουργού.  «Και δεν κινδύνευσαν με έξοδο από την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Δημοσιονομική σημαία και η μείωση των  φόρων

Η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελεί μότο της παρούσας κυβέρνησης. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά περιθώρια. Θα επαναλάβω, είπε,  ακόμα μία φορά ότι η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η «έκρηξη» της ακρίβειας, προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Τόνισε ότι εάν πρόκειται να κάνουμε κάποια στιγμή μείωση έμμεσων φόρων, κάτι το οποίο το θεωρώ πιθανό στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας, να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι αυτή θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Αλλά θα είναι μία μείωση η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Επίσης, είπε «ναι, είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα μας για τη δεύτερη τετραετία».

Τα σύνδρομα

Δεν είναι λίγες οι φορές που στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει τα οικονομικά προγράμματα των δυο κυβερνήσεων. Χθες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Βεβαίως και περιμένουν». Συμπλήρωσε ότι  πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου, λίγων μηνών, να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το αν ίδιο μπορούν να πουν, με την ίδια σιγουριά, και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εγώ είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό. Απολύτως σίγουρος γι’ αυτό.  “Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο -δεν εκτιμώ ότι θα γίνει- από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια ή μια κυβέρνηση η οποία θα έρθει και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλι. Για να σας το πω, έτσι, απλά και ωμά. Άρα, είπε, βεβαίως και η πρόοδος στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων συνδέεται συνολικά με την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν καυστικά πως ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί κατόρθωμα την ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας και νομίζει ότι κάποια ανεπαρκή κουπόνια, τα οποία μάλιστα προέρχονται από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ, θα τον διασώσουν πολιτικά. Όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι δήθεν θα παίρναμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, «θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη πως την έχει αναβάλει 12 φορές και τώρα θυμήθηκε πως και για αυτήν την προσωπική του αποτυχία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον αρχίζει να καταλαβαίνει πως Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες που ποτέ δεν θα συναντηθούν».

Από τα σκουπίδια, στο….

Όταν η χώρα υποβαθμίστηκε στην κρίση του 2009 σε “σκουπίδι” (junk), οι οίκοι αξιολόγησης έβγαλαν τη χώρα εκτός αγορών και ανίκανη δανεισμού. Από τότε έως και σήμερα, παρά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο,  τα ελληνικά ομόλογα,  δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στις  προ κρίσης βαθμολογίες. Η αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα εκτιμάται ότι  καθυστέρησαν  κυρίως λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς από το 2019 η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί 12  φορές.

Από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα απέχει μία ανάσα, δηλαδή ένα σκαλοπάτι. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αναβάθμιση εντός του 2023 καθιστώντας έτσι κρίσιμα τα ραντεβού με τους οίκους έως το τέλος του έτους. Οι προσδοκίες των αναλυτών βάζουν ως χρονικό ορόσημο το καλοκαίρι.   Όταν δηλαδή ολοκληρωθούν οι εκλογές.  Ο βασικός λόγος είναι η αυξημένη πιθανότητα για διαδοχικές εκλογές εξαιτίας της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, γεγονός που αυξάνει την εκλογική αβεβαιότητα και τα σενάρια για τρίτο γύρο εκλογών.  Πάντως, στελέχη της κυβέρνησης έχουν στείλει το μήνυμα στους επενδυτές ότι το διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης δεν θα απέχει σημαντικά.

Να σημειωθεί ότι  τον Ιανουάριο ξεκινά ο ετήσιος χορός των αξιολογήσεων και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου, όπου ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα δημοσιεύσει την  ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαπανίδου: Μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ για τις συγκυβερνήσεις

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η Πόπη Τσαπανίδου αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχουν κάνει σε επίπεδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν σε συμμαχία με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην πορεία, ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τον Πάνο Καμμένο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επέμεινε στις αρχές του, αψήφησε το πολιτικό κόστος και άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., Νίκο Ανδρουλάκη.

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ», σχολιάζοντας πως «ελπίζαμε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγάλει τα δικά του από τη συνεργασία του με τη ΝΔ».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Αιχμηρή ανακοίνωση για Σπίρτζη και Πολάκη – «Με το άγριο, πολλή Δημοκρατία μυρίζει»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται με ανακοίνωσή της σε Χρήστο Σπίρτζη και Παύλο Πολάκη για τις τοποθετήσεις τους σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης.

Σκληρή ανακοίνωση για τις τοποθετήσεις των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Παύλου Πολάκη εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τοποθετήσεις των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση στην Πεντέλη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μάλιστα, η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα και τα βίντεο από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και αναλύοντας τις θέσεις του αρχηγού του, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είπε στους συγκεντρωμένους: «Θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο». Το τι εννοεί με το άγριο και το πώς το άγριο συμβαδίζει με τη Δημοκρατία, δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Το ξέρουμε από την «πρώτη φορά»», σημειώνει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

Δείτε βίντεο

Στην ανακοίνωση του κυβερνητικού κόμματος προστίθεται ότι: «Στην ίδια εκδήλωση και στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Πολάκης προχώρησε ένα βήμα από όσα είχε πει η κα Τσαπανίδου λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόταση διακυβέρνησης του Αλ.Τσίπρα, αυτό θα συμβεί γιατί «είτε είναι “πιασμένοι” όπως το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι “κολλημένοι” όπως το ΚΚΕ». Δηλαδή, αυτοί που απευθύνεται ο κ.Τσίπρας είναι «πιασμένοι» και κολλημένοι!».

«Με «το άγριο», πιασμένους και κολλημένους, πολλή Δημοκρατία «μυρίζει»…», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

MEDIA2 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

MEDIA6 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Άκου! Η παράσταση αρχίζει: «Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ 2023: Η ΤΗΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ τα 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ – ΤΑ «ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» ΕΛΑΜΨΑΝ !!

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή