Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός: Προσεισμικός έλεγχος για 64.000 δημόσια κτίρια από τον ΟΑΣΠ – Πρώτα τα σχολεία και τα νοσοκομεία

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Στον αντισεισμικό έλεγχο περίπου 64.000 δημοσίων κτιρίων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προτεραιότητα θα δοθεί σε 30.000 κτίρια, κυρίως νοσοκομεία και σχολεία, τα οποία θα ελεγχθούν για την αντοχή τους σε περίπτωση σεισμού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο έλεγχος για τους σεισμούς αφορά σε 80.000 κτίρια, εκ των οποίων τα 16.000 έχουν ελεγχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε εκείνα σε χώρους συνάθροισης κοινού ή κτίρια ειδικών λειτουργιών.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τον ΟΑΣΠ, με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε μηχανικούς, που θα μπορούν μελλοντικά να πραγματοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους.

Να σημειωθεί ότι στόχος είναι να γίνουν υποχρεωτικοί οι έλεγχοι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι για το οποίο αναζητείται η σχετική νομική φόρμουλα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2022.

Σε όσα κτίρια εντοπιστεί πρόβλημα κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο ή υπάρχει κάποια αναφορά από τον ιδιοκτήτη, θα ακολουθήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Κατά την εκτίμηση στελεχών του ΟΑΣΠ, αυτή η κατηγορία δεν ξεπερνά το 3%-4% του συνόλου.

Πέραν των ελέγχων, ο ΟΑΣΠ αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του χάρτη σεισμικού κινδύνου, που είχε αναθεωρηθεί μετά τον σεισμό του 1999, καθώς ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός αναμένεται να αντικατασταθεί από τον ευρωπαϊκό (Eurocode).

Παράλληλα, ο Οργανισμός συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού για την θέσπιση προδιαγραφών για την σεισμική ενίσχυση μνημείων.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Λέκκας: Πώς θα ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια της χώρας

Σε ένα προληπτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας των σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα αναφέρθηκε, μιλώντας στο , ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας.

«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και την δική του τρωτότητα. Θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας», υπογράμμισε.

Και προσέθεσε πως «το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητά του, το σχέδιό του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα».

«Μέσα από αυτά θα πρέπει να γίνει σε κάθε σχολείο εκπαίδευση και στους καθηγητές», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο κίνδυνος των διατηρητέων

Τέλος, όσον αφορά στα διατηρητέα κτίρια, ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις για τα παλαιά κτίρια από τον ΟΑΣΠ.

«Μέσα από τις επιτροπές και επιστημονική κοινότητα έχουμε νέες οδηγίες και για τα παλαιά κτίρια, για τα κτίρια χωρίς τοιχοποιία και για τα κτίρια με οπλισμένο σκυρόδεμα» ανέφερε ο κ. Λέκκας, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει το θέμα των ελέγχων, καταλήγοντας ότι οι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια θα είναι υποχρεωτικοί από δω και πέρα.

Συνολάκης: Να γίνουν έλεγχοι στα κτίρια άμεσα

Στο θέμα των αντισεισμικών ελέγχων στα κτίρια αναφέρθηκε και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο για τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία.

Ο κ. Συνολάκης μίλησε, επίσης, για το εάν θα μπορούσαμε να δούμε έναν αντίστοιχο σεισμό στην Ελλάδα.

«Όσα κτίρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να δούμε έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, ίσως όχι έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στην πόλη, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα.

»Πριν γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο οποίος ήταν 7,5 Ρίχτερ υποθαλάσσιος, πολλοί πιστεύανε πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιασμό κτιρίων, ελπίζουμε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε από πριν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως συνήθως μπορεί να γίνει στο ίδιο ρήγμα, όπως και έγινε. Το ελληνικό τόξο είναι διαφορετικό, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

Όσον αφορά την κατασκευή των κτιρίων, ο κ. Συνολάκης τόνισε πως «όταν τα σπίτια είναι τόσο κοντά και δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα, τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως οι κατασκευές δεν έγιναν με βάση τους κανονισμούς. Οι μελέτες και οι κατασκευές ήταν ελλιπείς. Οι εργολάβοι είχαν κατασκευαστικές αστοχίες και θα το δούμε σε βάθος χρόνου.

»Εάν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, εξαρτάται από το εάν το εστιακό βάθος είναι κοντά στο έδαφος, αλλά και από την άλλη μεριά ακόμα και σε σεισμό 9,2 Ρίχτερ υπήρχαν κτίρια που δεν έπαθαν κάτι. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτίρια άμεσα, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία», είχε επισημάνει στις 11 Φεβρουαρίου.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Ο κ. Συνολάκης, μάλιστα, μιλώντας για το ίδιο θέμα στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «όντως συμβαίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο, που είναι μια σεισμική ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «αυτή είναι μια υποθαλάσσια σεισμική ζώνη, που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει σεισμούς που έχουν φτάσει και τα 8,5 Ρίχτερ» και προσέθεσε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», καθώς είναι κάτι «το οποίο υπάρχει. Είναι στη γεωλογική ιστορία της Ελλάδας», όπως είπε.

Και εξήγησε: «Οι εκτιμήσεις είναι ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 ή 800 χρόνια. Δεν το βάζουμε στην κουβέντα επειδή πρέπει να φοβόμαστε και να ανησυχούμε.  Είναι κάτι το οποίο απλώς πρέπει να το γνωρίζουμε και πρέπει να προετοιμαζόμαστε».Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΘΕΣΣΑΛΙΑ48 δευτερόλεπτα ago

Η Λάρισα αποχαιρέτισε τον σπουδαίο γλύπτη και ζωγράφο Μίλτο Παπαστεργίου (φωτό)

LIFESTYLE4 λεπτά ago

Τζέιν Φόντα: Σε αναπηρικό αμαξίδιο εθεάθη η ηθοποιός

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 λεπτά ago

Frontpage Project: Η Τέχνη των Ειδήσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

Εκλογές: Μέχρι πότε μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα κόμματα, συνασπισμοί και μεμονωμένοι;

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Δίκη ντράμερ: Τέσσερα χρόνια με αναστολή στο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ

ΜΠΑΣΚΕΤ16 λεπτά ago

Παραμένει στον Πανιώνιο ο Ταυρόπουλος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 λεπτά ago

Μουρίνιο: «Κουράστηκα να είμαι προπονητής, υπεύθυνος επικοινωνίας και αυτός που λέει ότι μας έκλεψαν»

OIKONOMIA22 λεπτά ago

Πέλλα: Μετρούν απώλειες οι αγρότες – Ζημιές στο σύνολο των καλλιεργειών

ΚΟΣΜΟΣ25 λεπτά ago

Ένταση στο Κόσοβο: Το ΝΑΤΟ έτοιμο να αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ31 λεπτά ago

Αυτός “σφυρίζει” το ματς ΑΕΛ-Απόλλων Πόντου (όλοι οι διαιτητές)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Από τις πηγές της Πάρνηθας θα πίνει νερό η Χασιά

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Συνελήφθη ο δολοφόνος της 60χρονης στη Βαρβάκειο

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή