Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σεισμός στην Ελασσόνα: Όσα κατέγραψε η ΕΑΓΜΕ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αποτελέσματα της πρόδρομης καταγραφής των Δευτερογενών Φαινομένων του Σεισμού (Καταπτώσεις -Διαρρήξεις – Ρευστοποιήσεις Εδαφών).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αμέσως μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού μεγέθους 6.3R την Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021 και ώρα 12:16’ στην περιοχή Ελασσόνας – Τυρνάβου, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης σε καταστροφικά φαινόμενα που συνδέονται με γεωλογικά αίτια, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.).

Σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Ελασσόνας, κλιμάκιο επιστημόνων της Αρχής αποτελούμενο από την Δρ Γαρυφαλιά Κωνσταντοπούλου, Γεωλόγο Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικής Γεωλογίας (ΤΕΓΕ) της Διεύθυνση Γενικής Και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας (ΔΙ.Γ.Ε.Γ.) και τον Δρ Δημήτριο Γαλανάκη, Γεωλόγο, Προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνολογικών Κινδύνων (ΤΕΚ) της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων (ΔΦΥΤΕΚ) μετέβη στην περιοχή της Θεσσαλίας την επόμενη ημέρα του καταστροφικού φαινομένου.

Αντικείμενο των αυτοψιών που υλοποίησε το κλιμάκιο σε συνεργασία με τους προαναφερόμενους φορείς ήταν, αφενός η εξέταση δευτερογενών φαινομένων του σεισμού (κατολισθήσεις, καταπτώσεις κλπ.) καθώς και η εκτίμηση της επικινδυνότητας και των επιπτώσεών τους σε οικισμούς και υποδομές και πρόταση άμεσων μέτρων προστασίας και αποκατάστασης και αφετέρου η διενέργεια μακροσεισμικών παρατηρήσεων.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. αφού εξέτασε, μετά από υπόδειξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελασσόνας, θέσεις αυξημένου κινδύνου σε καταπτώσεις βράχων, κυρίως σε τμήμα της νέας εθνικής οδού Τυρνάβου Ελασσόνας, καθώς και στο χωριό Δομένικο, πρότεινε μέτρα, ανάλογα τη θέση.

Αναλυτικά:

  • Στη θέση Μελούνα, νέα εθνική οδός Λάρισας-Ελασσόνας παρατηρήθηκαν καταπτώσεις κατακερματισμένων και έντονα τεκτονισμένων μαρμάρων από ύψη πρανούς μεταξύ 5-30 μέτρων λόγω του σεισμικού γεγονότος. Οι βραχομάζες που αποσπάστηκαν δεν δημιούργησαν πρόβλημα στο οδικό δίκτυο αφού τα μέτρα προστασίας λειτούργησαν ικανοποιητικά και δεν αποκλείσθηκε η εθνική οδός (Εικ.1).
  • Στο χωριό Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας και παραπλεύρως της Βυζαντινής εκκλησίας των Αγ. Αναργύρων, παρατηρήθηκε αποκόλληση ενός ογκόλιθου πέντε κυβικών περίπου από τη μάζα του γνευσιοσχιστόλιθου, ο οποίος ογκόλιθος βρίσκεται σε ασταθή ισορροπία και υπάρχει κίνδυνος κύλισης προς τα κατάντι (Εικ. 2). Προτάθηκε ως αντιμετώπιση ο κερματισμός του ογκόλιθου με μηχανικά μέσα και η ασφαλής απομάκρυνσή του αφού υπάρχει εύκολη πρόσβαση.
  • Επαρχιακή Οδός από Γέφυρα Τιταρήσιου προς Βλαχογιάννι: Παρατηρούνται εφελκυστικές ρωγμές στο οδόστρωμα από τη θέση της γέφυρας και σε μήκος δρόμου 2χλμ περίπου με κατεύθυνση προς το χωριό Βλαχογιάννι. Η διάβαση μέσω της γέφυρας, η οποία δεν παρουσιάζει ορατή βλάβη, έχει απαγορευτεί προσωρινά για προληπτικούς λόγους (Εικ. 3). Αντίστοιχα έχει απαγορευτεί η διέλευση μέσω της γέφυρας του ποταμού Τιταρήσιου προς το χωριό Δαμάσι. Και στις δύο θέσεις οι παρατηρούμενες ρωγμές εκδηλώνονται στα υλικά των επιχωμάτων.
  • Φαινόμενα εδαφικών διαρρήξεων και Ρευστοποίησης εδάφους στην ευρύτερη περιοχή Βλαχογιάννι–Πραιτώριο-Βαρκός. Στην περιοχή αυτή εμφανίζονται σεισμικές διαρρήξεις με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ που εντοπίζονται μέσα στις καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Σε απόσταση 500μ βόρεια του οικισμού Βαρκό παρατηρήθηκε διεύρυνση εδαφικών διαρρήξεων που είναι παράλληλες προς το σεισμικό ρήγμα (Εικ.4) με ταυτόχρονη εκδήλωση φαινομένων ρευστοποίησης σε μια ευρεία ζώνη (Εικ.5).
  • Η κύρια επίπτωση του ισχυρού σεισμού, ήταν οι εκτεταμένες ζημιές στο οικιστικό περιβάλλον, που εκδηλώθηκαν με ρωγμές, αλλά και μερική ή και ολική κατάρρευση μεγάλου αριθμού οικιών (περισσότερες από 1000), σε όλους τους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στα χωριά Δαμάσι, Δαμασούλι, Μεσοχώρι, Βλαχογιάννι, Πραιτώρι, Αμούρι κλπ. (Εικ. 6).

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του επιστημονικού κλιμακίου της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στις 03 & 04/03/2021:

Θέση Μελούνα: Νέα εθνική οδός Λάρισας – Ελασσόνας καταπτώσεις κατακερματισμένων και έντονα τεκτονισμένων μαρμάρων.

Θέση Δομένικο: Αποκόλληση ασταθούς βραχοτεμάχους από σχιστογνεύσιο

Γέφυρα Βλαχογιάννι που συνδέει τον δρόμο Ελασσόνας – Μεσοχώρι – Τύρναβος αστοχίες στα υλικά επιχωματώσεων

Εδαφικές διαρρήξεις παράλληλες στο σεισμικό ρήγμα

Εκτεταμένα φαινόμενα ρευστοποίησης εδάφους λόγω του σεισμού

Οικισμός Δαμασούλι – μερική κατάρρευση οικίας από το σεισμό

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η ημετέρα παιδεία μοχλός ενσωμάτωσης προσφύγων στην ελληνική κοινωνία –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Μπορεί εδώ μαζί μας να είναι αυτές οι γενναίες γυναίκες βουλευτές, που διασώθηκαν κατόπιν ενεργειών της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των δράσεων που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάσωση γυναικών που βρίσκονταν σε κίνδυνο από την επικράτηση των Ταλιμπάν, όμως, είναι χιλιάδες όσοι παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Και οι άνθρωποι αυτοί, θύματα πολλές φορές της παραπληροφόρησης, καταλήγουν να γίνονται εργαλεία στα χέρια κρατών, όπως κάνει η γειτονική μας Τουρκία, που μέσω αυτών ασκεί εκβιασμούς και προωθεί πολιτικούς στόχους».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης -στην οποία προεδρεύει- και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση επί θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής, δικαιωμάτων του ανθρώπου και ισότητας των φύλων, κατόπιν σχετικού αιτήματος πρώην μελών του Κοινοβουλίου του Αφγανιστάν, που φιλοξενούνται στην Ελλάδα».

Στην συνεδρίαση, παρέστησαν γυναίκες, πρώην μέλη του Αφγανικού κοινοβουλίου και του δικαστικού σώματος, που διέφυγαν από την χώρα τους με την βοήθεια της Ελλάδας, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Κατά τη συζήτηση τον λόγο έλαβαν οι βουλευτές κυρίες Yusufi Nazifa, Homa Ahmadi και η δικαστής κυρία Haidari Hasina, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης συμμετείχαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα.

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού καλωσόρισε στην Βουλή τις πρώην βουλευτές και δικαστικούς από το Αφγανιστάν, υπογράμμισε ότι «αυτές οι γυναίκες, όπως και εκατομμύρια άλλες, που παραμένουν στο Αφγανιστάν, μέχρι το καλοκαίρι του 2021, είχαν όνειρα, και την ελπίδα ότι θα τα πραγματοποιούσαν. Ότι στην πατρίδα τους επιτέλους θα εμπεδώνονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, ότι τα κορίτσια δεν θα ήταν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ότι θα μπορούν να πηγαίνουν κανονικά σε σχολείο και σε πανεπιστήμιο, και ότι δεν θα δίνονται ως νύφες από μικρά κορίτσια σε όποιον άντρα θελήσει η οικογένειά τους. Ότι θα μπορούν να εργάζονται σε οποιαδήποτε εργασία, χωρίς απαγορεύσεις, ισότιμα με τους άντρες».

Το παράδειγμα του Ιρανού μαθητή

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής σημείωσε ότι «η χώρα μας, μια χώρα σύνορο της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική, για χρόνια αποτελεί την πύλη εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν μια θέση στον ήλιο της ευρωπαϊκής Εδέμ, είτε λόγω των πολέμων και των πολιτικών και θρησκευτικών διώξεων, είτε λόγω της προσδοκίας καλύτερων συνθηκών ζωής στην Ευρώπη. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή, χωρίς την απαιτούμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και παρά τον απόλυτο σεβασμό που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και το φιλόξενο πνεύμα των Ελλήνων, συχνά οδηγεί σε εξαιρετικά αρνητικά φαινόμενα, όπως η γκετοποίηση και η περιθωριοποίηση των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών». Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το παράδειγμα του Ιρανού πρόσφυγα μαθητή, που μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να εισαχθεί στο Πολυτεχνείο, μαρτυρά την αξία της ημετέρας παιδείας ως μοχλού κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία, όσων πραγματικά το επιθυμούν και κοπιάζουν προς τούτο».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισηγητική παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=G39DlRrkBxQ&feature=youtu.be

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη στο Μαυρομάτι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ολοκληρώθηκαν από το Δήμο Μουζακίου, οι εργασίες συντήρησης του έφιππου ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη στην κεντρική πλατεία της γενέτειρας του εθνικού μας ήρωα, στο Μαυρομμάτι.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι παρεμβάσεις προϋπολογισμού 9.300 ευρώ, ήταν απολύτως αναγκαίες, καθώς το ξεχωριστό γλυπτό είχε υποστεί πολλές φθορές, ενώ ο αποχρωματισμός και οι διαβρώσεις από τα καιρικά φαινόμενα ήταν εμφανέστατες. Πλέον, η μεταμόρφωσή του μετά τη συντήρηση είναι εντυπωσιακή!

Να σημειωθεί ότι ο ανδριάντας τοποθετήθηκε στο σημερινό σημείο το 1989 και την Άνοιξη του 1990 έγιναν τα αποκαλυπτήρια κατά τη διάρκεια των τότε εκδηλώσεων τιμής υπέρ του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που προβλέπονταν από τη σύμβαση του έργου ήταν οι παρακάτω:

* Απομάκρυνση των υπολειμμάτων του παλαιότερου προστατευτικού κεριού, καθώς και των διαλυτών αλάτων και προϊόντων διάβρωσης από ολόκληρη την επιφάνεια του ανδριάντα με ελεγχόμενα μηχανικά ή και χημικά μέσα, όπου χρειαστεί, μέχρι να καθαριστεί από αυτά το έργο χωρίς να προκληθεί φθορά στην πατίνα του. Απολίπανση της επιφάνειας με κατάλληλους διαλύτες.

* Εφαρμογή νέου προστατευτικού υλικού (κεριού), σε ολόκληρη την επιφάνεια του έργου η επιλογή του οποίου θα γίνει βάσει των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής, καθώς και σύσταση του συγκεκριμένου μετάλλου.

* Αποκόλληση του σπαθιού του αναβάτη, καθαρισμός των υπολειμμάτων και επανασυγκόλληση του σπαθιού με το κατάλληλο μπρούντζινο σύρμα.

* Γλυπτική αποκατάσταση της περιοχής συγκόλλησης και κατασκευή πατίνας (τεχνητή οξείδωση) στο σημείο αυτό ώστε να αποκατασταθεί χρωματικά η περιοχή της επέμβασης.

* Αποκατάσταση του σημείου της ρωγμής της ουράς του αλόγου με καθαρισμό και συγκόλλησή της.

* Αποκατάσταση του σημείου ρωγμής της βάσης με καθαρισμό και συγκόλλησή της.

* Εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών που διαπιστωθεί ότι απαιτούνται για την ολοκληρωμένη συντήρηση του ανδριάντα.

Οι παρεμβάσεις συντήρησης περαιώθηκαν με επιτυχία αρκετά νωρίτερα από τη λήξη της σύμβασης η οποία κανονικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Την τελευταία ημέρα των εργασιών επισκέφθηκε το Μαυρομμάτι ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, ο οποίος επιθεώρησε τον ανδριάντα και ενημερώθηκε από τον ανάδοχο κ. Βασίλειο Μαρκάκη για τις τελευταίες «πινελιές».

Το Δήμαρχο συνόδευαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Ζαρνακούπης και κ. Χρήστος Κουτρομάνος, ενώ στην Τοπική Κοινότητα τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος κ. Γιώργος Νάσιος.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης ανέφερε: «Ένα καθολικό αίτημα των κατοίκων του Μαυρομματίου ικανοποιήθηκε πλήρως. Η συντήρηση του ανδριάντα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γ. Καραϊσκάκη ολοκληρώθηκε και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, δείγμα της ταχύτητας που διακρίνει πλέον όλες τις παρεμβάσεις που υλοποιεί ο Δήμος Μουζακίου με μέριμνα της Διοίκησής μας, αλλά και χάρη στην εγρήγορση των στελεχών της δημοτικής Τεχνικής Υπηρεσίας. Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας ως Δημοτική αρχή, εργαζόμαστε σκληρά για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προσδοκίες και στις επιθυμίες των συνδημοτών μας. Τα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους. Συνεχίζουμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια αφού πρωταρχικός στόχος μας είναι όχι μόνο τα απαραίτητα έργα και η γρήγορη ολοκλήρωσή τους, αλλά να εισέλθει ο Δήμος Μουζακίου το συντομότερο δυνατό στο δρόμο της εμφανούς ανάπτυξης και ευημερίας μετά την αναπάντεχη βιβλική καταστροφή του «Ιανού»».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή