Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεπόλια: Οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή για την εισαγγελική πρόταση – Διαξιφισμοί μεταξύ Φλωρίδη και ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

5788171 1 620x350.jpg

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ για τη μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους, καθώς σημειώθηκε σφοδρή λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Αυλωνίτη και της Νέας Αριστεράς Δημήτρη Τζανακόπουλο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η εισαγγελική πρόταση για αθώωση του Ηλία Μίχου από τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας της 12χρονης στα Σεπόλια.

Έντονα αντέδρασε ο κ. Φλωρίδης, όταν ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση «ως πρώτη απόπειρα για την αθώωση βιαστών ανηλίκων», ενώ έκανε λόγο για βαθύτατη κρίση στο θεσμό της Δικαιοσύνης «με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο κ. Φλωρίδης, αφού σημείωσε ότι η δίκη γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και κανείς δεν γνωρίζει όλα τα δεδομένα, επεσήμανε ότι ο στοιχειώδης σεβασμός προς την δικαστική λειτουργία επιβάλει να περιμένουμε την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ενώ καταλόγισε «κροκοδείλια δάκρυα» στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι όταν ήταν κυβέρνηση επιχείρησε να μετατρέψει το κακούργημα του βιασμού σε πλημμέλημα.

Τζαννακόπουλος: «Είναι ντροπή που είστε υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι ντροπιαστικό για το αξίωμά σας»

«Υπάρχει μια κριτική κατά της ελληνικής δικαιοσύνης για την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου, με αφορμή μια δίκη η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε, δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν πληροφορίες, και δημοσιοποιήθηκε, όπως δημοσιοποιήθηκε, η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και το δικαστήριο είναι αυτό που θα εκδώσει την απόφαση του κάποια στιγμή, με βάσει τα όσα εξελίχθηκαν σε μία αίθουσα, τα οποία εμείς όλοι αγνοούμε», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να μετατρέψει τον βιασμό από κακούργημα σε πλημμέλημα»

«Κατά συνέπεια», προσέθεσε, «ο στοιχειώδης σεβασμός προς την δικαστική λειτουργία επιβάλει να περιμένουμε την έκδοση της δικαστικής αποφάσεως».

Advertisement

Για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Όμως, επειδή έγινε μία αναφορά στα φρικτά αδικήματα που τελούνται κατά ανηλίκων, ειδικά τον βιασμό, θέλω να θυμίσω ότι το 2019, όταν εσείς του ΣΥΡΙΖΑ φέρατε τους ποινικούς κώδικες, επιχειρήσατε να μετατρέψετε το αδίκημα του βιασμού, του άρθρου 336 του ποινικού κώδικα, από κακούργημα σε πλημμέλημα. Δηλαδή, να παραμένουν οι δράστες των βιασμών και ειδικά βιασμών των ανηλίκων, ατιμώρητοι».

Όπως υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης, «η αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και γυναικείων οργανώσεων του κόμματος, που δημοσιοποιήθηκε με διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή, ήταν αυτή που απέτρεψε την κυβέρνηση, τότε που είχε καταθέσει τη μετατροπή του κακουργήματος του βιασμού σε πλημμέλημα, να την πάρει πίσω τελευταία στιγμή και να επαναφέρει το κακούργημα».

«Όμως, έσπευσε να κάνει κάτι άλλο. Η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή ήταν 20 χρόνια κάθειρξης και στον ποινικό κώδικα που ψηφίσατε, τελικά, την κατεβάσατε στα 15 χρόνια. Αυτή ήταν η φροντίδα σας για τα θύματα των βιασμών όταν είναι ανήλικοι. Μειώσατε το όριο με το οποίο θα μπορούσαν να καταδικαστούν από τα 20 στα 15 χρόνια, αφού επιχειρήσατε νωρίτερα να τους αφήσετε ατιμώρητους», προσέθεσε.

«Αυτή η κυβέρνηση τι έκανε; Η ποινή η οποία προβλέπεται για βιασμό ανηλίκου μπορεί να φτάσει και σε ισόβια κάθειρξη με διάταξη που ψηφίστηκε το 2022, και στον ποινικό κώδικα που ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες, η απόπειρα βιασμού κατά ανηλίκου από τα 8 χρόνια πήγε στα 20 χρόνια. Η φροντίδα σας επομένως ήταν να αθωώσετε τους βιαστές ανηλίκων και τώρα έχουμε κροκοδείλια δάκρυα», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Θυμήθηκε και τη Novartis ο Φλωρίδης…

«Ντροπή, λέτε ψέματα, συκοφαντείτε», αντέδρασαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης και της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Advertisement

«Εδώ είναι τα χαρτιά με τις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου εκείνης, που σας έστησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, λέγοντας ότι επιχειρείτε να κάνετε το κακούργημα πλημμέλημα. Και χάριν σε αυτούς διασώθηκε η διάταξη. Και επειδή δεν μπορέσατε να κάνετε αυτό, μειώσατε την ποινή από τα 20 στα 15 χρόνια, για να έρθει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ να το κάνει σε ισόβια», επέμεινε ο κ. Φλωρίδης, προσθέτοντας: «Πρέπει να καταλάβετε ότι θεσμική μνήμη στο τόπο υπάρχει, είναι εδώ και είναι στα πρακτικά της Βουλής για να ανατρέξετε».

Στη συνέχεια, ο υπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση της Novartis και τις σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Αλλά, το στίγμα της απόπειρας κ. Τζανακόπουλε σας ακολουθεί, που πήγατε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε στον Άρειο Πάγο για να στήσετε τη μεγαλύτερη σκευωρία της Novartis, και τώρα ο αρχηγός σας λέει καθαρά ότι επρόκειτο για σκευωρία. Θέλει πολύ προσοχή όταν αναφέρεστε εσείς στο κύρος της δικαιοσύνης, το οποίο εσείς επιχειρήσατε, χωρίς στοιχεία, να πλήξετε με τρόπο μοναδικό, επιχειρώντας να στείλετε στο ειδικό δικαστήριο πολιτικούς σας αντιπάλους, μόνο και μόνο επειδή ήταν πολιτικοί σας αντίπαλοι. Τώρα έρχεστε και λέτε δεν τα κάναμε όλα καλά, ξέρετε, και νομίζετε ότι ξοφλήσατε», όπως είπε.

«Σκοπίμως διαστρεβλώνετε την τότε πολιτική πραγματικότητα»

Απαντώντας στον κ. Φλωρίδη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τον κατηγόρησε για συνεχόμενες ψευδείς συκοφαντίες και διαστρέβλωση της αλήθειας.

«Είναι εντυπωσιακό το πάθος του κ. υπουργού όταν αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη νομοθέτησή του και σκοπίμως διαστρεβλώνει την τότε πολιτική πραγματικότητα και τα αποτελέσματα της νομοθέτησης, ειδικά με την ψήφιση του ποινικού κώδικα του 2019», υπογράμμισε.

Advertisement

Όπως εξήγησε, «η ψήφισή του έγινε με την πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία μελετούσε για 10 χρόνια την μετατροπή του ποινικού κώδικα και ως τέτοια την έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζουν οι πάντες ότι είναι διακομματική η επιτροπή και αποκρύπτει ότι είτε ψηφίζεται είτε δεν ψηφίζεται. Όμως συκοφαντεί εδώ και καιρό ο υπουργός Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι κάναμε το αδίκημα του βιασμού πλημμέλημα», αντέτεινε ο κ. Αυλωνίτης.

Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το άρθρο 336 του ποινικού κώδικα λέει ότι όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Αυτά που είπε ο υπουργός που τα στηρίζει; Συκοφαντεί μονίμως. Τι λέτε; Ότι θέλουμε να βιάζονται τα παιδιά μας και οι εγκληματίες να είναι ελεύθεροι;».

«Πάσχετε από το σύνδρομο του γενιτσαρισμού»

Έντονα επικριτικός εναντίον του Γιώργου Φλωρίδη ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταλογίζοντάς του «σύνδρομο γενιτσαρισμού».

«Κατανοώ τη συμπάθεια και την οργή του κ. Φλωρίδη. Είναι η οργή του νεοφώτιστου που ένιωσε και θέλησε να δώσει τα διαπιστευτήρια του στη νέα παράταξή του. Το γεγονός ότι είναι νεοφώτιστος και πάσχει από το ‘σύνδρομο του γενιτσαρισμού’, δεν του δίνει το δικαίωμα να έρχεται εδώ να ψεύδεται, να συκοφαντεί και να κάνει προπαγάνδα ενώπιον της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Και εξήγησε: «Σε σχέση με τον ποινικό κώδικα του 2019, αυτό το οποίο προφανώς δεν το γνωρίζετε και μάλλον σας το ψιθύρισαν στο αυτί αλλά όχι ορθά, είναι ότι ουδέποτε προβλεπόταν  στους ποινικούς κώδικες ο βιασμός να μετατραπεί σε πλημμέλημα και ουδέποτε υπήρξε κάποια αντίδραση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που υπήρξε ως διεκδίκηση κινημάτων – οι οποίες εισακούστηκαν το 2019 – ήταν να προβλεφθεί ότι μπορεί να υπάρξει βιασμός και εντός της έγγαμης σχέσης και να τυποποιηθεί η σχετική διάταξη εντός του ορισμού του βιασμού».

Advertisement

«Αυτή και μόνο η διαστρέβλωση της αλήθειας, το ψέμα, η συκοφαντία, αποδεικνύει ότι δεν είστε ως υπουργός, είστε ως κυβερνητικός προπαγανδιστής των πιο ακραίων δεξιών απόψεων στο ελληνικό πολιτικό σύστημα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, εόπε πως «είναι ντροπή να ψεύδεστε κατά αυτό τον τρόπο ενώπιον της Βουλής, να απαντάτε με αυτό το ύφος. Είστε κοινός συκοφάντης και αφήστε τα κοροϊδευτικά γέλια όταν έχετε πιαστεί να ψεύδεστε. Είναι ντροπή που είστε υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι ντροπιαστικό για το αξίωμά σας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
ESPA
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή