Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκήρυξε χθες Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Θέματα δικαιοσύνης

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Το περιεχόμενο της αναθεώρησης αφορά το κράτος δικαίου και την εκλογή δικαστών και εισαγγελέων.

Οι πολίτες της Σερβίας θα κληθούν να απαντήσουν, απλώς με ναι ή όχι, στο ερώτημα «είστε υπέρ της επικύρωσης νομοθετικής πράξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας»;

Ο Ιβιτσα Ντάτσιτς διέψευσε τις φήμες περί αλλαγής του άρθρου που ορίζει ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Επέμεινε ότι πρόκειται για τροποποίηση άρθρων που σχετίζονται με θέματα δικαιοσύνης.

Δυνάμει του νέου Συντάγματος, η επιλογή δικαστών και εισαγγελέων δεν θα γίνεται πλέον από τη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Απαιτήσεις της ΕΕ

Η εκλογή δικαστών θα γίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιου Δικαστών, νέα ανεξάρτητη Αρχή, που θα αποτελείται από 11 μέλη, εκ των οποίων έξι θα εκλέγονται από το δικαστικό σώμα, τέσσερα από τη Βουλή – με πλειοψηφία δύο τρίτων – και το ενδέκατο μέλος θα είναι ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι εισαγγελείς εξάλλου δεν θα διορίζονται πλέον από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά από το ανώτατο Συμβούλιο Εισαγγελέων. Η σερβική Βουλή, με πλειοψηφία δύο τρίτων, θα καλείται να εγκρίνει τους διορισμούς τους.

Οι τροποποιήσεις αυτές εγκρίθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ΕΕ, κατά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, έθεσε αίτημα αναθεώρησης του Συντάγματος για να υπάρξουν εγγυήσεις ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το άρθρο για το Κόσοβο

Ομως το άρθρο για το Κόσοβο, που θεωρείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τροχοπέδη για την επίτευξη συμφωνίας με την Πρίστινα, δεν θα καταργηθεί.

«Η θέση μας είναι απολύτως σαφής: το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Βουλής Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες τη 16η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει το δημοψήφισμα αυτό για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Προχθές, η σερβική βουλή υπερψήφισε τροπολογία του νόμου για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, καταργώντας το κατώτερο όριο συμμετοχής (50%) για να θεωρείται έγκυρο το αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr