ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
Σερβία: Ο «τουρισμός της καραντίνας» φέρνει χιλιάδες Ινδούς στο Βελιγράδι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Βελιγράδι/Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Σερβία τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει γίνει ενδιάμεσος σταθμός καραντίνας για τους Ινδούς που ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες. Χιλιάδες ταξιδιώτες από την Ινδία εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι για την είσοδο τους στην Σερβία δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, ούτε χρειάζεται βίζα και χρησιμοποιούν την χώρα αυτή για να περάσουν το 14ήμερο καραντίνας πριν ταξιδέψουν για το τελικό προορισμό τους στην Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική ή την Μέση Ανατολή.
Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου καθημερινά φτάνουν πτήσεις από την Ινδία με επιχειρηματίες, εργάτες που εργάζονται σε κάποιο εργοτάξιο των πλουσίων χωρών της Μέσης Ανατολής, φοιτητές που σπουδάζουν στον Καναδά ή κάποια χώρα της Ευρώπης. Η Σερβία κατατάσσεται επιδημιολογικά στις χώρες χαμηλού ρίσκου και έτσι οι Ινδοί μετά την πάροδο των 14 ημερών διαμονής μπορούν να μεταβούν σε όποια άλλη χώρα επιθυμούν με αρνητικό μοριακό τεστ για τον κορονοϊό.
H κυβέρνηση της Σερβίας εξαιτίας της μαζικής έλευσης των Ινδών υιοθέτησε την 5η Ιουλίου νέο πρωτόκολλο για την είσοδο των ξένων υπηκόων που φτάνουν από χώρες υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι η Ινδία. Έτσι, όλοι οι Ινδοί που φτάνουν στην Σερβία θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού και είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα για διάστημα εφτά ημερών στην διεύθυνση διαμονής που δήλωσαν. Όταν παρέλθει το εφταήμερο έχουν την δυνατότητα να εγκαταλείψουν την καραντίνα αφού υποβληθούν σε νέο μοριακό τεστ, το οποίο θα είναι αρνητικό.
Στην πραγματικότητα ωστόσο τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν τηρούνται ενώ είναι ανεπαρκής και ο έλεγχος της καραντίνας από τις αρχές. Έτσι χιλιάδες Ινδοί οι οποίοι θα έπρεπε να βρίσκονται στα ξενοδοχεία τους κυκλοφορούν στους δρόμους του Βελιγραδίου, κατακλύζουν τα εστιατόρια, τις καφετερίες, τα κλαμπ, τα ταχυφαγεία, τα εμπορικά καταστήματα. Οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης, οι καταστηματάρχες, βλέπουν την άφιξη των Ινδών ως οικονομική ένεση για να μειωθούν οι απώλειες εσόδων που είχαν εξαιτίας της πανδημίας. Χρυσές δουλειές κάνουν και τα τουριστικά πρακτορεία της Σερβίας τα οποία σε συνεργασία με τα ινδικά πρακτορεία οργανώνουν την άφιξη και την διαμονή των Ινδών. Ο ιδιόμορφος αυτός «τουρισμός της καραντίνας» ικανοποιεί τους οικονομικούς παράγοντες προκαλεί ωστόσο ανησυχία σους επιδημιολόγους.
H επιδημιολογική κατάσταση στην Σερβία για την ώρα είναι ελεγχόμενη με 100 έως 150 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει εξαπλωθεί και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία εντοπίστηκε μόνο σε δύο άτομα τα οποία έχουν απομονωθεί. Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι στα μέσα Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί «κόλλησαν» στο 50% και η ανταπόκριση στις εκκλήσεις για εμβολιασμό, κυρίως από τους νέους, είναι πολύ μικρή.
Εκφράζονται δε φόβοι ότι η άφιξη χιλιάδων Ινδών, οι οποίοι κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς, μπορεί να επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει την εμφάνιση του τέταρτου κύματος και την δραματική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού . Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δεν φαίνεται να ανησυχεί και επισημαίνει ότι το πρωτόκολλο για την είσοδο πολιτών που προέρχονται από χώρες υψηλού ρίσκου προστατεύει αποτελεσματικά. «Υπάρχουν τρεις δικλίδες ασφαλείας που εφαρμόζονται κατά την είσοδο των Ινδών στη χώρα. […] Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ τα σύνορα σε πολίτες τρίτων χωρών και δεν πρόκειται να το πράξουμε. Δεν μπορούμε άλλωστε να ξεχάσουμε ότι η Ινδία στο άμεσο παρελθόν ανταποκρίθηκε στην έκκληση μας για εμβόλια και μας παρείχε 150.000 δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca όταν και η ίδια τις είχε ανάγκη.
Πιστεύουμε ότι κατά την διαχείριση της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και όχι αποκλεισμοί κάποιων χωρών» επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου η Άννα Μπρνάμπιτς, σχολιάζοντας την μαζική έλευση των Ινδών στη Σερβία που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
Νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά 5-11 ετών στις Βόρειες Σποράδες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Νέες εμβολιαστικές γραμμές ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας σε 26 νησιά προκειμένου να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε ηλικίες 5-11 ετών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στη δημιουργία εμβολιαστικών γραμμών για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας προχωρά το Υπουργείο Υγείας με στόχο την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη διευκόλυνση των νησιωτών.
Στις εμβολιαστικές γραμμές περιλαμβάνονται και οι Βόρειες Σποράδες, με τα εμβολιαστικά κέντρα να είναι και στη Σκιάθο και στη Σκόπελο αλλά και στην Αλόννησο.
Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.
Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.
Στον πίνακα που ακολουθεί, εμφανίζονται οι δομές που θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών.
Δείτε τη φωτογραφία με τα 26 νησιά

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Επιστήμονες στη Νότια Αφρική δήλωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Θεωρείται μάλιστα υπεύθυνη για την δραματική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, ο οποίος στην Αφρική έχει δεκαπλασιαστεί από την αρχή του μήνα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Δυστυχώς εντοπίσαμε μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στη Νότια Αφρική», είπε ο ιολόγος Tulio de Oliveira σε συνέντευξη Τύπου. Η παραλλαγή, που φέρει τον επιστημονικό αριθμό γενεαλογίας B.1.1.529, «έχει πολύ υψηλό αριθμό μεταλλάξεων», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα της δώσει ένα ελληνικό όνομα την Παρασκευή. «Δυστυχώς προκαλεί αναζωπύρωση των λοιμώξεων», πρόσθεσε. Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ είπε ότι «παρακολουθεί στενά» την νέα αυτή παραλλαγή και αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη την Παρασκευή για να καθορίσει εάν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας».
“Μια μεγάλη απειλή”
Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla είπε ότι η παραλλαγή προκαλεί “σοβαρή ανησυχία” και εκλαμβάνεται ως “μια μεγάλη απειλή”. Πριν από την ανίχνευση της νέας παραλλαγής, οι αρχές είχαν προβλέψει ένα τέταρτο κύμα που θα έπληττε τη Νότια Αφρική, ξεκινώντας γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.
Το κρατικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) δήλωσε ότι 22 θετικά κρούσματα της παραλλαγής B.1.1.529 του κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα. Το NICD είπε ότι ο αριθμός των ανιχνευμένων κρουσμάτων και το ποσοστό θετικών τεστ «αυξάνονται γρήγορα» σε τρεις από τις επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια.
Η παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε
Οι επιστήμονες είπαν ότι η νέα παραλλαγή B.1.1.529 έχει τουλάχιστον 10 μεταλλάξεις, σε σύγκριση με τη Δέλτα που έχει δύο και τη Βήτα που έχει τρεις.
«Αυτό που μας προκαλεί κάποιες ανησυχίες είναι ότι αυτή η παραλλαγή όχι απλώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα», είπε.
Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της παραλλαγής, είπε ο Lessells. Η εξουδετέρωση της παραλλαγής περιπλέκεται από τον αριθμό των μεταλλάξεων που περιέχει, δήλωσε η επιστήμονας Penny Moore. «Αυτή η παραλλαγή περιέχει πολλές μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) ανέφεραν ότι σύντομα θα συναντηθούν με Νοτιοαφρικανούς εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν για την παραλλαγή.
Πηγή: Afp

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago
Το «λευκό βέλος» πέρασε από τη Λάρισα το πρωί της Κυριακής – Δυόμιση ώρες από Αθήνα – Bίντεο & φωτογραφίες –
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο