Connect with us

OIKONOMIA

ΣΕΤΕ: Παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας καθώς και η χωρική επέκταση του τουριστικού μας προϊόντος αποτελούν βασικούς στόχους της εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό μέχρι το 2030.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την εθνική στρατηγική παρουσίασε σήμερα ο ΣΕΤΕ σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων.

Η εκδήλωση των Χανίων ήταν η πρώτη σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου για την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής που εκπόνησε ο ΣΕΤΕ, ενώ ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ηράκλειο.

«Σημαντικές οι δυνατότητες της Κρήτης»

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο προβλήθηκε κατά την εκδήλωση, τόνισε ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους και πλέον αναγνωρίσιμους ελληνικούς προορισμούς. Ιδιαίτερα στο προϊόν «Sun and Beach» και στον πολιτιστικό τουρισμό.

«Στόχος τον οποίο αναδεικνύει και η νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό του 2030 είναι να συζητηθούν οι σημαντικές δυνατότητες της Κρήτης, για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και επέκταση της περιόδου με στόχο την ανάπτυξη του city break και των εναλλακτικών και θεματικών προϊόντων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετεξέλιξη του τουρισμού

Όπως είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στόχος του ΣΕΤΕ είναι μέσα από συζητήσεις και διάλογο με τους τοπικούς φορείς, να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός στη χώρα μας και να εμπλέξει περισσότερο και άλλους παραγωγικούς φορείς, επισημαίνοντας ότι η μετεξέλιξη του τουρισμού μετά την πανδημία ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και τον ισχυρό ανταγωνισμό, είναι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου που συνέταξε το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ με ορίζοντα το 2030.

Όπως τόνισε ο κ Ρέτσος, «οι βασικοί στόχοι του νέου σχεδίου είναι, μέχρι το 2030 να έχουμε καταφέρει να επεκτείνουμε την τουριστική δραστηριότητα και χωρικά, πέρα από τις πέντε περιφέρειες που σήμερα συγκεντρώνουν περίπου το 80% του τουριστικού εισοδήματος, αλλά και χρονικά, πέρα από τους 4 μήνες του καλοκαιριού».

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, χρειάζεται σύμπραξη της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και επιχειρηματιών του τουρισμού και των παραγωγικών φορέων.

Από τα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ακόμα την ανάγκη αναβάθμισης και του εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος, μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού και βελτίωση των υποδομών.

Ελλείψεις προσωπικού

Αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό και πολυσύνθετο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τον ελληνικό τουρισμό, καθώς όπως είπε, σύμφωνα με τελευταία μελέτη στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου λείπουν αυτή τη στιγμή 700 χιλιάδες εργαζόμενοι.

Προέβλεψε μάλιστα ότι και τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξουν μέτρα για την εποχικότητα στην απασχόληση του τουρισμού, θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα καθώς σήμερα η ανάπτυξη περισσότερων δραστηριοτήτων «αφαιρεί», από τον τουρισμό πολλούς εργαζόμενους.

Ο κ. Ρέτσος απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα του τουρισμού στη χώρα μας το 2022, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική, επεσήμανε ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία, που αφήνουν, όπως είπε, όλα τα σενάρια ανοιχτά.

«Όσο δεν θα με εκπλήξει να δούμε το 2022 τα έσοδα του 2019, άλλο τόσο δεν θα με εκπλήξει να γίνει κάτι, κάποια ανατροπή που θα φέρει ένα δυσμενές σενάριο. Όμως θέλουμε να παραμένουμε θετικοί, βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, διατηρούμε την αισιοδοξία μας, αλλά μια πιο καλή εκτίμηση για το τι θα γίνει φέτος θα μπορούμε να την κάνουμε στα τέλη Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάγκη για υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο

Την στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό με ορίζοντα το 2030 παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει αναλυτικά σχέδια δράσης για 36 τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Όπως τόνισε, «το τουριστικό προϊόν στη χώρα μας πρέπει να γίνει πιο σύνθετο, περισσότερο οργανωμένο και επιμελημένο. Πρέπει να περάσουμε σε ένα υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Ευτύχης Βασιλάκης, αναφέρθηκε στη νέα κανονικότητα που δημιουργείται και στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «η κανονικότητα έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει με ρυθμούς πολύ ταχύτερους συγκριτικά με το παρελθόν, για τον λόγο αυτό απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός και πλάνο».

Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων  Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, επισήμανε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τονίζοντας ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των δημόσιων υποδομών, των ψηφιακών υποδομών και του μάρκετινγκ προορισμών.

Τα σχέδια δράσης για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε ο επιστημονικός  διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ ‘Αρης Ίκκο, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα, επισήμανε ότι το επόμενο αναγκαίο βήμα για ανάπτυξη του τουρισμού είναι η εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μελέτης στρατηγικής προβολής.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο τουρισμός είναι ο βατήρας για να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός», δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και την αναζήτηση νέων αγορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Μπιλ Γκέιτς: Η συμβουλή του για όσους θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η συμβουλή του Μπιλ Γκέιτς προς τους νέους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο είναι πολύ απλή: Πάρτε ένα βιβλίο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft ρωτήθηκε ποιες συμβουλές θα έδινε σε ένα νεαρό άτομο που θέλει να «κάνει θετικό αντίκτυπο» στον κόσμο. «Το ιδανικό είναι να διαβάζεις πολύ και ελπίζω να βρεις μια δεξιότητα που να απολαμβάνεις η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο», απάντησε ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.

Ο Γκέιτς, ο οποίος δημοσιεύει τακτικά λίστες με τα αγαπημένα του βιβλία, υπογράμμισε ότι το διάβασμα είναι απαραίτητο για την ανακάλυψη μιας ποικιλίας νέων ενδιαφερόντων και πιθανών δεξιοτήτων, τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε για να βάλετε τη σφραγίδα σας στον κόσμο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για κάποιους αυτό σημαίνει ότι είναι σπουδαίοι στην επιστήμη ή τη μηχανική. Για κάποιους σημαίνει να είσαι εξαιρετικά επικοινωνιακός ή πολιτικός. Για κάποιους σημαίνει να είσαι νοσοκόμα ή γιατρός. Η ευκαιρία για μάθηση είναι σήμερα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά», έγραψε ο Γκέιτς.

Διαβάζει 50 βιβλία τον χρόνο

Να σημειωθεί ότι ο Γκέιτς διαβάζει 50 βιβλία κάθε χρόνο και συχνά παίρνει μαζί του μια τσάντα με βιβλία στις διακοπές του. «Στις διακοπές διαβάζω περίπου 3 ώρες την ημέρα, συνεπώς αποκομίζω πολλά από τα βιβλία».

Μάλιστα, ο Γκέιτς ανέφερε ότι κρατάει σημειώσεις ενώ διαβάζει, μερικές φορές γράφοντας στο περιθώριο των βιβλίων του, γεγονός που τον βοηθά να θυμάται καλύτερα και να ασχολείται με αυτό που διαβάζει.

Ο Γκέιτς ισχυρίζεται επίσης ότι μόλις ξεκινήσει ένα βιβλίο, πάντα το τελειώνει. «Αρνούμαι να σταματήσω να διαβάζω ένα βιβλίο στη μέση, ακόμα κι αν δεν μου αρέσει», είπε ο Γκέιτς στο Time το 2017, εξηγώντας ότι οι αδηφάγες αναγνωστικές του συνήθειες ήταν «απολύτως» ουσιαστικές για την επιτυχία του.

«Γερνάς όταν σταματάς να μαθαίνεις»

«Δεν αρχίζεις να γερνάς παρά μόνο όταν σταματήσεις να μαθαίνεις», είπε ο Γκέιτς. «Κάθε βιβλίο με διδάσκει κάτι νέο ή με βοηθά να δω τα πράγματα διαφορετικά. Ήμουν τυχερός που είχα γονείς που με ενθάρρυναν να διαβάζω. Το διάβασμα τροφοδοτεί μια αίσθηση περιέργειας για τον κόσμο, κάτι που νομίζω ότι με βοήθησε να προχωρήσω στην καριέρα μου και στη δουλειά που κάνω τώρα με το ίδρυμά μου».

Η συμβουλή του για το πώς ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, είναι αγορά φιλικών προς το κλίμα προϊόντων που παρότι πιο ακριβά από τα συμβατικά αντίστοιχά τους – επειδή καθώς η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα αυξάνεται, η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί και έτσι να μειωθούν οι τιμές για όλους τους άλλους .

«Καθώς βγαίνουν πράσινα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή οι αντλίες θερμότητας για θέρμανση/ψύξη σπιτιού, θα γίνονται όλο και πιο φθηνά. Αγοράζοντας αυτά τα προϊόντα συμβάλετε στην αύξηση της παραγωγής τους σε μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές», καταλήγει ο Γκέιτς.

Mε πληροφορίες από το CNBC

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 23-27 Μαΐου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατ. δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον  e-ΕΦΚΑ και την ΔΥΠΑ την εβδομάδα 23-27 Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο θα ξεκινήσει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου (που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου), ενώ θα πληρωθεί και το μέρος του δώρου Πάσχα που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργαζομένους που είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα:

1. Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβληθούν αύριο, Δευτέρα 23 Μαΐου, 871.472 ευρώ σε 28.706 δικαιούχους, οι οποίοι εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την καταβολή του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Από τον e-ΕΦΚΑ  θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Όσον αφορά στην πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου:

·       Την Πέμπτη 26 Μαΐου θα καταβληθούν 547,8 εκατ. ευρώ σε 968.278 συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς  ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

·       Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα καταβληθούν 749,5 εκατ. ευρώ σε 1.481.632 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο  και των οποίων το ΑΜΚΑ  λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

·       Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Ιουνίου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου με την καταβολή στους συνταξιούχους  που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες,  τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Όσον αφορά στις λοιπές τακτικές πληρωμές:

·       17 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Τέλος, στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, θα καταβληθούν 180.000 ευρώ σε 1.000 ασφαλισμένους για ληξιπρόθεσμες παροχές υγείας.

3. Από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)  θα γίνουν οι εξής καταβολές:

·       11 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

·       25 εκατ. ευρώ σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

·       700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

·       1,5 εκατ. ευρώ  σε 500 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή