Connect with us

OIKONOMIA

ΣΦΕΕ: Μειωμένη η χρηματοδότηση για φάρμακα χωρίς έλεγχο της κατανάλωσης

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Λιγότερους πόρους για φάρμακα διαθέτει η χώρα μας, κατά 26% σε σχέση με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και κατά 47% σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση αυτή να μην επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κρατική χρηματοδότηση για φάρμακα παραμένει στάσιμη από το 2014, με εξαίρεση το κονδύλι των εμβολίων, όμως σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων ελέγχου της ζήτησης, προκαλεί υπέρβαση της συνολικής δαπάνης, η οποία καλύπτεται κυρίως από τις φαρμακευτικές εταιρίες, μέσω δυσθεώρητων και ανεξέλεγκτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate), αλλά και από τους ασθενείς.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε ψήφισμά του κατά την γενική συνέλευση του κλάδου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας παρατήρησαν πως η πανδημία έφερε στο φως τα κενά στα συστήματα υγείας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα, και επεσήμαναν ότι τα κενά αυτά οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση και στις πολυετείς στρεβλώσεις.

Ακολούθησε η ενεργειακή κρίση, με τέτοια ένταση που οι συνέπειές της είναι πρωτοφανείς για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ε.Ε., οι επιχειρήσεις –ανεξαρτήτως μεγέθους – σε ολόκληρη την επικράτεια, βρίσκονται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση με αντικειμενικές προκλήσεις για την ομαλή λειτουργία ή την επιβίωση τους.

Ταυτόχρονα, η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού και τα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και η αυξανόμενη συχνότητα του καρκίνου, συνεπάγονται αύξηση της ζήτησης στις υπηρεσίες περίθαλψης και φαρμάκων, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά.

Μειωμένη χρηματοδότηση

Σε αυτό το κλίμα, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που διαιωνίζονται, όπως η υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης, εξωνοσοκομειακής, αλλά πολύ περισσότερο της νοσοκομειακής, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή την αποτελεσματική κάλυψη των εντεινόμενων αναγκών των Ελλήνων πολιτών.

«Πάνω από μία δεκαετία ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός είναι ανεπαρκής, ενώ τα περιορισμένα μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης δεν έχουν αποδώσει», σημειώνεται στο ψήφισμα του ΣΦΕΕ, που καλεί την Πολιτεία «να δει επιτέλους, σοβαρά, αυτά τα ζητήματα».

Κατ΄ αρχήν προτείνει άμεσα να υιοθετηθούν μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, με ψηφιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του μεγέθους και του μίγματος της ζήτησης, με της ορθή εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ανάπτυξη φίλτρων συνταγογράφησης, ψηφιακό φάκελο ασθενή, διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία και εκτέλεση διαγωνισμών.

Μέτρα για προβλεψιμότητα

Παράλληλα, εκτιμά ότι η σταδιακή αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το φάρμακο θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των νέων συνθηκών μετά την πανδημία, ενώ σε συνδυασμό και με την «Σάρωση Ορίζοντα» (Horizon Scanning) θα επιτευχθεί η δυνατότητα πρόβλεψης για τη δαπάνης των νέων φαρμάκων.

Ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των επενδυτικών κινήτρων, σημειώνοντας πως το επενδυτικό clawback, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), δεν απέδωσε για τις κλινικές μελέτες, καθώς μόνο το 4,6% από τα 250 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν για συμψηφισμό.

Κίνητρα

Έτσι, έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη ενός διαφορετικού πλαισίου κινήτρων για τις κλινικές μελέτες σε σχέση με το clawback, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Πολιτείας και μπορεί να βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης για την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας.

Απευθύνοντας μήνυμα προς την Πολιτεία, ο ΣΦΕΕ χαιρέτισε την υπό προϋποθέσεις αύξηση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως σημείωσε πως σταδιακά πρέπει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών και να μην στηρίζεται η Πολιτεία υπέρμετρα στον τρίτο άτυπο πυλώνα χρηματοδότησης, τη φαρμακοβιομηχανία. Τόνισε μάλιστα πως χρειάζεται αύξηση της επένδυσης στο φάρμακο, διότι καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με πιο δυνατή οικονομία.

Ο Σύνδεσμος ζητά:

  • Την άμεση εφαρμογή μέτρων ελέγχου της δαπάνης.
  • Την σταδιακά επαρκή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, ώστε να καλύπτονται οι παρούσες και οι μελλοντικές ανάγκες των ασθενών.
  • Την ουσιαστική εφαρμογή των όρων του πλάνου ανασυγκρότησης για μείωση του συνόλου των επιστροφών, ώστε να υπάρξει πραγματική βελτίωση της κατάστασης για τις επιχειρήσεις του κλάδου και όχι απλά «λογιστική τακτοποίηση» των αριθμών.
  • Την ομαλή ροή των διαδικασιών αξιολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων και διαπραγμάτευσης, με βιώσιμους όρους και σε ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο.
  • Τη διασφάλιση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας στην επιβολή των μέτρων που θεσπίζονται.
  • Την εισαγωγή περισσότερων και ουσιαστικών κινήτρων για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη και τις παραγωγικές δαπάνες.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Σεισμός τώρα στην Αττική |

ΜΠΑΣΚΕΤ6 λεπτά ago

Ανακοίνωσαν Γκρίφιν οι Μπακς! – www.ertsports.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ9 λεπτά ago

Mια… ανάσα από τη Μίλαν ο Καμάντα!

ΚΟΣΜΟΣ12 λεπτά ago

Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: «Προετοιμαστείτε για εκκένωση» – Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

LIFESTYLE18 λεπτά ago

«Έπεσα σε ένα πηγάδι και έμεινα μέσα δύο μέρες, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ24 λεπτά ago

Εκλογές: Οι δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι και ο πήχης των κομμάτων για τις 25 Ιουνίου

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Δολοφονία Άλκη: Σήμερα η αγόρευση της εισαγγελέα – Θα διαρκέσει 10 ώρες

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ33 λεπτά ago

Ντε Λαουρέντις: «Όλη η Ευρώπη θέλει να κάτσει στον πάγκο μας»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ36 λεπτά ago

Ενημέρωση για τους κινδύνους από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στο 12ο Γενικό Λύκειο Λάρισας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ37 λεπτά ago

Συνελήφθη 48χρονος Βολιώτης που καταδικάστηκε για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή