Connect with us

OIKONOMIA

Σήμα εξόδου στις αγορές δίνει το «καλάθι» θετικών νέων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πράσινο φως για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, το αμέσως επόμενο διάστημα, φαίνεται πως έδωσε η σημαντική κίνηση της αναβάθμισης από τον S&P την περασμένη Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις δείχνουν τον ΟΔΔΗΧ να εξετάζει την έκδοση ομολόγου βραχυχρόνιας διάρκειας περί των 2-3 δις ευρώ, αν και δεν αποκλείεται το re-opening τους 10ετούς που εκδόθηκε τον Ιανουάριο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα νέα των τελευταίων 24ωρων εξάλλου είναι αρκετά θετικά. Μετά το χαμηλότερο έλλειμμα που ανακοίνωσε η Eurostat κατά περίπου 2% του ΑΕΠ για το 2021, η ελληνική οικονομία γνωρίζει τη δεύτερη συνεχή αναβάθμιση εφέτος. Πριν τον S&P, είχε προηγηθεί τον Μάρτιο εκείνη του οίκου αξιολόγησης DBRS Morningstar σε BB high. Η Moodys, η οποία είχε «ραντεβού» με την Ελλάδα, δεν είχε προβεί σε καμία ανακοίνωση αφήνοντας για αργότερα την αξιολόγηση. Να σημειωθεί ότι ο Moodys υπολείπεται κατά δύο βαθμίδες στην αξιολόγηση της από εκείνη του οίκου Fitch. Εκείνος, είχε αναβαθμίσει τον Ιανουάριο την Ελλάδα σε θετικές προοπτικές ( «ΒΒ» ).

Το καλάθι θετικών νέων έλυσε τα χέρια στον ΟΔΔΗΧ προκειμένου να ενισχύσει τα ταμεία της χώρας με μία νέα έξοδο στις αγορές, την οποία έχει παγώσει λόγω των γενικότερων υψηλών αποδόσεων στα ομόλογα. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, η Ελλάδα είχε σχεδιάσει να εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022. Οι αναλυτές της JP Morgan δίνουν μία πιθανότητα η Ελλάδα να βγει στις αγορές με έκδοση πενταετούς είτε επταετούς ομολόγου. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά θα κινηθούν χαμηλότερα σε σχέση με την τρέχουσα διαφορά των 201 μονάδων.

Αυτό που, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζουν οι ξένοι οίκοι είναι πως η Ελλάδα «οικοδόμησε» ένα ισχυρό ταμειακό μαξιλάρι με βασική πηγή τον φθηνό περσινό δανεισμό. Το εν λόγω δίκτυ ασφαλείας ανέρχεται σήμερα στα 40 δισ. Ευρώ. Από το οικονομικό επιτελείο στέλνεται σήμα ασφάλειας καθότι η Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη ακόμα και στο υποθετικό και όχι βασικό σενάριο όπου η χώρα δεν βγει καθόλου στις αγορές έως το τέλος του έτους.

Οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ είναι προσεκτικές αφού το ελληνικό κόστος δανεισμού είχε αρχίσει να αυξάνεται από τον Οκτώβριο του 2021. Τότε, ο δεκαετής τίτλος είχε ανέλθει στο 1,338%, από το επίπεδο του 0,847 τον Σεπτέμβριο του 2021. Έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απόδοση είναι κοντά το 2,5%.

Προς την επενδυτική βαθμίδα

Το ελληνικό αξιόχρεο βαθμολογείται από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης στη βαθμίδα «ΒΒ+» και βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Οι θετικές αυτες επιδόσεις στέλνουν μήνυμα αξιοπιστίας εν μέσω δύσκολων διεθνών συγκυριών και ανοίγει το δρόμο στη ροή επενδυτικών κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένει με αγωνία τις ετυμηγορίες των οίκων με στόχο την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P η αναβάθμιση αντανακλά τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ελλάδας, ενώ οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνονται διαχειρίσιμες λόγω των σημαντικών αποθεμάτων ασφαλείας. Δηλαδή ο οίκος εκτιμά ότι τα τρέχοντα ταμειακά διαθέσιμα ισοδυναμούν με το τριπλάσιο των αναγκών δανεισμού για τα επόμενα δύο χρόνια. Το γεγονός αυτό, μαζί με τις χαμηλές απαιτήσεις αναχρηματοδότησης, θα βοηθήσει στα δημόσια οικονομικά έναντι της αύξησης των επιτοκίων. Το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να υποχωρήσει σε περίπου 170% του ΑΕΠ το 2022 από περίπου 176% του ΑΕΠ το 2021.

Ο οίκος καταγράφει σημαντική βελτίωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 12,8% το 2021, από 31% το 2020 και κάτω του 8% έως το τέλος του 2022. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα συμβάλουν στην επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ φέτος στο 3,4% έναντι 8,3% το 2021, με το ΑΕΠ να αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο πάνω από 3% κατά την περίοδο 2023-2025, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU) και του τουρισμού.

Οι επόμενες αξιολογήσεις είναι της Fitch στις 8 Ιουλίου, η διπλή ετυμηγορία από Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αξιολόγηση της Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η τελευταία για το έτος της S&P, όπως προαναφέρθηκε, στις 21 Οκτωβρίου.

Παρελθόν ο φθηνός δανεισμός για την Ευρωζώνη

Το μαξιλάρι ανέρχεται σε περίπου 40 δις και πέρυσι η χώρα άντλησε 15,5 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του περσινού χαμηλού κόστους είναι τα εξής: τον Φεβρουάριο του 2021 η έκδοση δεκαετούς ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ ήταν με επιτόκιο 0,75% και τον Μάρτιο η τριακονταετούς ομολόγου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,875%. Τον Μάιο του 2021 η έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ είχε σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και τον Ιούνιο του 2021 ακολούθησε η επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 0,888%. Τον Σεπτέμβριο του 2021 έγινε διπλή επανέκδοση του πενταετούς και του τριακονταετούς ομολόγου ύψους 1,5 και 1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, με απόδοση 0,020% και 1,675%.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

Οι συσκευές

Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι:

– Ψυγεία

– Καταψύκτες

– Κλιματιστικά.

Υπενθυμίζεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

– πλυντήρια ρούχων

– πλυντήρια πιάτων

– ηλεκτρικές κουζίνες

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, μάλιστα, τα 350.000 νοικοκυριά που θα μπουν στο πρόγραμμα, θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος.

Σε περίπτωση που υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης, όπως το εισόδημα ή ακόμη και κοινωνικά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Λιθουανία: Θα σταματήσει να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Λιθουανία επιχειρεί την πλήρη ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.

Άλλη μία χώρα επιχειρεί να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο, η Λιθουανία. Σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή και ουκρανικά ΜΜΕ, η Λιθουανία μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή την Κυριακή, θα σταματήσει να αγοράζει ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι αύριο, δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο, ρωσικό πετρέλαιο και ρωσικό ηλεκτρικό ρεύμα στη Λιθουανία.

Τι διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας

«Πρόκειται για ένα κρίσιμο ορόσημο, όχι μόνο στην πορεία της Λιθουανίας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία. Είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης μας προς την Ουκρανία που βρίσκεται σε πόλεμο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα χρήματά μας να χρηματοδοτούν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Ντένιος Κρέιβις.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 λεπτά ago

Δημοσκόπηση GPO: Θετικά κρίνουν οι πολίτες το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – «Καμπανάκι» με φόντο το κύμα ακρίβειας

ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Αλβανίας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ22 λεπτά ago

Στοίχημα: Τελικός σε χαμηλό τέμπο στο ΟΑΚΑ

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Καιρός: Κυριακή για βόλτα και μπάνιο στις περισσότερες περιοχές – Πού θα πέσουν βροχές και χαλάζι

VIDEO40 λεπτά ago

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός 20/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ41 λεπτά ago

Βενιζέλος: Εύχομαι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να κερδίσει τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της συγκυρίας

ΕΛΛΑΔΑ42 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα, συμπτώματα, εμβολιασμός – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

ΚΟΣΜΟΣ50 λεπτά ago

Μπάιντεν: Υπέγραψε το «πακέτο βοήθειας», ύψους 40 δισ. δολαρίων, για την Ουκρανία

ΘΕΣΣΑΛΙΑ51 λεπτά ago

«Let’s Share Our Heritage»: Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Βερδικούσας υποδέχεται τους εταίρους σε πρόγραμμα  ERASMUS+ KA229 (φωτο)

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Πάτρα: Για αδιέξοδο στο θάνατο της Τζωρτζίνας μιλά ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου – Γιατί ζητά εξέταση DNA

Δημοφιλή