Connect with us

OIKONOMIA

Σίμος Κεδίκογλου: Δεσμευόμαστε για την προστασία του 30% της Μεσογείου έως το 2030

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την δέσμευση για την προστασία του 30% της Μεσογείου έως το 2030, επανέλαβε  ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στην παρέμβασή του στο φόρουμ των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ισραήλ, «Litter Free Eastern Mediterranean».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Πέρα από την φιλοδοξία να προστατεύσουμε το 30% των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν επίσης αποτελεσματικοί μηχανισμοί επιβολής για τη διασφάλιση της εφαρμογής όλων των κανονισμών», τόνισε και ανέδειξε την ανάγκη να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των αλιέων των κρατών μελών, που υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, και των αλιέων τρίτων χωρών.

Διαβάστε επίσης: CLLD/LEADER: Νέα υπερδέσμευση ύψους 31 εκατ. ευρώ

Η βιώσιμη γαλάζια οικονομία είναι ένας τομέας ύψιστης σημασίας για την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας είναι θεμελιώδεις για τη θαλάσσια οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για δραστηριότητες όπως η αλιεία, η βιοτεχνολογία και ο τουρισμός.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλείται από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η υπεραλίευση και η παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, οι παράκτιες χωματερές και η θαλάσσια ρύπανση σε όλες τις μορφές της. «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη δράση, από την καταγραφή στην αποτελεσματική εφαρμογή, ως ζήτημα άκρως επείγουσας ανάγκης και προτεραιότητας», σχολίασε.

Υπενθύμισε ότι το Σχέδιο Δράσης «Μεσόγειος, Πρότυπη θάλασσα έως το 2030», στο οποίο ήδη συμμετέχει η χώρα μας, εστιάζει σε 4 βασικές προκλήσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, ρύπανση θάλασσες, ιδίως από πλαστικά, και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές. Επισήμανε τη σημασία τα μεσογειακά κράτη να συνεργαστούν για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής δομής πολιτικής για την εξάλειψη των απορριπτόμενων πλαστικών. «Πρέπει να θέσουμε σαφείς και φιλόδοξους στόχους, προκειμένου να επιτύχουμε 100% συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων έως το 2025 και να δεσμεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα στην ελαχιστοποίηση των πλαστικών συσκευασιών στο υψηλότερο επίπεδο, υπέρ της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία», εξήγησε.

Όσον αφορά σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι υποστηρίζουμε ήδη διάφορες πρωτοβουλίες για τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής των πρακτικών «Fishing for Litter ή Ψάρεμα για Απορρίμματα», και ενθαρρύνουμε μέτρα που στοχεύουν στο ζήτημα των εγκαταλελειμμένων, χαμένων ή απορριφθέντων αλιευτικών εργαλείων.

Ερωτηθείς για την παρουσία λεσσεψιανών μεταναστών, κυρίως του εισβολικού λαγοκέφαλου, και τις οικονομικές επιπτώσεις στους αλιείες, επισήμανε ότι η εμφάνιση, η εγκατάσταση και η εξάπλωσή τους αφορά συνολικά όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο τις ελληνικές θάλασσες και το πρόβλημα αυτό εξετάζεται και σε περιφερειακό επίπεδο από την Ε.Ε. και από Περιφερειακές Οργανώσεις.

Καταλήγοντας, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα του αλιευτικού τουρισμού ως εναλλακτική δράση, εξήρε την προσπάθεια που γίνεται με το πρόγραμμα Αμοργόραμα και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υφίσταται υγιής Ελλάδα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Σκρέκας: Η μάχη για το πλαφόν και 5 μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο… γήπεδο των 27 ηγετών της Ε.Ε. περνά πια η μάχη για την επιβολή του πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου με την οποία οι ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν τις ποσότητες του καυσίμου που αγοράζουν από προμηθευτές και παραγωγούς κυρίως τρίτων χωρών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η λήψη της απόφασης έχει ακόμη δρόμο… αν σκεφτεί κανείς πως ο στενός πυρήνας της συμμαχίας των 15 που στηρίζουν την πρόταση θα συνεχίσει και μετά το συμβούλιο κορυφής σήμερα στην Πράγα τις απόπειρες να πειστούν οι μεγάλοι της Ευρώπης για την αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας θα έχουν και την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση με τους ομόλογους τους της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Η Πράγα θα είναι πάλι η πόλη όπου θα διεξαχθεί ο νέος γύρος διαβουλεύσεων και συγκεκριμένα αυτές θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

«Δυναμικό» πλαφόν

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου παραδέχτηκε τις δυσκολίες της επίτευξης συμφωνίας, ωστόσο σημείωσε το γεγονός ότι Γερμανία και Ολλανδία είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι δύο ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε. προβληματίζονται για το ενδεχόμενο η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου να αποθαρρύνει τους προμηθευτές φυσικού αερίου, οι οποίοι θα δουν μία οριζόντια τιμή, χαμηλότερη από εκείνη που προσδιορίζεται με βάση τον δείκτη TTF στο ολλανδικό hub.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε, όμως, χθες, για ένα δυναμικό ανώτατο όριο στην χονδρεμπορική τιμή. Θα προκύψει από έναν σταθμισμένο όρο των τιμών των διεθνών χρηματιστηρίων ενέργειας Henry Hub, JKM και εκείνο της Αυστραλίας. Και η ανώτατη τιμή που θα προκύψει θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις των δεικτών των προαναφερόμενων χρηματιστηρίων και πιθανότατα θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτούς και σαφώς χαμηλότερη από το TTF.

Πέραν αυτού, εξήγησε στους δημοσιογράφους πως θα υπάρχει και η δυνατότητα ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές φυσικού αερίου να συμφωνούν τιμές και πάνω από το πλαφόν δημιουργώντας έτσι gas corridor.

Τα μέτρα για την εγχώρια αγορά ρεύματος

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά επειγόντως τρόπο για την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους θεωρώντας ότι η μοναδική λύση είναι η αντιμετώπιση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πηγή, δηλαδή, του προβλήματος.

Ωστόσο, και μέχρι να καταλήξουν οι 27, ο προβληματισμός παραμένει για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και η αγωνία εστιάζεται κατά κύριο λόγο στο κατά πόσο είναι εφικτό να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, μέσω των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.

Πέραν αυτού, η έγνοια εστιάζεται και σε άλλα ζητήματα που ανακύπτουν όπως η εξοικονόμηση ενέργειας.

Έτσι, χθες ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

1.     Ανάκτηση υπερεσόδων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή κι ενός έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν του ισχύοντος στους ηλεκτροπαραγωγούς: «Διαπιστώσαμε κατά την εφαρμογή του νέου μέτρου για την προαναγγελία των τιμών προμήθειας ρεύματος του επόμενου μήνα, πως πάροχοι βρέθηκαν αφενός να ζημιώνονται με βάση την χονδρική τιμή καθώς ανακοίνωσαν χαμηλότερες τιμές λιανικής αλλά τον επόμενο μήνα να κερδίζουν αποφασίζοντας υψηλότερες τιμές λιανικής έναντι της χονδρικής». Σύμφωνα με τον Σκρέκα θα εφαρμοστεί μηχανισμός ανάκτησης εσόδων. Κάθε χρόνο στον 11ο μήνα θα γίνεται μία «σούμα» ζημιών – εσόδων. Αν μία εταιρεία έχει υπερέσοδα αυτά θα ανακτώνται υπέρ των επιδοτήσεων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον φετινό Νοέμβριο λαμβάνοντας υπόψη το «ταμείο» των παρόχων κατά τους μήνες από τον Αύγουστο και μετά. Ο Σκρέκας αρνήθηκε να αποκαλύψει που θα προσδιοριστεί το όριο ανάκτησης εσόδων

2.     Έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών διυλιστηρίων

Ερωτηθείς ο υπουργός για την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και αφορά στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη τέτοιας απόφασης.

Και συγκεκριμένα θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα των διυλιστηρίων και της ΔΕΠΑ. Ο συντελεστής θα είναι 33% και θα επιβληθεί για τα κέρδη του 2022 που είναι πάνω από 20% σε σχέση με την τελευταία τετραετία. Τα έσοδα θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών.

3.     Επιβολή τέλος φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή

Η κυβέρνηση προχωρά και στην επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως είπε, ο κ. Σκρέκας εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης του πλαφόν στις μονάδες φυσικού αερίου αλλά, έσπευσε να συμπληρώσει πως «θα προχωρήσουμε στην επιβολή τέλους για την μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου».

4.     Μέτρα για τον περιορισμό κατανάλωσης ρεύματος.

Στο πλαίσιο της ανάγκης εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε, ακόμα, τον υποχρεωτικό περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης και υψηλής τάσης τις ώρες αιχμής μέσα από πλατφόρμα δημοπρασιών. Οι επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ οι ώρες αιχμής για την υποχρέωση μείωσης της ζήτησης θα καθορίζονται κάθε μήνα.

5.     Ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ρεύματος

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι ρεύματος είναι κι εκείνος της αύξησης των απλήρωτων λογαριασμών.

Η θέσπιση από τον Ιούλιου της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο έχει ανοίξει και το δρόμο της εκμετάλλευσης αυτής της ευκολίας και από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο κ. Σκρέκας είπε πως θα συνεχιστεί η ελεύθερη μετακίνηση αλλά θα υπάρξει παρέμβαση ώστε οι καταναλωτές να μην αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους πριν την αλλαγή παρόχου.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Φορο-έλεγχοι με point system | in.gr

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Από «κόσκινο» περνούν οι πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που υπήρχαν στα συρτάρια των εφοριών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και έχουν μεταφερθεί τώρα στα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα. Με απόφαση του διοικητή τη ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή σε κάθε ελεγκτικό κέντρο συστήνονται 3 τριμελείς επιτροπές οι οποίες θα καταγράψουν και θα αξιολογήσουν όλα τα πληροφοριακά δελτία τόσο για τις υφιστάμενες όσο και τις νέες φορο- υποθέσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βαθμολόγιο

Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή τα δελτία από καταγγελίες και ελέγχους που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν συντάχθηκε έκθεση ελέγχου θα βαθμολογηθούν ανάλογα με το φορολογικό ενδιαφέρον  και θα συνταχθεί λίστα με τις υποθέσεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο με βάση βαθμολογική κλίμακα όπου το 0 αφορά υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον, το 1  απλού η μικρού ενδιαφέροντος, το 2 υποθέσεις με σημαντικό ενδιαφέρον και το 3 σηματοδοτεί άμεση και ταχεία επέμβαση από το ελεγκτικό μηχανισμό.

Με βάση τις εντολές που έχουν δοθεί  κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ της περιόδου 2016-2021 και μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Στο «μάτι» των 800 υπαλλήλων των 6 Ελεγκτικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται:

–  Φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

α) η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

β) η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

γ) τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

δ) απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

2. Υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε.

3. Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Επίσης τα Ελεγκτικά Κέντρα θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε φορολογούμενους που ασκούν δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, τη τήρηση των βιβλίων και την έκδοση των φορολογικών παραστατικών.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ5 λεπτά ago

Πλοία: Απαγορευτικό δρομολογίων από Πειραιά και Ραφήνα

ΜΠΑΣΚΕΤ9 λεπτά ago

Εύκολη επικράτηση για τους Χιτ

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Κάνιε Γουέστ: Απαντά για πρώτη φορά στο White Lives Matter

ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 λεπτά ago

38.000 ευρώ έκλεψαν από ηλικιωμένο Βολιώτη.. με παραπλανητική τηλεφωνική κλήση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 λεπτά ago

Ερντογάν: Η Ευρώπη γυρνάει την… πλάτη στον Ερντογάν – Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Πράγας

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο με τραυματίες

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ27 λεπτά ago

Αντσελότι: Έφτασε τον Φέργκιουσον στις περισσότερες νίκες στο Champions League

ΕΛΛΑΔΑ41 λεπτά ago

Χαλκιδική: Οι αρχές αναζητούν αν έστελνε τα βίντεο σε ιστοσελίδες στο εξωτερικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ48 λεπτά ago

Κωστής Χατζηδάκης: 3 δουλειές, 3 αρνήσεις και διαγραφή από τα Μητρώα είναι Αστυνομία Ανέργων;

ΜΑΓΝΗΣΙΑ48 λεπτά ago

Ομοσπονδία Εμπορίου Θεσσαλίας προς υπουργούς: “Κλείνουν επιχειρήσεις, πάρτε μέτρα τώρα”

Δημοφιλή