Connect with us

OIKONOMIA

Σιωπηρή παραίτηση: Αφορά πρωτίστως τους κακούς διευθυντές, όχι τους αδιάφορους εργαζόμενους

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο φαινόμενο της σιωπηρής παραίτησης εστιάζει το Harvard Business Review, αναδεικνύοντας πώς η απόφαση των εργαζομένων να λειτουργούν με την ήσσονα προσπάθεια ή αντιθέτως να επενδύουν ενεργητικά στην παραγωγική διαδικασία, σχετίζεται άμεσα με την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν από τους προϊσταμένους τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η «σιωπηρή παραίτηση» αποτελεί ένα νέο όνομα για ένα παλαιό φαινόμενο: Για εργαζομένους που αποφασίζουν συνειδητά να μειώσουν ή και να απαλείψουν τη σωματική, νοητική και ψυχολογική επένδυση στην εργασία τους, φτάνοντας στο σημείο να διεκπεραιώνουν απλώς τις απολύτως απαραίτητες εργασίες, ώστε να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εκάστοτε θέση εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Μήπως οι συνάδελφοί σας παραιτούνται «σιωπηρά»; Δείτε τι σημαίνει αυτό

Τα δεδομένα

Οι ερευνητές του Harvard Business Review εξέτασαν δεδομένα που βοηθούν να απαντηθεί το ερώτημα, ποιος είναι ο παράγοντας που διαχωρίζει τους εργαζόμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη δουλειά ως αγγαρεία από εκείνους που αισθάνονται πλήρωση και ικανοποίηση από την εργασία τους.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα στοιχεία που συνελέγησαν δείχνουν ότι η «σιωπηρή παραίτηση» σχετίζεται πρωτίστως με την αποτυχία των προϊσταμένων να εμπνεύσουν τους υπαλλήλους τους. Μελετώντας αξιολογήσεις 2.801 διευθυντών από 13.048 υπαλλήλους, από το έτος 2020, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υφιστάμενοι μη αποτελεσματικών διευθυντών ανήκουν κατά τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο στην κατηγορία των «σιωπηλώς παραιτηθέντων», σε σχέση με εργαζόμενους των οποίων προΐστανται διευθυντές με ικανότητα να εμπνεύσουν.

Το 14% των υπαλλήλων αναποτελεσματικών διευθυντών ήταν έτοιμο να παραιτηθεί σιωπηλά, ενώ μόνο το 20% εμφανιζόταν πρόθυμο να καταβάλει πρόσθετη προσπάθεια στον χώρο εργασίας. Όσον αφορά τους διευθυντές που έλαβαν υψηλή βαθμολογία, μόλις το 3% των υπαλλήλων τους παραιτούνταν αθόρυβα ενώ το 62% των υφισταμένων ήταν πρόθυμο να προσφέρει περισσότερα στη δουλειά.

Προκαταλήψεις, υποτιμητικές και απαξιωτικές στάσεις και συμπεριφορές προϊσταμένων οδηγούν κατά κανόνα τους υπαλλήλους στη «σιωπηρή παραίτηση», μέσω μιας μίξης αισθημάτων υποτίμησης και απαξίωσης. Στον αντίποδα, υπάλληλοι με προϊστάμενους που μπορούν να εμπνεύσουν είναι πρόθυμοι να προσφέρουν περισσότερα – όπως και γίνεται πολλές φορές στην πράξη.

Συμβουλές προς προϊσταμένους

Οι ερευνητές που παρουσίασαν τη μελέτη στο Harvard Business Review παρακινούν τους διευθυντές που βλέπουν υπαλλήλους τους να «παραιτούνται» αθόρυβα, να αναλογιστούν αν το πρόβλημα αφορά τους τελευταίους ή τους ίδιους τους προϊσταμένους και τις διευθυντικές τους ικανότητες.

«Όταν ζητάτε από τους άμεσους υφισταμένους σας αύξηση της παραγωγικότητας, κάνετε τα πάντα για να βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της ομάδας σας αισθάνονται ότι εκτιμώνται;», είναι η ερώτηση που θέτουν προς τα διευθυντικά στελέχη οι συγγραφείς της μελέτης, παροτρύνοντάς τους παράλληλα να διεξάγουν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τους συναδέλφους τους.

«Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη. Όταν αναλύσαμε δεδομένα από περισσότερους από 113.000 ηγέτες για να βρούμε την κορυφαία συμπεριφορά που βοηθά τους αποτελεσματικούς ηγέτες (..), η υπ’ αριθμόν ένα συμπεριφορά που βοήθησε ήταν η εμπιστοσύνη», σημειώνουν, προτείνοντας στους διευθυντές να αναζητήσουν τα κοινά σημεία με όλα τα μέλη της ομάδας τους.

Η εμπιστοσύνη αποτελεί, κατά τους ερευνητές, τη λέξη-κλειδί για την ανάσχεση του ρεύματος της «σιωπηρής παραίτησης». Τονίζοντας ότι η έκταση του φαινομένου απαιτεί από τα διευθυντικά στελέχη να στραφούν στους εαυτούς τους – για να διαπιστώσουν ότι έχουν ως υφισταμένους τους άτομα που θέλουν να δώσουν «την ενέργεια, τη δημιουργικότητα, το χρόνο και τον ενθουσιασμό τους στους οργανισμούς και τους ηγέτες που το αξίζουν».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από το 2020 συμφώνησαν οι αντιπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη.

Σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ήρθαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ+.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως αναφέρει το Reuters, το μέγεθος της περικοπής είναι τελικά διπλάσιο από αυτό που είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση που συμφωνήθηκε στον ΟΠΕΚ+ θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά, καθώς ήδη αρκετές χώρες ήδη αντλούν πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τους.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΕΔΟΦ: Σε κίνδυνο ο «λευκός χρυσός» η φέτα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την τιμή του γάλακτος θα την καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, τονίζει η ΕΔΟΦ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της κτηνοτροφίας αλλά και του εθνικού προϊόντος της φέτας κρούει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ), δια του προέδρου της κ. Ιωάννης Βιτάλης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως επισημαίνεται ο τομέας της κτηνοτροφίας πλήττεται από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ζωοτροφών ταυτόχρονα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, «κάτι που κάνει τους κτηνοτρόφους φτωχότερους και  τους αποτρέπει από τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και την διατήρηση του κοπαδιού τους αφού δεν μπορούν να το ταΐσουν σωστά, και τους μεταποιητές να έχουν από οριακή (στην καλύτερη περίπτωση) έως μηδενική κερδοφορία, κάτι που σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και στασιμότητα στον κλάδο».

Διαβάστε επίσης: Φέτα: Έγινε είδος πολυτελείας – Φτηνότερη στην… Αγγλία παρά στην Ελλάδα

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται. «Δικαιολογημένα απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος, σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», τονίζεται.

Εν όψει νόμου που έχει προγραμματιστεί προς ψήφιση την 15η Οκτωβρίου, η ΕΔΟΦ παραθέτει στα αιτήματα των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών:

  •  Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ, όμως προσέξτε κάτι σημαντικό, από μέρος του παρακρατήματος των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συσσωρευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (κοντά στα 60.000.000 ευρώ) τα οποία αποδίδουμε  στον ΕΛΓΟ για ανταποδοτικό σκποό. Για να πραγματοποιηθεί αυτή, η αυτονόητη απαίτηση, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον Νέο Νόμο προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Σημειωτέων ότι με τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του γάλακτος διπλασιάζεται αυτόματα το ποσό και της ετήσιας εισφοράς κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ.
  •  Συνεχής και σε βάθος έλεγχος στον τρόπο παραγωγής Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ π.χ με υπερδιήθηση, εμπλουτισμό με πρωτεΐνες κλπ. και θεσμοθέτηση αποδεκτής απόδοσης τυροκόμησης.
  • Καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών, άμεση αναγγελία των αποτελεσμάτων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άμεση εφαρμογή ποινών από τον οργανισμό αντί του μη ικανού ως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα Υπουργείου.
  • Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και με την  συμμετοχή πιστοποιημένης ομάδας ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ για τον συνεχή έλεγχο στα εργοστάσια, στα Super Market της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Στο εξωτερικό οι έλεγχοι γίνονται από πιστοποιημένες εταιρείες ελέγχου ή  όπως πχ στην Ιταλία που αυτοελέγχονται οι παραγωγοί από την Διεπαγγελματική των προϊόντων ΠΟΠ με επιτυχία. Από όλα αυτά απέχουμε παρασάγγας.
  • Άμεση εκκαθάριση  όλων των παλιών υποθέσεων (υπερβαίνουν τις 100) που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του Υπουργείου. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τους ενεχόμενους στις εκκρεμούσες κρίσεις της επιτροπής (παρατυπίες καθ’ υποτροπήν).
  • Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.
  • Τοποθέτηση τουλάχιστον 2 μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του ΔΣ της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΟ (ΕΛΟΓ τότε)  προβλέπονταν 3 μέλη του κλάδου σε σύνολο 5μελούς Δ.Σ. του οργανισμού.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE3 λεπτά ago

Τζίτζι Χαντίντ: «Σφάζει» τον Κάνιε Γουέστ για το «Black Lives Matter»: Είσαι νταής και γελοίος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 λεπτά ago

Προσλήψεις στο Δημόσιο με πανελλαδικές εξετάσεις – Πώς θα διεξάγονται οι συνεντεύξεις

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 λεπτά ago

Εμπορικός Σύλλογος Βόλου: Ναι στο μειωμένο ωράριο μόνο αν εφαρμοστεί οριζόντια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 λεπτά ago

Κουτσούμπας: Οι συνταξιούχοι με τη σημερινή τους κινητοποίηση απορρίπτουν την κοροϊδία

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Ευβοίας: Νεκρός βρέθηκε ο 45χρονος βοσκός

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 λεπτά ago

Βαλμπουενά: «Είναι πολύ σημαντικό να τα δώσουμε όλα για να αλλάξουμε την εικόνα μας»

OIKONOMIA18 λεπτά ago

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Δανία: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε η πρωθυπουργός

VIDEO28 λεπτά ago

Τίτλοι Ειδήσεων 05/10/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Τουρκία: Μην ξεχνάτε το κολύμπι, λέει ο Ακάρ – «Ναυτικό και Αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Φωτιά σε πλοίο στον Παγασητικό άμεση επέμβαση λιμεναρχείου και σκαφών

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Χαμός στον «αέρα» εκπομπής: Έφυγαν οι παρουσιαστές και εκείνοι ακόμη τσακωνόντουσαν

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων από 800 έως 1000 ευρώ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Καρδίτσα: Τραγωδία – 16χρονος που «έσβησε» στην άσφαλτο!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανάκληση της μήνυσης κατά του Βολιώτη επιχειρηματία έκανε η ηθοποιός Άβα Γαλανοπούλου

Νοσοκομείου Βόλου
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ξαφνικός θάνατος 45 Χρονης στο Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

«Η χώρα των πουλιών» στο θέατρο Κνωσός – Μια εκπαιδευτική παράσταση για όλη την οικογένεια

MEDIA5 ημέρες ago

Φουλ ερωτευμένη η Χριστίνα Βραχάλη | Ο πρωταγωνιστής του ΑΝΤ1 που της έκλεψε την καρδιά (Pics)

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Αλιβέρι: Απίστευτη «τελετή διαζυγίου» οικογενειών Ρομά με… αποζημίωση 50.000 ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Πρώτη προβολή για «τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» του ΙΔΙΣΜΕ

Δημοφιλή