Connect with us

OIKONOMIA

Σιτάρι: Παγκόσμιο σοκ από τις κλειστές αγορές

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αλμα της τάξεως του 5,9% έκανε η τιμή των σιτηρών στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγο την περασμένη εβδομάδα, μόλις έγινε γνωστό ότι η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές βασικών δημητριακών. Το σοκ ήταν μεγάλο όχι μόνο για τα χρηματιστήρια αλλά (κυρίως) για τις κυβερνήσεις και βεβαίως για τους ανά τον κόσμο καταναλωτές. Κι αυτό διότι επρόκειτο για μια αναπάντεχη εξέλιξη, δεδομένου ότι μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας διαβεβαίωναν δημοσίως ότι η χώρα θα αύξανε τις εξαγωγές σιτηρών για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση. Είναι νωπή εξάλλου η διακήρυξη του ίδιου του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ότι η Ινδία ήταν «έτοιμη για να θρέψει ολόκληρο τον πλανήτη».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αντ’ αυτού με την αιφνιδιαστική εξέλιξη του Νέου Δελχί ο πλανήτης βρίσκεται ακόμα πιο κοντά σε μια πρωτόγνωρη επισιτιστική κρίση. Μια κρίση που, όπως όλοι οι παρατηρητές τονίζουν, θα πλήξει πρώτα τις φτωχές χώρες και στη συνέχεια τους φτωχούς πολίτες των πλουσίων χωρών.

Ηδη το κόστος βασικών ειδών τροφίμων έχει εκτιναχθεί σε παγκόσμια κλίμακα τους τελευταίους μήνες μετά την πολεμική ανάφλεξη στον «σιτοβολώνα της Ευρώπης» και πολλών ακόμα κρατών, κυρίως της αφρικανικής ηπείρου. Αλευρα, ψωμί, ζυμαρικά και άλλα είδη βασικής διατροφής φέρνουν στα όριά τους τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Η ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς για τα 10 εκατ. τόνους ινδικών σιτηρών είναι μεγάλη

Ανησυχία στο G7

Η κυβέρνηση της Ινδίας διευκρίνισε ότι οι εξαγωγές σιτηρών που έχουν ήδη συμφωνηθεί θα πραγματοποιηθούν, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση δεν είναι διαρκής και η σχετική απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί. Ωστόσο, οι υπουργοί Γεωργίας του Ομίλου των 7 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη (G7), που συναντήθηκαν  στη Γερμανία, επέκριναν σφόδρα την πολιτική του Νέου Δελχί. «Αν ο καθένας άρχιζε να εφαρμόζει περιορισμούς στις εξαγωγές και να κλείνει αγορές, η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Τσεμ Οζντεμίρ.

Η Ινδία είναι η δεύτερη, μετά την Κίνα, χώρα παραγωγής σιτηρών στον κόσμο (τρίτη είναι η Ρωσία και όγδοη η Ουκρανία). Παράγει περίπου 107 εκατ. τόνους ετησίως, αλλά η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής της προορίζεται για την εσωτερική αγορά – πρόκειται εξάλλου για μια χώρα 1,4 δισ. κατοίκων. Μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό εξάγει στις διεθνείς αγορές. Και πριν από την αιφνιδιαστική απαγόρευση προγραμμάτιζε, λόγω των εξελίξεων, να αυξήσει εφέτος τις εξαγωγές της στα 10 εκατ. τόνους.

Ακρίβεια έως το 2024

Η ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς για τα 10 εκατ. τόνους ινδικών σιτηρών είναι μεγάλη. Γίνεται αντιληπτό αυτό αν αναλογιστεί κανείς ότι θα μπορούσε η ποσότητα αυτή να αντικαταστήσει σχεδόν κατά το ήμισυ την ποσότητα των σιτηρών που εξάγει η Ουκρανία (περίπου 24 τον. τόνοι πέρυσι). Το BBC επισημαίνει επίσης ότι οι πολλές φυσικές καταστροφές (ξηρασίες και πλημμύρες) που έχουν πλήξει τις σοδειές μεγάλων παραγωγών σίτου και δημητριακών εν γένει, εκτινάσσουν τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη, υποδαυλίζουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση και καθιστούν ταυτόχρονα ακόμα πιο ζωτικής σημασίας τις εξαγωγές από την Ινδία.

«Οι εξαγωγές ινδικών σιτηρών είναι ιδιαίτερα σημαντικές εφέτος λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης» δήλωσε στο CNN Business ο Οσκαρ Τζάκρα, επικεφαλής αναλυτής της Rabobank. «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μεγέθυνε το ιστορικό σοκ που βιώνουν οι αγορές εμπορευμάτων και συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα έως τα τέλη του 2024» προειδοποίησε τον Απρίλιο η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο διεθνής οργανισμός, που έχει ως καταστατική αποστολή την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, συνυπολογίζοντας τον καλπασμό των τιμών των καυσίμων, άρα του μεταφορικού κόστους και επίσης την αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, προβλέπει συνολική αύξηση των τιμών τροφίμων κατά 22,9% εφέτος. Ειδικότερα η τιμή των σιτηρών προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί κατά 40% υψηλότερα συγκριτικά με το 2021. Η Ρωσία και η Ουκρανία, ενώ παράγουν το 14% των σιτηρών παγκοσμίως, συμβάλλουν κατά 29% στις συνολικές εξαγωγές του εμπορεύματος.

«Κάποιες χώρες του πλανήτη ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με μια μακροχρόνια επισιτιστική κρίση αν δεν αποκατασταθούν σύντομα στα προπολεμικά επίπεδα οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία» προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Περίπου 20 εκατ. τόνοι από την περυσινή σοδειά βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία

Ενας στους επτά Βρετανούς παρακάμπτει ένα γεύμα

Είναι μεγάλη η σημασία της Ουκρανίας διεθνώς σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές σιτηρών. Η χώρα όμως είναι και ο κορυφαίος εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο. Πρόκειται για ένα προϊόν που χρησιμοποιείται ευρέως ως βασικό συστατικό της διατροφής των Ευρωπαίων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, μαζί βεβαίως με τα ζωικά λίπη που είναι πολύ ακριβότερα – οι λαοί της Νότιας Ευρώπης και της Λεκάνης της Μεσογείου γενικότερα απολαμβάνουν την ευλογία της ελιάς.

Ο σχεδόν διπλασιασμός της τιμής του ηλιελαίου από την αρχή του έτους, που έφθασε από τα 1.362 στα 2.361 δολάρια ο μετρικός τόνος τον Μάρτιο (αλλά υποχώρησε στα 2.276 δολ. τον Απρίλιο), έχει συμβάλει κατά πολύ στην ακρίβεια που έχει εκτινάξει το κόστος ζωής των νοικοκυριών της Δύσης στα ύψη. Σύμφωνα με την επίσημη βρετανική στατιστική υπηρεσία, ο προϋπολογισμός του μέσου Βρετανού για τη διατροφή του θα επιβαρυνθεί με 271 στερλίνες (320 ευρώ) την εφετινή χρονιά.

Αίσθηση προκάλεσαν πρόσφατες έρευνες της εταιρείας YouGov και του φιλανθρωπικού ομίλου Food Foundation, που αποκάλυψαν ότι πολύ μεγάλος αριθμός βρετανών πολιτών αντιμετωπίζει την ακρίβεια στα τρόφιμα παρακάμπτοντας ένα γεύμα! Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια διαλειμματική δίαιτα που εφαρμόζουν ως τρόπο διατροφής ή για να χάσουν κιλά – φευ, όσοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα είναι εκείνοι που έχουν και παραπανίσια κιλά, διότι απλούστατα τρέφονται άθλια. «Κόβουν το μεσημεριανό φαγητό οι φτωχοί Βρετανοί. Μειώνουν την ποσότητα του φαγητού που βάζουν στο πιάτο τους ή πέφτουν για ύπνο νηστικοί» σημειώνει η ρεπόρτερ του BBC News Μπεθ Τίμινς.

Και είναι πολλοί εκείνοι που καταφεύγουν στη δραστική αυτή μέθοδο αντιμετώπισης της ακρίβειας: ένας στους επτά ενήλικους Βρετανούς (το 14% ακριβέστερα στα τέλη Απριλίου που διεξήχθη η έρευνα) ζει σε νοικοκυριό όπου τουλάχιστον ένα μέλος του πράττει αναλόγως. Η YouGov διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό τον Ιανουάριο ήταν 8,8%. Οσοι περικόπτουν γεύματα ή μερίδες αυξήθηκαν δηλαδή κατά 57%. Και σύμφωνα με το Food Foundation, πολλοί είναι κι αυτοί που προτιμούν να τρώνε κρύο φαγητό για να αποφύγουν τις διόλου ευκαταφρόνητες δαπάνες του μαγειρέματος.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Power Pass: Πέφτει η αυλαία για το επίδομα έως 600 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Κλείνει» σε λίγες ώρες η πλατφόρμα Power Pass για το επίδομα έως 600 ευρώ του ηλεκτρικού ρεύματος  στην οποία έχουν υποβληθεί πάνω από 2,8 εκατομμύρια αιτήσεις σε σύνολο 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών που πληρούν το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση  και η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων θα λήξει κανονικά σήμερα ώστε να ανοίξει ο δρόμος των πληρωμών επιδοτήσεων από 18 έως και 600 ευρώ στους δικαιούχους μέσα στον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους. Αφορά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη.

Διαβάστε επίσης: Power pass: Ποιοι πρέπει να ελέγξουν εκ νέου την αίτηση τους

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όσοι άφησαν για την τελευταία στιγμή την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.      Μετά την είσοδο στην πλατφόρμα Power Pass ελέγξτε τα στοιχεία της κύριας κατοικίας που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

2.      Σε περίπτωση που εντοπίσετε λάθη  στα στοιχεία ή υπάρχουν μεταβολές στη κύρια κατοικία μετά την 1η Δεκεμβρίου θα πρέπει να επισκεφθείτε την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia/#!/arxiki και να προχωρήσετε  στις ανάλογες ενέργειες. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην πλατφόρμα του Power Pass για να ολοκληρώσετε  την αίτηση.

3.      Σε περίπτωση που τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2020 και έκτοτε έχετε αλλάξει κυρία κατοικία  μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε από την 1/12/2021 και μετά. Εφόσον έχετε μεταβάλει την κύρια κατοικία σας κατά την 1/12/2021 ή 1/1/2022 (ανάλογα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωσή σας), πρέπει να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας για κάθε 1η ημέρα του μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022. Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μια για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα αν έχετε υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 και αλλάξατε την κύρια κατοικία σας στις 30 Ιανουαρίου 2022 στο πεδίο «Μήνες» θα πρέπει να επιλέξετε το μήνα Φεβρουάριο 2022 και όχι τον Ιανουάριο αφού η μεταβολή έγινε μετά την 1η Ιανουαρίου και να συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε όλους τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 και να δηλώσετε τη νέα κύρια κατοικία σας, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία η και να επιβεβαιώσετε την κατοικία σας στους υπόλοιπους μήνες. Αν τα στοιχεία κύριας κατοικίας σας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2021, μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε, από την 1/1/2022 και μετά. Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι ιδιόκτητη πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό ΑΤΑΚ που αναγράψατε στην δήλωση Ε9 όταν την αποκτήσατε. Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι μισθωμένη ή παραχωρούμενη θα δηλώσετε τον αριθμό της δήλωσης μίσθωσης ή παραχώρησης που έχει υποβληθεί από τον εκμισθωτή ή παραχωρούντα το ακίνητο στην εφαρμογή «Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

4.      Οι γονείς με φοιτητές εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και καταβάλλουν ενοίκιο για τη μισθωμένη κατοικία του παιδιού θα πρέπει πριν από την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass, να υποβάλουν φορολογική δήλωση, στην οποία να δηλώσουν τα στοιχεία για τη δική τους κύρια κατοικία και να συμπληρώσουν στο έντυπο Ε1 τον πίνακα 6 που αφορά το ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας και τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας. Στη συνέχεια στην ηλεκτρονική αίτηση θα συμπληρώσουν την ένδειξη για την επιδότηση της φοιτητικής κατοικίας. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς στη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ του εξαρτώμενου τέκνου, να επιλέξουν πεδίο «Παροχή ρεύματος» εμφανίζονται οι παροχές, όπως έχουν δηλωθεί στην περ. 12 του ΠΙΝΑΚΑ 6 του Ε1, και βάσει της επιλογής της παροχής, συμπληρώνονται αυτόματα και τα υπόλοιπα πεδία και να επιλέξουν το μήνα ή τους μήνες, για τους οποίους το τέκνο διέμενε στην κατοικία, στην οποία αντιστοιχεί η δηλωθείσα παροχή ρεύματος την 1η εκάστου μήνα. Στη συνέχεια, μπορούν να δηλώσουν τυχόν μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από την 1/1/2022 και μετά.

Εφόσον έχει μεταβληθεί η κατοικία του εξαρτώμενου τέκνου σας από την 1/1/2022, πρέπει να δηλώσουν την κατοικία του κατά την 1η ημέρα του κάθε μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση.  Αν ο το παιδί μετακόμισε σε νέα φοιτητική κατοικία στις 20 Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε κατοικεί εκεί ο γονέας πρέπει να υποβάλλει δύο δηλώσεις, μία για την προηγούμενη φοιτητική κατοικία και μία για τη νέα φοιτητική κατοικία. Για την πρώτη δήλωση αναγράφει τον ΑΦΜ του τέκνου, στο πεδίο «Μήνες» επιλέγει τους μήνες Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022 και δηλώνει τον αριθμό παροχής ρεύματος της προηγούμενης φοιτητικής κατοικίας του (δηλ. αυτής που έχει δηλώσει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021). Για τη δεύτερη δήλωση, δηλώνει τον ΑΦΜΗ του τέκνου, στο πεδίο «Μήνες» επιλέγει τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση και δηλώνει τον αριθμό παροχής ρεύματος της νέας φοιτητικής κατοικίας του τέκνου.

Επίσης

5.       Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να την υποβάλουν πριν την αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς  για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος. Σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους για τη καταβολή της επιδότησης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021 και σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022 καθώς πολλοί φορολογούμενοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας τις αρχικές.

6.      Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων κύριας κατοικίας ή και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

7.      Δεν θα λάβουν την αποζημίωση ακόμα και αν πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις όσοι στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν δηλώσουν τον αριθμό IBAN.

8.    Όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση. Επίσης δεν επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1.

9.    Την ενίσχυση θα λάβει ο καταναλωτής στο όνομα του οποίου είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς η το Ε1 το χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους. Σε περίπτωση που μία παροχή για συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός. Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος με το πλαφόν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επτά αλλαγές έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών μετά τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και αποσκοπούν στον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας, τις οποίες πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κυβέρνηση, στα σενάρια που έτρεχε με τις νέες ρυθμίσεις και με ανώτατο όριο τιμών του φυσικού αερίου TTF στα 110 με 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αποσκοπούσε ώστε οι χρεώσεις για την κατανάλωση ρεύματος να υποχωρήσουν στα 0,145 με 0,149 ευρώ ανά Κιλοβατώρα έναντι περίπου 0,24 ευρώ σήμερα (κατόπιν της χορήγησης των επιδοτήσεων). Χωρίς τις ενισχύσεις η τιμή εκτοξεύεται στα 0,36-0,40 ευρώ.

Ωστόσο, η έκρηξη των τιμών του TTF στα 147 ευρώ ανά Μεγαβατώρα είναι πιθανό να αναθεωρήσει τον στόχο για την τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο στα επίπεδα των 0,21-0,23 ευρώ. Χωρίς τις επιδοτήσεις και το πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων οι καταναλωτές θα πληρώσουν περίπου 0,50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Οπως και να έχει, από αυτή την εβδομάδα και για έναν χρόνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε μια νέα καθημερινότητα:

Τυπικά από την 1η Ιουλίου και στην πράξη από τα μέσα της εβδομάδας τίθεται σε ισχύ εντός της εβδομάδας ο νέος μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας). Θα λειτουργεί έως την 1η Ιουνίου του 2023. Με πιο απλά λόγια, για κάθε τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής θα ορίζεται ανώτατη τιμή αποζημίωσης.

Η Οριακή Τιμή Συστήματος (χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας) θα διαμορφώνεται κανονικά με βάση τις προσφορές των παραγωγών ρεύματος. Οι τελευταίοι όμως θα χάνουν έσοδα από τη διαφορά που θα προκύπτει ανάμεσα στην ΟΤΣ και τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης που θα λαμβάνουν για το ρεύμα που πωλούν στο χρηματιστήριο. Τα ποσά αυτά θα μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Αναστέλλεται για τις καταναλώσεις από 1ης Αυγούστου και έως 1ης Ιουλίου 2023 η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Θα χορηγούνται στους λογαριασμούς των καταναλωτών επιδοτήσεις (εκπτώσεις) από τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που θα παρακρατούνται στη χρηματιστηριακή αγορά και θα αποδίδονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τα δικαιώματα εκπομπών αέριων ρύπων και το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το δεύτερο εξάμηνο οι ενισχύσεις εκτιμώνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οι προμηθευτές ρεύματος υποχρεούνται να αναρτούν τις τιμές της κιλοβατώρας (χωρίς τις επιδοτήσεις) δύο μήνες νωρίτερα από την εφαρμογή τους. Η πρώτη φορά θα είναι στις 10 Ιουλίου και θα αφορούν τις τιμές του Αυγούστου. Η δεύτερη φορά θα είναι στο τέλος Ιουλίου και θα αφορούν τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ.

Χωρίς πέναλτι (ποινή πρόωρης αποχώρησης) θα γίνονται οι μετακινήσεις των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο. Στόχος είναι να πιεστούν οι πάροχοι και με τον κίνδυνο της απώλειας πελατών να διαμορφώνουν χαμηλές τιμές.

Στα έντυπα των λογαριασμών θα φαίνονται ευκρινώς το ποσό της κατανάλωσης και το ποσό της επιδότησης του ΤΕΜ.

Οι τιμές που θα προκύπτουν από το πλαφόν, την αναστολή της ρήτρας και τις επιδοτήσεις θα ισχύουν ανεξαιρέτως για όλους τους καταναλωτές.

Τα «γκρίζα σημεία»

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού, το νέο σύστημα έχει τα ακόλουθα γκρίζα σημεία:

  • Οσο ανεβαίνουν οι τιμές φυσικού αερίου και χονδρεμπορικής ρεύματος, τόσο το κράτος είναι πιθανόν να οδηγείται σε πιο αυξημένες επιδοτήσεις. Είναι πιθανόν να μην αρκούν οι επιδοτήσεις του ΤΕΜ.
  • Οι προμηθευτές θα αναγκάζονται να κάνουν εκτιμήσεις (δύο μήνες πριν) αναλαμβάνοντας ρίσκο, δηλαδή θα ενσωματώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής στις χρεώσεις της κιλοβατώρας.
  • Η ελεύθερη μετακίνηση των πελατών ρεύματος διευκολύνει τους κακοπληρωτές. Ελλοχεύει ο κίνδυνος τα φέσια να πολλαπλασιάζονται και να μεταφέρονται από προμηθευτή σε προμηθευτή ρεύματος.
  • Αν οι τιμές ρεύματος και αερίου στο ενδιάμεσο (διάστημα δύο μηνών) κινηθούν καθοδικά και οι προμηθευτές έχουν εκτιμήσει υψηλές τιμές, είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε επιδότηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας. Δηλαδή στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της κυβερνητικής προσπάθειας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Φωτιές: Δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες – Ο άνεμος μεταφέρει καύτρες έως 700 μέτρα μακριά

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Βικτόρια Μπέκαμ: Η κόρη της κατακρίνει τις φούστες της από την εποχή των Spice Girls

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Πάτρα: Όταν η Δήμητρα «έκαψε» τη Ρούλα – Τα δύο σημεία της κατάθεσης που φέρνουν ανατροπές

ΜΠΑΣΚΕΤ28 λεπτά ago

Οι κλήσεις του Ζιάγκου για την Εθνική Παίδων

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ29 λεπτά ago

Στον Πανσερραϊκό ο Νάτσος – www.ertsports.gr

ΚΟΣΜΟΣ32 λεπτά ago

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στο Ιλινόις – «Πυροβόλησε 200 φορές»

LIFESTYLE35 λεπτά ago

H Μπρίτνεϊ Σπίαρς απολαμβάνει τον μήνα του μέλιτος

ΕΛΛΑΔΑ41 λεπτά ago

Κοροναϊός: Κόκκινος συναγερμός για το ποσοστό θετικότητας στις τουριστικές περιοχές

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ47 λεπτά ago

Οδεύει προς Φορτούνα Σιτάρντ ο Σουρλής

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Λιγνάδης: Στην τελική ευθεία για την απόφαση του δικαστηρίου

Δημοφιλή