Connect with us

OIKONOMIA

Σκλαβενίτης: Γιατί εξαγοράζει την αλυσίδα ΑS Αγορά

Published

on

Spread the love

«Και έτσι ξαφνικά όπως θα μπαίνει η Άνοιξη…», η Σκλαβενίτης προχωρά σε μια ακόμη εξαγορά, τη 12η στη σειρά, καθώς λίγες μέρες πριν υπέγραψε προσύμφωνο για την απόκτηση της λαρισαϊκής αλυσίδας ΑS Αγορά η οποία διαθέτει 9 καταστήματα σούπερ μάρκετ στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για μια win-win συμφωνία, η οποία θα κλείσει οριστικά τους επόμενους μήνες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, όπως είχε γράψει ο ΟΤ, με την Σκλαβενίτης να συνεχίζει να προπορεύεται του ανταγωνισμού και στο κομμάτι των εξαγορών στο «μεσαίο ράφι».

Η ΑS Αγορά, που αποτελεί το σήμα με το οποίο δραστηριοποιείται στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων η «Σανιδάς – Παπακωνσταντίνου ΙΚΕ», ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον Δεκέμβριο του 2015, όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής στην οδό Καραθάνου στον Άγιο Αθανάσιο.

Έκτοτε ακολούθησαν άλλα οκτώ καταστήματα, σε Αμπελοκήπους, Φιλιππούπολη, Άγιο Κωνσταντίνο, Νέα Σμύρνη, στους Νέους Πόρους, στο κέντρο της Λάρισας (Παπακυριαζή και Φαρμακίδου), στην Αγιά και στον Αμπελώνα Τυρνάβου. Επίσης διαθέτει αποθήκες και γραφεία στο 3ο χλμ Λάρισας – Καρδίτσας.

Όσον αφορά στη Σκλαβενίτης, διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας πέντε καταστήματα. Τα τέσσερα εντός της πόλης σε περιφερειακά σημεία και ένα στην Ελασσόνα.

Με την εξαγορά της AS Αγορά αυτομάτως ο leader του ελληνικού λιανεμπορίου πολλαπλασιάζει το εμπορικό του αποτύπωμα στη θεσσαλική πρωτεύουσα και ειδικά στο κέντρο της πόλης, ενώ αποκτά «έρεισμα» και σε δύο περιοχές με τουριστική ανάπτυξη, όπως είναι η Αγιά και οι Νέοι Πόροι.

Σημειώνεται ότι στη Λάρισα κυριαρχεί μέχρι σήμερα η ΑΒ Βασιλόπουλος με 10 καταστήματα, ενώ πολύ κοντά είναι και η Μασούτης, που διαθέτει 9 καταστήματα.

Οι δύο λόγοι

Η ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου ήταν άλλωστε και ο ένας από τους δύο λόγους που η οικογένεια Σκλαβενίτη αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του ομίλου αναφορικά με τις εξαγορές μικρομεσαίων αλυσίδων.

Με βάση τις κινήσεις της Σκλαβενίτης έως τώρα, όπως έγινε δηλαδή με την απορρόφηση των 9 από τα συνολικά 11 καταστήματα της γιαννιώτικης αλυσίδας SEP Markets – Παπαδόπουλος και την απόκτηση των 4 καταστημάτων της Γέγος στα Μεσόγεια, επιδιώκεται να αποκτηθούν αλυσίδες που παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάζουν έχουν την δυνατότητα να σωθούν και να αναπτυχθούν.

Και το κυριότερο να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Στην περίπτωση της AS Αγορά οι εργαζόμενοι αριθμούν πάνω από 100.

Τα αρνητικά κεφάλαια και αλλαγή στο μετοχικό κεφάλαιο

Η εξαγορά εξασφαλίζει στην Σκλαβενίτης τζίρο περίπου 10 εκατ. ευρώ, όσος δηλαδή είναι ο τζίρος των 9 καταστημάτων της λαρισαϊκής αλυσίδας, τα οποία είναι εξ ολοκλήρου μισθωμένα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη οικονομική έκθεσή της AS Αγορά, η οποία αφορά την οικονομική χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 9,927 εκατ. ευρώ από 10,351 εκατ. ευρώ το 2020 (-4,10%), ενώ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, κατά τη λήξη της οικονομικής χρήσης του 2021: α) το σύνολο των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερέβαινε το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά το ποσό των ευρώ 2.161.475,33, β) οι σωρευμένες ζημιές ανέρχονται σε ευρώ -1.230.966,49 και γ) το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί αρνητικό.

Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας Θανάσης Σανίδας, ο οποίος διατηρεί πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα στη Λάρισα (Λατομεία Τυρνάβου, κατασκευές, εστίαση) από τις αρχές Φεβρουαρίου εφέτος αποχώρησε ολοσχερώς από το μετοχικό κεφάλαιο της λιανεμπορικής αλυσίδας.

Με βάση την απόφαση της Συνέλευσης των εταίρων της Σανίδας – Παπακωνσταντίνου ΙΚΕ, το 50% της εταιρείας κατέχει πλέον η κα Μπλέκα Μαρία, ενώ η κα Μπότα Θεοπούλα κατέχει το 30% και ο κος Χαράλαμπος Παπακωνσταντίνου το υπόλοιπο 20%.

Ο ανταγωνισμός

Η ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ το 2022 κατέγραψε ανάπτυξη 5,8%, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων αγοράς, IRI, με τον όμιλο Σκλαβενίτη να έχει τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με το σύνολο της αγοράς, αγγίζοντας τα 4,5 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών (+12%).

Αυτή τη στιγμή, ο όμιλος Σκλαβενίτη διαθέτει συνολικά 516 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, απασχολεί περισσότερους από 33.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 550.000 πελάτες την ημέρα.

Οι νέες επεκτατικές κινήσεις του leader, που αναμένεται να συνεχιστούν, αυξάνουν την απόσταση που τον χωρίζει από τους υπολοίπους «παίκτες», δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ένταση ανταγωνισμού στην ομάδα των «big7».

Το σίγουρο είναι πως το «κυνήγι» στο «μεσαίο ράφι» των σούπερ μάρκετ θα συνεχιστεί, με τις κινήσεις της Μασούτης και της Κρητικός να το επιβεβαιώνουν, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνονται οι περιφερειακοί «παίκτες», όπως ο όμιλος αγορών ΕΛΟΜΑΣ, καθώς τα μέλη του αποτελούν εν δυνάμει στόχους των «μεγάλων».

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ13 λεπτά ago

Στη Φινλανδία με στόχο το νικηφόρο ξεκίνημα ο ΠΑΟΚ

OIKONOMIA1 ώρα ago

Τέλος στη χρέωση χειραποσκευής στην καμπίνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ώρα ago

Σε σειρά ερωτημάτων θα κληθούν να απαντήσουν όσοι λάβουν κλήση για να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία Βόλου για όσα συνέβησαν στις πλημμύρες

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Νέα Υόρκη: Συρρέουν συνοδοί πολυτελείας για τη συνέλευση του ΟΗΕ

ΒΟΛΟΣ2 ώρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 ώρες ago

Η “Όλυμπος” πάντα δίπλα στους καταναλωτές, με μόνιμες μειώσεις τιμών

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ4 ώρες ago

Άλλαξε ημέρα το ΑΕΛ-Καμπανιακός!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες ago

«Επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση» ανακοίνωσε ο Φώτης Σερέτης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες ago

To ανατολικό φράγμα της λίμνης Κάρλα στα Κανάλια, όπου η στάθμη του νερού έχει ανεβεί και οι κάτοικοι φοβούνται ότι είναι θέμα ωρών να υπερχειλίσει πλημμυρίζοντας το χωριό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες ago

Βόλος: Αναζητείται για να φυλακιστεί μια 38χρονη γυναίκα μετά από καταδικαστική απόφαση σε βάρος της

VIDEO4 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO3 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και την επόμενη εβδομάδα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Θα καθυστερήσει κι άλλο η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Θεσσαλίας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Λάρισα: Αδιανόητα πράγματα – Στο ποτάμι ”του Σκλαβενίτη” κάτοικοι έπιασαν γουλιανό 10 κιλά με τα χέρια! –

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Πήλιο: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία από την ομάδα του «Typhoon Project»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

«Κατάφωρη αδικία» καταγγέλλει τοπικός σύμβουλος για το Κουλούρι μετά τις πλημμύρες (φωτό) –

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή