Connect with us

OIKONOMIA

Σκρέκας: Η μάχη για το πλαφόν και 5 μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο… γήπεδο των 27 ηγετών της Ε.Ε. περνά πια η μάχη για την επιβολή του πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου με την οποία οι ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν τις ποσότητες του καυσίμου που αγοράζουν από προμηθευτές και παραγωγούς κυρίως τρίτων χωρών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η λήψη της απόφασης έχει ακόμη δρόμο… αν σκεφτεί κανείς πως ο στενός πυρήνας της συμμαχίας των 15 που στηρίζουν την πρόταση θα συνεχίσει και μετά το συμβούλιο κορυφής σήμερα στην Πράγα τις απόπειρες να πειστούν οι μεγάλοι της Ευρώπης για την αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας θα έχουν και την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση με τους ομόλογους τους της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Η Πράγα θα είναι πάλι η πόλη όπου θα διεξαχθεί ο νέος γύρος διαβουλεύσεων και συγκεκριμένα αυτές θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

«Δυναμικό» πλαφόν

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου παραδέχτηκε τις δυσκολίες της επίτευξης συμφωνίας, ωστόσο σημείωσε το γεγονός ότι Γερμανία και Ολλανδία είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι δύο ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε. προβληματίζονται για το ενδεχόμενο η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου να αποθαρρύνει τους προμηθευτές φυσικού αερίου, οι οποίοι θα δουν μία οριζόντια τιμή, χαμηλότερη από εκείνη που προσδιορίζεται με βάση τον δείκτη TTF στο ολλανδικό hub.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε, όμως, χθες, για ένα δυναμικό ανώτατο όριο στην χονδρεμπορική τιμή. Θα προκύψει από έναν σταθμισμένο όρο των τιμών των διεθνών χρηματιστηρίων ενέργειας Henry Hub, JKM και εκείνο της Αυστραλίας. Και η ανώτατη τιμή που θα προκύψει θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις των δεικτών των προαναφερόμενων χρηματιστηρίων και πιθανότατα θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτούς και σαφώς χαμηλότερη από το TTF.

Πέραν αυτού, εξήγησε στους δημοσιογράφους πως θα υπάρχει και η δυνατότητα ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές φυσικού αερίου να συμφωνούν τιμές και πάνω από το πλαφόν δημιουργώντας έτσι gas corridor.

Τα μέτρα για την εγχώρια αγορά ρεύματος

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά επειγόντως τρόπο για την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους θεωρώντας ότι η μοναδική λύση είναι η αντιμετώπιση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πηγή, δηλαδή, του προβλήματος.

Ωστόσο, και μέχρι να καταλήξουν οι 27, ο προβληματισμός παραμένει για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και η αγωνία εστιάζεται κατά κύριο λόγο στο κατά πόσο είναι εφικτό να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, μέσω των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.

Πέραν αυτού, η έγνοια εστιάζεται και σε άλλα ζητήματα που ανακύπτουν όπως η εξοικονόμηση ενέργειας.

Έτσι, χθες ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

1.     Ανάκτηση υπερεσόδων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή κι ενός έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν του ισχύοντος στους ηλεκτροπαραγωγούς: «Διαπιστώσαμε κατά την εφαρμογή του νέου μέτρου για την προαναγγελία των τιμών προμήθειας ρεύματος του επόμενου μήνα, πως πάροχοι βρέθηκαν αφενός να ζημιώνονται με βάση την χονδρική τιμή καθώς ανακοίνωσαν χαμηλότερες τιμές λιανικής αλλά τον επόμενο μήνα να κερδίζουν αποφασίζοντας υψηλότερες τιμές λιανικής έναντι της χονδρικής». Σύμφωνα με τον Σκρέκα θα εφαρμοστεί μηχανισμός ανάκτησης εσόδων. Κάθε χρόνο στον 11ο μήνα θα γίνεται μία «σούμα» ζημιών – εσόδων. Αν μία εταιρεία έχει υπερέσοδα αυτά θα ανακτώνται υπέρ των επιδοτήσεων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον φετινό Νοέμβριο λαμβάνοντας υπόψη το «ταμείο» των παρόχων κατά τους μήνες από τον Αύγουστο και μετά. Ο Σκρέκας αρνήθηκε να αποκαλύψει που θα προσδιοριστεί το όριο ανάκτησης εσόδων

2.     Έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών διυλιστηρίων

Ερωτηθείς ο υπουργός για την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και αφορά στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη τέτοιας απόφασης.

Και συγκεκριμένα θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα των διυλιστηρίων και της ΔΕΠΑ. Ο συντελεστής θα είναι 33% και θα επιβληθεί για τα κέρδη του 2022 που είναι πάνω από 20% σε σχέση με την τελευταία τετραετία. Τα έσοδα θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών.

3.     Επιβολή τέλος φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή

Η κυβέρνηση προχωρά και στην επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως είπε, ο κ. Σκρέκας εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης του πλαφόν στις μονάδες φυσικού αερίου αλλά, έσπευσε να συμπληρώσει πως «θα προχωρήσουμε στην επιβολή τέλους για την μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου».

4.     Μέτρα για τον περιορισμό κατανάλωσης ρεύματος.

Στο πλαίσιο της ανάγκης εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε, ακόμα, τον υποχρεωτικό περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης και υψηλής τάσης τις ώρες αιχμής μέσα από πλατφόρμα δημοπρασιών. Οι επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ οι ώρες αιχμής για την υποχρέωση μείωσης της ζήτησης θα καθορίζονται κάθε μήνα.

5.     Ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ρεύματος

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι ρεύματος είναι κι εκείνος της αύξησης των απλήρωτων λογαριασμών.

Η θέσπιση από τον Ιούλιου της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο έχει ανοίξει και το δρόμο της εκμετάλλευσης αυτής της ευκολίας και από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο κ. Σκρέκας είπε πως θα συνεχιστεί η ελεύθερη μετακίνηση αλλά θα υπάρξει παρέμβαση ώστε οι καταναλωτές να μην αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους πριν την αλλαγή παρόχου.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα – Το ωράριο λειτουργίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από την έναρξη του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Η δεύτερη Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά θα είναι η αμέσως επόμενη, δηλαδή, η Κυριακή 18 Δεκέμβρη, με το ωράριο να είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Εορταστικό ωράριο – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Αναλυτικά το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2022:

Δευτέρα 12/12/2022 09:00-21:00
Τρίτη 13/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 14/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 15/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 16/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 17/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 18/12/2022 11:00-18:00

Δευτέρα 19/12/2022 09:00-21:00
Τρίτη 20/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 21/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 22/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 23/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 24/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 25/12/2022 ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 26/12/2022 ΑΡΓΙΑ
Τρίτη 27/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 28/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 29/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 30/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 31/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 1/1/2023 ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα 2/1/2023 ΑΡΓΙΑ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση ότι θα «μειώσει την παραγωγή» του ρωσικού πετρελαίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα τη Δύση ότι θα «μειώσει την παραγωγή» του ρωσικού πετρελαίου «αν είναι απαραίτητο» λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ, την G7 και την Αυστραλία ενός ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό μαύρο στα 60 δολάρια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θα εξετάσουμε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπισκέκ, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής.

Ο μηχανισμός που ήθελε εδώ και μήνες η Δύση και εφάρμοσε στις αρχές της εβδομάδας η Δύση είναι μια «ανόητη απόφαση», δήλωσε.

«Δεν μας επηρεάζει σε τίποτα»

«Το ανώτατο όριο τιμής που προτάθηκε (στα 60 δολάρια) αντιστοιχεί σε αυτά που πουλάμε σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, αυτό δεν μας επηρεάζει σε τίποτα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η τιμή του βαρελιού του ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) εξελίσσεται πράγματι γύρω στα 65 δολάρια, δηλαδή μόλις παραπάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, προκαλώντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

Για τις χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο, «η υιοθέτηση αυτής της επιβλαβούς, ‘μη εμπορικής’ λύσης θα είναι ανόητη για όλο τον κόσμο», δήλωσε ακόμη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους

Ένας τέτοιος μηχανισμός «αφορά όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν «καθώς εάν κάποιος συμφωνήσει μόλις ο καταναλωτής ορίσει την τιμή, αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση της (πετρελαϊκής) βιομηχανίας, επειδή ο καταναλωτής θα επιμένει πάντα να έχει τη χαμηλότερη κατά το δυνατόν τιμή», δήλωσε.

«Δεν θα είμαστε χαμένοι σε καμιά περίπτωση», διαβεβαίωσε.

Την Παρασκευή, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν σε μια ανώτατη τιμή των 60 αμερικανικών δολαρίων για το αργό ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ώστε να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Επομένως, μόνο το πετρέλαιο που πωλείται από τη Μόσχα σε μια τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να συνεχίσει να παραδίδεται. Πέρα από το ανώτατο αυτό όριο, θα απαγορεύεται στις εταιρίες να παράσχουν τις υπηρεσίες που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά (φορτίο, ασφάλιση, κ.λπ.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE16 δευτερόλεπτα ago

«Έχω χωρίσει σε καλοκαιρινές διακοπές»

VIDEO5 λεπτά ago

Εγκαινιάζεται η «Γωνιά Μητροπάνου» στα Τρίκαλα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 λεπτά ago

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη η ευρωβουλευτής ως ύποπτη για διαφθορά

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Απάτη: Άρπαζαν χρήματα από λογαριασμούς πολιτών μέσω e-banking – Τέσσερις συλλήψεις

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Με το… αριστερό ο Εθνικός

ΘΕΣΣΑΛΙΑ16 λεπτά ago

Από ένα γεμάτο Χατζηγιάννειο οι Λαρισαίοι ανέδειξαν το ζήτημα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών (φωτό

LIFESTYLE19 λεπτά ago

«Τα δύο χρόνια μετά το Fame Story ήταν δύσκολα»

VIDEO24 λεπτά ago

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στο Δελτίο Ειδήσεων του Astra 09/12/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

EUMED-9: Διέκοψαν τη Σύνοδο για να δουν την πρόκριση της Κροατίας – Τα συγχαρητήρια στον Πλένκοβιτς

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Ένταση στο Κιάτο με Ρομά – Έκλεισε για μία ώρα η Κορίνθου – Πατρών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ορκίστηκαν τρεις νέοι Δικηγόροι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Σάλος στα μπουζούκια – Τραγουδίστρια «ξέχασε» να φορέσει σουτιέν και φάνηκε το… (φωτο)

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σοκαρισμένη είναι τοπική κοινωνία της Αγριάς- Πέθανε ξαφνικά 42χρονος

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τα Μερομήνια μίλησαν: Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα – Πού θα το στρώσει

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

MEDIA4 ημέρες ago

Έκτακτο – Νεκρός ο δημοσιογράφος Ανδρέας Φιλιππούσης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Δημος Σκιαθου σε σύνοδο κορυφής για τα δικαιώματα της αναπηρίας στην Κωνσταντινούπολη

Δημοφιλή