OIKONOMIA
Σκρέκας: Καλύπτουμε έως και το 80% της αύξησης στο ρεύμα σε πάνω από 1,1 εκατ. μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διευκρίνισε ότι η επιδότηση αυτή αφορά στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και θα δοθεί μαζί με τα αναδρομικά του α’ τριμήνου
«Καλύπτουμε έως και το 80% της αύξησης στο ρεύμα σε 1.160.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι μόνο για τον Απρίλιο, αλλά και αναδρομικά από τον Ιανουάριο» επισήμανε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επιδότηση αυτή αφορά στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και θα δοθεί μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «οι δικαιούχοι θα λάβουν τον μήνα Απρίλιο, την επιδότηση Απριλίου πολύ αυξημένη, 230 ευρώ την μεγαβατώρα από 65 ευρώ που ήταν τους προηγούμενους μήνες και επιπλέον αναδρομικά την επιδότηση για την κατανάλωση Ιανουαρίου».
«Θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο μπορούμε» δεσμεύθηκε ο υπουργός.
Όσον αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο, ο Κώστα Σκρέκας δήλωσε ότι «απορροφούμε το 100% της αύξησης για 560.000 δικαιούχους δίνουμε 87 ευρώ επιδότηση για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες».
«Αν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο θα χρειαστούμε 40 με 45 παραπάνω καράβια με υγροποιημένο αέριο (LNG) απ’ ό,τι χρειαζόμαστε μια τυπική χρονιά, θα χρειαστούμε διπλάσια και λίγο παραπάνω φορτία φυσικού αερίου για να καλύψουμε το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τους φυσικούς αγωγούς» δήλωσε δε.
Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά είναι πέντε φορές φθηνότερη από το λιγνίτη και το φυσικό αέριο. «Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρυσι η Ελλάδα μπήκε στο κλαμπ των χωρών που εγκατέστησαν σχεδόν 1.000 Μεγαβάτ ΑΠΕ σε μια χρονιά, και φέτος στοχεύουμε στην εγκατάσταση 1.500 με 2.000 Μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος. 2.000 MW εγκατεστημένης ισχύος ως ονομαστική ισχύ είναι ισοδύναμα με τρία εργοστάσια φυσικού αερίου σχεδόν όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ – Υπάρχει σχέδιο;


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όταν δημοσιοποιήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία για το 2021, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους κατά 5,7%, ο Τζο Μπάιντεν είχε ισχυριστεί, σε πανηγυρικούς τόνους, ότι ήταν «η πρώτη φορά που οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ είναι ταχύτεροι από εκείνους της Κίνας εδώ και 20 χρόνια». «Επιτέλους, οικοδομούμε την αμερικανική οικονομία του 21οτ αιώνα», πρόσθεσε, αποδίδοντας φυσικά τα εύσημα στον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως ο Μπάιντεν έκανε λάθος και μάλιστα σε δύο σημεία. Πρώτον, επειδή το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε πέρυσι κατά 8,1% ή κατά σχεδόν 3 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2020, κάτι που σημαίνει πως ξεπέρασε για μια ακόμη φορά τις ΗΠΑ. Και δεύτερον, διότι η Κίνα έχει να εμφανίσει χαμηλότερο ποσοστό σε ετήσια βάση όχι εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά πολύ παραπάνω – από το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσετούνγκ, στα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Οι συνέπειες των lockdown
Φέτος, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συντελεστεί η μεγάλη – και ιστορική, από πολλές απόψεις – ανατροπή. Κάτι που, με τη σειρά του, θα βάλει φρένο στην επέλαση της Κίνας και δεν θα της επιτρέψει να πάρει από τις ΗΠΑ τα σκήπτρα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη νωρίτερα από το 2030 ή, έστω, μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως πρόβλεπαν πολλοί μέχρι και πρόσφατα.
Όπως σημειώνει σε σχετικό του ρεπορτάζ το Bloomberg, «τα lockdown στην Κίνα λόγω κορονοϊού ίσως σημαίνουν ότι η οικονομική της ανάπτυξη ίσως υπολείπεται φέτος εκείνης των ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά το 1976, σηματοδοτώντας μια αντιστροφή ρόλων που μπορεί να έχει δυνάμει πολιτική απήχηση τόσο στο Πεκίνο όσο και την Ουάσιγκτον».
Πράγματι, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μας δίνουν το δικαίωμα να θεωρήσουμε ένα τέτοιο σενάριο πιθανό. Η Goldman Sachs, για του λόγου το αληθές, αναθεώρησε πρόσφατα επί τα χείρω το ποσοστό αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ για το 2022, διαμορφώνοντάς το πλέον στο 4% έναντι 4,5% προηγουμένως. Η δε Citi προβλέπει 4,2% από 5,1% που ήταν νωρίτερα.
Το Bloomberg, από την πλευρά του, δεν θεωρεί απίθανο αυτό να διαμορφωθεί τελικώς πολύ χαμηλότερα, κοντά στο 2% (το 2020, έτος εμφάνισης της Covid-19, ήταν στο 2,2%). Κι αυτό, τη στιγμή που οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ συγκλίνουν σε ένα ποσοστό της τάξης του 2,8% για τη φετινή χρονιά (το 2020 γνώρισαν ύφεση, με συρρίκνωση του ΑΕΠ τους κατά 3,4%).
Πανδημία και «μηδενική ανοχή»
Όπως είναι προφανές, βεβαίως, πολλά θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας στην Κίνα και των συνακόλουθων περιοριστικών μέτρων. Εφόσον η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί, τότε η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» την οποία έχει υιοθετήσει το καθεστώς του Πεκίνου θα οδηγήσει σε αλλεπάλληλα lockdown διαρκείας, όπως αυτό που κυριολεκτικά «πάγωσε» τη Σαγκάη από τον Μάρτιο – πλήττοντας όχι μόνο το κινεζικό ΑΕΠ, αλλά και τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αναζητήσει τα σενάρια που έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν αναφορικά με την παραπάνω εικόνα. Έστω κι αν κάποια παραπέμπουν σε ακραία συνωμοσιολογία, ενώ άλλα προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός τεράστιου και καλά οργανωμένου σχεδίου από το επιτελείο του Σι Τζινπίνγκ.
Στο… μυαλό του Σι Τζινπίνγκ
Γράφεται και ακούγεται, για παράδειγμα, ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την πανδημία και τα lockdown ως πρόφαση, με στόχο να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις αγορές της Δύσης, εντείνοντας ήδη υπαρκτά προβλήματα: Ελλείψεις, ακρίβεια και, βεβαίως, πληθωρισμό.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως το σχέδιο είναι διαφορετικό και υπαγορεύεται πρωτίστως από τις εσωτερικές ανάγκες. Αυτές που, όπως τονίζεται, επιβάλλουν μια ελεγχόμενη και όσο το δυνατόν πιο ομαλή «προσγείωση», ώστε να αποτραπεί τόσο ένα κραχ όπως αυτά που έχει γνωρίσει η Δύση όσο και ανεπιθύμητες κοινωνικές αναταράξεις.
Το σίγουρο είναι ότι η κινεζική οικονομία μοιάζει να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως αποδεικνύει και η κρίση στην αγορά ακινήτων και ενυπόθηκων δανείων. Παράλληλα έχει εδώ και καιρό εισέλθει σε διαδικασία μετάβασης από το καθαρά εξαγωγικό μοντέλο σε ένα διαφορετικό, που στηρίζεται περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση, κάτι που απαιτεί προσεκτικά βήματα, αλλά και σημαντικές αναδιαρθρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, δεν χωράει αμφιβολία πως οι εξελίξεις στην οικονομία θα κρίνουν, σε σημαντικό βαθμό, τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο γεωπολιτικής, σε μια στιγμή που το θερμόμετρο στον Ειρηνικό και τη νοτιοανατολική Ασία ανεβαίνει επικίνδυνα…
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Forbes: Ποιες οι αθλητικές ομάδες με την μεγαλύτερη αξία διεθνώς – Το αμερικανικό φούτμπολ κερδίζει το ποδόσφαιρο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην κορυφή των ποδοσφαιρικών ομάδων με την μεγαλύτερη οικονομική αξία διεθνώς επανήλθε φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης, χάρη στα υψηλά έσοδα που εξασφάλισε από την επιτυχημένη πορεία της στα γήπεδα. Από κοντά συνεχίζει να την κυνηγάει (και εκτός των γηπέδων) η Μπαρτσελόνα, παρά το γεγονός πως αμφότερες βρίσκονται πολύ πίσω στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα από τους αμερικανικούς συλλόγους του NFL (αμερικανικό φούτμπολ) και του NBA (μπάσκετ).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του περιοδικού Forbes, η αξία της Ρεάλ ανέρχεται πλέον σε 5,1 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 7% σε σχέση με πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό ανέκτησε τον τίτλο της ποδοσφαιρικής ομάδας με την υψηλότερη αξία παγκοσμίως, έναν τίτλο που κατείχε επίσης το 2019.
Η διάσημη ισπανική ομάδα έχει βρεθεί στην κορυφή της σχετικής λίστας του Forbes συνολικά έξι φορές, από τις 18 συνολικά που έχει σχηματίσει το περιοδικό, με την βρετανική Manchester United να συνεχίζει πάντως να κατέχει τα σκήπτρα με συνολικά 11 πρωτιές, την τελευταία φορά το 2018.
Χρυσή χρονιά
Με το ρεκόρ της κατάκτησης 35 πρωταθλημάτων στην La Liga, μετά και την προσθήκη του τίτλου της περιόδου 2021-22, αλλά και την πρόκριση της στα τελικά του Champions League (ο τελικός θα λάβει χώρα το Σάββατο ενάντια στη βρετανική Liverpool) για όγδοη φορά, επίδοση που συνιστά ένα ακόμη ρεκόρ, η φετινή Ρεάλ δεν επιβεβαιώνει μόνο τον τίτλο της «βασίλισσας» στα γήπεδα, αλλά και στα ταμεία. Πραγματικά, από τις επιτυχίες αυτές έχει ήδη διασφαλίσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια.
Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα ο ισπανικός σύλλογος, που την περίοδο αυτή «τρέχει» μια μεγάλη ανακαίνιση του γηπέδου της έναντι 850 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε ένα μέγα επενδυτικό deal ύψους 379 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική επενδυτική Sixth Street, στην οποία συμμετέχει επίσης η εξειδικευμένη στα σπορ Legends, που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την Sixth Street. Όπως ανακοινώθηκε «μέσω αυτής της συμμαχίας, η Sixth Street (που διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 60 δισ. δολάρια) αποκτά το δικαίωμα να συμμετέχει στη λειτουργία ορισμένων νέων επιχειρήσεων του σταδίου Santiago Bernabeu για μια περίοδο είκοσι ετών».
Ουσιαστικά για να καλύψει τις δαπάνες για το νέο σχέδιο ανάπλασης του Santiago Bernabeu, ο σύλλογος έχει δανειστεί από τις τράπεζες συνολικά 842 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 236 εκατ. προήλθαν από μια νέα συμφωνία με την JPMorgan και την Bank of America τον περασμένο Νοέμβριο.
Από κοντά η Μπάρτσα
Η ανάπλαση και ανακαίνιση του γηπέδου της παραμένει ψηλά στους στρατηγικούς στόχους και για την Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί σκοπεύουν να ξοδέψουν 1,6 δισ. δολάρια για να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ευρώπη.
Για να καλύψουν το κόστος, έχουν υπογράψει μια πολύχρονη στρατηγική συμφωνία σπόνσορινγκ με την Spotify, συνολικού ύψους 458 εκατ. δολαρίων, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία ύψους 960 εκατ. δολαρίων με την Goldman Sachs και την All Sport Finance. Η εν λόγω συμφωνία λέγεται πως θα αφορά ένα μερίδιο έως 30% στα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας, όπως και ένα μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα που θα έχει ο σύλλογος, όταν με το καλό λειτουργήσει το νέο στάδιο και τα σχέδια εμπορικής ανάπλασης του Καμπ Νου.
Με τα δεδομένα αυτά η συνολική αξία των «μπλαουγκράνα» εκτιμήθηκε φέτος από το Forbes στα 5 δισ. δολάρια, ήτοι μια αύξηση της τάξεως του 6% σε σχέση με πέρυσι.
Στα επίπεδα αυτά, η Μπαρτσελόνα είναι η δεύτερη σε αξία ποδοσφαιρική ομάδα διεθνώς και σχεδόν στα ίδια οικονομικά επίπεδα με την αμερικανική ομάδα φούτμπολ των New England Patriots, που βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης με τους μεγαλύτερους σε αξία αθλητικούς συλλόγους (όλων των σπορ) διεθνώς.
Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» στην τριάδα
Την τριάδα των πιο πλούσιων ποδοσφαιρικών συλλόγων συμπληρώνει η βρετανική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αξία που το Forbes φέτος υπολόγισε στα 4,6 δισ. δολάρια με αύξηση κατά 10% σε ετήσια βάση.
Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό οπαδών από οποιονδήποτε άλλο αγγλικό σύλλογο και με λειτουργικά κέρδη ύψους 128 εκατ. δολαρίων για την περίοδο 2020-21, απέσπασαν τον τίτλο της δεύτερης πιο κερδοφόρας ομάδας για την χρονιά.
Επώδυνος ποδοσφαιρικά και οικονομικά για την ομάδα (όπως και ψυχολογικά για τους παίκτες και τους οπαδούς της) στάθηκε ο αποκλεισμός της από το Champions League, καθώς έμεινε εκτός από την φάση των «16», ενώ και στην Premier League η χρονιά δεν κύλησε καλά. Η ομάδα κατέληξε στην έκτη θέση στο πρωτάθλημα και θα μείνει εκτός της διεκδίκησης των κονδυλίων που θα μοιράσει το Champions League για την περίοδο 2022-23.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο