Ο Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε νέα μέτρα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (15/12) από την Ολομέλεια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού του νέου έτους, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους, η κυβέρνηση «πολύ νωρίς, γρηγορότερα από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη», δημιούργησε ένα οριζόντιο δίκτυ προστασίας όλων των νοικοκυριών τόσο των πιο ευάλωτων, αλλά και της μεσαίας τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε καινούργιες πρωτοβουλίες ώστε μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2022 να ληφθούν νέα μέτρα που θα ανακουφίσουν περαιτέρω τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει μέτρα στήριξης και αναζητά τρόπους στήριξης και του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να μην μείνουν απροστάτευτοι οι αγρότες απέναντι στην παγκόσμια κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός επισήμανε πως η χώρα μας έχει την φθηνότερη τιμή ανα ηλεκτρική κυλοβατώρα (197 ευρώ όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τα 300 ευρώ).

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια δεν ξεπερνάει τα 5 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα, όταν οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ξεπερνούν ως επιδότηση τα 130 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα, δηλαδή «είναι 20 και 25 φορές μεγαλύτερη η ενίσχυση, η στήριξη που παρέχει σήμερα η κυβέρνησή μας από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, αντίστοιχα στο φυσικό αέριο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι μόλις 1 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, όταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε ωφέλεια κατά 30 ευρώ, 30 φορές δηλαδή μεγαλύτερη ωφέλεια ανά θερμική μεγαβατώρα φυσικού αερίου. «Και βέβαια έπονται και νέα μέτρα στήριξης όπως αυτά θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα» προσέθεσε ενώ επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «θα αυξήσουμε τον Δεκέμβριο σημαντικά την έκπτωση την οποία θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές σε συνεργασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους».

Οι έντεκα άξονες

Ο υπουργός Ενέργειας στάθηκε στους παρακάτω έντεκα άξονες της κυβέρνησης:

 • Πρασινίζουμε το ενεργειακό μας μείγμα ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα ξεπερνάει το 32% στην ηλεκτροπαραγωγή, στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 2030 θα ξεπεράσει το 70%.
 • Αποσύρουμε τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες έως το 2023 και προχωράμε σε ένα πολύ θαρραλέο και φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, ώστε το 2028 έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες, μάλιστα για κάποιες αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα το 2025, σύμφωνα με εξαγγελίες της ΔΕΗ.
 • Διευρύνουμε τη συμμετοχή όλων, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις στην πράσινη ενέργεια. Διαθέτουμε 100 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από τους Δήμους μας, με στόχο να εκμηδενίσουμε το ενεργειακό κόστος για ευάλωτους συμπολίτες μας, συμψηφίζοντας τα ρολόγια τους, τους μετρητές τους με αυτά τα φωτοβολταϊκά και παρέχοντάς τους σχεδόν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.
 • Παράλληλα επιταχύνουμε τον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας μέσω της στήριξης των πράσινων διμερών συμβολαίων, αλλά και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα δίκτυα, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα κορεσμού.
 • Εξειδικεύουμε στοχευμένες δράσεις και κίνητρα για κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα διυλιστήρια και οι τσιμεντοβιομηχανίες, κλάδοι οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα και πολύ γρηγορότερα από ότι ίσως είχαν σχεδιάσει ή κάποιος μπορεί να είχε εκτιμήσει τα προηγούμενα χρόνια σε αυτήν την ενεργειακή μετάβαση, ώστε με αυτόν τον τρόπο να πετύχουμε σημαντική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε αυτούς τους κλάδους.
 • Απλοποιούμε καταλυτικά κι ακόμα περισσότερο την αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ. Πρόκειται το επόμενο διάστημα να φέρουμε τη δεύτερη φάση απλοποίησης της διαδικασίας για να αυξήσουμε την ταχύτητα εισόδου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ενώ συνεχίζουμε τομές και σε επόμενα στάδια και προσδιορίζουμε έναν νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, ώστε αυτές ώστε ο κάθε επενδυτής αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν τι επιτρέπεται να εγκατασταθεί και που.
 • Οι επενδύσεις σε υποδομές και μονάδες φυσικού αερίου θα υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, ενώ στα τέλη του έτους 600 χιλιάδες καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο με στοχο να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τα επόμενα έτη.
 • Υλοποιούμε εμβληματικές υποδομές που αναβαθμίζουν περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
 • Ολοκληρώνεται η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού IGB φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδος – Βουλγαρίας.
 • Επίσης μέχρι το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τερματικού σταθμού αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.
 • Εδραιώνεται η συνεργασία μας με την Αίγυπτο καθώς συζητάμε για την κατασκευή μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, αλλά και διερεύνηση άλλων επιλογών όπως τη δημιουργία ενός εικονικού αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αλλά και άλλα έργα.