Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σοφία Σακοράφα: «Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση όλων μας»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Απάντηση στις λεκτικές επιθέσεις που δέχτηκε δημόσια, έδωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, με αφορμή την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 6 Απριλίου, στη συζήτηση για την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για την ανάπτυξη της Θράκης», στην οποία έκανε λόγο για την ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών και γλωσσικών απαιτήσεων των μουσουλμανικών κοινοτήτων της περιοχής, σύμφωνα και με την Συνθήκη της Λωζάνης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Εκεί, μίλησα για μαθήματα και στα πομακικά και τα Ρομανί (για μαθητές/τριες που δεν έχουν μητρική γλώσσα την τουρκική, αλλά αυτήν διδάσκονται στα μειονοτικά σχολεία, ενώ απουσιάζει πλήρως η γλώσσα των οικογενειών τους)», αναφέρει η κυρία Σακοράφα, η οποία χαρακτηρίστηκε «ανθέλλην» για τα σχόλιά της.

Μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί αυτονόητη – και εθνική και δημοκρατική – υποχρέωση όλων μας».

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Σοφίας Σακοράφα:

Με αφορμή μια πρόσφατη ομιλία μου στη Βουλή έχει δημιουργηθεί θόρυβος, που με υποχρεώνει σε δημόσια τοποθέτηση:

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 6/4/22, στη συζήτηση για την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για την ανάπτυξη της Θράκης», αναφέρθηκα, ανάμεσα στα άλλα, στις ιδιαιτερότητες των αναγκών εκπαίδευσης για τις μουσουλμανικές μειονότητες, όπως αυτές είναι αναγνωρισμένες στη συνθήκη της Λωζάνης.

Εκεί, μίλησα για μαθήματα και στα πομακικά και τα Ρομανί (για μαθητές/τριες που δεν έχουν μητρική γλώσσα την τουρκική αλλά αυτήν διδάσκονται στα μειονοτικά σχολεία ενώ απουσιάζει πλήρως η γλώσσα των οικογενειών τους). Και με αυτή την αφετηρία έκανα και την εξής (κατά λέξη) πρόσθετη αναφορά:

«Μία παρένθεση εδώ: Επιτέλους, η Ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ξεπεράσει τη φοβική και συμπλεγματική αντιμετώπιση απέναντι στις γλώσσες και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Κοινοτήτων της. Δεν απειλείται από αυτά η εθνική ομοψυχία και η υπόσταση του έθνους, ούτε από τα βλάχικα, τα αρβανίτικα ή τα σλαβομακεδόνικα. Και κανείς δεν δικαιούται να είναι υπερήφανος για το ιστορικό του ελληνικού κράτους σε αυτόν τον τομέα. Κλείνει η παρένθεση».

Η αναφορά μου είναι πολύ σαφής και δεν επιδέχεται ούτε παρερμηνείες ούτε παρανοήσεις, εκτός από δύο, και μόνο, πιθανές περιπτώσεις:

Εάν υπάρχει σκόπιμη διαστρέβλωση του περιεχομένου της ή εάν υπάρχει αδυναμία αντίληψης από τον αποδέκτη. Την δεύτερη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να την συγχωρούμε, η πρώτη, όμως, είναι ασυγχώρητη.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συζητήσεις περί αμφισβήτησης της «ελληνικότητας» ή της εθνικής συνείδησης και τα παρόμοια.

Συνεπώς, οι αντιδράσεις του τύπου «είστε ανθέλληνες» ή «μας προσβάλλετε, εμείς είμαστε Έλληνες, δεν είμαστε ούτε μειονότητα ούτε Κοινότητα», είναι εντελώς άτοπες.

Διαβάστε επίσης: Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων κατά Σακοράφα: «Δεν είμαστε ούτε μειονότητα, ούτε κοινότητα»

Και επειδή έχω και εγώ βλάχικη καταγωγή θα αναφερθώ σε εμάς: Ο Βλάχοι, είναι (ήταν), αναμφισβήτητα, και επιστημονικά άποψη, μια «γλωσσική μειονότητα», αφού η μητρική τους γλώσσα δεν είναι αυτή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού (τί το απλούστερο!). Αποτελούν δε, και αυτοί, μία ξεχωριστή «Κοινότητα» του ελληνικού λαού (όπως π.χ. και οι Νησιώτες ή οι Πόντιοι). Είναι φορείς της δικής τους ιδιαίτερης πολιτιστικής παράδοσης, που δεν ταυτίζεται με τις υπόλοιπες. Εξάλλου, εάν δεν υπήρχε αυτή η ιδιαιτερότητα, δεν θα υπήρχαν και όλοι οι Σύλλογοι των Βλάχων ή οι Ομοσπονδίες τους κ.λπ..

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που απομένει είναι να κρίνει ο κάθε τυχόν ενδιαφερόμενος σε ποια κατηγορία ανήκουν οι στρεβλές αντιδράσεις στην παραπάνω τοποθέτησή μου, όπως προανέφερα:

Δηλαδή αν, η καθεμιά από αυτές, μπορεί να συγχωρηθεί ή όχι.

Πέρα από όλα αυτά, η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί αυτονόητη – και εθνική και δημοκρατική – υποχρέωση όλων μας.

Όσοι αντιδρούν σε αυτό, είτε είναι προσκολλημένοι σε παρωχημένα ιστορικά και πολιτικά ιδεολογήματα είτε είναι φορείς των ιδεολογιών των σημερινών εθνικιστικών μορφωμάτων, ακροδεξιών ή και νεοναζιστικών.

Και κάτι τελευταίο: Η προσωπική μου συγκρότηση, η όλη πορεία μου και η διαχρονική προσωπική μου στάση και πολιτική παρουσία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μου (τελεία).

Σοφία Σακοράφα

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικές εκλογές: Ενώ το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται, οι φοιτητές (επι)ζητούν δημοκρατικές διαδικασίες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με τις φωνές των φοιτητών, τα συνθήματα των φοιτητικών παρατάξεων και πολύχρωμες με συνθήματα αφίσες γέμισαν οι σχολές, οι μετά από τρία χρόνια φιλοξένησαν ξανά τις φοιτητικές εκλογές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για τρία χρόνια οι φοιτητές, μετά από συνεχείς παρατάσεις του υπουργείου Παιδείας, με πρόσχημα την πανδημία, έμειναν χωρίς εκπροσώπηση. Τρία χρόνια μετά συναντήθηκαν ξανά πάνω από τις κάλπες στέλνοντας ένα μήνυμα δημοκρατίας.

Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια φαίνεται πως οι σχολές ανοίγουν με νέους προβληματισμούς για τους φοιτητές.

Ο πόλεμος, η ακρίβεια και η κατάργηση πανεπιστημιακή αστυνομία «πρωταγωνιστεί» στις περισσότερες από τις θέσεις των φοιτητικών παρατάσεων, μέλη των οποίων βρέθηκαν νωρίς στις σχολές για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό.

Φέτος όμως, οι φοιτητές καλούνται στις κάλπες μια σε μια αρκετά ανήσυχη συγκυρία, καθώς λίγες μόλις μέρες έχουν περάσει από τα επεισόδια στο ΑΠΘ, με άντρες των ΜΑΤ να μπαίνουν στη σχολή με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει, με αποτέλεσμα χημικά και κρότου λάμψης να πέφτουν σε πανεπιστημιακό χώρο, γνωστό, κάποτε, ως άσυλο. Αναμενόμενο, οι φοιτητές να ανησυχούν για παρόμοιες εικόνες και στις δικές τους τις σχολές.

Ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα μπει στις σχολές μας» γράφει το κεντρικό πανό στο Χημείο.

«Ενάντια στο Πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των ταξικών φραγμών, της καταστολής» ήταν το κεντρικό σύνθημα της Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) με πρόταγμα «Αντεπίθεση τώρα!».

«Μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά των φοιτητών, που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων» ζητά από τους φοιτητές να στείλουν η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» (ΠΚΣ), που έχει ως πρόταγμα «Μόνοι τους και όλοι μας».

Λίγο μετά τις 11 οι νέοι φοιτητές αρχίζουν να καταφτάνουν, αγχωμένοι αλλά και ενθουσιασμένοι παράλληλα για την πρώτη τους ψήφο. Φέτος για πρώτη φορά οι φοιτητές του τρίτου έτους κατάφεραν άλλωστε να καθίσουν για πρώτη φορά στα αμφιθέατρα και να γνωρίσουν τους συμφοιτητές τους πέρα από τις μπλε οθόνες του υπολογιστή. Ο κοροναϊός τους στέρησε το δικαίωμα στην ψήφο για δύο χρόνια.

Πέρυσι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε προτείνει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τη διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που δεν προχώρησε. Άλλωστε δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν ταχθεί εναντίον της πρότασης.

Οι κάλπες κλείνουν λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Γρήγορα καταφτάνουν και οι τελευταίοι φοιτητές που θέλουν να ψηφίσουν ενώ σε λίγο ξεκινάει η καταμέτρηση των ψήφων. Με ανοιχτή διαδικασία οι φοιτητές παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων. Η παράταξη της ΠΚΣ, πιστή στο έθιμο, φωνάζει δυνατά συνθήματα κάθε φορά που μετράνε και μια ψήφο υπέρ τους. Μπορεί το άσυλο να καταργείται, αλλά οι φωνές των φοιτητών συνεχίζουν να αντηχούν στους τοίχους των σχολών για δημοκρατικές διαδικασίες.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Βαγγέλης Μαρινάκης για Γενοκτονία των Ποντίων: «Θυμόμαστε, τιμούμε και δεν ξεχνάμε!»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με ανάρτησή του έστειλε το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 103 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα (19 Μαΐου) συμπληρώνονται 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Μαρινάκης έγραψε χαρακτηριστικά: «19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919-2022). Θυμόμαστε, τιμούμε και δεν ξεχνάμε!».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1https://platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Βελιγράδι: Λειτουργία συμφιλίωσης της Σερβικής με την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας

VIDEO12 λεπτά ago

Δελτίο Ειδήσεων 18/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου – Όλα τα ονόματα της Κεντρικής Επιτροπής

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Φοιτητικές εκλογές: Ενώ το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται, οι φοιτητές (επι)ζητούν δημοκρατικές διαδικασίες

OIKONOMIA21 λεπτά ago

Γερμανία: Αυξήσεις τιμών μπύρας λόγω ελλείψεων γυάλινων μπουκαλιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ32 λεπτά ago

Γιούνκερ: Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

ΕΛΛΑΔΑ33 λεπτά ago

Βαγγέλης Μαρινάκης για Γενοκτονία των Ποντίων: «Θυμόμαστε, τιμούμε και δεν ξεχνάμε!»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ51 λεπτά ago

Στουρνάρας: Ο κ. Γιούνκερ ήταν άπό τους πιο συνεπείς και επιδραστικούς υπερασπιστές της Ελλάδας

ΕΛΛΑΔΑ52 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Επτάχρονος τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω του καγκελόπορτα

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Αθηνών – Σουνίου: Σφοδρή σύγκρουση τριών αυτοκινήτων

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY6 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή