Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Σοκ: Κόβεται το 30% σε 50.000 συντάξεις χηρείας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με εγκύκλιο προβλέπεται η μη καταβολή της εθνικής σύνταξης στους δικαιούχους που λαμβάνουν και παροχή εξ ιδίου δικαιώματος. Πλήττονται ορφανά και ανάπηροι. Παραδείγματα

Σοκ έχει προκαλέσει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με την οποία περικόπτονται από 135 έως 269 ευρώ το μήνα τουλάχιστον 50.000 συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας). Και η σύνταξη από το 70% του θανόντος καταλήγει, κατ αυτόν τον τρόπο, στο 40%!

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από 13/5/2016 και στις περιπτώσεις που ο/η δικαιούχος λαμβάνει και ετέρα σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας ή από άλλη αιτία.

Η περικοπή θα ισχύσει από τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022, δηλαδή οι πληρωμές τέλος του μήνα (συντάξεις Φεβρουαρίου) θα είναι διπλά κομμένες. Η μείωση θα φτάσει τα 438 ευρώ, εάν δεν αποφασιστεί η τμηματική παρακράτηση για τον Ιανουάριο. Και αυτό καθώς οι συντάξεις τρέχοντος μηνός έχουν ήδη καταβληθεί προ των Χριστουγέννων στο ακέραιο (πριν αποφασιστεί η περικοπή).

Οι δραματικές αυτές περικοπές, που σε πολλές περιπτώσεις αφορούν ακόμη και το 58% των καταβαλλομένων ποσών, επιβάλλονται με αιφνιδιαστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που κυκλοφόρησε τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και στην οποία σαφώς ορίζεται ότι «τα οικονομικά αποτελέσματα της παρούσας εγκυκλίου εφαρμόζονται από την ημερομηνία δημοσίευσής της και εφεξής».

Τι μεσολάβησε

Η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π.Τσακλόγλου που την υπογράφει, στηρίζεται στον νόμο 4783/2016 (ν.Κατρούγκαλου), όπου αναφέρεται ότι κάθε συνταξιούχος δικαιούται και λαμβάνει μια μόνο εθνική σύνταξη. Και σε καμιά περίπτωση οι αποδοχές αυτές, οι οποίες καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. δεν είναι ανταποδοτικό ποσό το οποίο καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ με βάσει τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης), δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης (345 για την 15ετία).

Με βάσει τη νέα αυτή εγκύκλιο:

-Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν ήδη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος δεν θα λαμβάνουν στο εξής το 70% της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ που ελάμβαναν μέχρι σήμερα, δηλαδή θα τους κοπούν από την καθεμία και τον καθένα έως 269 ευρώ. Θα λαμβάνουν μόνο το 70% της ανταποδοτικής σύνταξης και καθόλου εθνική!

-Σε περίπτωση σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος ή εργασίας, μετά την 3ετία η σύνταξη χηρείας περιορίζεται στο 50% (σ.σ. 35% επί των αποδοχών του θανόντος). Άρα, σε αυτή την περίπτωση η περικοπή ανέρχεται στα 135 ευρώ. Θα λαμβάνουν μόνο το 35% της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος.

-Οι περικοπές δεν αφορούν όσους εργάζονται και όσους δεν έχουν καμία απασχόληση (άνεργοι), καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν καταβάλλεται άλλη σύνταξη όπου θα όταν ενσωματωμένο και το ποσό της εθνικής.

Πλήττει και τα ορφανά

Με την εν λόγω εγκύκλιο η σύνταξη χηρείας αντιμετωπίζεται σαν… παράλληλη ασφάλιση, αφού μόνο σε αυτή την περίπτωση της διπλής σύνταξης (διπλή ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή ΤΣΑΥ υγειονομικών και Δημόσιο όσον αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ κ.λπ.) χορηγείται μία μόνο εθνική σύνταξη.

Η σχετική… όψιμη ερμηνεία του νόμου 4387/16 που κυκλοφόρησε παραμονές Πρωτοχρονιάς, 5,5 ολόκληρα χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, πλήττει και τα ορφανά τέκνα από τους δύο γονείς. Καθώς, ναι μεν προβλέπεται ότι, στις περιπτώσεις πολλών δικαιούχων (τέκνων-αδερφών), θα λαμβάνουν την ελάχιστη σύνταξη των 360 ευρώ το καθένα, αλλά εάν πρόκειται για δύο συντάξεις (εργαζόταν και οι δύο θανόντες γονείς), δεν θα μπορούν να λαμβάνουν αναλογία εθνικής σύνταξης από δύο πηγές (συντάξεις μητέρας και πατέρα).

Επίσης, το πλήγμα είναι ισχυρότερο για τους αναπήρους οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνουν σύνταξη (αναπηρία 67%) και συνεχίζουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης και μετά την πάροδο της 3ετίας. Τώρα η δεύτερη σύνταξη (χηρείας) θα περικοπεί έως 58% (μείον 269 ευρώ).

Παράδειγμα: Έστω χήρα, συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος και ανεξαρτήτως ύψους αποδοχών, έπαιρνε έως τώρα και το 70% της σύνταξης του συζύγου της που ήταν 900 ευρώ. Δηλαδή, κάθε μήνα ελάμβανε σύνταξη χηρείας 630 ευρώ. Με την εγκύκλιο Τσακλόγλου, σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, χάνει το 70% της (δεύτερης) εθνικής σύνταξης, δηλαδή με τις πληρωμές Φεβρουαρίου (στα τέλη του μήνα) θα κοπούν 269 ευρώ και στο εξής η σύνταξη χηρείας θα πέσει στα 361 ευρώ. Δηλαδή θα περιοριστεί στο 40% της σύνταξη του θανόντος (από 70% που γράφει ο νόμος!)

Ποιες τη γλυτώνουν;

Με την ίδια εγκύκλιο δεν περικόπτονται οι παλαιές συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν έως 12/5/2016 (προ νόμου 4387/16), καθώς σε αυτές στις περιπτώσεις (σ.σ. και στις συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος) ισχύει (διατηρείται) η προσωπική διαφορά.

Επίσης, δεν αναζητούνται τα ποσά που έχουν καταβληθεί έως τώρα, δηλαδή δεν θα επιστραφούν οι διαφορές για όσες συντάξεις εκδόθηκαν από 13/5/2016 και μετά, που με βάσει την νέα ερμηνεία του υπουργείου Εργασίας, δεν θα πρέπει να δίνεται ποσοστό δεύτερης εθνικής σύνταξης…

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Προκαταρκτική διέταξε η Εισαγγελία Βόλου για τη μαζική θανάτωση ζώων στις Κόττες Τρικερίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

 

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προκαταρκτική για τη μαζική θανάτωση ζώων, που είχε μετατρέψει στα τέλη του περασμένου Μαρτίου τις Κόττες Τρικερίου σε… νεκροταφείο γατών, διέταξε η Εισαγγελία Βόλου. Η Εισαγγελία ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου, που θα αναλάβει να κάνει προανακρίσεις και να αναζητήσει τους δράστες της αποτρόπαιης πράξης..

Στα τέλη Μαρτίου, ο οικισμός Κόττες Τρικερίου είχε μετατραπεί σε νεκροταφείο… γατών. Καθημερινά κάτοικοι
έβρισκαν τέσσερα ή πέντε νεκρά ζώα, σε διάφορα σημεία μέσα στον οικισμό, σε γειτονιές, σε δρόμους. Τότε ο αντιδήμαρχος Τρικερίου, Βασίλης Μανέτας είχε μιλήσει για απανωτά περιστατικά επί τρεις τουλάχιστον συνεχόμενες ημέρες, που είχαν σοκάρει τους κατοίκους στην περιοχή.

Όπως είχε αναφέρει, ο πληθυσμός των γατών τελευταίως είχε αυξηθεί ωστόσο οι κάτοικοι φρόντιζαν τα ζώα και ακόμη και οι ψαράδες τους έδιναν ψάρια επιστρέφοντας με τα καΐκια τους στο λιμανάκι. Ωστόσο, κάποιος ή κάποιοι φαίνεται να έχουν ενοχληθεί από την παρουσία τους και γέμισαν το μέρος φόλες. Κάτοικοι βρήκαν άψυχα ζώα έξω από τα σπίτια τους, στους δρόμους, παντού.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος φρόντισε να καταγγείλει το συμβάν στο αστυνομικό τμήμα Νοτίου Πηλίου και έδωσε κατάθεση δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ανθρώπινο χέρι ήταν εκείνο που σκόρπισε τον θάνατο στα άτυχα ζώα με κίνδυνο ακόμη και για δεσποζόμενα ή και μικρά παιδιά.

Ο φάκελος της υπόθεσης πήγε στην Εισαγγελία Βόλου, απ’ όπου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και ανατέθηκε στο Α.Τ. Νοτίου Πηλίου να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες. Σημειώνεται ότι σε αυτή την περίπτωση οι διώξεις που ασκούνται για θανάτωση ζώων συντροφιάς είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως δέκα έτη και με χρηματική ποινή έως 500 ημερήσιες μονάδες, το μέγιστο δηλαδή, 50.000 ευρώ

foto arxeiou

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Γαυριώτισσας» στον Βόλο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

(περισσότερα…)

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Φαρσάλα: Ελεύθερος ο ιερέας που είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση 3,8 εκ. ευρώ – Έμεινε στη φυλακή 8,5 χρόνια

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Ρωσία: Χτύπησε με πυραύλους φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στην Ουκρανία

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Βόλος: Έπεσαν μπροστά στις ρόδες αυτοκινήτου ανυποψίαστου οδηγού για… πλάκα

ΚΟΣΜΟΣ29 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 600 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου

ΕΛΛΑΔΑ41 λεπτά ago

Αγία Μαρίνα: Ακυβέρνητο σκάφος σκόρπισε τον τρόμο

OIKONOMIA48 λεπτά ago

Συντάξεις: Αύξηση για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια – Πότε θα πληρωθεί ο Ιούνιος

ΚΟΣΜΟΣ49 λεπτά ago

Βρετανία: Έκλεψε λεωφορείο για να γυρίσει σπίτι του – Ήταν μεθυσμένος

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ54 λεπτά ago

Μετά τον Ίλον Μασκ σνόμπαρε και τη Microsoft!

VIDEO58 λεπτά ago

Δείτε την Τετάρτη 25/05/2022 στις 22:30 στην εκπομπή ΔΩΣΕ ΛΥΣΗ με τον Σάκη Τζήμα.

ΕΛΛΑΔΑ60 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης που βάζουν σε καραντίνα ασθενείς

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

Σκιάθος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια

47χρονος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Το «λευκό βέλος» πέρασε από τη Λάρισα το πρωί της Κυριακής – Δυόμιση ώρες από Αθήνα – Bίντεο & φωτογραφίες –

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας

Δημοφιλή