Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

SOS εκπέμπουν τα σχολεία της Πάτρας, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πατρέων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ζητά από την κυβέρνηση, την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολείων του Δήμου Πατρέων και, για το σκοπό αυτό, την έγκριση και χρηματοδότηση 215 θέσεων σχολικών καθαριστριών πλήρους ωραρίου, ενώ παράλληλα μιλάει για ανυπαρξία προσωπικού φύλαξης, γερασμένα κτίρια, έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, προβλήματα στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τραγική οικονομική κατάσταση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για το θέμα απέστειλε σχετική επιστολή στους Υπουργούς, Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στην επιστολή ο Δήμαρχος Πατρέων, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε/α Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η Πάτρα είναι η 3η  μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό που ξεπερνά τις 225.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 30.000 περίπου είναι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, που φοιτούν σε 257 σχολικές μονάδες, οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:

 • 100 Νηπιαγωγεία, 86 εξ αυτών με ολοήμερα τμήματα, 5 για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
 • 86 Δημοτικά σχολεία, όλα με ολοήμερα τμήματα, 50 απ’ αυτά μεγάλης και πολύ μεγάλης δυναμικότητας, της τάξης των 50 – 300 μαθητών και 5 για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
 • 36 Γυμνάσια, από τα οποία τα 23 είναι πολύ μεγάλης δυναμικότητας 200 – 330 μαθητών και 2 για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
 • 22 Γενικά Λύκεια, από τα οποία τα 19 είναι μεγάλης και πολύ μεγάλης δυναμικότητας, της τάξης των 150 – 360 μαθητών και 2 για παιδιά με ειδικές ανάγκες
 • 10 ΕΠΑΛ, από τα οποία τα 7 είναι πολύ μεγάλης δυναμικότητας, 210 – 400 μαθητών.
 • 2 Εργαστηριακά Κέντρα που εξυπηρετούν αντίστοιχα 790 και 1.130 μαθητές των ΕΠΑΛ.
 • Το Δημόσιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) απογευματινής λειτουργίας, δυναμικότητας 600 μαθητών.
 • Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. απογευματινής λειτουργίας, δυναμικότητας 120 μαθητών.

Τα προβλήματα των παραπάνω σχολικών μονάδων της πόλης μας, για τα οποία αναζητούμε λύσεις, συνοψίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

 • Καθαριότητα – υγιεινή (ανεπάρκεια προσωπικού).
 • Φύλαξη (ανυπαρξία προσωπικού).
 • Κτιριακό (νέα κτίρια, ασφάλεια – συντήρηση – εκσυγχρονισμός υφισταμένων κτιρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι γερασμένα, αύλειοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις).
 • Λειτουργία σχολικών μονάδων.
 • Υλικοτεχνικός εξοπλισμός.
 • Εκπαιδευτικό προσωπικό (έλλειψη προσωπικού, που οξύνθηκε με τη θεσμοθέτηση της Προσχολικής Αγωγής).
 • Ολοήμερα σχολεία (επέκταση του θεσμού).
 • Ολοκληρωμένη λειτουργία (σύνδεση των σχολικών μονάδων με τους όμορους αθλητικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς για την ανάπτυξη δημιουργικών δραστηριοτήτων μαθητών και γονέων μετά το πέρας των μαθημάτων).

Από τα παραπάνω προβλήματα, εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2022-23, προκειμένου να απαλειφθούν οι αμεσότερες και καίριες δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα η λήψη αποτελεσματικών μέτρων: α. για τη βελτίωση της καθαριότητας και της υγιεινής των σχολικών κτιρίων, δεδομένου ότι συνεχίζεται η πανδημία με απρόβλεπτη την εξέλιξή της, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, β. για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και γ. για την πλήρη κάλυψη των πραγματικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν, λόγω της ενεργειακής κρίσης και την αύξηση των τιμών των αναγκαίων αναλώσιμων υλικών.

α. Καθαριότητα – υγιεινή σχολικών εγκαταστάσεων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα αντικειμενικά στοιχεία (αριθμός και χωροταξία σχολικών εγκαταστάσεων, έκταση της πόλης, 245 ολοήμερα τμήματα Α/θμιας εκπαίδευσης, 41 τμήματα ένταξης και ζώνης εκπαιδευτικής προτεραιότητας (ΖΕΠ), το γεγονός πως το Σεπτέμβριο του 2022 θα διαθέτουμε μόνο 50 μάχιμες μόνιμες σχολικές καθαρίστριες ΙΔΟΧ), το αρμόδιο Τμήμα Σχολείων της Διεύθυνσης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Κοινωνικής Προστασίας, με βάση μελέτη που εκπόνησε για το σχολικό έτος 2022-23, εκτιμά ότι για την ικανοποιητική κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και υγιεινής των σχολικών κτιρίων της πόλης απαιτούνται κατ’ ελάχιστο 265 σχολικές καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Συνεπώς, υπολειπόμαστε κατά 215 σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες, όπως σας έχουμε εκθέσει και με προγενέστερα υπομνήματα μας, επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επιβάλλεται να προσληφθούν με κριτήρια ειδικής προϋπηρεσίας, με συμβάσεις αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2021-22, προβλέψατε 968 ανθρωποώρες ημερησίως για τα σχολεία όλων των βαθμίδων της πόλης μας, που αντιστοιχούν σε 149 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου (6,5 ώρες ημερησίως), τις οποίες και μας διαθέσατε. Ο αριθμός των καθαριστριών υπολειπόταν κατά 31 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου από το αίτημα μας, που ήταν κατ’ ελάχιστο 180 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου, τις οποίες και προσλάβαμε, καλύπτοντας το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος τους με ίδιους πόρους.

Στην πράξη καταδείχτηκε ότι ούτε οι 180 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου ήταν επαρκείς για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, γεγονός που μας υποχρέωσε να μετακινήσουμε από άλλες υπηρεσίες μας προσωπικό καθαριότητας από το πρόγραμμα οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αποδυνάμωση καθαριότητας πόλης, δημοτικών κτιρίων κ.ο.κ., δυσλειτουργίες λόγω απειρίας του προσωπικού κι ένα μεγάλο κενό που προέκυψε στην πορεία, γιατί η σύμβασή τους έληξε πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς).

Μετά και την εμπειρία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς κι επειδή πρέπει να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθίσταται αναγκαιότητα η ικανοποίηση του αιτήματός μας για τη διάθεση στο Δήμο μας 215 καθαριστριών πλήρους ωραρίου.

β. Συντήρηση σχολικών κτιρίων.

Η ετήσια ΣΑΤΑ που λαμβάνουμε για συντήρηση των σχολικών μονάδων, δε φτάνει σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες των σχολικών κτιρίων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται όσο τα εν λόγω κτίρια παλιώνουν. Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Πατρέων, έχει βάλει πολλά χρήματα από ίδιους πόρους, ώστε να υπάρξει αναβάθμιση των σχολείων της πόλης μας. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρξει τουλάχιστον διπλασιασμός της ΣΑΤΑ Σχολικών Κτιρίων που λαμβάνουμε ετησίως.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης

γ. Λειτουργία σχολικών μονάδων.

Είναι γνωστό ότι οι λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων έχουν επηρεαστεί δραστικά κι έχουν πολλαπλασιαστεί για τους παρακάτω λόγους:

 • Πρωτοφανής αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
 • Αύξηση των τιμών των αναγκαίων αναλώσιμων υλικών.
 • Αύξηση των ποσοτήτων σε αναλώσιμα καθαριότητας και απολύμανσης, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων της πανδημίας.
 • Αύξηση του αριθμού των ολοήμερων σχολείων, των τμημάτων  ένταξης και τη θεσμοθέτηση της προσχολικής αγωγής.

Παράλληλα, μειώθηκαν οι πόροι από τα μισθώματα των σχολικών κυλικείων, γιατί δε λειτούργησαν τη σχολική περίοδο 2020-21 και έγιναν οι αναγκαίες οικονομικές απαλλαγές, όπως επίσης έχει μειωθεί η καταναλωτική δυνατότητα των μαθητών και έχουν καθιερωθεί πρόσθετα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης επιστρέφει στο κράτος μέσω του ΦΠΑ, από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν τα σχολεία ή τουλάχιστον να μειωθεί.

Όλα τα παραπάνω, που διαμορφώνουν τραγική οικονομική κατάσταση στα σχολεία του Δήμου Πατρέων και υποβαθμίζουν τη λειτουργία τους και κατ’ επέκταση το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο, τα έχουμε επισημάνει επανειλημμένα και τελευταία με τα υπ’ αρ. πρωτ. 147/23-11-21 και 169/23-11-21 έγγραφα των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου μας, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη, για την καλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων, η ετήσια τακτική κρατική χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που ανέρχεται τώρα στα 2.191.708 ευρώ συνολικά, να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και να ανέλθει στα 3.300.000 ευρώ, δεδομένου και ότι η πολύ μικρή πρόσφατη έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για τη θέρμανση των σχολείων δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και δεν έχει πάγιο χαρακτήρα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξανδρούπολη: Δείτε το μεγαλύτερο πλοίο που έφτασε ποτέ μήκους 290 μέτρων – Ανήκει στις ΗΠΑ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τον κατάπλου του USNS MENDONCA στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΑ), Κώστας Χατζημιχαήλ:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Μεγάλο πλοίο 290 m!»

«Διευρύνονται περαιτέρω οι δυνατότητες του λιμένα με ένα πραγματικά μεγάλο πλοίο 290m! Ένα ακόμη ρεκόρ μεταξύ των πολλών που έχουμε επιτύχει! Στην τρίτη φώτο φαίνεται επίσης ότι στην ίδια προβλήτα στα 50m φορτώνουμε ταυτόχρονα σκληρό σίτο!» έγραψε ο κ. Χατζημιχαήλ.

Δείτε ακόμα – Αλεξανδρούπολη: Κατέπλευσε και βρετανικό μεταγωγικό για να φορτώσει στρατιωτικές δυνάμεις

«Ελλιμενισμός του 290m USNS MENDONCA (μεταγωγικό του @USNavy για military logistics & υποστήριξη των @USArmy), του μεγαλύτερου πλοίου που έχει ελλιμενιστεί ποτέ στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να φορτώσει υλικό και οχήματα που επιστρέφουν στις ΗΠΑ!» είχε γράψει σε προηγούμενη ανάρτησή του ο κ. Χατζημιχαήλ.

Χωρητικότητα 34.540 τόνων

Το θηριώδες πλοίο θα φορτώσει στρατιωτικό υλικό και οχήματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που μετέχουν στο ΝΑΤΟ και δραστηριοποιούνται χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να τα μεταφέρει στις ΗΠΑ.

Το “USNS MENDONCA” ναυπηγήθηκε το 2001, η χωρητικότητά του είναι 34.540 τόνοι και το τρέχον βύθισμά του 25.5 μέτρα.

Το ολικό μήκος του ανέρχεται στα 289.23 μέτρα και το πλάτος στα 32.23 μέτρα.

Το μεγαλύτερο rotation

Οπως είχε ενημερώσει ο πρόεδρος του ΟΛΑ, με παλαιότερη ανάρτησή του στο twitter «Εως τις 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να προωθήσουμε σε ΗΠΑ & Ευρώπη, τη μεγαλύτερη ποσότητα στρατιωτικών μέσων που έχει διακινηθεί ποτέ. Με το rotation μόνο του Ιουνίου να ξεπερνά κατά 2,5 φορές τη μεγαλύτερη προηγούμενη επιχείρηση».

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά καθημερινά – Παγιώνεται το «τοξικό κλίμα»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Υπόσχεση για έναν «θερμό πολιτικό Αύγουστο» δίνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με αιχμή την υπόθεση των υποκλοπών. Μία υπόθεση που όπως παρατηρούν και τα ξένα ΜΜΕ, που στρέφουν τον βλέμμα τους στην Αθήνα δημιουργεί ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στο πολιτικό σκηνικό, για την παρούσα κυβέρνηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως αποδεικνύεται τόσο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τίποτα «να πέσει κάτω». Αντίθετα αξιοποιούν κάθε ευκαιρία προκειμένου το θέμα να μείνει ψηλά στην ατζέντα. Και μάλιστα κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό. Έστω και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιχείρησε να βάλει τέλος στην συζήτηση λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια στη «στείρα ανταλλαγή δηλώσεων» και δηλώνοντας ότι η «συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή». Στις 22 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: Haaretz: 22 ενεργά συμβόλαια για το λογισμικό Pegasus στην ΕΕ

Ωστόσο το παρασκήνιο που θέλει νέες αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα για παρακολουθήσεις και άλλων προσώπων και οι οποίες είναι στο στάδιο της «διασταύρωσης», προκειμένου να δημοσιοποιηθούν ανεβάζει και άλλο το πολιτικό θερμόμετρο.

Το ατόπημα Αθανασίου

Αφορμή για να συνεχιστεί η συζήτηση σε ψηλούς τόνους έδωσε την Πέμπτη και το ατόπημα του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις βουλευτών έφτασε να αναφέρει ως κριτήριο και παράδειγμα το θρήσκευμα του κάθε μέλους του κοινοβουλίου.

«Ας υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους ορθόδοξους. Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος -δεν λέμε ότι υπάρχει καμία αιχμή- προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στην γείτονα χώρα, από πού θα μπουν οι μετανάστες κλπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί; Εδώ προέχει η Εθνική Ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Αθανασίου με αποτέλεσμα να προκαλέσει νέο γύρο έντονων αντιδράσεων.

Σε κρεσέντο μισαλλοδοξίας αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τον κ. Αθανασίου πως επί της ουσίας ισχυρίζεται ότι «όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι εθνικά επικίνδυνοι», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποπέμψει.

Έντονη και η αντίδραση του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «αναβιώνει τη θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών. Η δήλωση αυτή, πέρα από το πνεύμα μισαλλοδοξίας που κομίζει στα δημόσια ήθη, καθιστά τον βουλευτή της Μειονότητας ύποπτο τέλεσης πράξεων εθνικής μειοδοσίας και για τον λόγο αυτό άξιο παρακολούθησης».

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η αντιπολίτευση

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωση του μετά το σάλο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα. Και την αντιπολίτευση να παραμένει με το δάχτυλο στην σκανδάλη, με οποιαδήποτε αφορμή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει από την ΑΔΑΕ ενημέρωση για όσους βρίσκονται υπό καθεστώς παρακολούθησης προκειμένου να γίνει γνωστό ποιοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση ήλπιζε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης θα δεχθεί μία κατ’ ιδίαν ενημέρωση από το νεοδιορισθέντα διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να σβήσει η φωτιά που αντί να τίθεται υπό έλεγχο κάθε μέρα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αυτές κόπηκαν εν τη γενέσει τους. Και μάλιστα με δημόσια δήλωση του Ανδρουλάκη, ο οποίος υπογράμμισε σε σκληρή γλώσσα ότι «δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση «στο αυτί». Δεν πρόκειται να ανεχθώ «απώλεια» ή αλλοίωση στοιχείων», ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παράνομες πρακτικές».

Στο θέμα επανήλθε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, στρέφοντας τα πυρά του τόσο ενάντια στην κυβέρνηση όσο και στην Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να «εργαλειοποιούν την υπόθεση αυτή για να εξαγάγουν παραπολιτικά συμπεράσματα για μικροκομματικό όφελος».

Ξεκίνησε έρευνα ο Ντογιάκος

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη άνοιξε και η αυλαία της έρευνας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για την υπόθεση, καλώντας τους πρώτους μάρτυρες. Πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε την Πέμπτη ήταν ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο 2017-18. Η ΝΔ σε ανακοίνωση της υπογράμμισε ότι «ο κ. Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα».

Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ

Η υπόθεση των υποκλοπών και οι διαστάσεις που έχει πάρει δείχνουν να ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας, με το ζήτημα να απασχολεί πλέον και τον διεθνή Τύπο. Ενδεικτικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας  Washington Post η οποία στον τίτλο της υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό ελληνικού πολιτικού κόμματος, μιλώντας για «ελληνικό Watergate». Ανέφερε δε ότι οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις «βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους».

Στο θέμα αναφέρονται εκτενώς και γερμανικά ΜΜΕ, όπως το TAGESSPIEGEL που επίσης μιλάει για «ελληνικό Watergate» και η Handelsblatt, η οποία στον τίτλος του δημοσιεύματος της σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «καλείται να δώσει εξηγήσεις».

Το TAGESSPIEGEL σημειώνει μεταξύ άλλων τις παραιτήσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων αλλά και του ΓΓ του Πρωθυπουργού και «ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη», Γρηγόρη Δημητριάδη. Σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαψεύσει τα δημοσιεύματα για ανάμειξη του κράτους στις υποκλοπές. Η Handelsblatt σημειώνει την παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη για τον Μητσοτάκη», αφού όπως επισημαίνει «το αργότερο την ερχόμενη άνοιξη θα διεξαχθούν στην Ελλάδα κοινοβουλευτικές εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία ήταν μέχρι στιγμής σαφώς μπροστά. Όμως το σκάνδαλο των υποκλοπών θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης».

Ακόμα και αν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «τοξικό κλίμα», για το οποίο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Κουμουνδούρου και να ρίξει τους τόνους, κάτι τέτοιο δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο, με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι αποφασισμένος να αδράξει την «ευκαιρία» και να το φτάσει «μέχρι τέλους». Αντίστοιχα πίσω δεν προτίθεται να κάνει ούτε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει θεσμικά, αλλά επίσης επιθετικά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ9 δευτερόλεπτα ago

Μεντί: Ποντάρει σε πέντε συμπαίκτες του για να μειωθεί η ποινή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 λεπτά ago

Αλεξανδρούπολη: Δείτε το μεγαλύτερο πλοίο που έφτασε ποτέ μήκους 290 μέτρων – Ανήκει στις ΗΠΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21 λεπτά ago

Βατσλίκ: «Ήμουν συγκεντρωμένος και σίγουρος»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ29 λεπτά ago

Ανακαλύφθηκε πιθανώς ο νεαρότερος έως τώρα εξωπλανήτης του γαλαξία μας

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Ιθάκη: Νέος σοκαριστικός ξυλοδαρμός – Την γέμισε με μώλωπες σε όλο της το σώμα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ41 λεπτά ago

“Λάμψη” Παυλίδη και Τζόλη στο Κόνφερενς Λιγκ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ51 λεπτά ago

Κ. Φράγκου – Ζηκίδου: Να αφήσω μία σταγόνα αληθινής ιστορίας στις γενιές που έρχονται

ΕΛΛΑΔΑ56 λεπτά ago

Ανήλικοι προκάλεσαν φθορές σε λεωφορείο – Οκτώ συλλήψεις

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Θα διεκδικήσει τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ η ΑΕΚ Λάρνακας

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Ουκρανία: Την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς επισκέφθηκε ο Μεντβέντεφ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 ώρες ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

Δημοφιλή