Το τεράστιο ενδιαφέρον από διεθνείς συλλέκτες ώθησε τον διεθνή οίκο, Sotheby’s, να ετοιμάσει δημοπρασία αποκλειστικά με 750 επιλεγμένα αμερικανικά ουίσκι και μπέρμπον

Ένα καλό ουίσκι για να… πάνε τα φαρμάκια κάτω και να ξεχαστούν οι δυσάρεστες ειδήσεις των ημερών. Αυτό προτείνει ουσιαστικά ο οίκος Sotheby’s καλώντας τους ανά τον κόσμο λάτρεις του αμερικανικού ουίσκι και μπέρμπον στην μεγαλύτερη, αλλά και «πιο ακριβή μέχρι σήμερα» δημοπρασία του είδους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η δημοπρασία θα λάβει χώρα το Σάββατο, 19 Μαρτίου, ωστόσο οι προσφορές έχουν αρχίσει να υποβάλλονται από τις αρχές της εβδομάδας και το ενδιαφέρον να είναι ήδη σημαντικό.

Στο σφυρί θα βγουν, μεταξύ άλλων, δύο από τις πιο σημαντικές συλλογές πεπαλαιωμένων και συλλεκτικών αμερικανικών ουίσκι και μπέρμπον. Συνολικά θα προσφερθούν προς πώληση 750 μπουκάλια.

Σταρ της δημοπρασίας είναι η συλλογή του Καλιφορνέζου επιχειρηματία Ριτς Γκότλιεμπ, γνωστού στις ΗΠΑ για μια από τις κυριότερες συλλογές αυτοκινήτων τύπου Chevrolet που υπάρχουν, ο οποίος ωστόσο αποφάσισε να συγκεντρώσει μια εξίσου εντυπωσιακή συλλογή μπέρμπον και ουίσκι.

Πηγή: Sotheby’s

Ο ειδικός ποτών του οίκου, Τζόνι Φόουλι, σε δηλώσεις του επεσήμανε πως ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταγραφεί μια «μετεωρική αύξηση» στη δευτερογενή αγορά αμερικανικών ουίσκι, που έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό σε σχέση με ανάλογα ποτά από άλλες χώρες, όπως η Σκοτία και η Ιαπωνία.

«Η ωρίμανση σε παρθένα βαρέλια αμερικανικής δρυός για χρόνια και κάποιες φορές δεκαετίες παράγει ουίσκι που είναι εξαιρετικά πλούσιο, πολύπλοκο και αναμφισβήτητα αμερικανικού».

Ενδεικτικές τιμές, ένα μπουκάλι LeΝell Red Hook Rye, 24 ετών εκτιμάται στα 20 με 30 χιλιάδες δολάρια, ένα Pappy Van Winkle Double Vertical (2020 και 2021) στα 16 με 24 χιλιάρικα, ένα Willett Family Estate Single Barrel Bourbon 11 ετών στις 6 με 8 χιλιάδες δολάρια και ένα Four Roses Single Barrel 17 ετών στις 3 με 5 χιλιάδες δολάρια.

Πηγή: Sotheby’s

Σημειωτέον πως οι πωλήσεις ποτών και κρασιού ήταν από τους πιο κερδοφόρους πέρυσι για τον διεθνή οίκο. Οι συνολικές πωλήσεις για τον Sotheby’s αυξήθηκαν την περσινή χρονιά κατά 44% στα 132 εκατ. δολάρια, με τις τιμές να πιάνουν ρεκόρ επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον κλάδο από τους ανά τον κόσμο συλλέκτες. Το ενδιαφέρον αυτό ώθησε τον οίκο να οργανώσει την τωρινή δημοπρασία και μάλιστα χωρίζοντας ειδικά τα αμερικανικά ουίσκι από αυτά έτερων κρατών.

Ενδιαφέρον δε, στοιχείο είναι πως σύμφωνα με τα επιμέρους στατιστικά που είχε δημοσιεύσει ο οίκος για το 2021, το 40% των αγοραστών ποτών και κρασιών στις περσινές δημοπρασίες ήταν νέοι πελάτες και πως ένας στους τρεις ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Πηγή: ot.gr

Ουχάν: Από σημείο μηδέν της πανδημίας μετατρέπεται σε διαστημικό κέντρο