Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ – Αυξάνονται οι φόβοι για επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά αμάχων

Published

on

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή με αντικείμενο την επιδεινούμενη κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη Ελ Ομπάιντ, στοΣουδάν, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για επικείμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Η συνεδρίαση αυτή ζητήθηκε με επιστολή στην προεδρία του Συμβουλίου από ομάδα χωρών (Βρετανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία) που θα παρουσιάσουν σχέδιο ψηφίσματος των 47 κρατών μελών με το οποίο ζητείται «άμεση αποκλιμάκωση».

Κίνδυνος για περίπου 500.000 αμάχους

Σύμφωνα με τις χώρες αυτές, «περίπου 500.000 άμαχοι κινδυνεύουν να γίνουν στόχοι φρικαλεοτήτων μεγάλης κλίμακας», καθώς η πόλη υφίσταται εδώ και μήνες πολιορκία από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), σε πόλεμο με τον τακτικό στρατό από τα μέσα του Απριλίου του 2023.

Οι ΔΤΥ κατηγορούνται για τη διάπραξη σωρείας ωμοτήτων κατά την κατάληψη τον Οκτώβριο της πόλης Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας πολιτείας στο πελώριο Νταρφούρ που τους αντιστεκόταν ακόμη ως τότε. Τον Φεβρουάριο, αποστολή έρευνας του ΟΗΕ έκανε λόγο για ενέργειες προσιδιάζουσες σε «γενοκτονία».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυβερνήσεις εκφράζουν με έντονο τρόπο την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ελ Ομπάιντ.

Advertisement

«Η αύξηση των πληγμάτων από μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα κατέστρεψε πολιτικές υποδομές, οδηγώντας σε οξείες ελλείψεις καυσίμων και νερού, και στοίχισε τη ζωή σε αμάχους, την ώρα που οι συνθήκες πολιορκίας έχουν παγιδεύσει χιλιάδες αμάχους στην πόλη Ελ Ομπάιντ, όπου στερούνται βασικές υπηρεσίες», τονίζεται στην επιστολή των χωρών με την οποία ζητήθηκε η σύγκληση της κατεπείγουσας συνεδρίασης.

Πρέπει να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση» και «απόλυτη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», προστίθεται.

Η στρατηγική σημασία της Ελ Ομπάιντ

Η πόλη Ελ Ομπάιντ βρίσκεται σε σταυροδρόμι στρατηγικής σημασίας, που συνδέει το κεντρικό και το ανατολικό Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Χαρτούμ, υπό έλεγχο του τακτικού στρατού, με το αχανές Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που πλέον κατέχουν ουσιαστικά ολόκληρο οι παραστρατιωτικοί.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάληψή της θα εδραίωνε περαιτέρω τον έλεγχο των ΔΤΥ στο δυτικό Σουδάν και θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέα προέλασή τους προς την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κι ανάγκασε, στην κορύφωσή του, πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με τους περισσότερους πρόσφυγες να καταφεύγουν στο γειτονικό Τσαντ, όπως και σε άλλα κράτη της περιοχής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Advertisement

Αυτή θα είναι η 13η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από ιδρύσεώς του το 2006.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο WhatsApp

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο Viber
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο