Connect with us
banner epikhirisis

ΕΛΛΑΔΑ

Σπάνιο μετέωρο πάνω από την Αττική και την κεντρική Ελλάδα

Published

on

spanio meteoro pano apo ton attiko ourano.jpg
Ένα μετέωρο έκανε χθες το βράδυ (6/11) την εμφάνισή του πάνω από την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας, καταγράφοντας εντυπωσιακές εικόνες από κάμερες και μαγνητίζοντας όσους βρέθηκαν σε κατάλληλο σημείο γύρω στις 8.

Διαβάστε: Kύπρος: Εντυπωσιακή φωτεινή λάμψη στον ουρανό της Λευκωσίας (Βίντεο)

Σύμφωνα με ανάρτηση του πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά, το φαινόμενο ήταν ορατό όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Ο ίδιος εξηγεί ότι για τον γήινο παρατηρητή, τα μετέωρα που πέφτουν τις πρώτες πρωινές ώρες κινούνται ταχύτερα και είναι πιο δύσκολο να γίνουν ορατά, ενώ τις πρώτες βραδινές ώρες κινούνται πιο αργά και μπορούν να παρατηρηθούν ευκολότερα.





Τι είναι το μετέωρο – Εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς στον ιστότοπό του kolydas.eu:

Advertisement

«Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από την μεγάλη λάμψη της βολίδας, η οποία έγινε ορατή από όλη την κεντρική Ελλάδα. Για τον γήινο παρατηρητή, τα μετέωρα που πέφτουν στη γη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν τις μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι πιο δύσκολο να τα δούμε, ενώ τις πρώτες βραδινές τις μικρότερες. Αυτό συμβαίνει γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες προστίθεται η ταχύτητα περιφοράς της Γης στην ταχύτητα των μετεώρων, ενώ τις πρώτες βραδινές αφαιρείται. Ας δώσουμε παράλληλα και κάποιους βασικούς ορισμούς και μετά ας κάνουμε και μια ιστορική αναδρομή, όπως συνηθίζουμε πάντοτε να κάνουμε.



Μετέωρο είναι το φωτεινό φαινόμενο που προκύπτει από την είσοδο ενός στερεού σώματος από το διάστημα στην ατμόσφαιρα της Γης, ενώ μετεωροειδές λέμε το στερεό σώμα από το οποίο προκύπτει το μετέωρο. Η βολίδα όπως η σημερινή είναι το μετέωρο του οποίου η λαμπρότητα φτάνει ή ξεπερνά αυτή των λαμπρότερων πλανητών. Θεωρώντας λοιπόν ότι ο λαμπρότερος πλανήτης, η Αφροδίτη, στην λαμπρότερη φάση της έχει μέγεθος -4,7, μπορούμε να πούμε ότι βολίδες είναι τα μετέωρα για τα οποία m ≤ – 4,7. Τέλος ο μετεωρίτης είναι το τμήμα του μετεωροειδούς το οποίο δεν εξαερώνεται, αλλά φτάνει μέχρι την επιφάνεια της Γης».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Iδιοκτησία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
ΓΕΜΗ:50683644000
DOMAIN NAME ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE - astratv.gr
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
ΜΕΤΟΧΟΙ:Κοκκίνηq Εμμανουήλ (50%) - Κοκκίνης Αθανάσιος (50%)
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Διευθυντής: Σοφία Κοντοθανάση
Διευθυντής Σύνταξης: Βασιλική Σαμακοβλή
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ: Τσιργόγλου Παναγιώτα
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ASTRA A.E. Copyright © 2025 AstraTV.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο