Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: «Γιατί η Γερμανία φοβάται την επιρροή του Πούτιν στα Βαλκάνια»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια, τα οποία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία επανέρχονται δυναμικά και στην ατζέντα της ΕΕ, στρέφει το βλέμμα της η Γερμανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Γιατί η Γερμανία φοβάται την επιρροή του Πούτιν στα Βαλκάνια» το Spiegel σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η Bundeswehr αποχώρησε από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από δέκα χρόνια και τώρα επιστρέφει με μια μίνι αποστολή. Ιδιαίτερα η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης. Μέρος της αποστολής: Η κατανάλωση καφέ».

Στην ανάλυση του το Spiegel αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το φθινόπωρο του 2012 ολοκληρώθηκε η αποστολή της Bundeswehr στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη για τη διασφάλιση της ειρήνης μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, ο οποίος είχε ξεκινήσει 17 χρόνια νωρίτερα. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε (FDP) και ο Υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU) είχαν δηλώσει σε κοινή τους επιστολή προς την Μπούντεστανγκ ότι οι εγχώριες δυνάμεις βρίσκονταν σε θέση να εγγυηθούν την Ασφάλεια στη χώρα. «Η ανάγκη για μια αποτρεπτική στρατιωτική παρουσία υποχωρεί ολοένα και περισσότερο στο παρασκήνιο», έγραφαν οι Βεστερβέλε και ντε Μεζιέρ. Το μήνυμά τους: Η αποστολή είχε ολοκληρωθεί.

Η κρίση των υπουργών δεν δικαιώθηκε από την Ιστορία

»Η κρίση των δύο Υπουργών μάλλον δεν δικαιώνεται από την Ιστορία, καθώς η αποστολή σταθεροποίησης Eufor Althea υπό την ηγεσία της ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη με περίπου 1.100 στρατιώτες από 19 έθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, από σήμερα τα έθνη θα γίνουν 20: Η γερμανική σημαία θα υψωθεί ξανά στο Camp Butmir.

»Το γερμανικό σώμα θα σταθμεύσει στην περιοχή υπό την ηγεσία του Αντισυνταγματάρχη Στέφαν Χόφμαϊστερ. Αρχικά, εννέα στελέχη της Bundeswehr θα ρυθμίσουν την ένταξη των Γερμανών στρατιωτών στην υπό την αυστριακή ηγεσία αποστολή στο Σεράγεβο. Το γερμανικό σώμα θα αυξηθεί σε 25 άτομα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.

»Η τοποθέτηση των στρατιωτών της Bundeswehr, η οποία ψηφίστηκε από την Μπούντεστανγκ τον Ιούλιο προβλέπει δυναμικό 50 στρατιωτών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Υπουργού Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ (SPD), δεν θα σταλεί άμεσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο ανώτατος αριθμός των στρατιωτών που προβλέπεται.

»Η αποστολή της Bundeswehr στη Βοσνία είναι μια μίνι αποστολή με πρωτίστως συμβολικό περιεχόμενο: Η Γερμανία ανησυχεί για την Ασφάλεια και την Ειρήνη στην Ευρώπη.

Αποστολή των στρατιωτών να πίνουν καφέ με τους πολίτες

»Στο Σεράγεβο, η Bundeswehr θα παράσχει υποστήριξη στην εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Πυρήνας της αποστολής της όμως θα είναι η παρουσία στην ύπαιθρο και η επαφή με τον πληθυσμό. Σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, και χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας, σημαντικό κομμάτι της αποστολής των στρατιωτών θα είναι και το να πίνουν καφέ με τους πολίτες.

»Σύμφωνα με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, μια ομάδα θα αποστέλλεται σε βάση κοντά στη νότια πόλη του Mostar. Μία άλλη θα είναι παρούσα στη Republika Srpska, της οποίας η ηγεσία απειλεί να αποσχιστεί από το εύθραυστο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

»Ο Μίλοραντ Ντόντικ, πολιτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων στη Republika Srpska, επιδιώκει να ενταχθεί στη «μητέρα πατρίδα» της Σερβίας. Ο Ντόντικ θέλει να αποσπάσει τα στρατεύματά του από το Στρατό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εργάζεται για την αποχώρηση από τις κοινές φορολογικές και δικαστικές Αρχές και πυροδοτεί τις υπαρκτές εθνικιστικές δυσαρέσκειες.

Η συνύπαρξη

»Οι πολιτικές του αμφισβητούν την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον του 1995, η οποία τουλάχιστον επέτρεψε στις εθνοτικές ομάδες να συνυπάρξουν. Η συνύπαρξη δεν βασίζεται στη συμφιλίωση, αλλά στη μη άσκηση βίας.

»Σύμφωνα με τις δυτικές κυβερνήσεις, αυτό διακυβεύεται τώρα. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Ντόντικ. Σε επίπεδο ΕΕ, η Ουγγαρία και η Κροατία τις έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής. Με την επανένταξη της Γερμανίας στην αποστολή της ΕΕ Eufor Althea, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θέλει τώρα να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί τη διχαστική δράση του Ντόντικ. Θέλει επιπλέον να στείλει μήνυμα στους υποστηρικτές του Ντόντικ: Το Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

»Ήταν κυρίως η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που υποστήριξε την επιστροφή της Bundeswehr στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η επανένταξη στην επιχείρηση Eufor Althea είναι η πρώτη αποστολή της Bundeswehr την οποία η Μπέρμποκ, ως επικεφαλής Υπουργός, δεν επέκτεινε ή τροποποίησε, αλλά διαμόρφωσε από την αρχή.

Η εύθραυστη ειρήνη στα Βαλκάνια

»Η εύθραυστη ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια είναι κάτι που η Μπέρμποκ έχει εδώ και πολύ καιρό κατά νου. Όταν ανέλαβε τη θέση της στο Υπουργείο Εξωτερικών, δημιούργησε τη νέα θέση της Επιτρόπου για τα Δυτικά Βαλκάνια και την πλήρωσε με τον Μανουέλ Σαραζίν (Πράσινοι), ο οποίος είναι ειδικός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

»Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά στην ατζέντα της Μπέρμποκ. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δομικά αδύναμη περιοχή ως Κερκόπορτα που θα του επιτρέψει να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ήπειρο.

»Το Μάρτιο η Μπέρμποκ ταξίδεψε στο Σεράγεβο και επέκρινε την παραμέληση των Δυτικών Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια από τη Γερμανία και την ΕΕ. Στην πορεία δημιουργήθηκε ένα «κενό», και «παράγοντες όπως η Ρωσία, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το ευρωπαϊκό μέλλον και δεν διστάζουν να αναζωπυρώσουν εκ νέου ανεπίλυτες συγκρούσεις» έσπευσαν να το καλύψουν, δήλωσε η Μπέρμποκ.

Εάν αποφάσιζε το ΥΠΕΞ

»Εάν το Υπουργείο Εξωτερικών μπορούσε να αποφασίσει από μόνο του, η νέα αποστολή θα ήταν μεγαλύτερη. Αρχικά γινόταν λόγος για υψηλό διψήφιο ή χαμηλό τριψήφιο αριθμό στρατιωτών.

»Όμως από το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας εκφράστηκαν επιφυλάξεις. Δεδομένων των νέων καθηκόντων της Bundeswehr για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής, στη Σλοβακία και στη Ρουμανία, οι άνθρωποι της Lambrecht προειδοποίησαν σε εμπιστευτικές συζητήσεις ότι οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιβαρύνονταν υπερβολικά. Δεν έχουν άλλωστε όλοι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχίες για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Τελικά συμφωνήθηκε η αποστολή το πολύ 50 στρατιωτών.

»Αλλά και ο Κρίστιαν Σμιτ, Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα ήθελε περισσότερη υποστήριξη, και πιο συγκεκριμένα από αέρος: «Σε περίπτωση κρίσης, οι στρατιώτες θα πρέπει να μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα στη χώρα για να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωσή της. Και αυτό θα μπορεί να γίνει καλύτερα με την ανάπτυξη των αεροπορικών δυνατοτήτων», δήλωσε στο SPIEGEL ο προερχόμενος από το CSU πρώην ομοσπονδιακός Υπουργός Γεωργίας. «Αυτή η ανάγκη δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί».

»Γενικά, ωστόσο, είναι πολύ ευγνώμων για την υποστήριξη της Bundeswehr, η οποία είναι ευπρόσδεκτη στη χώρα. «Αν και οι 50 ακόμη στρατιώτες δεν αλλάζουν πολλά όσον αφορά τη στρατιωτική ισχύ της αποστολής, διανοίγεται ο δρόμος για δομικές βελτιώσεις», είπε ο Schmidt.

Το Βερολίνο θέλει να πιέσει τη Μόσχα για παράταση της αποστολής της ΕΕ

»Η εντολή των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή της ΕΕ Eufor Althea λήγει το Νοέμβριο. Ενόψει της τεταμένης παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης, είναι αμφίβολο εάν η Ρωσία και η Κίνα θα συμφωνήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε παράταση. Σε εξέλιξη βρίσκονται εσωτερικές διαβουλεύσεις για το κατά πόσον η αποστολή της ΕΕ μπορεί να μετατραπεί σε αποστολή του ΝΑΤΟ σε περίπτωση άσκησης βέτο.

»Με τη εκλεπτυσμένη απειλή μιας αποστολής του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, το Βερολίνο θέλει να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα να συμφωνήσει σε παράταση της αποστολής της ΕΕ.

»Εάν η αποστολή της ΕΕ μετατραπεί σε αποστολή του ΝΑΤΟ, η Αυστρία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εγκαταλείψει την εδώ και πολλά χρόνια ηγεσία της επιχείρησης. Η Γερμανία θα ήταν θεωρητικά πλέον έτοιμη να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Timelapse βίντεο για τον κυκλώνα Ίαν προκαλεί δέος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο κυκλώνας Ίαν συνεχίζει να δείχνει τη μανία του.

Το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίαν καταγράφει ένα timelapse βίντεο που έχει δημοσιευτεί στο Twitter. Όσο περνάει η ώρα, ο καιρός αγριεύει και οι επιπτώσεις είναι τρομακτικές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε το βίντεο

Οι πλημμύρες ήταν τόσο μεγάλες που ορισμένες συνοικίες της Φλόριντα μοιάζουν με λιμνοθάλασσες. Η νοτιοδυτική πλευρά της Φλόριντα είναι αυτή που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο κυκλώνας Ίαν έπληξε την Κούβα στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους, βυθίζοντας όλο το νησί στο σκοτάδι και προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Ο Πούτιν είναι ανόητος» – Αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα με Ρώσους στρατιώτες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα από το πρώτο διάστημα του πολέμου στην Ουκρανία, στα οποία καταγράφεται η απογοήτευση των Ρώσων στρατιωτών και η αρνητική στάση τους για τον Βλαντίmiρ Πούτιν, αλλά και οι δολοφονίες αμάχων και το πλιάτσικο, φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ο Πούτιν είναι ανόητος: Τα τηλεφωνήματα που αποκαλύπτουν την αποδιοργάνωση του ρωσικού στρατού», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των ΝΥΤ, στο οποίο περιέχονται τηλεφωνήματα που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο και υπεκλάπησαν από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας

Διαβάστε επίσης: Τα γράμματα που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι στρατιώτες καθώς έφευγαν από το Ιζιούμ

«Μας είπαν ψέματα»

Τα τηλεφωνήματα έγιναν από χαρακώματα, τάφρους και κατειλημμένα σπίτια στην περιοχή γύρω από την μαρτυρική Μπούκα, με Ρώσους στρατιώτες να αψηφούν τις εντολές και να τηλεφωνούν σε συζύγους, συντρόφους, φίλες και γονείς, για να περιγράψουν την άσχημη κατάσταση που βιώνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η αυθεντικότητα των τηλεφωνημάτων, όπως σημειώνουν οι ΝΥΤ, πιστοποιήθηκε μετά από δίμηνη έρευνα και διασταύρωση των ρωσικών αριθμών, των εφαρμογών τύπου messenger και των προφίλ στα social media

Οι στρατιώτες που ακούγονται στα τηλεφωνήματα περιγράφουν την πτώση του ηθικού που επικρατεί στις τάξεις του ρωσικού στρατού, αλλά και την έλλειψη εξοπλισμού, τονίζοντας ότι τους είπαν ψέματα για την αποστολή τους.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ακούγονται παράπονα για στρατηγικά λάθη, σύλληψη και εκτέλεση αμάχων, αλλά και λεηλασία σπιτιών και επιχειρήσεων, με αρκετούς να δηλώνουν ότι, με την επιστροφή τους στη Ρωσία, θα σταματήσουν την καριέρα τους στον ρωσικό στρατό.

«Χάνουμε εδώ»

Μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι στρατιώτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η κατάληψη του Κιέβου δεν είναι κάτι εύκολο.

Εκφράζουν την έκπληξή τους για τον «επαγγελατισμό» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και παραδέχονται πως… «χάνουμε εδώ». Παραπονιούνται, μάλιστα, για την έλλειψη όπλων και βασικού εξοπλισμού, όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Μιλώντας με την σύντροφό του, ο Νικίτα, ένας στρατιώτης στο 656ο τάγμα της εθνικής φρουράς της Ρωσίας, περιγράφει ότι 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν γύρω του, όταν έπεσαν σε ενέδρα κατά τη διάρκεια μετακίνησης.

Ο Σεμιόν από το 331ο αερομεταφερόμενο σύνταγμα λέει στους δικούς του ανθρώπους ότι σκοτώθηκε το 1/3 του τάγματός του, με έναν άλλο Ρώσο στρατιώτη να περιγράφει την εικόνα με φέρετρα στη σειρά, μέσα στα οποία βρίσκονταν οι σοροί 400 νεαρών αλεξιπτωτιστών.

Άλλοι στρατιώτες από το ίδιο σύνταγμα μιλούν για τον θάνατο ενός ολόκληρου τάγματος με 600 στρατιώτες. Ο Αντρέι λέει στον πατέρα του ότι πάνω από τους μισούς συντρόφους του «εξαφανίστηκαν» και ο επικεφαλής τους, Σεργκέι Σουκάρεφ, έχασε τη ζωή του.

Την ίδια εικόνα των μεγάλων απωλειών μεταφέρουν και οι συγγενείς των στρατιωτών από την Ρωσία: Μια γυναίκα καταγράφηκε να λέει στον σύζυγό της, που βρίσκεται στο μέτωπο, ότι μια στρατιωική κηδεία τελείται σε καθημερινή βάση, με άλλους να εξομολογούνται ότι έχουν καταφύγει σε ψυχολόγους.

«Έχω γίνει δολοφόνος»

Ρώσοι στρατιώτες κάνουν λόγο, επίσης, για νεκρούς Ουκρανούς στους δρόμους και το δάσος γύρω από την Μπούκα, όπως είχε καταγγελθεί και την περίοδο των πρώτων εβδομάδων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μολονότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι πολιτικοί είχαν χαρακτηρίσει «προβοκάτσια και ψεύδη» τις καταγγελίες, οι Ρώσοι στρατιώτες τους διαψεύδουν, σύμφωνα με τα τηλεφωνήματα που κατέγραψε η ουκρανική κυβέρνηση και φέρνουν στο φως οι New York Times.

Όπως εξομολογείται ο Σεργκέι στην σύντροφό του, ο επικεφαλής τής ομάδας του διέταξε την εκτέλεση τριών ανδρών, «οι οποίοι απλά περνούσαν μπροστά από το κατάλυμά μας», προσθέτοντας για τον εαυτό του ότι «έχω γίνει δολοφόνος».

Ο ίδιος στρατιώτης, λίγες εβδομάδες αργότερα, περιγράφει στη μητέρα του «βουνά από πτώματα» στο δάσος γύρω από την Μπούκα.

Στρατιώτης από το 331ο αερομεταφερόμενο σύνταγμα εξομολογείται στη σύζυγό του ότι απείλησε έναν μεθυσμένο Ουκρανό, ότι θα τον σκοτώσει και θα πετάξει το πτώμα του στο δάσος και, λίγη ώρα αργότερα, ένας αξιωματικός του έδωσε εντολή να κάνει ακριβώς αυτό.

«Είμαστε χάλια»

Τα τηλεφωνήματα αποτυπώνουν επίσης το καταρρακωμένο ηθικό που επικρατεί στις τάξεις του ρωσικού στρατού, πριν την υποχώρηση από περίχωρα του Κιέβου στο τέλος Μαρτίου. «Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κάνουμε αυτό τον πόλεμο», λέει ένας στρατιώτης στη σύντροφό του.

Άλλοι Ρώσοι στρατιώτες κάνουν παράπονα για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα κρυοπαγήματα, τις δύσκολες συνθήκες ύπνου. Όπως λένε, χρειάστηκε να εισβάλουν σε μία φάρμα, στην οποία σκότωσαν κοτόπουλα, γουρουνάκια και στρουθοκαμήλους για να εξασφαλίσουν τροφή.

Στα τηλεφωνήματα είναι εμφανή η έλλειψη σεβασμού για τους αξιωματικούς, τους οποίους οι Ρώσοι στρατιώτες θεωρούν υπεύθυνους για τις θανατηφόρες αποφάσεις τους, με τους πιο θαρραλέους να εκφράζονται υποτιμητικά ακόμη και για τον πρόεδρο Πούτιν.

«Θα παραιτηθώ»

Στο ίδιο κλίμα και τα τηλεφωνήματα στρατιωτών που εκφράζουν φόβο για τη ζωή τους, αλλά και σκέψεις που ξεκινούν από την διακοπή των συμβολαίων με τον ρωσικό στρατό και φτάνουν μέχρι και τη λιποταξία.

Όπως αναφέρουν, αυτό που τους εμποδίζει είναι οι απειλές από τους αξιωματικούς τους, ότι θα τους απαγγελθούν κατηγορίες και θα καταλήξουν στη φυλακή αν αποχωρήσουν από το στράτευμα.

Άλλοι στρατιώτες, πάλι, εξομολογούνται ότι το μοναδικό που τους κρατάει είναι ο μισθός που λαμβάνουν – 53 δολάρια την ημέρα – ο οποίος είναι τριπλάσιος αυτού με τον οποίο αμείβονται στρατιώτες που δεν βρίσκονται στο μέτωπο.

Οι συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών κρατούν διφορούμενη στάση: άλλοι τους λένε να κάνουν υπομονή και άλλοι τους ζητούν να φύγουν. «Δεν χρειάζομαι τα γ@@@μένα λεφτά, θέλω πίσω τον άντρα μου», έχει καταγραφεί να λέει μια γυναίκα στον σύζυγό της.

«Τι τηλεόραση θέλεις; LG ή Samsung;»

Στα τηλεφωνικές συνομιλίες, που υπέκλεψαν οι Ουκρανοί και αποκαλύπτουν οι New York Times, αποκαλύπτονται και οι λεηλασίες από Ρώσους στρατιώτες, ορισμένοι εκ των οποίων υπερηφανεύονται για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν.

Αρκετοί είναι οι στρατιώτες που υπόσχονται να επιστρέψουν με «τρόπαια» στη Ρωσία. Τίποτα δεν είναι αρκετά μικρό ή αρκετά μεγάλο, για να το αρπάξουν από τα σπίτια των Ουκρανών στα οποία εισβάλλουν.

Στα τηλεφωνήματα, μάλιστα, ακούγονται να τάζουν από καλώδια ρεύματος και χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μέχρι μπλέντερ, εργαλεία, ακόμα και μια… οδοντόβουρτσα!

«Τι λένε για εμάς στις ειδήσεις;»

Ξεχωριστό κεφάλαιο στο δημοσίευμα των ΝΥΤ το «σκοτάδι» στο οποίο κρατούσαν οι Ρώσοι αξιωματικοί τους στρατιώτες, οι οποίοι καταφεύγουν στους συγγενείς και τους φίλους τους για να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Αυτό, όμως, που ακούν, τους απογοητεύει, καθώς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν μια ρόδινη εικόνα από το μέτωπο στην Ουκρανία.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ16 λεπτά ago

ΗΠΑ: Timelapse βίντεο για τον κυκλώνα Ίαν προκαλεί δέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26 λεπτά ago

Αλεξανδρούπολη: Και οι ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας θα χρησιμοποιούν το λιμάνι

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Ουκρανία: «Ο Πούτιν είναι ανόητος» – Αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα με Ρώσους στρατιώτες

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ49 λεπτά ago

Το πρώτο φιλικό “τεστ” για Ολυμπιακό και Περιστέρι

ΚΟΣΜΟΣ54 λεπτά ago

Μπάιντεν: Η Ουάσιγκτον δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Στελεχώνεται σε όλα τα πόστα η Αναγέννηση Καρδίτσας

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Πούτιν: Οι 12 άνθρωποι που μπορεί να τον αντικαταστήσουν – Από το φαβορί στον «σωματοφύλακα» και τον «πρίγκιπα»

ΜΠΑΣΚΕΤ1 ώρα ago

ACB: Εύκολα η Τενερίφη | Ήττα στην παράταση για τη Σαραγόσα του Σαντ-Ρος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Παράπονα Ηρακλή για τη διαιτησία (ΦΩΤΟ)

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ιταλία: Επικοινωνία Ντράγκι – Μελόνι για την ενεργειακή κρίση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Η τραγική ιστορία ενός 60χρονου γιατρού γράφεται κάθε μέρα στους δρόμους του Βόλου..

MEDIA6 ημέρες ago

Δεν κράτησε ούτε 2 εβδομάδες: Σε μετωπική Λιάγκας και Νομικού, τέλος από το Πρωινό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων από 800 έως 1000 ευρώ

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Άνετη η Ελλάδα, “καίγεται” η Κύπρος

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα Σαββάτου: Κύπρος – Ελλάδα προγνωστικά και ανάλυση αγώνα

MEDIA4 ημέρες ago

Τζούλια Αλεξανδράτου: Αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού της (Pics)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έκανε ποδήλατο στον Άναυρο και κατέληξε.. στο νοσοκομείο Βόλου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Ο Ντέιβιντ Μπόουι τιμήθηκε με πλακέτα στη Λεωφόρο της Δόξας της Μουσικής στο Κάμντεν του Λονδίνου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο γνωστός ξενοδόχος του Βόλου Βασίλης Ταλαδιανός

MEDIA5 ημέρες ago

Στα 38 της πιο χυμώδης από ποτέ: H Γωγώ του «Καφέ της Χαράς» είναι πλέον μια εντυπωσιακή γυναίκα (Pics)

Δημοφιλή