ΕΛΛΑΔΑ
“Στα λευκά” ντύθηκε η χώρα: Χιονισμένα τοπία σε Αττική, Θράκη, Μακεδονία και Κρήτη
«Στα λευκά» βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες, καθώς σημειώνονται έντονες χιονοπτώσεις. Ειδικότερα, η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έφερε χιονοπτώσεις στην Αττική, με νιφάδες να πέφτουν το πρωί της Δευτέρας (12/01) σε Βίλια και Πάρνηθα. Την ίδια ώρα, ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται και στην Πάρνηθα, με τη θερμοκρασία να καταγράφεται στους -5 βαθμούς Κελσίου σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Διαβάστε: Καιρός: Ψύχος, αλλά και κόντρα για τη λευκή εισβολή στην Αττική – Γιατί δεν συμφωνούν στις προβλέψεις τους οι μετεωρολόγοι για τα χιόνια
Ποιες περιοχές ντύθηκαν “στα λευκά”
Επιπρόσθετα, ισχυρό κύμα ψύχους και δυνατοί άνεμοι που συνοδεύονται από χιόνια εμφανίστηκαν σε πολλές βόρειες περιοχές της χώρας, αφού στη Δυτική Μακεδονία η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η κακοκαιρία έφερε χιόνι μέχρι στην παραλία της Καβάλας. Στο Νυμφαίο Φλώρινας η θερμοκρασία στις 9 το πρωί, έπεσε στους μείον 13 βαθμούς, ενώ έντονη χιονόπτωση είχαμε και στη Στενή Ευβοίας. Λόγω των έκτακτων φαινομένων ο Δήμος Διρφύων ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά στην Αγία Σοφία, στη Στενή και στους Στρόπονες. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία έκανε βουτιά και κόλλησε στο μηδέν, ενώ χιόνισε περιφερειακά της πόλης και στη Χαλκιδική.
Στην Αττική, η χιονόπτωση περιορίζεται κυρίως στην Πάρνηθα και στο καταφύγιο Μπάφι όπου οι εικόνες αποκαλύπτουν ένα κάτασπρο τοπίο έτοιμο να υποδεχτεί τους χειμερινούς ταξιδιώτες. Ο υδράργυρος στο κέντρο της Αθήνας μάλιστα σημειώνει βουτιά που ίσως το πρωί της Τρίτης να φτάσει στο 0. Τα λευκά της ‘φόρεσε” η περιοχή των Καλαβρύτων σύμφωνα με το apohxos.gr, καθώς η χιονόπτωση έκανε έντονα αισθητή την παρουσία της τόσο μέσα στην πόλη όσο και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Ακόμα τα Βίλια Αττικής υποδέχονται τα χιόνια, με πανέμορφες εικόνες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Στην Ορεινή Ναυπακτία έριξε μεγάλη ποσότητα χιονιού από το βράδυ του Σαββάτου γι’ αυτό και απαραίτητες κρίνονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όποιον κινηθεί προς τα ορεινά της Ναυπακτίας. Στα «λευκά» έχει ντυθεί ο Νομός Σερρών με την επέλαση του χιονιά να ξεκινά, νωρίς το πρωί από τον Λαϊλιά και να επεκτείνεται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Στη Σαμαρίνα Γρεβενών έπεσαν τα πρώτα χιόνια.
Χιόνισε στην Καβάλα, κλειστά σχολεία σε Δράμα και Ξάνθη
Εκτός των παραπάνω, κλειστά θα παραμείνουν, σήμερα (12/01), τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στους δήμους Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου, λόγω της χιονόπτωσης από το βράδυ της Κυριακής (11/01). Με σχετικές αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στον ορεινό δήμο Μύκης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, λόγω της χιονόπτωσης που επικρατεί στην περιοχή μέχρι και αυτή την ώρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κίνηση των αυτοκινήτων στο ορεινό οδικό δίκτυο της Δράμας, ενώ από την τροχαία γίνεται σύσταση για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο του Κάτω Νευροκοπίου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η ασθενής χιονόπτωση στα αστικά κέντρα της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, με ανακοινώσεις τους, οι δήμοι και τα τμήματα Τροχαίας των Αστυνομικών Διευθύνσεων συστήνουν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, λόγω του παγετού.
Η χιονόπτωση που ξεκίνησε στα ορεινά της Ξάνθης και της Δράμας, αργά το απόγευμα Κυριακής και διήρκεσε όλη τη νύχτα, προσέφερε σε μικρούς και μεγάλους μοναδικής ομορφιάς εικόνες της φύσης με την έναρξη της εβδομάδας.
Κρήτη: Έντονες χαλαζοπτώσεις, ακινητοποιήθηκαν ΙΧ
Τέλος, πτώση της θερμοκρασίας, βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση, όπως και χιονόπτωση σε ορεινές περιοχές, περιλαμβάνει το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη. Ο υδράργυρος κυμαίνεται από 8-9 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια του νησιού, ενώ κατά διαστήματα εκδηλώνονται έντονες χαλαζοπτώσεις, που νωρίτερα προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή του Σκαλανίου ακινητοποιήθηκαν κάποια αυτοκίνητα για όση ώρα διήρκησε η έντονη χαλαζόπτωση. Αυτή την ώρα, έντονα φαινόμενα και χιονόπτωση καταγράφεται σε περιοχές, όπως τα Πεζά και οι Άγιες Παρασκιές, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη να εξηγεί πως αν και δεν καταγράφονται έντονα προβλήματα προς ώρας, οι οδηγοί θα πρέπει να ειναι προσεκτικοί.
Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Κρήτης
«Όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κρήτης είναι σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα για να παρέμβει όπου χρειαστεί. Ωστόσο οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και κυρίως σε πιο ορεινές περιοχές, καλό είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συριγωνάκης. Σε ό,τι αφορά το Οροπέδιο Λασιθίου, αν και η θερμοκρασία έχει πέσει και υπάρχει συχνή χαλαζόπτωση, χιονισμένο είναι το τοπίο, προς ώρας, μόνο στα πολύ ορεινά.
Στα Λευκά τα Καλάβρυτα pic.twitter.com/jQUWB7fjyP
— Apohxos.gr (@wwwApoixoscom) January 12, 2026
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες agoΕκδήλωση με κοπή πίτας από το Δικηγορικό σύλλογο Βόλου
-
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες agoΝέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για 5 περιοχές
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες agoΗ συγκίνηση στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα και η παρουσία Κυρανάκη (Βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες agoTαυτοποιήθηκε η σορός του 60χρονου ψαρά που ήταν αγνοούμενος (Βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες agoΣυνελήφθησαν 20χρονος και 19χρονος που φέρονται να βασάνισαν, να βίασαν 17χρονο και να τραβούσαν βίντεο με ανήλικη συνεργό (Βίντεο)
-
ΒΟΛΟΣ2 ώρες agoΦωτιά πήραν δίκυκλα που ήταν παρκαρισμένα στην οδό Δημητσάνας στον Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες agoΣυναγερμός για την κακοκαιρία: Σαρώνουν οι θυελλώδεις άνεμοι
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες agoΔολοφονία κρατουμένου στις φυλακές Δομοκού








