Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στα σκαριά η συνεργασία με 30 αμερικανικά πανεπιστήμια

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τον Νοέμβριο έρχονται τελικά στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων που επρόκειτο να επισκεφθούν τη χώρα μας προ τριετίας, αλλά δεν το έκαναν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη και έβαλε στον «πάγο» τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο, είχαν προηγηθεί προχωρημένες συζητήσεις για την πιθανή διοργάνωση προγραμμάτων κοινών πτυχίων μεταξύ ελληνικών και πανεπιστημίων των ΗΠΑ αλλά και ευρύτερων συνεργασιών σε θέματα έρευνας και καινοτομίας. Ηδη, άλλωστε, υπάρχει το προηγούμενο της συνεργασίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια που έχει ως στόχο τη διοργάνωση ενός προγράμματος σπουδών που θα καταλήγει στην απόδοση κοινών τίτλων σπουδών από τα δύο ιδρύματα. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της οργάνωσής του, ώστε να επιλεγούν στη συνέχεια οι πρώτοι φοιτητές και φοιτήτριες που θα φοιτήσουν σε αυτό.

Η αντιπροσωπεία των μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων που δεν ήρθε προ τριετίας στη χώρα μας, λοιπόν, αναμένεται να το πράξει τον Νοέμβριο και μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ. Ο αριθμός των ιδρυμάτων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που έχουν δείξει ενδιαφέρον για συνεργασία με αντίστοιχα ελληνικά, μάλιστα, αυξήθηκε, και πλέον αναμένονται στη χώρα μας οι εκπρόσωποι περίπου 30.

Ανάμεσα στα πανεπιστήμια αυτά δε είναι και κάποια που ανήκουν στη λεγόμενη «Ivy League» (που μπορεί να ξεκίνησε ως αθλητική ένωση μεταξύ κορυφαίων ανωτάτων ιδρυμάτων των ΗΠΑ, αλλά πλέον χαρακτηρίζει την ακαδημαϊκή αριστεία, την επιλεκτικότητα της αποδοχής των μελών τους και το κοινωνικό κύρος που τα χαρακτηρίζει κ.λπ.). Πρόκειται, βέβαια, για τα πανεπιστήμια Harvard, Yale, Princeton, Pennsylvania, Cornell κ.ά.

Διοργάνωση προπτυχιακών

Από την πλευρά τους τα ελληνικά πανεπιστήμια ήδη προσπαθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα να έρθουν θεσμικά κοντά με τα ανώτατα ιδρύματα άλλων χωρών, προχωρώντας στη διοργάνωση προπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα. Αυτή η δυνατότητα, εξάλλου, είναι απαραίτητη και θα λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας με τα ανώτατα ιδρύματα των ΗΠΑ. Οι σκέψεις αυτές, πάντως, δεν αφορούν μόνο τις ΗΠΑ, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις και με πανεπιστήμια της Κίνας, ενώ επιδιώκονται επαφές και με άλλες χώρες, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, ώστε να αναδειχθεί η χώρα μας σε εκπαιδευτικό και επιστημονικό κόμβο και κέντρο ενδιαφέροντος για τους νέους επιστήμονες.

Οι εκπρόσωποι των 30 αμερικανικών ΑΕΙ αναμένονται στη χώρα μας στις 5 Νοεμβρίου, ημερομηνία που «κλείδωσε» μετά από εντατικές επαφές που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για τη μαζικότερη «επίσκεψη» αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα – παρότι πολλά από αυτά διοργανώνουν ήδη κάθε χρόνο θερινά προγράμματα στη χώρα μας, χωρίς όμως να συνεργάζονται με ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά από ενδιαφέρον.

Με τις συζητήσεις που ξεκινούν διά ζώσης τον Νοέμβριο, πάντως, το επιστημονικό ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να αποκτήσει «ρίζες» και μορφή επίσημης συνεργασίας. Τα προηγούμενα χρόνια (και πριν από την πανδημία), άλλωστε, τμήματα από έξι αμερικανικά πανεπιστήμια είχαν επίσης… μετακομίσει στην Ελλάδα για τα καλοκαιρινά μαθήματά τους (Columbia, Dartmouth, William and Mary, Michigan State, Rutgers, University of Washington), ενώ στο Ναύπλιο λειτουργεί, όπως είναι γνωστό, και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η λίστα

Φέτος τον Νοέμβριο τα πανεπιστήμια που θα στείλουν αντιπροσωπείες τους στη χώρα μας θα είναι τα: Yale, Columbia, Harvard, Indiana University, Johns Hopkins, George Mason, California Polytechnic State University, Carnegie Mellon University, Joliet Junior College, Michigan State University, Lehigh, Ohio Northern University, Princeton, Roger Williams, Rutgers University, Stockton, Tufts, University of Alabama, University of California, Berkeley, University of Cincinnati, University of Delaware, University of Illinois at Urbana-Champaign, University of Kentucky, University of South Alabama, University of Southern California, Viterbi School of Engineering, University of Texas-Health Science Center, Wayne State, Widener University, William & Mary, York College of Pennsylvania.

Μάλιστα, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπειών, παρουσία και του Πρωθυπουργού και φυσικά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της Συνόδου Πρυτάνεων. Ο ενεργός ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλωστε, καταδεικνύει τη βαρύτητα που προσδίδει το κυβερνητικό επιτελείο στο όλο εγχείρημα που αν ευοδωθεί αναμένεται να αλλάξει το επίπεδο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Εκτός, λοιπόν, από την ανταλλαγή απόψεων σε εκπαιδευτικά ζητήματα και τη θεμελίωση των συνεργασιών σε θέματα κοινών προγραμμάτων σπουδών, από ελληνικής πλευράς αναμένεται να επιδιωχθεί η διεύρυνση και εδραίωση της διοργάνωσης θερινών προγραμμάτων στη χώρα μας, καθώς και η ανταλλαγή δυναμικού και τεχνογνωσίας.

Εξάλλου, δεν πρέπει να λησμονούμε πως και στις Ανθρωπιστικές Σπουδές η Ελλάδα παραμένει ένα αστέρι που λάμπει στον ακαδημαϊκό ορίζοντα, με πολλά μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού να επισκέπτονται συχνά τη χώρα, τοποθετώντας σιγά-σιγά μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους εδώ και επιδιώκοντας να αποκτήσουν πιο στενές επαφές με τα ανώτατα ιδρύματά της.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προστατεύουν και από την μόλυνση με κοροναϊό

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την απάντηση στο ποια είναι η διαφορά στην προστασία που παρέχουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια σε σχέση με τα προηγούμενα, έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διευκρίνισε λοιπόν, ότι όσο αφορά στην προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν την ίδια περίπου δράση με τα προηγούμενα, ωστόσο προστατεύουν και ως προς το να κολλήσει κανείς, ακριβώς επειδή καλύπτουν τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν τώρα, τις Όμικρον 4 και 5.

Σε σχέση με το πόσο κοντά είμαστε στην δημιουργία ενός κοινού εμβολίου για την προστασία έναντι του κοροναϊού και της γρίπης, ο κ. Θεμιστοκλέους εκτιμά ότι είμαστε μακριά από μια τέτοια εξέλιξη καθώς πρόκειται για προϊόντα διαφορετικής τεχνολογίας, ωστόσο υπενθύμισε ότι μπορεί κανείς ταυτόχρονα να εμβολιαστεί την ίδια στιγμή και με τα δύο εμβόλια.

Αναμενόμενη η αύξηση στα κρούσματα

Όσο αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι καταγράφεται μια μικρή αύξηση στα κρούσματα, που ήταν αναμενόμενη, χωρίς όμως να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως στην Μ. Βρετανία όπου ακόμα και οι θετικοί στον κοροναϊό πολίτες εφόσον είναι ασυμπτωματικοί δεν απομονώνονται στο σπίτι, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό, ανάλογα με το πώς θα συνεχιστεί η πανδημία τον χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό ειδικά για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ισχύει, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, καθώς αυτοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, επομένως πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο

Παράλληλα επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ πλέον είναι πολύ λιγότερα και πως ουσιαστικά έχουμε επιστρέψει στην προ πανδημίας κανονικότητα. «Έχει μπει σε μια νέα φάση ο κοροναϊός και αυτό οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν νοσήσει καθώς και στις 6νέες μεταλλάξεις που είναι πιο ήπιες σε σχέση με τις πρώτες. Είναι ελάχιστες οι εισαγωγές ειδικά αν συγκρίνουμε με την ίδια ημέρα πέρσι τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους. Ερωτηθείς γιατί πρέπει να υποβάλλονται ακόμη σε τεστ οι μη εμβολιασμένοι ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «αυτοί κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο».

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξης Κούγιας: Μηνύσεις και αγωγές σε ιατροδικαστές που παρουσιάστηκαν ως τεχνικοί σύμβουλοι της Ρούλας Πισπιρίγκου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ανακοίνωση με την οποία από τη μια εξαπολύει εκ νέου πυρά κατά του πρώην συνήγορου της Ρούλας Πισπιρίγκου αλλά και κατά ιατροδικαστών από την Κύπρο οι οποίοι υποστήριξαν ότι τους ζητήθηκε να είναι τεχνικοί σύμβουλοι της πλευράς της 33χρονης από την Πάτρα εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων και αγωγών κατά αυτών των ιατροδικαστών τονίζοντας ότι «πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι στην υπόθεση της κυρίας Πισπιρίγκου τα λαϊκά δικαστήρια έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί και η τύχη της κυρίας κατηγορουμένης θα κριθεί μόνο από τα τακτικά Δικαστήρια».

Προαναγγέλλει, τέλος, ότι θα ζητήσει «πολύημερη» προθεσμία για να απολογηθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου για την δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της για τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

Όπως είναι γνωστό, μετά την κατάργηση των προηγούμενων δικηγόρων από την κα κατηγορουμένη και την οικογένειά της έχω αναλάβει την υπεράσπιση της κας Σωτηρίας Πισπιρίγκου.

Ουσιαστικά ανέλαβα, όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί η δικογραφία με φερόμενο θύμα την κόρη της Τζωρτζίνα και ουδεμία συμμετοχή είχα στο μέχρι εκείνη τη στιγμή υπερασπιστικό έργο, στο οποίο υπήρχε μια πρωτοφανής υπερασπιστική απουσία, ο διορισμός τεχνικών συμβούλων, και έτσι παρέμεινε το αποδεικτικό υλικό μόνο με το σενάριο, το οποίο κατασκεύασε η αστυνομία με το διαβιβαστικό της έγγραφο και το οποίο δυστυχώς αντέγραψαν με μια πρωτοφανή ιατροδικαστική γνωμοδότηση δύο ιατροδικαστές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, αφού προηγουμένως κατά πρωτοφανή για τα δικαστικά δεδομένα τρόπο ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Τσιάρας, πιθανότατα επηρεασμένος από πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές και κατά την κρίση μου για λόγους μόνο ψηφοθηρικούς, παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης και κάλεσε σε πειθαρχική απολογία δύο από τις επαρκέστερες Ελληνίδες ιατροδικαστές, οι οποίες, δυστυχώς για τα «μεσημεριανάδικα» και τα «πρωιναδικα» με αγράμματους νομικά δημοσιογράφους και παρουσιαστές, αθώωναν ουσιαστικά την κα κατηγορουμένη.

Σε εκείνο το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο διενεργείτο η ανάκριση για το θάνατο της Τζωρτζίνας, ήταν ήδη σε εξέλιξη η άλλη δικογραφία με τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών και δυστυχώς η προηγούμενη υπεράσπιση της κας Πισπιρίγκου δεν έπραξε τίποτα, ώστε να συνενωθούν οι δύο δικογραφίες, και έτσι εγκατελήφθη η κα κατηγορουμένη με τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει δύο προσωρινές κρατήσεις.

Όσον αφορά τη δεύτερη δικογραφία, η Ανακριτής κα Τζωρτζάτου διεξάγει με πολύ σοβαρότητα ανακριτικές πράξεις και η εντολέας μου δεν έχει κληθεί ακόμη σε απολογία.

Όταν κληθεί, θα ζητήσουμε προθεσμία για την απολογία, η οποία πιθανότατα θα είναι πολλών ημερών λόγω της σοβαρότητας της κατηγορίας και δεν θα επιτρέψω στην κα κατηγορουμένη να απολογηθεί μόλις σε τρεις ημέρες, όπως συνέβη δυστυχώς στην υπόθεση της Τζωρτζίνας, με ό,τι σημαίνει αυτή η προχειρότητα.

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αυτόκλητα κάποιοι ιατροδικαστές και παθολογοανατόμοι από την Κύπρο, οι οποίοι δήθεν αρνήθηκαν να είναι τεχνικοί σύμβουλοι της κας κατηγορουμένης.

ΔΗΛΩΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΔΩ ΟΤΙ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΕΠΕΛΕΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΖΗΤΗΘΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ.

Η κα κατηγορουμένη επιφυλάσσεται να στραφεί εναντίον τους τόσο σε ποινικό, όσο και σε αστικό επίπεδο.

Η κα κατηγορουμένη θα στραφεί και εναντίον των τηλεοπτικών εκπομπών που τους φιλοξένησαν.
Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι στην υπόθεση της κας Πισπιρίγκου τα λαϊκά δικαστήρια έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί και η τύχη της κας κατηγορουμένης θα κριθεί μόνο από τα τακτικά Δικαστήρια και όχι από τυχοδιώκτες και αριβίστες δήθεν δημοσιογράφους.

Αθήνα, 05/10/2022
Με εκτίμηση
Αλέξιος Χ. Κούγιας

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Χαμός στον «αέρα» εκπομπής: Έφυγαν οι παρουσιαστές και εκείνοι ακόμη τσακωνόντουσαν

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Φωτιά σε πλοίο στον Παγασητικό άμεση επέμβαση λιμεναρχείου και σκαφών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων από 800 έως 1000 ευρώ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Καρδίτσα: Τραγωδία – 16χρονος που «έσβησε» στην άσφαλτο!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανάκληση της μήνυσης κατά του Βολιώτη επιχειρηματία έκανε η ηθοποιός Άβα Γαλανοπούλου

Νοσοκομείου Βόλου
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ξαφνικός θάνατος 45 Χρονης στο Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

«Η χώρα των πουλιών» στο θέατρο Κνωσός – Μια εκπαιδευτική παράσταση για όλη την οικογένεια

MEDIA5 ημέρες ago

Φουλ ερωτευμένη η Χριστίνα Βραχάλη | Ο πρωταγωνιστής του ΑΝΤ1 που της έκλεψε την καρδιά (Pics)

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Αλιβέρι: Απίστευτη «τελετή διαζυγίου» οικογενειών Ρομά με… αποζημίωση 50.000 ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Πρώτη προβολή για «τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» του ΙΔΙΣΜΕ

Δημοφιλή