Connect with us

OIKONOMIA

Σταϊκούρας: Δημοσιονομικός χώρος τον Φεβρουάριο για επιπλέον μέτρα στήριξης

Published

on

«Εκτιμούμε ότι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά ένα νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τι έχει γίνει από την κυβέρνηση έως τώρα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν δοθεί 2,5 δισ. ευρώ. «Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση του μισθού τους», είπε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Πού βρισκόμαστε τώρα; Υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τελικά το 2022 φαίνεται ότι τα φορολογικά έσοδα πήγαν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, και φαίνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα κινηθεί- αν και υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητες- σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός. «Τούτων δοθέντων, εκτιμούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, που όμως θα πρέπει να είναι ασφαλής. Όταν θα το ξέρουμε θα γίνουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει τις προτεραιότητες. Θέλει σύνεση και υπευθυνότητα», κατέληξε.

Τα σχέδια που μελετώνται

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για τις παρεμβάσεις του νέου κύκλου ενισχύσεων προβλέπουν  ένα νέο επίδομα ακρίβειας λίγο πριν το Πάσχα, ένα μέτρο που θα διευκόλυνε τους εργοδότες να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμη και νέες εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.

Ο προϋπολογισμός

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου –Δεκεμβρίου, έδειξαν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,676 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8,506 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,83 δις ευρώ σε σχέση με το στόχο. Η μείωση αυτή οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022  και την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο και το πρωτογενές έλλειμα θα βρεθεί κάτω από 1,6% του ΑΕΠ  αφού στα έσοδα θα συνυπολογιστούν και αυτά που θα εισπραχθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και θα αφορούν υποχρεώσεις του 2022, όπως για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού  αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημοσιονομικό χώρο  τουλάχιστον 600 εκατομμύρια από την κάβα του 1 δις ευρώ που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για  τις ενεργειακές επιδοτήσεις, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα  μπορεί να  αποδεσμευθούν  και να  κατευθυνθούν προς παροχές στήριξης των νοικοκυριών.

Πηγή: OT.GR

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
OIKONOMIA6 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο 69χρονος επιχειρηματίας Στάθης Μόκας από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Αραχωβα -Το Λαογραφικο Μουσειο Ανακοινωνει Την Εναρξη Των Εργασιων Ψηφιοποιησης Του Ιστορικου Αρχειου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Τέμπη: «Δεν ήταν ποτέ σε κώμα» λέει ο πατέρας της 25χρονης Ανυσίας

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή