Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στάση στις καινούριες θεραπείες λόγω μειωμένης χρηματοδότησης

Published

on

Spread the love

Προϋπολογισμό έτους που καλύπτει τη δαπάνη για φάρμακα σοβαρών παθήσεων για λιγότερο από ένα εξάμηνο, προβλέπει το υπουργείο Υγείας, αφήνοντας την υπόλοιπη δαπάνη που θα χρειαστεί, να καλυφθεί από τις ίδιες τις φαρμακευτικές, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece), μετά τις συναντήσεις της φαρμακοβιομηχανίας με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη την περασμένη Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για επιμερισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και σε φάρμακα υψηλού κόστους, ανεβάζει το clawback των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από 40-45% σε 60-70%, καθιστώντας ασύμφορη την κυκλοφορία των φαρμάκων αυτών στην ελληνική αγορά, καθώς ήδη τα δύο από τα τρία τέτοια φάρμακα διατίθενται δωρεάν, εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών rebate και clawback. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του προκαλεί αβεβαιότητα στις φαρμακευτικές σε ότι αφορά την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, τη δυνατότητά τους να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, αλλά ακόμη και τη συνέχιση της διάθεσης στην αγορά των υπαρχόντων καινοτόμων θεραπευτικών σχημάτων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πρόσθετη επιβάρυνση στα φάρμακα καινοτομίας, επήλθε από τον διαχωρισμό του προϋπολογισμού των περίπου 2 δις. ευρώ που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, κατά 38% για φάρμακα σοβαρών παθήσεων (φάρμακα υψηλού κόστους – ΦΥΚ) και κατά 62% για τα υπόλοιπα φάρμακα που διατίθενται μέσω φαρμακείων.

Στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, ο υπουργός αναφέρθηκε σε επόμενη αλλαγή του παραπάνω ποσοστού από 38%-62% σε 41%-59% την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι όμως που δεν  θα φέρει ουσιαστική αλλαγή στις επιβαρύνσεις.

Με αφορμή την άκαρπη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, η κ. Έλενα Χουλιάρα, μέλος του Δ.Σ. του PIF ανέφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για καινοτόμα φάρμακα περιορίσθηκε στα 790 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε προηγούμενες συζητήσεις είχε υπάρξει δέσμευση για τουλάχιστον 970 εκατ. ευρώ για την κατηγορία των ΦΥΚ. Το αποτέλεσμα, είναι η αδυναμία προγραμματισμού της λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες τον Οκτώβριο δεν θα γνωρίζουν πόσο πούλησαν τελικά τα φάρμακά τους τον προηγούμενο Ιανουάριο γιατί δεν μπορούν να υπολογίσουν το clawback. Το νέο μέτρο σύμφωνα με την κ. Χουλιάρα προκαλεί σοβαρές ανατροπές γιατί πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις στις φαρμακευτικές.

Όπως ανακοινώθηκε από τον PIF «η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας, όμως ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις και σήμερα, ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%.

Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους, το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους.

Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικά αυτός που ζημιώνεται είναι ο ασθενής, ο οποίος θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβασή του σε θεραπείες που έχει ανάγκη και οι οποίες μπορούν να σώσουν ζωές».

Η διοίκηση του Συνδέσμου επισημαίνει πως η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ:

  • θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας.
  • δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων.
  • γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων, εμμέσως, μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών.

Ο Συνδεσμος PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) επισημαίνει ότι τα μέλη του δεν μπορούν επ’ αόριστον να διαθέτουν 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία, ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τη κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Προτείνει ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία, ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών μέσω κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα, αναγνώριση της κλινικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει για ορθολογικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα ενώ η χρηματοδότηση του συστήματος να είναι βιώσιμη για όλους.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΠΑΣΚΕΤ6 λεπτά ago

Στους ομίλους του EuroCup η Ελευθερία Μοσχάτου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ11 λεπτά ago

Τακτική και Ίσακ απέκλεισαν τη Σίτι από το Carabao Cup

ΘΕΣΣΑΛΙΑ16 λεπτά ago

Ισχυρή καταιγίδα χτυπά και πάλι απόψε τα Τρίκαλα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

OIKONOMIA21 λεπτά ago

Πόσοι και ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας [γράφημα]

ΚΟΣΜΟΣ26 λεπτά ago

Το ξενοφοβικό παραλήρημα της Σουέλα Μπρέιβερμαν προδίδει τις ηγετικές της φιλοδοξίες 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ31 λεπτά ago

Εννέα χωριά εκκενώνονται λόγω πλημμυρικών φαινομένων –

LIFESTYLE46 λεπτά ago

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Σε κακή οικονομική κατάσταση η μητέρα της

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ56 λεπτά ago

«Στη σκιά»: Έκθεση αφιερωμένη στις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

VIDEO1 ώρα ago

Συμβαίνει Τώρα 20/09/2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Υποκλοπές: «Κυβερνητική μεθόδευση» για αλλαγή μελών της ΑΔΑΕ στο «πάρα ένα», καταγγέλλουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

VIDEO6 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΒΟΛΟΣ6 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

MEDIA2 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

«Επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση» ανακοίνωσε ο Φώτης Σερέτης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Βόλος: Αναζητείται για να φυλακιστεί μια 38χρονη γυναίκα μετά από καταδικαστική απόφαση σε βάρος της

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή