ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερότητα ή αυτοδυναμία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι θα γίνει μετά τις εκλογές
Άλλαξε στρατηγική για αυτοδυναμία η κυβέρνηση ή όχι; Αυτό το ερώτημα απασχολεί κυβερνητικά στελέχη, αλλά και την αντιπολίτευση. Γιατί έως τώρα ο Πρωθυπουργός έλεγε «αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση». Στην συνέντευξη όμως που έδωσε στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου είπε ότι «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη άναψε, λοιπόν φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Τι ακριβώς συνέβη; Τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αλλαγή στο έως τώρα (σταθερό) κυβερνητικό αφήγημα; Μήπως δίνει το έναυσμα για να υπάρξει από τώρα (ένα και πλέον χρόνο πριν από τις εκλογές) πλήθος σεναρίων για μετεκλογικές συνεργασίες;
Αλλά μετά από ποιες εκλογές; Από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική ή με την επαναληπτική αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική, αυτή με το μπόνους των 40 εδρών; Αφού δημιουργήθηκαν αυτά τα (εύλογα) ερωτήματα την επομένη των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη, οι συνεργάτες του, έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.
Είπαν συγκεκριμένα ότι δεν έχει αλλάξει η στρατηγική για αυτοδυναμία και το δίλημμα που θα τεθεί εν τοις πράγμασι στους ψηφοφόρους στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση -μετά την δοκιμασία της απλής αναλογικής- θα περιλαμβάνει την ανάγκη για σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Αλλά όπως είπαμε, οι εκλογές κατά τον Πρωθυπουργό αργούν ακόμα και ίσως δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για άλλες σκέψεις ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως απάντησε από το ίδιο βήμα (OT Forum) στις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη περί μετεκλογικών συνεργασιών κάνοντας λόγο για «οπορτουνισμό και στυγνό τακτικισμό» και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει σωσίβιο (στον κ. Μητσοτάκη).
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας: Θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι είχε στα Σκόπια ο Νίκος Δένδιας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μετά το τετ-α-τετ με τον ομόλογό του ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε ανάρτηση στο Twitter όπου αναφέρει ότι στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών ήταν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση σε οικονομία, εμπόριο και ενέργεια, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ευρωπαική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και η κατάσταση σε Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια
Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias συναντά σήμερα στα Σκόπια τον ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας B. Osmani
Στην ατζέντα:
🔹 διμερείς σχέσεις (οικονομία, εμπόριο & ενέργεια)
🔹 εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
🔹 🇪🇺 προοπτική Βόρειας Μακεδονίας
🔹 Δ.Βαλκάνια, Αν.Μεσόγειος & 🇺🇦 μετά τη 🇷🇺 εισβολή https://t.co/8fQSG0QfRG— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 25, 2022
Η δήλωση μετά τη συνάντηση
Στη δήλωσή του μετά το πέρας των συνομιλιών ο ΥΠΕΞ ανέφερε:
«Αγαπητέ μου Bujar,
σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σου σήμερα. Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στα Σκόπια σε διάστημα λίγων μηνών και σίγουρα όχι η τελευταία.
Αμέσως μετά, θα γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό κ. Kovačevski για να του μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κ. Μητσοτάκη.
Νομίζω, ότι αυτές οι επαφές υποδηλώνουν τη σημασία που αποδίδουμε και οι δύο χώρες στην εμβάθυνση των σχέσεων μας.
Εδώ, στα Σκόπια είναι η δεύτερη στάση της περιοδείας μου στα Δυτικά Βαλκάνια και είμαι εδώ για να μεταφέρω ένα βασικό μήνυμα. Ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται πυρετωδώς για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Και πιστεύει ότι μοναδικός δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η σαφής και πλήρης υποστήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως. Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας διαρκώς, αυτό ήταν το κοινό μας μήνυμα στο πρόγευμα που είχα τη χαρά να οργανώσω τον προηγούμενο Μάρτιο με την παρουσία σου.
Επίσης, θέλω να πω ότι πέρα από το ζήτημα αυτό, εμείς, πρέπει να γίνει σαφές, ότι θα στηρίξουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, με τη γνωστή αιρεσιμότητα. Είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω ακριβώς αυτό. Είμαστε δίπλα σας στην Ευρωπαϊκή σας πορεία.
Για τις διμερείς σχέσεις
Επίσης, συζητήσαμε και τις διμερείς μας σχέσεις, γιατί θεωρούμε ότι είμαστε στενός σας φίλος και στενός σας σύμμαχος. Και θα καταβάλλουμε προσπάθειες για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας στο διμερές επίπεδο. Αρχής γενομένης από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, που υιοθετήθηκε από το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Και ελπίζουμε να ακολουθηθεί από το 2ο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Συζητήσαμε για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επανέλαβα ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της. Και ευχαριστώ για τις διαβεβαιώσεις ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα ήθελα, επίσης, να χαιρετίσω το γεγονός ότι οι οικονομίες μας συνδέονται όλο και πιο στενά και ότι το διμερές εμπόριο ανέκαμψε στα προ-πανδημίας επίπεδα.
Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος γιατί οι Ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία είναι σε περίοπτη θέση, είμαστε ο τρίτος ή τέταρτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής.
Επίσης, η ενέργεια είναι ένας τομέας συνεργασίας μεταξύ μας και ελπίζω να είμαστε πυλώνες της ενεργειακής σας ασφάλειας μέσω του διασυνδετήριου αγωγού, καθώς και του τερματικού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Άλλωστε, πριν από λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ήταν εκεί μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, και το ενδιαφέρον μεγάλης ελληνικής επιχείρησης να επενδύσει άνω των 200 εκ. Ευρώ στην κατασκευή ενός σημαντικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια, ένα τεράστιο έργο, νομίζω, και θα έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα.
Στο γεύμα που θα ακολουθήσει, έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να πούμε, θα συζητήσουμε για τη συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς. Αλλά, πρέπει να σε ευχαριστήσω, εδώ και τώρα, δημοσίως, για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Έχει εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της μελλοντικής της οικογένειας»
Επίσης, πρέπει να πω, ότι η Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιημένη διότι η Βόρεια Μακεδονία έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις αποφάσεις της μελλοντικής της οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ιδιαίτερα με τις αποφάσεις που αφορούν την καταδίκη αναθεωρητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, πιο πρόσφατα στην παραβίαση Αποφάσεων του Διεθνούς Δικαίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Και βεβαίως, η Βόρεια Μακεδονία εφαρμόζει πλήρως, ως μέλος του ΝΑΤΟ, τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Εμείς προσβλέπουμε στη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον Τακτικό Σχηματισμό Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον «HELBROC».
Και, επίσης, προσβλέπουμε στην Προεδρία του ΟΑΣΕ που θα αναλάβετε, αγαπητέ μου Bujar, του χρόνου σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.
Βέβαια, σήμερα συζητήσαμε, και θα συνεχίσουμε στο δείπνο εργασίας, και για την ουκρανική κρίση. Εμείς επαναλαμβάνουμε πάντοτε τη βασική μας θέση. Η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών του πλανήτη είναι θεμελιώδης αρχή του Διεθνούς Δικαίου και θεμελιώδης αρχή μας. Αυτός είναι ο απαράβατος κανόνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Θα συζητήσουμε επίσης μετά, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται, παραμένει ψύχραιμη. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ.
Θα ήθελα και πάλι να σε ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σου, για τον τρόπο που πάντοτε με υποδέχεσαι εδώ στα Σκόπια. Να πω ότι προσβλέπω να σε δω σύντομα στην Αθήνα -θα συναντηθούμε άλλες δύο φορές πολύ σύντομα, όπως είχες την καλοσύνη να μνημονεύσεις- και να επαναλάβω ότι η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος και σταθερός σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας.
Σε ευχαριστώ και πάλι, Bujar».
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τάκης Θεοδωρικάκος: Παύουν οι αστυνομικοί να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Περισσότεροι από 1.500 υπολογίζονται οι αστυνομικοί που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να διακινούν 1,2 εκατομμύρια δικογράφων, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με το νομοσχέδιο για την «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων», η Αστυνομία αποδεσμεύεται πλέον από αυτή την ευθύνη και οι αστυνομικοί θα αφοσιώνονται αποκλειστικά στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ΕΛ.ΑΣ.
«Σήμερα κάνουμε πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο.
Ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων
«Οδηγός όλων των πράξεών μας είναι ο στόχος της ασφάλειας των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, η καλύτερη ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και παρά τις ιδεολογικές διαφορές, θέλω να πιστεύω ότι μοιραζόμαστε όλοι την αυτονόητη τοποθέτηση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ευημερία χωρίς ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Για να γίνει αυτό πράξη«, προσέθεσε, «θα πρέπει οι αστυνομικοί να έχουν τα μέσα για να επιτελούν το καθήκον τους και το μείζον είναι οι αστυνομικοί να είναι συγκεντρωμένοι στα αστυνομικά τους καθήκοντα, προκειμένου να έχουμε μια αστυνομία εκπαιδευμένη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλική απέναντι στους πολίτες, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα».
Υπό το πρίσμα αυτό, όπως τόνισε, σήμερα έρχεται η ώρα να γίνει πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και «παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων».
Με το νομοσχέδιο, θα υπάρξει μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής της δικαιοσύνης, θα υπάρξει αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα στις διαδικασίες και πάνω από όλα θα υπάρξει, «η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα