Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο την Παρασκευή η Σοφία Ζαχαράκη και ο Γιώργος Αμυράς

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη Λέσβο επισκέπτονται την Παρασκευή οι υφυπουργοί Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στις 8:30 το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφθούν το Εμβολιαστικό Κέντρο του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τη Δ/ντρια της Δνσης Τουρισμού Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Τουρισμού.

Ακολούθως θα επισκεφθούν το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και θα επιθεωρήσουν τις υπαίθριες ανασκαφικές θέσεις κατά μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου Καλλονής- Σιγρίου.

Στις 12:30 θα επισκεφθούν το λιμάνι του Σιγρίου και το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα.

Στις 13:30 έχει προγραμματιστεί επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου στις 14:30 θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Επίσης το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκάλα Καλλονής, στους υγροτόπους του Κόλπου της Καλλονής και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπυρική περίοδος: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις έξι (6μμ) σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μια επίσκεψη η οποία εντάσσεται στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου στο δόγμα «πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα» για το οποίο άλλωστε μίλησε στη βουλή ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε όπως εξήγησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες σε επίπεδο διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Νέες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος: Πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε και για τα συμπεράσματα των εργασιών της ημερίδας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε συνεργασία με την Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Eurisy, με αντικείμενο την αξιοποίηση και εφαρμογή των δορυφορικών τεχνολογιών στη διαχείριση του κινδύνου των καταστροφών. Σκοπός της ημερίδας, ήταν να εξετάσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι δορυφορικές τεχνολογίες στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα γνώση, αξιόπιστα δεδομένα και επιστημονική ανάλυση».

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στον σκοπό της σύστασης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να «γεφυρώσει» την παραδοσιακή προσέγγιση αντιμετώπισης κινδύνων (την κατασταλτική δηλαδή δράση) με τη διαχείριση του ολοένα και αυξανόμενου κινδύνου, δίνοντας, ταυτόχρονα, έμφαση στην πρόληψη και στην προετοιμασία – ετοιμότητα. «Αυτό είναι το νέο «δόγμα» που εφαρμόζουμε φέτος στο σχεδιασμό μας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Η στρατηγική μας εστιάζει στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία – ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. Παράλληλα εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα καταστολής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτοχρόνως, αφού εξήγησε ότι απέχουμε ακόμα από την πλήρη, την επιθυμητή, αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχει η εποχή της πληροφορίας, την οποία διανύουμε, διαβεβαίωσε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκεται η προσπάθεια για γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις σημερινές προσεγγίσεις της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καταστροφών, και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εξοικείωση με την τεχνολογία. Παράλληλα, υπάρχει ανάγκη διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Όχι μόνο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών, αλλά και σε άλλους τομείς δημόσιας πολιτικής» επέμεινε ο αρμόδιος υπουργός και μίλησε για τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζει «μονόδρομο» τη συνεργασία αυτή. Πρώτον, το μεγάλο κόστος, καθώς είναι ελάχιστες οι χώρες που μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνες τους την ανάπτυξη νέων ή ακόμα και τη διατήρηση των υφιστάμενων δορυφορικών τεχνολογιών και εφαρμογών και από την άλλη μεριά, η διεθνής συνεργασία, όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες Galileo και Copernicus, συγκεντρώνει πόρους από πολλές χώρες και αποδίδει συστηματικά καρπούς. Δεύτερον, υπάρχει συχνά ανάγκη τυποποίησης της χρήσης των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να υπάρχει διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, η τεχνολογία που επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό της θέσης του καλούντος το 112, βασίζεται σε ένα διεθνές πρότυπο που εφαρμόζεται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο σε όλες τις χώρες.

Ο αρμόδιος υπουργός, τόνισε προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών και επισήμανε πως μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε με βεβαιότητα πως βοηθούν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Παρατήρησε πως «πρέπει λοιπόν να επενδύσουμε στην εξοικείωση των επαγγελματιών της αντιμετώπισης καταστροφών με την τεχνολογία» επισημαίνοντας ότι «η διεθνής και η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι μονόδρομος για την αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών» και διαβεβαιώνοντας πως «σε αυτό το στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι».

Ο κ. Στυλιανίδης, εξήγησε ότι οι νέες τεχνολογίες μεταμορφώνουν δυνητικά όλες τις φάσεις της διαχείρισης των καταστροφών και του κινδύνου όπως:

– οι δορυφορικές τεχνολογίες και εφαρμογές, οι οποίες παρέχουν ένα σύνολο εργαλείων τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης των κινδύνων, παρακολούθησης μετεωρολογικών φαινομένων και του κλίματος, και

– Τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, που επιτρέπουν την υπέρθεση γεωχωρικών δεδομένων και τα οποία συνδυάζονται στο πλαίσιο της ανάλυσης του κινδύνου και της εκτίμησης των επιπτώσεων διαφόρων σεναρίων καταστροφών.

«Καθώς η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αλλάζει την οικονομία και την κοινωνία, οι τεχνολογίες επικοινωνιών λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός και έφερε ως παράδειγμα «τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα», αυτά που διαθέτει πλέον στην τσέπη του η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίζεται με μεγάλη ακρίβεια τη θέση του πολίτη που καλεί τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Επίσης, το  σύστημα eCall, που είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού ασφαλείας στα οχήματα νέας τεχνολογίας, το οποίο καλεί αυτόματα το 112 σε περίπτωση σύγκρουσης και στέλνει στο κέντρο επικοινωνιών τη θέση του οχήματος και άλλα ουσιώδη δεδομένα. Ακόμη, τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού πολιτών που επιτρέπουν στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνουν άμεσα τους πολίτες για επικείμενους ή εν εξελίξει κινδύνους μέσω πολλαπλών μεθόδων επικοινωνίας.

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος εκτιμά ως δεδομένο ότι το μέλλον επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστροφών, αναφέρθηκε και στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που χρησιμοποιούνται πειραματικά για το σχεδιασμό δράσεων πρόληψης καταστροφών και για την πιο γρήγορη διεκπεραίωση κλήσεων στους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (και σύντομα θα τις δούμε και στο σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων) οι οποίες βελτιώνουν την ακρίβεια της προειδοποίησης των πολιτών.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΤΟ: Συνομιλία Ερντογάν – Μακρόν το μεσημέρι για το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απειλή αυτού του τελευταίου να ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η συνδιάλεξη θα γίνει στις 11:30 (ώρα Παρισιού· στις 12:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η οποία διευκρίνισε πως ο κ. Μακρόν θα βρίσκεται στο φρούριο Μπρεγκανσόν, μια από τις κατοικίες των γάλλων αρχηγών του κράτους στην Κυανή Ακτή, όπου θα παραμείνει λίγες ημέρες, καθώς η σημερινή ημέρα είναι αργία στη Γαλλία.

Οι απειλές της Τουρκίας

Η Άγκυρα διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, αφού υποδέχθηκε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η Τουρκία προκαλεί πρόβλημα στο NATO με την απειλή να εναντιωθεί στην επέκταση του, μετά την υποβολή αιτημάτων από τα δύο κράτη να ενταχθούν στην ατλαντική συμμαχία που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα αιτήματά τους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υποστηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Φινλανδία ειδικά μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Παζάρι

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, που φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Αξιώνει από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν.

Οι όροι του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά ανταλλάγματα προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και την έκδοση στην Τουρκία συνολικά 40 ατόμων από τις δύο αυτές χώρες, 28 από τη Σουηδία και 12 από τη Φινλανδία.

Αυτοί που ζητά η Τουρκία να εκδοθούν, ανάμεσα σε άλλους, είναι μέλη του PKK και Γκιουλενιστές. Η Τουρκία, επίσης, ζήτησε να αρθούν όλες οι κυρώσεις των δύο χωρών προς την Άγκυρα.

Να τονίσουμε ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν κατά τη συνάντησή του χθες με φινλανδούς και σουηδούς αξιωματιούχους, έριξε τα «πυρά» του και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι να προχωρούν σε επίσημο ή ανεπίσημο εμπάργκο όπλων. Αυτό θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Τέλος, ο Καλίν ζήτησε χρονοδιάγραμμα για να υπάρξει απάντηση από τις ηγεσίες των δύο χωρών και τόνισε ότι δεν βιάζεται για να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 λεπτά ago

Εκπαίδευση δευτεροετών φοιτητών Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ στην 1η ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου Λάρισας

LIFESTYLE6 λεπτά ago

Η στυλιστική παρέμβαση της 6χρονης κόρης της που απογείωσε το λουκ της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 λεπτά ago

Αντιπυρική περίοδος: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Ρόδος: Αυτός είναι ο παίκτης του Big Brother που συνελήφθη για βιασμό

OIKONOMIA20 λεπτά ago

Διπλασιάστηκαν οι τιμές στους ανεμιστήρες

LIFESTYLE25 λεπτά ago

«Με τη Δανάη είμαστε πολύ καλοί φίλοι»

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Ρόδος: Πέθανε 16χρονος που νοσηλευόταν στο Παίδων με υψηλό πυρετό

OIKONOMIA39 λεπτά ago

Γρίπη των πτηνών: Ποια νέα μέτρα εξετάζονται για τον έλεγχο του ιού

ΚΟΣΜΟΣ40 λεπτά ago

ΗΠΑ: Η χώρα όπου τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους

LIFESTYLE44 λεπτά ago

Ο Ίντρις Έλμπα έχει έναν κανόνα για να διατηρεί ευτυχισμένο τον γάμο του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

Δημοφιλή