ΚΟΣΜΟΣ
Στη Σαουδική Αραβία ο Ντόναλντ Τραμπ – Εκκίνηση της προεδρικής περιοδείας στον Περσικό «με ζητούμενο συμφωνίες τρισεκατομμυρίου»

Παραμονή της αναχώρησης του για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη της δεύτερης θητείας του, με προορισμός τον Περσικό Κόλπο, ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία την Πέμπτη. Σχετικά με την περιοδεία του, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες με συμφωνίες αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς το ταξίδι του αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «έχει σχεδόν αποκλειστικά ως θέμα τα χρήματα».
«Η περιφερειακή του ατζέντα είναι οι επιχειρήσεις, η γεωπολιτική ατζέντα εδώ είναι δευτερεύουσας σημασίας», δήλωσε Άραβας αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι ο κατάλογος με τα σχέδια της οικογενειακής αυτοκρατορίας του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή του Κόλπου ολοένα και μεγαλώνει. Ο Οργανισμός Τραμπ υπέγραψε τον Απρίλιο συμβόλαιο για την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ και πολυτελών κατοικιών στο Κατάρ, ενώ αποκάλυψε τις λεπτομέρειες για την ανέγερση ενός ουρανοξύστη αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Ντουμπάι, τα διαμερίσματα του οποίου θα μπορούν να αγοραστούν και με κρυπτονομίσματα.
Η μεγαλειώδης υποδοχή της Σαουδικής Αραβίας το 2017 στον Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να επαναληφθεί, κατά την άφιξή του στο Ριάντ, επισημαίνουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τραμπ δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ
Ο Τραμπ είχε καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μια συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας- Ισραήλ ,στο οποίο δεν προγραμματίζεται να μεταβεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τα πλήγματά τους εναντίον των Χούθι, μιας ομάδας ανταρτών στην Υεμένη (που υποστηρίζεται από το Ιράν) ενώ η πρόθεσή του για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ενόχλησε το Ισραήλ.
Το Ισραήλ πάντως έχει δηλώσει ότι θα αναβάλει την επέκταση του πολέμου στη Γάζα με αφορμή την επίσκεψη Τραμπ.
Το ταξίδι του Τραμπ το 2017 εξακολουθεί «να στοιχειώνει» τον Κόλπο
Αφού ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ θα μεταβεί στη συνέχεια στο Κατάρ, ενώ αναβιώνουν οι μνήμες από το πρώτο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή — το 2017 — που προφανώς πυροδότησε αυτό που έγινε γνωστό ως η κρίση του Κατάρ. Τότε ήταν που το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ μποϊκοτάρουν το Κατάρ λόγω της υποστήριξής του προς τους ισλαμιστές στην περιοχή και των δεσμών του με το Ιράν, με το οποίο μοιράζεται ένα τεράστιο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Αρχικά, ο Τραμπ επέκρινε το Κατάρ ως «ιστορικά χρηματοδότη της τρομοκρατίας σε πολύ υψηλό επίπεδο» , ενώ ένα χρόνο αργότερα, το απέσυρε.
To Κατάρ φέρεται να ετοιμάζει για δώρο στον Ντόναλντ Τραμπ ένα «ιπτάμενο παλάτι», αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. «Eίναι χειρονομία καλής πίστης» από το Κατάρ, το οποίο γνωρίζει ότι η Boeing είχε αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στην κατασκευή της επόμενης γενιάς του αεροσκάφους Air Force One», δήλωσε ο Τραμπ τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.
Πηγές: Axios, Reuters, CNN
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
VIDEO2 ώρες ago
ΒΟΛΟΣ: 41ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΗΣ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago
Βόλος: «Ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Γκολντόνι με την υπογραφή του Γιάννη Κακλέα
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 ώρες ago
Καθαρισμός ρεμάτων από την Περιφέρεια στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Σύγκρουση φορτηγών στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας – Δυσχέρεια στην κυκλοφορία
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago
Δύο κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Βόλου
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 ώρες ago
Απόφαση εκλογοδικείου για Σπαρτιάτες: τρεις βουλευτές χάνουν την έδρα τους
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
Γ. Γιαννής στο Πρώτο για νέο ΚΟΚ: Με το όριο των 30χλμ στις πόλεις θα σωθούν τουλάχιστον 100 συνάνθρωποί μας από τους 650 που χάθηκαν ετησίως στους δρόμους (audio)
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago
Δράμα: Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο αγνοούμενος ορειβάτης