Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αγγλία προστατεύουν τους κατοίκους από τους εκκωφαντικούς θορύβους που παράγουν οι εξατμίσεις

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Χιλιάδες δημότες της χώρας πλήττονται από τα ντεσιμπέλ που παράγουν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες σε δρόμους της χώρας καθημερινά και επί 24ωρου βάσεως.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο Λονδίνο, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τοποθετήσει ακουστικές κάμερες και να τιμωρεί τους παραβάτες των …ντεσιμπέλ προστατεύοντας ταυτόχρονα εκατομμύρια άλλους από τις επιπτώσεις στην υγεία τους που προκαλούν οι εκκωφαντικοί θόρυβοι που παράγουν κάποια οχήματα. Τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και ξεκινούν από τις 100 λίρες και φτάνουν στις 400 λίρες.

Η καθημερινή πέρα των ορίων όχληση που προκαλούν τα αυτοκίνητα  και οι μοτοσυκλέτες που παράγουν υπερβολικό θόρυβο και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, απλά αλλού ήδη έχουν λάβει τις αποφάσεις που χρειάζονταν προς αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Οι ασυνείδητοι οδηγοί στην Ελλάδα, σε κάθε πέρασμα τους από κάποιο δρόμο σηκώνουν στο πόδι τους πάντες. Βλάπτουν την υγεία των άλλων χωρίς να τιμωρούνται από κανέναν. Αναπτύσσουν ταχύτητες που απαγορεύονται. Παντού και πάντα. Πολλοί αναρωτιούνται τι απέγιναν τα σαμαράκια…

Μέσα στα στενά δρομάκια αλλά και σε πιο μεγάλους δρόμους ειδικά η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται μαζί με τα ντεσιμπέλ είναι ανήκουστες.

Μεταξύ των ανθρώπων που ταράζονται από τις σπασμένες εξατμίσεις είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα καρδιάς και φυσικά μωρά παιδιά.

Πέρα του Λονδίνου, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τον έλεγχο της ηχορύπανσης που παράγουν κάποια οχήματα. Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο και αλλού ήδη τοποθετούν ή σκέφτονται να τοποθετήσουν πολλοί δήμοι σε αυτές τις χώρες, αισθητήρες θορύβου.

Ηχορύπανση – Η Γαλλία βάζει… «σιγαστήρα» στην άσφαλτο 

Στο Βέλγιο για παράδειγμα στην πόλη Γκενκ, ήδη «τρέχει» πιλοτικό πρόγραμμα όπου μόνιτορ μέτρησης ήχου εγκαταστάθηκαν δίπλα στις κάμερες ασφαλείας της πόλης. Όταν τα μόνιτορ αυτά καταγράψουν έναν ήχο πάνω από ένα συγκεκριμένο εύρος ντεσιμπέλ, ενεργοποιείται ένα σήμα στην κάμερα ασφαλείας που καταγράφει σε βίντεο το θορυβώδη όχημα.

Αντίστοιχα συστήματα δοκιμάζονται σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα όμως βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η ασυδοσία κάποιων οδηγών, που είτε αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες είτε παράγουν εκκωφαντικό θόρυβο με τα οχήματα τους, φαίνεται σαν κάτι φυσιολογικό.

Όχι κύριοι. Δεν είναι φυσιολογικό. Είναι παράγοντας που προκαλεί προβλήματα υγείας και ταράζει τους ανθρώπους. Επειδή μάλιστα δεν αναζητάτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Είναι εκεί και γίνεται εντονότερο.

Μα όμως η ψυχολογική και σωματική ακεραιότητα των πολιτών δεν είναι το σημαντικότερο που έχετε να προστατεύσετε;

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμοι «υιοθετούν» τον Αλφειό ποταμό

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δημιουργείται το «Δίκτυο Δήμων Αλφειός ποταμός – Το ποτάμι που μας ενώνει» με τη σύμπραξη έξι Δήμων, που όπως ανέφεραν σκοπός είναι να προστατεύσουν οι Δήμοι το ποτάμι και παράλληλα να το αναπτύξουν με βιώσιμο τρόπο τουριστικά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Θα πρέπει να τονίσουμε φυσικά πως από το 2006 έχει δημιουργηθεί το Ελληνικό δίκτυο με ποτάμια το οποίο αριθμεί 26 Δήμους, αλλά για λόγους που αγνοούμε οι 6 Δήμοι επέλεξαν να κάνουν δικό τους Δίκτυο.

Η από κοινού αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που παρουσιάζει ο Αλφειός ποταμός και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του είναι σύμφωνα με τους εμπνευστές της προσπάθειας «Αλφειός», ο λόγος ίδρυσης του δικτύου.

Πραγματοποιήθηκε μάλιστα η πρώτη συνάντηση-συζήτηση για τη δημιουργία του «Δικτύου Δήμων Αλφειός ποταμός-Το ποτάμι που μας ενώνει», μεταξύ του Δήμου Πύργου και των Δήμων που διαπερνά ο Αλφειός ποταμός.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνάντηση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύργου, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ο δήμαρχος Γορτυνίας, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης.

Στη συνάντηση είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί και ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, αλλά ένα έκτακτο προσωπικό θέμα δεν του το επέτρεψε.

Πρωταρχικός σκοπός του Δικτύου είναι η επίτευξη της συνεργασίας των Δήμων που διαπερνά ο ποταμός Αλφειός και παραπόταμοί του, προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρουσιάζει ο ποταμός, καθώς και η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινών δράσεων και στρατηγικών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε εκτενή συζήτηση των δημάρχων και των συνεργατών όπου συμφωνήθηκαν όλες οι παράμετροι για τη δημιουργία του καταστατικού του Δικτύου σε μορφή Μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Πρώτος το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος που ευχαρίστησε θερμά όλους τους δημάρχους για την συμμετοχή τους και την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρωτοβουλία του.

«Εκπροσωπούμε τους Δήμους από τους οποίους περνάει ο Αλφειός ποταμός και μας δίνει τις δυνάμεις του νερού, του πολιτισμού, της άθλησης… Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η ανθρώπινη αχαριστία στην ευεργεσία της φύσης. Είναι αυτονόητο ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.

Αποτελούμε μέρος του οικοσυστήματος και μας απασχολούν ζητήματα όπως, η ρύπανση του ποταμού, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτός παρέχει στην ανάπτυξη, το πολιτιστικό απόθεμα που υπάρχει γύρω από το φυσικό στοιχείο και οι ζημιές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο δήμαρχος Πύργου, και συνέχισε:

«Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται αποσπασματικά. Για να έχουμε μια σοβαρή και με διάρκεια στο χρόνο παρέμβαση πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις.

Να συμφωνήσουμε σε δράσεις και μελέτες που θα έχουν μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και στήριξη, όπως και να καταλήξουμε σε οργανωτικό σχήμα ώστε να έχουμε μια μόνιμη δομή και πλαίσιο συνεργασίας».

Την στήριξη της πρωτοβουλίας του κ. Αντωνακόπουλου εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Γορτυνίας και Μεγαλόπολης κ.κ. Κούλης και Χριστογιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τις δυνατότητες που παρέχει μια τέτοια συνεργασία στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση και προστασία του Αλφειού ποταμού.

«Είναι μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία για την οποία αναλάβαμε δέσμευση να τη στηρίξουμε» τόνισε ο κ. Κούλης.

«Τα ποτάμια είναι πηγή ζωής, έμπνευσης και ιστορίας. Στοιχεία της φύσης που μας δίνουν τη δυνατότητα συνεργασίας και μέγιστης αξιοποίησης.

Κι αυτό φιλοδοξούμε για τον Αλφειό. Να μας ενώσει ως πολίτες, να τον αξιοποιήσουμε και μέσω του Δικτύου να υλοποιήσουμε σωρεία δράσεων που θα είναι επωφελείς για τις τοπικές μας κοινωνίες».

Με ανάλογη δήλωσή του ο κ. Χριστογιαννόπουλος υπερθεμάτισε τονίζοντας και την τουριστική δυνατότητα που διαθέτει το ποτάμι.

«Συμφωνούμε σε όλα τα βασικά σημεία τοποθέτησης του κ. Αντωνακόπουλου. Ό,τι θετικό μπορεί να δώσει ο Αλφειός, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε μέσω του Δικτύου και πρωτίστως να τον προστατεύσουμε.

Επίσης μπορεί να γίνει τουριστική εκμετάλλευση του ποταμού καθώς περνάει από περιοχές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον τομέα αυτό. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε ότι:

«Η πρωτοβουλία είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Αρχαία Ολυμπία και ο Αλφειός ταυτίζονται από την εποχή του Μύθου.

Δεν αποτελεί μόνο πηγή ζωής για την περιοχή, αλλά και μια μεγάλη δυνατότητα η οποία δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτη χρόνια τώρα.

Σήμερα, σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για το περιβάλλον, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέσα από παρεμβάσεις τη βιωσιμότητά του και να αφήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα με θετικό τρόπο».

Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στις …απειλητικές διαθέσεις του ποταμού όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Ο Αλφειός είναι και μια απειλή, και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Περνάει ελάχιστα μέτρα από τον Αρχαιολογικό χώρο, έχουν γίνει έργα αλλά δεν είναι ικανά να μας εφησυχάσουν. Μπορεί να μην ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων η αντιπλημμυρική προστασία των ποταμών, αλλά δεν είναι έξω από τα ενδιαφέροντά τους.

Βεβαίως στην περιοχή υπάρχει και το φράγμα που χρειάζεται παρεμβάσεις και ανάδειξη. Ένα Δίκτυο μπορεί να μας προσφέρει πολλά, γιατί είναι χρήσιμο και στη μεταφορά γνώσεων και στην αλληλεπίδραση και τις κοινές δράσεις».

Για την αλληλένδετη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Αλφειού, μίλησε ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Καρνάρος.

«Το ποτάμι μας ενώνει, μας δίνει ζωή… Το ποτάμι χρειάζεται τη βοήθειά μας, όπως κι εμείς τη δύναμή του. Και κυρίως στην επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε με αντιπλημμυρικά έργα. Οι καλλιέργειες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων βασίζονται στα νερά του αλλά με την ορμή του δημιουργούνται προβλήματα το χειμώνα.

Στη συνολική προσπάθεια του Δικτύου, ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων θα είναι δίπλα, πάντα με τη σκέψη ότι χρειαζόμαστε τον ποταμό και μας χρειάζεται κι’ αυτός».

Επιπλέον έχει υποβληθεί πρόταση στο «Πράσινο Ταμείο» σε συνεργασία με το ΕΜΠ για την προστασία του Αλφειού.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Φίλης: «Λογικό να αναζητά ο κ. Μητσοτάκης λίγη παρηγοριά στη Δεξιά του Κυρίου».

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ένα ιδιαίτερα σκωπτικό σχόλιο έκανε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φέρει ρύθμιση στο νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως, για το διορισμό σε οργανικές θέσεις 2.311 ιερέων, έκλεισε και η τελευταία ανοιχτή πληγή στο σώμα της δυσλειτουργούσας και τραγικά υποστελεχωμένης ελληνικής δημόσιας διοίκησης».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Χιλιάδες κενά σε υγεία, παιδεία, δασοπυρόσβεση»

Πλέον, σημείωσε ο κ. Φίλης, «η Εκκλησία μαζί με την Αστυνομία – βασικές προτεραιότητες των απανταχού αυταρχικών και ακραία συντηρητικών κυβερνήσεων – δεν θα έχουν την παραμικρή έλλειψη σε προσωπικό. Σε αντίθεση με δευτερεύουσας σημασίας κρατικές αρμοδιότητες όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Δασοπυρόσβεση και οι λοιπές δομές του κοινωνικού κράτους, που μπορούν να λειτουργούν θαυμάσια με δεκάδες χιλιάδες οργανικά και λειτουργικά κενά».

Διαβάστε επίσης: «Η ΝΔ να μείνει μόνη στη Βουλή στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Μητσοτάκη»

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ειρωνικά πως «με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη έχει διακριθεί παγκοσμίως και ‘είναι η καλύτερη χώρα για να ζεις’» – χρησιμοποιώντας λόγια του πρωθυπουργού.

Για να καταλήψει: «Καταγγελλόμενος παντού εντός και εκτός Ελλάδας, με τελευταίο ‘σταθμό’ σφοδρής σε βάρος του κριτικής το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης είναι λογικό να αναζητά, πριν σηκώσει να πιει το πικρό ποτήρι της προσφυγής στις εκλογές, λίγη παρηγοριά στη ‘Δεξιά του Κυρίου’».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή