Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην… πρίζα το Μαξίμου για κοιτάσματα και ενεργειακό σοκ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε αναπροσαρμογές, επαναξιολογήσεις και επισπεύσεις παρεμβάσεων στο ενεργειακό πεδίο προχωρεί η κυβέρνηση, καθώς η ιλιγγιώδης αύξηση του κόστους στο φυσικό αέριο και το ρεύμα διαμορφώνει ένα πιεστικό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Υπό αυτή τη συνθήκη, ο Πρωθυπουργός και το στενό επιτελείο συνεργατών του δίνουν από τις αμέσως επόμενες ημέρες ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια διαχείρισης των νέων δεδομένων, με έναν συνδυασμό πρωτοβουλιών και αποφάσεων.

Περίοδος κρίσης χωρίς ημερομηνία λήξης

Ο μεγάλος προβληματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμοδίων υπουργών έγκειται στο γεγονός ότι η νέα πολυδιάστατη κρίση, όπως αυτή εντάθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει απρόβλεπτη διάρκεια και πολλαπλές, μακροχρόνιες επιπτώσεις. «Διανύουμε μία περίοδο κρίσης δίχως ημερομηνία λήξης», λένε.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δρομολογούνται μία σειρά παρεμβάσεις, με πολλαπλούς στόχους: Την κατά το δυνατόν ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων στην ενέργεια, την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Η πραγματικότητα για τα κοιτάσματα

Αναμένονται από τον Πρωθυπουργό και το υπουργείο Ενέργειας οι ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με τις συμφωνίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ (με την Ιταλία αρχικώς και με την Αίγυπτο στη συνέχεια) και σήμερα εμφανίζεται ως επιβεβλημένη εκ των συνθηκών κυβερνητική πολιτική.

Είχε προηγηθεί η εκπόνηση μίας συνοπτικής έκθεσης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία υποβλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στο τέλος του προηγούμενου Νοεμβρίου, από τον πρόεδρο του ΔΣ Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αριστοφάνη Στεφάτο. Σε αυτήν αναφέρονται όλοι οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να σπεύσει και να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα κοιτάσματα, αφότου ολοκληρωθούν κατά το δυνατόν συντομότερα οι σεισμικές έρευνες στις περιοχές ενδιαφέροντος.

«Το φυσικό αέριο είναι ένα μέσον και όχι ένας αυτοσκοπός για την Ελλάδα. Οι ενεργειακοί πόροι της χώρας παρέχουν την ευκαιρία να ξεκλειδώσει ένας τομέας, ο οποίος παρέχει τεράστια οικονομική και στρατηγική δυναμική και που μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη και να ευνοήσει την ανάπτυξη – συνυπολογίζοντας και την ανάληψη του σημαντικού κόστους το οποίο συνδέεται με την επιθετική ελληνική πολιτική της ενεργειακής μετάβασης και της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας»», αναφέρεται εισαγωγικά στην έκθεση της ΕΔΕΥ.

Ως προς τα αξιοποιήσιμα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, επισημαίνονται τα εξής: «Διαθέτει η Ελλάδα τα σχετικά αποθέματα υδρογονανθράκων; Ναι, αυτό δείχνουν τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής. Από το σύνολο των αποθεμάτων, εκτιμάται ότι 85% αντιστοιχεί σε φυσικό αέριο. Οι θετικές αντιδράσεις διεθνών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Repsol, Total και Exxon στις προσκλήσεις για έρευνες, συνιστά απόδειξη υψηλών προσδοκιών για την οικονομική αξιοποίηση των κοιτασμάτων».

Οι καθυστερήσεις στις σεισμικές έρευνες

Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στην ολοκλήρωση των σεισμικών-γεωλογικών ερευνών. Οπως αναφέρεται σχετικά στην έκθεση: «Παρά ταύτα, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για τον όγκο και την προσβασιμότητα των κοιτασμάτων, πρέπει να ολοκληρωθούν οι σεισμικές/γεωλογικές έρευνες. Καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία με επιτυχία. Οι επενδυτές βρίσκονται in situ στην Ελλάδα και έχουν δεσμευτεί με συγκεκριμένα προγράμματα για την διενέργεια σεισμικών ερευνών. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ακόμη και σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων, έχει από μόνη της αξιοσημείωτη βαρύτητα, καθώς προσφέρει πολλές στρατηγικές επιλογές στην κυβέρνηση».

Ως προς την οικονομική διάσταση του ζητήματος, στην έκθεση της ΕΔΕΥ σημειώνονται τα εξής: «Οι υπάρχουσες γεωλογικές πληροφορίες και τα στοιχεία της περιοχής προσφέρουν ενδείξεις για ένα δυνητικά σημαντικό οικονομικό όφελος από το ξεκλείδωμα του τομέα φυσικού αερίου της Ελλάδας. Δεν είναι παράλογη μια εκτίμηση ότι η αξιοποίηση των στοιχείων μπορεί να προσφέρει ετήσια έσοδα σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Προτού ξεκινήσει η έρευνα, οι εκτιμήσεις είναι ωστόσο αυθαίρετες. Το οικονομικό κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί το κράτος για τη διασφάλιση γεωλογικών δεδομένων στα πιθανά κοιτάσματα είναι αμελητέο, καθώς οι κάτοχοι των σχετικών αδειών δεσμεύονται για τη διενέργεια ερευνών και την ανάληψη του σχετικού κόστους, βάσει των συμβάσεων παραχώρησης οι οποίες έχουν κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα έχει επίσης τη δυνατότητα επιτάχυνσης των σεισμικών ερευνών για την αποσαφήνιση των γεωλογικών δεδομένων, με προληπτική εμπλοκή στη διαδικασία. Το κόστος μίας τέτοιας εμπλοκής για το κράτος υπολογίζεται στα 40 εκατ. δολάρια». Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται σε σχετική παραπομπή, ότι «προτεραιότητα πρέπει να δοθεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και παράλληλα περιορίζονται οι όποιες δυσμενείς συνέπειες, π.χ., α) σε υπεράκτιες περιοχές, β) σε περιοχές με μεγάλο γεωλογικό δυναμικό και γ) σε περιοχές όπου απουσιάζουν γεωπολιτικές αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις».

Δύο νέοι σταθμοί αποθήκευσης LNG

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού της ερχόμενης εβδομάδας, για τις οποίες η μελέτη της ΕΔΕΥ προσφέρει ένα ενδεικτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για τη διαχείριση των πιεστικών προβλημάτων λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας.

Οι περιοχές που ενδιαφέρουν σε Ιόνιο και Κρήτη

Οι περιοχές-στόχοι των ερευνών, οι οποίες αναφέρονται συγκεκριμένα στην έκθεση της ΕΔΕΥ, με τα αντίστοιχα μερίδια των εταιρειών, είναι:

  • Νοτιοδυτική Κρήτη (Total 40%, Exxon 40%, ΕΛΠΕ 20%).
  • Δυτική Κρήτη (Total 40%, Exxon 40%, ΕΛΠΕ 20%).
  • Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στα ανοιχτά της Δυτικής Πελοποννήσου (ΕΛΠΕ).
  • Οικόπεδο 2 στα δυτικά της Κέρκυρας (Total 50%, Energean 25%, ΕΛΠΕ 25%).

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στο γεωστρατηγικό όφελος που θα έχει για την Ελλάδα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων: «Οι γειτονικές χώρες παραμένουν σε υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα και, όπως και η Ελλάδα, αναζητούν τρόπους ώστε να επιταχύνουν τη μετάβαση στο φυσικό αέριο» σημειώνεται και υπογραμμίζεται στη συνέχεια: «Σύμφωνα με το σενάριο κατά το οποίο η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική χώρα φυσικού αερίου, ο στρατηγικός ρόλος της χώρας στον ενεργειακό χάρτη – ήδη κορυφαίος μέσω των αγωγών TAP, IGB, του FSRU (τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη) και των πρόσφατων συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία – θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο».

Ο εφιάλτης των ανατιμήσεων και η αργοπορία της ΕΕ

Κατά τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας τον τριπλό στόχο της ενεργειακής αυτάρκειας, της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και της μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο, στα μέτρα με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα συγκαταλέγονται:

• Η επιτάχυνση της δημιουργίας σταθμών αποθήκευσης LNG στο δεξαμενόπλοιο στη Ρεβυθούσα καθώς και στην Αλεξανδρούπολη και στην Κόρινθο, για τους οποίους ήδη έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Ως προς αυτά, επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη και το γεγονός ότι το 22% του παγκόσμιου στόλου διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ανήκει σε έλληνες πλοιοκτήτες.

• Η παράταση της χρήσης των λιγνιτικών μονάδων για δύο ακόμη χρόνια και πάντως για όσο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

• Η επίσπευση των διαδικασιών της πράσινης μετάβασης και της αξιοποίησης των ΑΠΕ. Τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένα πρώτο δείγμα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή και χρηματοδότηση ανάλογων επενδυτικών σχεδίων.

• Η επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο.

• Ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών δικτύων.

• Η συμφωνία με τη Βουλγαρία για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τον υπάρχοντα ή από έναν νέο πυρηνικό σταθμό της χώρας.

Η ευρωπαϊκή εκκρεμότητα

Εως ότου όμως αποδώσουν όλες οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο ενεργειακό πεδίο, η κυβέρνηση παραμένει αντιμέτωπη με τη δυσμενή καθημερινή συνθήκη και τις πολιτικές επιπτώσεις της εντεινόμενης δυσφορίας και ανησυχίας των πολιτών από το κύμα των ανατιμήσεων. Ο συνδυασμός προξενεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικώς όσο παγιώνεται η αίσθηση ότι οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα είναι οι προσδοκώμενες. Χαρακτηριστικός ως προς την ανησυχία για τη στάση της ΕΕ ήταν ο διάλογος που είχε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου με την επίτροπο Ενέργειας της Ενωσης Κάντρι Σίμσον . «Ολοι – το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα – παρατηρούμε πρωτοφανή αστάθεια και αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και η σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στους πολίτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Εχουμε επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αξιοποιώντας έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) αλλά και εθνικούς πόρους. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση μόνοι μας» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Και γι’ αυτό θα σας ζητούσα να εξετάσετε όλες τις πιθανές επιλογές για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλω να είμαι πολύ σαφής και θέλω να σας επαναλάβω αυτό που είπα στους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο: εάν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, οι δυνάμεις του λαϊκισμού θα επανεμφανιστούν στην Ευρώπη. (…) Προσβλέπω η Επιτροπή – η οποία έπαιξε πολύ ενεργό ρόλο ετοιμάζοντας μια ιδιαίτερα χρήσιμη εργαλειοθήκη – να προχωρήσει ένα ή δύο βήματα παραπέρα όσον αφορά τη στήριξη στα κράτη-μέλη».

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτό, ωστόσο η απάντηση της ευρωπαίας επιτρόπου ήταν μάλλον αόριστη και επιφυλακτική.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου – Όλα τα ονόματα της Κεντρικής Επιτροπής

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μετά την πλήρη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που έχει στη διάθεση της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και εφαρμόζοντας τις ποσοστώσεις που προβλέπει ο εκλογικός κανονισμός που εγκρίθηκε στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη νέα Κεντρική Επιτροπή εκλέγονται οι ακόλουθοι ανά περιφέρεια:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΤΤΙΚΗ

1.       ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ   ΕΦΗ

2.       ΔΟΥΡΟΥ          ΡΕΝΑ

3.       ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

4.       ΠΑΠΠΑΣ          ΝΙΚΟΣ

5.       ΣΠΙΡΤΖΗΣ        ΧΡΗΣΤΟΣ

6.       ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ     ΓΙΑΝΝΗΣ

7.       ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ       ΜΑΡΙΛΙΖΑ

8.       ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

9.       ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ   ΚΩΣΤΑΣ

10.   ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ      ΔΗΜΗΤΡΗΣ

11.   ΤΣΙΠΡΑΣ          ΓΙΩΡΓΟΣ

12.   ΦΩΤΙΟΥ          ΘΕΑΝΩ

13.   ΜΟΥΖΑΛΑΣ     ΓΙΑΝΝΗΣ

14.   ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ     ΤΡΥΦΩΝ

15.   ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

16.   ΒΟΥΤΣΗΣ         ΝΙΚΟΣ

17.   ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ  ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

18.   ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ   ΓΙΑΝΝΗΣ

19.   ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ       ΑΛΕΚΟΣ

20.   ΤΣΙΠΡΑ            ΖΑΝΕΤ

21.   ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ   ΣΤΕΦΑΝΟΣ

22.   ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ   ΠΑΝΟΣ

23.   ΔΡΙΤΣΑΣ           ΘΟΔΩΡΗΣ

24.   ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

25.   ΣΒΙΓΚΟΥ          ΡΑΝΙΑ

26.   ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ

27.   ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

28.   ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ          ΓΙΩΡΓΟΣ

29.   ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ     ΚΩΣΤΑΣ

30.   ΓΚΙΒΑΛΟΣ        ΜΕΝΕΛΑΟΣ

31.   ΣΚΟΡΙΝΗΣ       ΝΙΚΟΣ

32.   ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ     ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

33.   ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ           ΝΙΚΟΛΑΟΣ

34.   ΚΑΒΒΑΔΙΑ       ΑΝΝΕΤΑ

35.   ΜΠΑΛΤΑΣ       ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

36.   ΚΡΕΤΣΟΣ         ΛΕΥΤΕΡΗΣ

37.   ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ          ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)

38.   ΓΕΝΙΔΟΥΝΙΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ

39.   ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ        ΓΙΑΝΝΗΣ

40.   ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

41.   ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ          ΓΙΩΡΓΟΣ

42.   ΜΠΑΛΑΦΑΣ    ΓΙΑΝΝΗΣ

43.   ΚΟΥΒΕΛΗΣ      ΦΩΤΗΣ

44.   ΛΑΜΠΡΟΥ      ΠΑΝΟΣ

45.   ΜΑΝΙΟΣ          ΝΙΚΟΣ

46.   ΠΑΠΠΑΣ          ΣΤΕΛΙΟΣ

47.   ΜΑΔΕΜΛΗΣ    ΝΙΚΟΣ

48.   ΜΠΑΛΑΦΑΣ    ΓΙΩΡΓΟΣ

49.   ΑΛΕΞΙΟΥ         ΣΩΤΗΡΗΣ

50.   ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ         ΘΕΟΔΩΡΟΣ

51.   ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ     ΖΩΗ

52.   ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ     ΜΑΡΙΑ

53.   ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ    ΣΤΑΜΑΤΙΑ (ΤΙΝΑ)

54.   ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

55.   ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ   ΛΕΩΝΙΔΑΣ

56.   ΤΣΕΚΕΡΗΣ        ΑΓΓΕΛΟΣ

57.   ΜΠΙΣΤΗΣ         ΝΙΚΟΣ

58.   ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ         ΘΥΜΙΟΣ

59.   ΚΝΗΤΟΥ          ΚΑΤΕΡΙΝΑ

60.   ΠΟΥΛΑΚΗΣ      ΚΩΣΤΑΣ

61.   ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ   ΒΑΣΙΛΙΚΗ

62.   ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ

63.   ΜΠΙΡΜΠΑΣ     ΔΗΜΗΤΡΗΣ

64.   ΚΥΡΙΤΣΗΣ         ΓΙΩΡΓΟΣ

65.   ΑΡΑΠΗ- ΜΠΕΛΩΝΗ    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ(ΓΙΩΤΑ)

66.   ΚΑΡΑΝΤΙΛΙΟΝ ΝΙΚΟΣ

67.   ΣΤΑΥΡΑΚΗ       ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

68.   ΓΕΝΝΙΑ            ΓΕΩΡΓΙΑ

69.   ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ       ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

70.   ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ    ΕΥΗ

71.   ΚΑΛΑΜΑΡΑ     ΕΦΗ

72.   ΚΑΛΚΑΝΔΗΣ    ΠΕΤΡΟΣ

73.   ΜΠΟΥΓΕΛΕΚΑΣ           ΓΙΩΡΓΟΣ

74.   ΣΤΕΦΑΤΟΥ      ΔΙΟΝΥΣΙΑ

75.   ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ  ΜΑΡΙΑ

76.   ΚΑΡΥΣΤΙΝΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

77.   ΣΑΠΟΥΝΑ        ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

78.   ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ  ΑΓΓΕΛΟΣ

79.   ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ   ΠΑΥΛΟΣ

80.   ΣΟΥΛΤΑΤΗ      ΓΕΩΡΓΙΑ

81.   ΠΑΝΤΙΩΡΑ      ΦΩΤΕΙΝΗ

82.   ΚΑΤΡΑΝΙΔΟΥ   ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΤΑΣΑ)

83.   ΚΙΣΚΗΡΑ          ΧΡΥΣΑΝΘΗ

84.   ΛΕΒΕΝΤΗ        ΑΓΓΕΛΙΚΗ

85.   ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ   ΔΗΜΗΤΡΗΣ

86.   ΑΓΑΤΣΑ           ΓΕΩΡΓΙΑ

87.   ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ       ΕΛΕΝΗ

88.   ΥΔΡΑΙΟΣ          ΜΙΧΑΛΗΣ

89.   ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ          ΣΤΕΦΑΝΙΑ

90.   ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ            ΓΙΑΝΝΗΣ

91.   ΜΠΑΤΖΙΑ        ΝΤΙΝΑ

92.   ΑΛΕΞΙΟΥ         ΚΩΣΤΑΣ

93.   ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ       ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

94.   ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ          ΑΛΕΞΗΣ

95.   ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ         ΜΙΧΑΛΗΣ

96.   ΚΑΒΡΟΥΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

97.   ΚΟΥΤΣΗΣ         ΝΙΚΟΣ

98.   ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ    ΧΡΗΣΤΟΣ

99.   ΧΡΙΣΤΟΥΛΗ     ΕΛΕΝΑ

100.                      ΒΙΣΒΙΚΗ           ΑΓΓΕΛΙΚΗ

101.                      ΡΟΔΑΚΗΣ         ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

102.                      ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ          ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΤΑΣΙΑ)

103.                      ΚΟΛΤΣΙΔΑ        ΔΑΝΑΗ

104.                      ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ

105.                      ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ

106.                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝ ΠΑΝ)

107.                      ΛΟΓΟΘΕΤΗ     ΚΑΤΕΡΙΝΑ

108.                      ΜΑΤΣΟΥΚΑ      ΧΑΡΙΣ

109.                      ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ        ΔΗΜΗΤΡΗΣ

110.                      ΚΟΥΒΕΛΑ         ΦΩΤΕΙΝΗ

111.                      ΒΑΚΗ   ΦΩΤΕΙΝΗ

112.                      ΛΙΑΚΟΥ            ΕΛΠΙΔΑ

113.                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

114.                      ΛΟΥΚΑΚΗ        ΚΑΤΕΡΙΝΑ

115.                      ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ  ΟΛΓΑ

116.                      ΚΕΪΜΑΛΗ         ΕΛΕΝΗ

117.                      ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ          ΜΑΡΙΑ

118.                      ΚΟΥΒΕΛΗ        ΜΑΡΙΑ

119.                      ΚΥΛΑΚΟΥ         ΚΑΙΤΗ

120.                      ΘΕΟΧΑΡΗ        ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ)

121.                      ΛΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ

122.                      ΚΟΛΥΒΟΔΙΑΚΟΥ          ΣΤΕΦΑΝΙΑ

123.                      ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ     ΕΛΕΝΗ

124.                      ΜΑΛΑΚΟΥ       ΚΑΤΕΡΙΝΑ

125.                      ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ   ΜΑΡΙΑ

126.                      ΑΡΣΕΝΗ           ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)

127.                      ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ   ΑΝΝΑ

128.                      ΡΟΥΜΑΝΕΑ (ΜΑΛΑΜΗ)         ΜΑΓΔΑ

129.                      ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ   ΓΕΩΡΓΙΑ

130.                      ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ  ΕΡΜΙΝΑ

131.                      ΣΤΕΦΟΥ           ΟΛΓΑ

132.                      ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ         ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

133.                      ΚΑΡΑΓΙΑΝNΙΔΟΥ          ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

134.                      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ       ΑΝΝΑ

135.                      ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ      ΜΑΥΡΑ

136.                      ΧΑΡΑΤΣΗ         ΛΕΛΟΥΔΑ (ΛΟΥΛΑ)

137.                      ΚΟΡΜΑΣ          ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

138.                      ΑΘΑΝΙΤΗ         ΟΛΓΑ

139.                      ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ     ΕΛΕΝΗ

140.                      ΡΕΠΟΥΣΗ         ΜΑΡΙΑ

141.                      ΒΕΡΕΛΗ           ΒΑΣΩ

142.                      ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

143.                      ΣΙΑΝΟΥ            ΦΩΤΕΙΝΉ

144.                      ΠΑΝΔΗ            ΣΟΦΙΑ

145.                      ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΤΑΝΙΑ)

146.                      ΧΑΝΤΑΝΗ        ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ

147.                      ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΑΡΗΣ          ΙΩΑΝΝΗΣ

148.                      ΚΥΡΑΤΣΗ          ΔΗΜΗΤΡΑ

149.                      ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ       ΧΡΙΣΤΙΝΑ

150.                      ΜΗΤΣΟΣ          ΑΧΙΛΛΕΑΣ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1.ΒΑΤΑΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

2.ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

3.ΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ

4.ΓΟΥΛΙΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

5.ΠΕΡΚΑ ΠΕΤΗ

6.ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

8.ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

7.ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

9.ΚΟΥΤΑ ΑΝΝΑ

10.ΤΣΙΑΪΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1.ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΘΑΝΟΣ

2.ΖΑΜΠΑΡΑΣ  ΜΙΛΤΟΣ

3.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

4.ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

5.ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

6.ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ ΜΑΚΗΣ

7.ΤΑΦΛΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

8.ΠΑΝΑΓΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

9.ΛΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

10.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

11.ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

12.ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

13.ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ

14.ΣΙΔΕΡΗ ΣΟΦΙΑ

15.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ (ΒΙΚΥ)

16.ΛΑΚΚΑ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ

17.ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

18.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

19.ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

20. ΠANAΓOΠOYΛOY ΓΙΩΤΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1. ΖΑΜΠΕΛ ΑΝΝΑ

2. ΚΑΡΑΤΣΙΟΥΜΠΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

1. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΑΡΗΣ

2. ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

3.ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ

4.ΚΑΛΙΑΣ ΘΩΜΑΣ

5.ΔΡΙΤΣΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

6.ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

7.ΠΑΠΑΖΕΥΚΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ

8.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

9.ΜΑΓΑΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ

10.ΜΕΜΤΣΑ ΡΙΤΣΑ

11.ΓΕΡΟΥΚΗ ΕΛΕΝΗ

12.ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1.ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

2.ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

3.ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

4.ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

5.ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

6.ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

7.ΔΟΥΪΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

8.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

9.ΜΠΑΛΤΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

10.ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ

11.ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

12.ΓΚΟΥΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

13.ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

14.ΜΠΟΥΡΝΑΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

15.ΤΡΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

16.ΣΚΟΥΦΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΥ)

17.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

18.ΡΟΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

19.ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

20.ΡΟΓΔΑΚΗ ΑΝΝΑ

21.ΚΕΤΟΓΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

22.ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ ΑΦΕΝΤΟΥΛΑ

23.ΙΓΓΛΕΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

24.ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

25.ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ (ΘΕΝΙΑ)

26.ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ

27.ΡΑΝΕΛΑ ΓΙΟΥΛΗ

28.ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

29.ΚΑΛΠΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

30.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑ ΒΥΛΗ

31.ΖΟΡΚΑΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

32.ΜΠΑΤΑ ΑΡΕΤΗ

33.ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

34.ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

2.ΔΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

3.ΝΙΚΟΛΑΡΑ ΜΑΡΙΑ

4.ΔΑΟΥΣΗ ANAΣTAΣIA

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

2.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΑ

3.ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

4.ΚΑΒΒΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

1.ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

2.ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

3.ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

4.ΓΟΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ

5.ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

6.ΓΚΙΒΕΤΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

1.ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

2.ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

3.ΔΕΔΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

4.ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ ΦΑΝΗΣ

5.ΣΤΑΪΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

6.ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

7.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ

8.ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

9.ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΕΛΛΑ

10.ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

11.ΘΕΛΕΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ

12.ΤΑΥΛΑΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

13.ΚΙΟΥΡΗ ΧΑΡΑ

14.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

1.ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

2.ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

3.ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

4.ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

5.ΓΚΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

6.ΦΕΡΧΑΡΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ

7.ΚΑΛΕΣΗ ΕΛΙΖΑ

8.ΧΩΜΑΤΑ ΖΩΗ

9.ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

10.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

1.ΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ

2.ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

3.ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

4.ΜΟΣΚΑΧΛΑΪΔΗΣ – ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

5.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ)

6.ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ

7.ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ ΒΑΝΑ

8.ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΗΠΕΙΡΟΣ

1.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ

2.ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ

3.ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

4.ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

5.ΓΡΙΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

6.ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

7.ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΘΗΝΑ

8.ΣΟΥΛΕΛΕ ΛΙΛΑ- ΑΓΛΑΪΑ

9.ΝΑΤΣΙΚΑ ΑΓΛΑΪΑ

10.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 ΚΡΗΤΗ

1.ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

2.ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ

3.ΣΜΠΩΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

4.ΒΑΘΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

5.ΣΚΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

6.ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

7.ΨΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

9.ΜΑΚΡΗ ΚΟΡΝΗΛΙΑ

8.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

10.ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ

11.ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

12.ΣΜΥΡΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

13.ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

14.ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

15.ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ

16.ΨΑΡΡΑ ΣΤΕΛΛΑ

Τυχόν ενστάσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος αποστέλλονται στο enstaseis.kefe@gmail.com μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Η προθεσμία αποστολής ενστάσεων είναι μέχρι και την Παρασκευή 20/5 στις 12.00 το βράδυ ώστε να μπορούν να συζητηθούν εντός δεκαήμερης προθεσμίας όπως  ορίζεται από την Εγκύκλιο

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ευρώπη ζει στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι βεβαιότητες μας εγκαταλείπουν και οι αβεβαιότητες κερδίζουν, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας σ’ αυτή τη χώρα που γέννησε την ιδέα της δημοκρατίας, αλλά και έχει υποφέρει τόσα πολλά και δεν δίστασε στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία που εκφώνησε στην Ακαδημία Αθηνών η οποία τον ανέδειξε επίτιμο μέλος της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο διάστημα 2014-2019 και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου παρουσίασε ο ακαδημαϊκός και πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος – παρουσία της πολιτικής, της στρατιωτικής και της εκκλησιαστικής ηγεσίας, ακαδημαϊκών και φίλων – αποκαλώντας τον ένθερμο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενότητας και φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου, μια φιλία που όπως τόνισε, την έχει αποδείξει έμπρακτα.

Το μέλλον της Ευρώπης

Ο κ. Γιούνκερ ανέπτυξε την ομιλία του για το «Ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης» (“Quel avenir pour l’Europe?”) αλλά ήταν μια φορτισμένη ομιλία, από την αρχαία Ελλάδα ως τη σύγχρονη της Μελίνας, του Θεοδωράκη και της Βίκυς Λεάντρος (που πήρε το βραβείο της Eurovision εκπροσωπώντας το Λουξεμβούργο). Ήταν μια εποχή, είπε, που η μουσική ήταν πιο σημαντική απ’ οτιδήποτε άλλο. Μια φράση που καταχειροκροτήθηκε γιατί απέπνεε τη βεβαιότητα της ειρήνης και της ευημερίας την οποία απολάμβανε η Ευρώπη επουλώνοντας τις πληγές του Β. Παγκοσμίου Πολέμου.

Θυμήθηκε όπως σε κάθε ευκαιρία τις δύσκολες ημέρες που έζησαν οι απλοί Έλληνες πολίτες την εποχή των μνημονίων, τα οποία υπέμειναν με κουράγιο και γενναιότητα.

Ήμουν απ’ αυτούς που ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη και από το ευρώ, που θα ήταν λάθος, είπε για να προσθέσει ότι η Ελλάδα τώρα ξαναβρήκε τον δρόμο της και πάει πολύ καλύτερα, χάρη στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των πολιτών της.

«Ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός που οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να θαυμάζουν».

«Να αναλάβουμε την ασφάλειά μας»

Αναφέρθηκε στην «απρόκλητη» επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στην ενότητα που εμφανίζει η ΕΕ διαψεύδοντας τις προβλέψεις για διάλυσή της όπως και στην περίπτωση του Brexit.

Παραθέτοντας ορισμένες σκέψεις για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ότι παρότι οι βεβαιότητες μας εγκαταλείπουν δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας.

Να διατηρήσουμε τη συνοχή είναι μια βασική αρχή για την οποία προσπαθούμε, όπως και να διατηρήσουμε μια κατεύθυνση και να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνα της Ευρώπης.

Ο Τραμπ έβαλε τέλος στη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρέπει να αναλάβουμε μόνοι μας την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, υπενθύμισε.

Στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, είπε, πρέπει να αποκτήσουμε μια φωνή γιατί όταν μιλάμε με πολλές φωνές δεν μας ακούν και ζήτησε να εγκαταλείψουμε την διαδικασία της ομοφωνίας υπέρ μιας ενισχυμένης πλειοψηφίας σε πολλούς τομείς που θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

«Καρφί» για Πολωνία-Ουγγαρία

Ζήτησε ακόμη να ολοκληρώσουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση που δεν είναι πλήρης, να δούμε από πιο κοντά την διακυβέρνηση της ευρωζώνης, να σκεφτούμε την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να θέσουμε σε εφαρμογή τις εγγυήσεις καταθέσεων και μια πραγματική αγορά κεφαλαίων , όλα αυτά έχοντας πάντα κατά νου τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Το κράτος δικαίου δεν θίγεται μόνον από τον Πούτιν, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, αλλά και από δύο τρεις κυβερνήσεις της ΕΕ. Όμως το κράτος δικαίου είναι θεμέλιο της ΕΕ και προστατεύει πρωτίστως τα πιο αδύναμα κράτη και εντός των κρατών μελών τους πιο αδύναμους πολίτες. Πρέπει να εφαρμόσουμε μη ανοχή έναντι αυτών που ακολουθούν τη μη ανοχή του κράτους δικαίου, είπε χαρακτηριστικά.

Η λειτουργία της ΕΕ, τόνισε, πρέπει να βελτιωθεί, να μειωθεί η γραφειοκρατία. Η Επιτροπή επί των ημερών μου μείωσε τη γραφειοκρατία κατά 85%. Η προηγούμενη Επιτροπή αναλάμβανε 180 πρωτοβουλίες το χρόνο και η δική μου 24, όχι για τη συρρίκνωση της Ευρώπης αλλά γιατί πρέπει να κάνουμε μεγάλα πράγματα για τις μεγάλες υποθέσεις και λιγότερα για τα μικρά.

«Πολλή Ευρώπη μπορεί να σκοτώσει την Ευρώπη»

Διαχώρισε τη θέση του απ’ αυτούς που θέλουν τη δημιουργία Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης κατ’ απομίμηση των ΗΠΑ γιατί όπως είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα κράτος όπως οι ΗΠΑ ούτε οι πολίτες της το θέλουν. «Πολλή Ευρώπη μπορεί να σκοτώσει την Ευρώπη». Τάχθηκε επίσης υπέρ της εξισορρόπησης των θεσμών και μίλησε ιδιαίτερα για το Συμβούλιο των ηγετών. Το Συμβούλιο δεν έχει τίποτα το Κοινοτικό. Είναι ένα διακυβερνητικό όργανο. Κανείς δεν γνωρίζει ούτε τι λέγεται ούτε τι βρίσκεται στην ατζέντα, είπε χαρακτηριστικά.

Έκλεισε την ομιλία του παραφράζοντας τον Γάλλο φιλόσοφο Μπλέζ Πασκάλ που είπε ότι αγαπάει τα πράγματα που πάνε μαζί, για να πει ότι «η ΕΕ και η Ελλάδα πάνε μαζί για πάντα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ3 δευτερόλεπτα ago

Κόντρα on air Γιαννόπουλου – Μιχαηλίδου – «Έχετε εμπάθεια για Το Χαμόγελο του Παιδιού»

ΚΟΣΜΟΣ8 λεπτά ago

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν θεωρείται «στενή επαφή» της κόρης του που μολύνθηκε από την Covid-19

ΕΛΛΑΔΑ19 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν πυρ έξω από σπίτι Πακιστανών – Τρεις συλλήψεις

ΕΛΛΑΔΑ38 λεπτά ago

Βίντεο ντοκουμέντο: Εισβολή ανηλίκων σε φούρνο στο Π. Φάληρο

ΚΟΣΜΟΣ47 λεπτά ago

Βελιγράδι: Λειτουργία συμφιλίωσης της Σερβικής με την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας

VIDEO56 λεπτά ago

Δελτίο Ειδήσεων 18/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ57 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου – Όλα τα ονόματα της Κεντρικής Επιτροπής

ΕΛΛΑΔΑ58 λεπτά ago

Φοιτητικές εκλογές: Ενώ το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται, οι φοιτητές (επι)ζητούν δημοκρατικές διαδικασίες

OIKONOMIA1 ώρα ago

Γερμανία: Αυξήσεις τιμών μπύρας λόγω ελλείψεων γυάλινων μπουκαλιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Γιούνκερ: Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY6 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή