ΚΟΣΜΟΣ
Στο δρόμο για την Αλάσκα Τραμπ και Πούτιν – «Υψηλά τα διακυβεύματα», το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ

«Υψηλά διακυβεύματα», είναι η λακωνική φράση με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε ότι αναχωρεί για την Αλάσκα, λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.
Ο Ρώσος πρόεδρος προς το παρόν δίνει στίγμα από την πόλη Magadar, όπου εθεάθη η αυτοκινητοπομπή του.
❕ New footage from Magadan, where Russian President Vladimir Putin made a stop before his visit to Alaska
The visit program includes a tour of the “Omega-C” plant, specializing in fish oil processing, an inspection of the “Presidential” sports complex, and the cultural and… pic.twitter.com/m2IobrdmCp
— Zlatti71 (@Zlatti_71) August 15, 2025
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πριν αναχωρήσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει «ειλικρινείς προσπάθειες» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πρότεινε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
Στην σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα, άλλοτε ρωσικό έδαφος,160 χρόνια πριν αγοραστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο εδώ και έξι χρόνια.Το τετ-α-τετ του Τραμπ με τον Πούτιν θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στο Άνκορατζ, παρουσία μόνο των διερμηνέων τους. Η συνάντηση κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει στις 11:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος) στο Άνκορατζ, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που επίσης αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αναχωρήσει στις 6:45 τοπική ώρα (13:45 ώρα Ελλάδος) και θα φύγει αυθημερόν στις 17:45 ώρα Αλάσκας.
Βασικό θέμα στην ατζέντα ο πόλεμος στην Ουκρανία. O Ρώσος ηγέτης θέλει τη νίκη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επιδιώκει μία ειρηνευτική συμφωνία. Διαμηνύει ότι σκοπός του είναι να γίνει σύντομα μία τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου και επιμένει ότι δεν θα εξαπατηθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα ήθελε να δει μια (ειρηνευτική) συμφωνία. Νομίζω ότι αν δεν ήμουν πρόεδρος, θα καταλάμβανε όλη την Ουκρανία. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να προετοιμάσω το τραπέζι για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα γίνει σύντομα. Θα μάθουμε ποια είναι η θέση του καθενός και θα το ξέρω μέσα στα πρώτα δύο λεπτά, τρία λεπτά, τέσσερα λεπτά έως πέντε λεπτά. Και αν είναι μια κακή συνάντηση, θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Και αν είναι μια καλή συνάντηση, θα οδηγήσει τελικά στην ειρήνη στο εγγύς μέλλον, είπε σε δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τραμπ.
H εμπροσθοφυλακή του Πούτιν
Μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας ήδη έφτασαν στην Αλάσκα. Κομίζοντας ένα πολιτικό σχόλιο, ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εθεάθη να φορά μπλούζα με τη συντομογραφία Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Ερωτηθείς ο Σεργκέι Λαβρόφ για την εκτίμηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι υπάρχει 25% πιθανότητα η συνάντηση του με τον Πούτιν να μην είναι επιτυχημένη, απάντησε:Έχουμε επιχειρήματα και έχουμε σαφή θέση. Θα την εξηγήσουμε. Πολλά έχουν ήδη γίνει κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του (ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ) Στίβεν Γουίτκοφ. Ο πρόεδρος (Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας) μίλησε γι` αυτό. Ο Γουίτκοφ μίλησε εκ μέρους του προέδρου Τραμπ. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε αυτή την πολύ χρήσιμη συζήτηση αύριο.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την πενταμελή αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν:
- Ο βοηθός του προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ
- Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ
- Υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ
- Υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ
- Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ,
Οι Λαβρόφ και Ουσάκοφ είναι βετεράνοι διπλωμάτες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Λαβρόφ ηγήθηκε του υπουργείου Εξωτερικών για πάνω από 20 χρόνια και ο Ουσάκοφ, βασικός προεδρικός σύμβουλος για περισσότερο από μια δεκαετία, διετέλεσε προηγουμένως πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.
Η συμπερίληψη των Μπελούσοφ και Σιλουάνοφ σηματοδοτεί ότι η ατζέντα θα καλύψει όχι μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στρατηγικά ζητήματα ασφάλειας και το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων.
Είναι πιθανόν, σύμφωνα μα διεθνή πρακτορεία, προτάσεις οικονομικής συνεργασίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πείσουν τη Ρωσία να κάνει παραχωρήσεις πάνω στο ουκρανικό ζήτημα.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελείται από τους:
- Αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς
- Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο
- Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
- Ειδικός Απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ


«Συλλάβετε τον Πούτιν»
Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι απόντος του Ζελένσκι, Τραμπ και Πούτιν ενδέχεται να επανασχεδιάσουν τον χάρτη της Ουκρανίας. Αυτούς τους φόβους και τους κινδύνους εκφράζουν διαδηλωτές στους δρόμους του Άνκοραζ,, κρατώντας ουκρανικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Η Αλάσκα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» και «συλλάβετε τον Πούτιν».
Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών στην απομακρυσμένη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα της Αλάσκας, είναι «πρακτική».
Η ηπειρωτική Αλάσκα και η Ρωσία απέχουν μόλις 90 χιλιόμετρα μεταξύ τους και ο Πούτιν αποφεύγει τον εναέριο χώρο των δυτικών χωρών που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν την πτήση του για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Τελευταίες ειδήσεις:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Ισχυρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα θέλουν την εξόντωση της Κτηματικής υπηρεσίας Μαγνησίας
-
VIDEO14 ώρες ago
«Λάρισα: Βαριά πρόστιμα για καύση καλαμιάς – 39χρονη συνελήφθη με 58.700€ από απάτες»
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Χειροκροτήματα για τον 25χρονο κατηγορούμενο για εμπρησμό
-
VIDEO13 ώρες ago
«Σάββατο η απολογία του 61χρονου για την εν ψυχρώ θανάτωση αδέσποτου σκύλου»
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
Αστυνομικοί της Τροχαίας μοίρασαν κράνη σε οδηγούς δικύκλων
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago
Η άδοξη κατάληξη που είχε το γλέντι 20χρονου για το φανταρικό του
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Καιρός: Αρχίζουν οι βροχές – Πότε έρχεται η πρώτη οργανωμένη κακοκαιρία
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Βρέθηκε κάτω από το αγροτικό του και σκοτώθηκε