Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Λυγουριό το 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από το Εθνικό Θέατρο

Published

on

Spread the love

Το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Το φετινό καλοκαίρι το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Λυγουριό από 11 έως 25 Ιουλίου 2023, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τον Δήμο Επιδαύρου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Φέτος, το Εργαστήριο θα διευθύνει η ηθοποιός Αγλαΐα Παππά με τη συνεργασία της ιταλίδας ηθοποιού και καθηγήτριας της Σχολής Ronconi του Piccolo Teatro, Diana Manea.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες δραματικών σχολών αλλά και σε νέους/νέες επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορογράφους και γενικότερα επαγγελματίες της σκηνικής πράξης που επιθυμούν να εμβαθύνουν στη μελέτη του αρχαίου δράματος, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση, ενώ παράλληλα επιθυμεί να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου πάνω στη σύγχρονη πρόσληψη και σκηνική προσέγγιση του αρχαίου δράματος.

Το Εργαστήριο θεσμοθετήθηκε σε ετήσια βάση το 2016 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.

Στο Λυγουριό το 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από το Εθνικό Θέατρο
©Patroklos Skafidas

Εξουσία – Διαφθορά

Σημείο εκκίνησης του φετινού εργαστηρίου είναι η τραγωδία του Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι.  Γραμμένη το 407 π.Χ, την εποχή που ο ποιητής φιλοξενείται στην αυλή του βασιλιά Αρχέλαου Α’ της Μακεδονίας, η τραγωδία συγκαταλέγεται στα έργα της όψιμης δραματουργικής παραγωγής του ποιητή. Λίγο πριν το τέλος του εξοντωτικού για την Αθήνα Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π.Χ. – 404 π.Χ.) ο Ευριπίδης καταπιάνεται με την ποιητική αφήγηση ενός μυθικού πολέμου, θέλοντας να μιλήσει για τα αποτέλεσμα των επιλογών μιας διεφθαρμένης -πολιτικής και θρησκευτικής- εξουσίας αδύναμης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται, σε έναν κόσμο ετοιμόρροπο η λύση μπορεί έρθει μόνο από έναν νέο άνθρωπο, που δεν έχει διαφθαρεί ακόμα από τα παιχνίδια της εξουσίας. Η λύση αυτή αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό όταν ο άνθρωπος που επιλέγεται είναι ένα νεαρό κορίτσι.

Έχοντας ως κεντρικό άξονα την τραγωδία και την έννοια της θυσίας το εργαστήριο ξεκινάει αναμοχλεύοντας τα βασικά ερωτήματα γύρω από το αρχαίο δράμα:

Τι είναι τραγωδία; Τι είναι η τραγωδία σήμερα; Ποια είναι η δομή της και πως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα; 

Η εμβριθής ανάλυση του αρχαίου κειμένου θα συμπορευτεί με την πρακτική άσκηση, προκειμένου η μετάβαση από την απλή ανάγνωση του κειμένου στη σκηνική του έκφραση να γίνει αβίαστα. Οι συστηματικές πρόβες, η εντατική σωματική και φωνητική εκπαίδευση και ο αυτοσχεδιασμός θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις δυναμικές των «οργάνων» τους και τον τρόπο έλεγχό τους.

Τελικός στόχος η παρουσίαση ενός τελετουργικού δρώμενου με τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων.

Σχετικές Πληροφορίες

Γλώσσες εργασίας

Ελληνικά – Αγγλικά (η γνώση της αγγλικής είναι απαραίτητη και για τους Έλληνες συμμετέχοντες).

Κόστος συμμετοχής

450€. Περιλαμβάνονται: Δίδακτρα, μεταφορά από την Αθήνα προς το Λυγουριό και επιστροφή, διαμονή σε ξενώνα (όλοι οι συμμετέχοντες μαζί), πρωινό και μεσημεριανό. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και φωτογραφία τους έως και τις 15 Ιουνίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] με την ένδειξη 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος.

Η επιλογή θα γίνει βάσει των βιογραφικών. Πιθανότατα θα ακολουθήσει και συνέντευξη. Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά βιογραφικά των διδασκόντων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου.

Επιστημονική Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Ειρήνη Μουντράκη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στο 2105288253 (κ. Ευτυχία Χαραλαμπάκη).

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που δημιούργησε, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες, την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος και την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες.

Λίγα λόγια για την Αγλαΐα Παππά

Στο Λυγουριό το 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από το Εθνικό Θέατρο

Η Αγλαΐα Παππά είναι πτυχιούχος του Γαλλικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε τη βασική της εκπαίδευση στην Γαλλία (Externat Saint-Louis). Διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στα Τμήματα Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Παράλληλα, διδάσκει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή «Luca Ronconi» του Piccolo Teatro στο Μιλάνο και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Emilia-Romagna «Iolanda Gazzero» (Ιταλία). Εργαστήρια έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και σε οργανισμούς του εξωτερικού.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως οι: Jacques Lassalle, Anatoly Vassilief, Claudio Longhi, Μιχάλης Κακογιάννης, Λευτέρης Βογιατζής, Δημήτρης Οικονόμου, Θόδωρος Τερζόπουλος, Γιάννης Χουβαρδάς, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Στάθης Λιβαθινός, Σταύρος Τσακίρης, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Άντζελα Μπρούσκου, Violet Louise.

Λίγα λόγια για την Diana Manea

Στο Λυγουριό το 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από το Εθνικό Θέατρο
© Claudio Santi

H Diana Manea είναι ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής. Γεννήθηκε στο Sondrio και αποφοίτησε το 2002 από τη Σχολή του Piccolo Teatro στο Μιλάνο, όπου εκπαιδεύτηκε με καθηγητές όπως οι Enrico D’Amato, Luca Ronconi, Franca Nuti, Giulia Lazzarini, Marise Flash, Lydia Stix. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Luca Ronconi, Massimo Castri, Gianfranco De Bosio, Peter Stein, Roberto Guicciardini, Pietro Carriglio, Serena Sinigaglia, Lisa Ferlazzo Natoli, Luca Micheletti, Claudio Longhi, Alessandro Ferroni, Massimo Popolizio, Riccardo Frati. Από το 2021, είναι ηθοποιός στο Piccolo Teatro του Μιλάνου. Διδάσκει σε Δραματικές Σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO4 ημέρες ago

Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας

VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Εικόνες αποκάλυψης στις Αλυκές από τη θεομηνία κατέβασε όγκο φερτών υλών το Αλιγαρόρεμα

VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Στον Εισαγγελέα κάτοικοι της Άλλης Μεριάς για τον χείμαρρο που τους έπνιξε

VIDEO4 ημέρες ago

Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

VIDEO5 ημέρες ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτό είναι το ολλανδικό «σχέδιο Δέλτα» που ετοιμάζουν για την Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

VIDEO5 ημέρες ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή