Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η μονάδα λυματολάσπης της ΔΕΥΑΚ με 6.836.316 ευρώ

Published

on

Spread the love

Η διαχείριση της λυματολάσπης από τους βιολογικούς καθαρισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με έναν συνδυασμό πρωτοποριακών μεθόδων, που περιλαμβάνει τεχνολογίες μικροδικτύου, επανάχρηση χώρου και του επεξεργασμένου υλικού της λυματολάσπης, ως λίπασμα για αγροτικές καλλιέργειες, είναι το νέο φιλόδοξο εγχείρημα της ΔΕΥΑΚ.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κιλκίς κατέθεσε πρόταση για την επεξεργασία και αξιοποίηση της παραγόμενης λυματολάσπης με θερμική ξήρανση και πέτυχε την ένταξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας με χρηματοδότηση 6.836.316 ευρώ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κύριος φορέας του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η μονάδα λυματολάσπης θα αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις του παλιού ΧΥΤΑ, έκτασης σαράντα περίπου στρεμμάτων, όπου και θα συγκεντρώνονται προς επεξεργασία ποσότητες λυματολάσπης από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) και θα έχει ενεργειακή αυτονομία καθώς, όπως και στην περίπτωση του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΚ, προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας.

Η ξηρή λάσπη που θα παράγεται θα ενσακίζεται και θα προσφέρεται δωρεάν ως εδαφοβελτιωτικό για αγροτικές καλλιέργειες αλλά και για χρήσεις πρασίνου.

Σύντομη τεχνική περιγραφή του έργου

Για το έργο επεξεργασίας λυματολάσπης θα απαιτηθούν οι κάτωθι επιμέρους μονάδες:

– Μονάδα υποδοχής και τροφοδοσίας αφυδατωμένης ιλύος στον ξηραντήρα. Για την υποδοχή και προσωρινή αποθήκευση της εισερχόμενης αφυδατωμένης ιλύος από τις οικείες ΕΕΛ θα εγκατασταθεί σύστημα αποτελούμενο από σιλό – δεξαμενή ωφέλιμου όγκου τουλάχιστον δύο ημερών και κοχλιομεταφορείς για την τροφοδοσία της ιλύος στον ξηραντήρα.

– Σύστημα ξήρανσης και στέγασής του σε μεταλλικό οικίσκο. Το σύστημα θερμικής ξήρανσης εγκαθίσταται ενός μεταλλικού οικίσκου από προκατασκευασμένα πάνελς ενώ η μονάδα προβλέπεται να είναι πλήρως αρθρωτή, καθιστώντας εφικτή την επεκτασιμότητά της.

– Μονάδα προσωρινής αποθήκευσης και ενσάκισης για τη διάθεση του τελικού προϊόντος. Η ξηραμένη ιλύς θα απομακρύνεται από τον ξηραντήρα με σύστημα κοχλιομεταφορέων και θα αποθηκεύεται προσωρινά σε σιλό, από όπου θα μπορεί είτε να παραληφθεί αμέσως από φορτηγό είτε να οδηγηθεί σε παράπλευρο σύστημα ενσάκισης, σε big bags για την τελική διάθεση στους αποδέκτες (π.χ. γεωργούς).

– Μονάδα συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης συμπυκνωμάτων – υγρών αποβλήτων. Τα παραγόμενα υγρά από τη συμπύκνωση του ανακυκλοφορούμενου αέρα της διεργασίας θα οδηγούνται σε δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης, ωφέλιμου όγκου ικανού να δώσει χρόνο παραμονής τουλάχιστον δύο ημερών και από εκεί θα οδηγούνται στην Ε.Ε.Λ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει το Υπουργείο, τα έργα υλοποίησης υποδομής διαχείρισης ιλύος, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31.12.2025.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

VIDEO6 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ4 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

«Αδειάζει» τον Αγοραστό για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών η Μητρόπολη Λάρισας

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή