Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο εκπαιδευτικοί και μαθητές του Λυκείου Γόννων στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Στο Βέλγιο βρέθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Γόννων, συμμετέχοντας μαζί με σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τους Δημοκρατικούς Πολίτες του Αύριο».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου Γκανάτσιου Αικατερίνη και Ντρογκούλη Βάγια επισκέφθηκαν στις Βρυξέλλες το Ευρωκοινοβούλιο, το μόνο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες, ξεναγήθηκαν στους χώρους του και ενημερώθηκαν για το έργο των ευρωβουλευτών, τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τη διαδικασία ένταξης μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επισκέφθηκαν επίσης το Experience Europe, μια νέα μόνιμη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission), όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και τις δραστηριότητές της και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχοντας σε διαδραστικά παιχνίδια.

Στον ίδιο χώρο, οι μαθητές όλων των σχολείων παρουσίασαν εργασίες που είχαν ετοιμάσει σχετικά με τις πλευρές της καθημερινής ζωής των πολιτών που επηρεάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων αλλά και της τέχνης σε μια δημοκρατία καθώς και τους τρόπους επηρεασμού των ψηφοφόρων σε απολυταρχικά και δημοκρατικά καθεστώτα.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν το House of European History, όπου, μέσα από τα ποικίλα εκθέματα και την καθοδήγηση ενός έμπειρου διπλωμάτη, παρακολούθησαν την κοινή ιστορική πορεία των λαών της Ευρώπης, τα γεγονότα που τους ένωσαν αλλά και εκείνα που τους διαίρεσαν και προβληματίστηκαν σχετικά με τις διαφορετικές οπτικές με τις οποίες ερμηνεύουμε τα ιστορικά γεγονότα.

Ο επόμενος σταθμός των μαθητών ήταν το Parlamentarium, το κέντρο επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου με διαδραστικά μέσα γνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις δυσκολίες και τις αντιθέσεις που προκύπτουν ανάμεσα σε χώρες με αντικρουόμενα συμφέροντα και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.

Στην πόλη των Βρυξελλών, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Grand Place με τα κτίρια των μεσαιωνικών επαγγελματικών συντεχνιών, τον Καθεδρικό Ναό της πόλης, το νεοκλασικό Χρηματιστήριο, το μικρό μπρούτζινο άγαλμα Μάννεκεν Πις που την ημέρα εκείνη ήταν ντυμένο με τα ρούχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τιμήν της ημέρας της Ευρώπης, το ναό του Αγίου Νικολάου, προστάτη των εμπόρων της πόλης, που στο ισόγειό του φιλοξενεί εμπορικά καταστήματα, την πολυτελή εμπορική στοά Galleries Royales Saint Hubert του 18ου αιώνα και ενημερώθηκαν για την επίδραση που άσκησε το εμπόριο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της σύγχρονης Ευρώπης.

Τις επόμενες ημέρες μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το μουσείο και τον χώρο της μάχης του Βατερλό και γνώρισαν μέσα από τα εκθέματα και μια 4D παρουσίαση τα γεγονότα της ήττας του Ναπολέοντα από τον στρατιωτικό συνασπισμό των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων το 1815, που άλλαξε την πορεία της Ευρώπης.

Η μεσαιωνική Μπριζ, με τα γραφικά κτίρια, τα κανάλια και το σημαντικό εμπορικό παρελθόν από τον 12ο μέχρι τον 15ο αιώνα ήταν ο επόμενος σταθμός της περιήγησής μας. Η πορεία της πόλης, που ήταν κέντρο παραγωγής και εμπορίας υφασμάτων, πολυσύχναστο λιμάνι για εξωτικά αγαθά και τόπος εμφάνισης πρωτοποριακών εμπορικών και τραπεζικών συναλλαγών, αντανακλά την πορεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το Atomium, η αναπαράσταση ενός ατόμου σιδήρου κατά 165 δισεκατομμύρια φορές, που κατασκευάστηκε για τη Διεθνή Έκθεση των Βρυξελλών, το 1958, ήταν ένα ακόμη από τα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε.

Ακολούθησε περίπατος και ξενάγηση στο Βασιλικό Πάρκο με το Βασιλικό Ανάκτορο και στο Πάρκο της Πεντηκονταετίας με την εντυπωσιακή αψίδα που δημιουργήθηκε για τους εορτασμούς των 50 χρόνων ανεξαρτησίας του Βελγίου, το 1880.

Στο Λουξεμβούργο έγινε η τελική σύνθεση του e-book με θέμα «Η επίδραση της κλασικής αρχιτεκτονικής σε κτίρια που συνδέονται με τη δημοκρατία» καθώς και η τελική αξιολόγηση του προγράμματος Erasmus+ από τους εκπαιδευτικούς των πέντε σχολείων που συμμετείχαν σε αυτό.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την τρίτη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Λουξεμβούργο, το παλάτι του Μεγάλου Δούκα και την έδρα του Κοινοβουλίου της χώρας. Γνώρισαν τις ιδιαιτερότητες της χώρας, που παρά τη μικρή της έκταση έχει αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα επιτεύγματα της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή και παρουσιάζει υψηλότατο βιοτικό επίπεδο.

Επισκέφθηκαν ακόμη την πόλη Σέγκεν, όπου υπογράφηκαν η συνθήκη και η σύμβαση Σέγκεν, που επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση ανθρώπων και μεταφορά αγαθών ανάμεσα στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσκεψη αυτή στις δύο χώρες που βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τη γνώση όχι μέσα από τις τυπικές εκπαιδευτικές μεθόδους αλλά μέσα από μια άτυπη διαδικασία, που ενθαρρύνει την αυτονομία και τη δημιουργικότητα. Νέες φιλίες δημιουργήθηκαν και δόθηκε η δυνατότητα για μια διαφορετική ματιά σε νοοτροπίες και ιδέες. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες κάλυψαν τους στόχους του προγράμματος «Εκπαιδεύοντας τους Δημοκρατικούς Πολίτες του Αύριο», πρόσφεραν νέα ερεθίσματα, έδωσαν την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και βέβαια έθεσαν νέα ερωτήματα, όπως έχει χρέος να κάνει κάθε εκπαιδευτική διαδικασία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

ΕΚΠΑ: Εκκενώθηκε η κατειλημμένη πρυτανεία μετά από επέμβαση της Αστυνομίας

ΜΠΑΣΚΕΤ5 λεπτά ago

Κόκκαλης: «Ίσως είναι η τελευταία μου σεζόν»

OIKONOMIA8 λεπτά ago

Τράπεζες και δημοκρατία | in.gr

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Σιομάρα Κάστρο: Η πρόεδρος της Ονδούρας θα επισκεφθεί την Κίνα «προσεχώς» – Συνεχίζεται η προσέγγιση

LIFESTYLE17 λεπτά ago

«Νιώθω ότι γίνεται μια νέα αρχή»

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Τρομοκρατία: Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ οι συνομιλίες των συλληφθέντων Πακιστανών με τον καθοδηγητή τους

ΜΠΑΣΚΕΤ26 λεπτά ago

Ο’Νιλ: «Μακάρι να ήμουν στη θέση του ΛεΜπρόν»

OIKONOMIA29 λεπτά ago

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται τα δώρα μετά την αύξηση – Έρχεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους

ΚΟΣΜΟΣ32 λεπτά ago

Η αέναη τραγωδία στα αφιλόξενα νότια σύνορα των ΗΠΑ

LIFESTYLE38 λεπτά ago

Η τρυφερή φωτογραφία που ανέβασε ο τραγουδιστής με την Κάτια Ζυγούλη

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για τον 36χρονο Γιάννη από τη Νέα Ιωνία Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

LIFESTYLE3 ημέρες ago

10 αρώματα που πρέπει να δοκιμάσετε αν αγαπάτε τις φλοράλ μυρωδιές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 69χρονος επιχειρηματίας Στάθης Μόκας από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σοκ στον Βόλο – «Έσβησε» 57χρονος άνδρας – Υπέστη ανακοπή καρδιάς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Αραχωβα -Το Λαογραφικο Μουσειο Ανακοινωνει Την Εναρξη Των Εργασιων Ψηφιοποιησης Του Ιστορικου Αρχειου

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Νεκρός σε τροχαίο πατέρας 4 παιδιών – Έχασε τον έλεγχο της μηχανής του, διαλύθηκε το κράνος του

MEDIA6 ημέρες ago

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή