Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ζενίθ οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως – Τέταρτη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα

Published

on

plithorismos 620x350.jpg

Από ότι όλα δείχνουν ο δρόμος προς την μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμια κλίμακα έχει ακόμη πολλά εμπόδια για να πραγματοποιηθεί. Ένα από αυτά είναι ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, έχοντας δικαιώσει τις ανησυχίες των αναλυτών.

Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο δείκτης τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε ανοδική πορεία, κι έχοντας ξεπεράσει εκ νέου τις 120 μονάδες, βρίσκεται σε υψηλό από τον Νοέμβριο του 2023.

Τεράστια άνοδος σε δημητριακά, καλαμπόκι και ρύζι

Αύξηση κατά 7,1 μονάδες σημείωσαν τα δημητριακά, καθώς οι τιμές εξαγωγών τους αυξήθηκαν παγκοσμίως. Το πρόβλημα που προκάλεσε την ραγδαία αύξηση ήταν το σιτάρι, καθώς πλέον αυξάνονται οι ανησυχίες για μία κακή χρονιά σε ότι αφορά τη σοδιά σε περιοχές της Ευρώπης, της βορείου Αμερικής και της Μαύρης Θάλασσας. Ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί την άνοδο των τιμών είναι οι καταστροφές στις υποδομές στην Ουκρανία που δεν επιτρέπουν πλέον την αποθήκευση ούτε την μεταφορά του.

Ακόμη, αύξηση παρατηρήθηκε και στις τιμές του καλαμποκιού.  Στην Αργεντινή η ασθένεια Spiroplasma προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα σπαρτά ενώ στη Βραζιλία η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Μικρότερες αυξήσεις έχουν γίνει στο ρύζι λόγω αυξημένης ζήτησης σε Βραζιλία και Ινδονησία.

Την ανιούσα πήραν και τα γαλακτοκομικά

Αύξηση κατά 2,3 μονάδες παρατηρήθηκε το Μάιο στον δείκτη των γαλακτοκομικών, ο οποίος είναι 4,3 μονάδες υψηλότερος από ότι πέρσι. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην ελληνική αγορά, όπου ο πληθωρισμός του γιαουρτιού ήταν στο 3,4%.

Advertisement

Υπάρχουν φόβοι ότι η παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη θα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά ενώ και η παραγωγή στην Ωκεανία είναι λόγω εποχής χαμηλότερη. Ταυτόχρονα όμως η ζήτηση στην αρχή της τουριστικής περιόδου αυξάνεται όπως αυξημένη ήταν και η ζήτηση από την Νοτιανατολική Αφρική.

Η πορεία προς την μείωση του πληθωρισμού έχει πολλά επίπεδα

Τι γίνεται με την ζάχαρη και τα κρέατα

Στα ίδια επίπεδα έμεινε ο δείκτης στα κρέατα. Οι τιμές σε χοιρινό και αρνί αυξήθηκαν καθώς η ζήτηση αυξάνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από την προσφορά. Στον αντίποδα οι τιμές σε μοσχαρίσιο κρέας και πουλερικά υποχώρησαν καθώς και η προσφορά είναι ικανοποιητική ενώ και η ζήτηση δεν είναι ισχυρή.

Παρόλα αυτά, τα μόνα καλά νέα έρχονται από την ζάχαρη που υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα και πλέον βρίσκεται στο 25,5% πιο χαμηλά από τον περσινό Μάιο. Οι δυνατοί ρυθμοί παραγωγής στη Βραζιλία και οι μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου λειτούργησαν υπέρ των καταναλωτών.

Advertisement

Οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας

Μία από τις συνέπειες που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών, είναι και ότι ο Μάιος ήταν ο πιο θερμότερος μήνας στην ιστορία, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να παρατηρούν πως μερικές τιμές ανεβαίνουν λόγω του φαινομένου Heatflation, της αύξησης των τιμών λόγω της ζέστης.

Για παράδειγμα, στο Ιράκ ο κόσμος διαμαρτύρεται στα social media καθώς παρατηρεί απότομες αυξήσεις τιμών κυρίως με την τομάτα ενώ στο Μαρόκο, η κυβέρνηση περιόρισε τις εξαγωγές λόγω χαμηλής παραγωγής. Στην Αίγυπτο η ζέστη εκτόξευσε τις τιμές των κρεμμυδιών.

Ποσοστά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας

Ένας στους τέσσερις Έλληνες αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρωταθλήτριες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση επιπέδου διαβίωσης, καθώς ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ζουν στη χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Ελλάδα εμφανίζεται ως η τέταρτη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, με το 26% του πληθυσμού να βιώνει τους παρακάτω κινδύνους:

Advertisement
  • Φτώχεια,
  • ακραία υλική και κοινωνική αποστέρηση,
  • και/ή διαβίωση σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.

Ακόμη, ο μέσος όρος του ποσοστού φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ των 27 είναι 21,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί 94,6 εκατομμύρια πολίτες. Το ποσοστό είναι ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με το 2022, όταν έφτανε στο 22% και στα 95,3 εκατομμύρια.

Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή/και κοινωνικό αποκλεισμό έχουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με 32% και 30% αντίστοιχα, ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, σε μικρή απόσταση από την Ελλάδα με 26%.

Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (14%), τη Φινλανδία και την Πολωνία (16% αμφότερες).

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο