Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στοίχημα η επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική! (φώτο-βίντεο) –

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Η συνάντησή μας γίνεται σε μια αρνητικά φορτισμένη περίοδο για την Ευρώπη. Στο κέντρο της ΕΕ, αποκαλύπτονται σκάνδαλα, που εμπλέκουν ευρωπαίους αξιωματούχους, ρίχνοντας βαριές σκιές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι αυτό της επανασύνδεσης της ηθικής με την πολιτική. Ώστε να αποκτήσει και η πολιτική το κύρος που έχει απωλέσει. Και βεβαίως τα κόμματα πρέπει να περνούν από ψιλό κόσκινο τους υποψηφίους που προτείνουν στους πολίτες, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τα πρόσωπα στα οποία εμπιστεύονται θέσεις ευθύνης. Η συζήτηση, λοιπόν, για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης είναι και μια συζήτηση για την επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισήγησή του στην εκδήλωση με θέμα «Ταυτότητα: Αναζητώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και τη σχέση τους με τη Χριστιανική Παράδοση», που διοργανώθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του Αυστριακού Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Lucas Mandl.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καυτηρίασε το γεγονός ότι «η Τελική Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης δεν περιέχει ούτε μια αναφορά στον χριστιανισμό ή στην χριστιανική παράδοση, που είναι μέρος του τρόπου ζωής εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Ούτε καν αναφορά στη “θρησκευτική κληρονομιά”, που υπήρχε στο σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.

Εμείς, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ήδη, από την εξαγγελία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης το 2019, σπεύσαμε να τοποθετηθούμε. Στείλαμε επιστολές σε ευρωπαίους αξιωματούχους, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με αρκετούς εξ αυτών, αλλά και εκπροσώπους εκκλησιών, οργανώσαμε συσκέψεις για τη σημασία της ανάδειξης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, εκπονήσαμε κείμενα. Τελικώς, στις διαδικασίες της Διάσκεψης δεν προσκλήθηκαν θρησκευτικές οργανώσεις ή Εκκλησίες».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης

Ο Έλληνας βουλευτής υπογράμμισε ότι «ένας τέτοιος αποκλεισμός από τον διάλογο μπορεί να χαρακτηριστεί αντιδημοκρατικός και μεροληπτικός. Τέτοιες πρακτικές, που περιορίζουν τον πλουραλισμό στη διατύπωση των απόψεων, με σαφή προκατάληψη εναντίον κάποιων από αυτές, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις. Διότι δεν πρόκειται για μειοψηφικές ομάδες που επιδιώκουν να προβάλουν τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, μιλούμε για πλειοψηφίες λαών, που διατηρούν την χριστιανική τους πίστη: ορθόδοξη, καθολική, ευαγγελική. Άνθρωποι που ενστερνίζονται τις χριστιανικές αξίες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι και θεμελιώδες τμήμα των ευρωπαϊκών αξιών.

Το πάνελ για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ωστόσο, εμφανίζεται μια απρόσωπη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που με ιδεοληπτική εμμονή επιχειρεί να απαλείψει κάθε αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης, κάθε στοιχείο ανάδειξης των χριστιανικών αξιών. Και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην αποξένωση των λαών από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υποσκάπτει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το μόνον μέλλον που εγγυάται την ελευθερία και την ευημερία των λαών της Ευρώπης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει τη σύγκληση Διάσκεψης των ευρωπαϊκών οργάνων για την Αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τις θέσεις μας με όσους επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να συμπεριληφθεί στο τροποποιημένο κείμενο που θα προκύψει τουλάχιστον μια σαφής αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο που παρενέβη στην συζήτηση.

Τοποθετήσεις στο πάνελ

Ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης των χριστιανικών αξιών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τον «σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να παίξουν οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών που ατενίζουν το Μέλλον της Ευρώπης μέσα από το πρίσμα των χριστιανικών αξιών και στους οποίους θα έπρεπε να δοθεί το βήμα να εκφράσουν τις απόψεις τους στη διαδικασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Together for Europe κ. Gerhar Pross συμφώνησε με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο «η Ευρώπη βασίζεται σε τρεις πυλώνες, ήτοι την Αρχαία Ελλάδα, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Αξίες», ενώ πρόσθεσε ότι «στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα ελλοχεύει ο κίνδυνος αφανισμού του τρίτου πυλώνα. Αν εκριζώσουμε τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, παύει να είναι γόνιμη και οι καρποί της φαίνεται να σαπίζουν».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ προσφέρει στον καθηγητή κ. Paul Zulehner τον τόμο για την Αγιά Σοφία.

Ο δε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Paul Zulehner εισήγαγε στη συζήτηση και το στοιχείο του πλουραλισμού, που πρέπει να είναι ζωντανό σε ότι αφορά την Ευρώπη του Μέλλοντος. Όπως σημείωσε «ο πλουραλισμός στις αξίες που απορρέουν από διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς δεν συνεπάγεται την νομοτελειακή σύγκρουσή τους».

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος έθεσε καίρια ζητήματα αναφορικά με τη θεματική του πάνελ, ο λιβανικής καταγωγής Καθηγητής του Ανωτάτου Ινστιτούτου Οικουμενικών Σπουδών του Καθολικού Ινστιτούτου των Παρισίων κ. Georges El Hage, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία των αντιπαραθέσεων, αλλά θρησκεία που πρεσβεύει τη συμφιλίωση και την καταλλαγή, και ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Γαλλίας, εφημέριος στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Στρασβούργου και Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ π. Χρήστος Φιλιώτης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE), Αιδ. Barrios Prieto, και μέλη της Οργάνωσης Together for Europe.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Λιβανέζο καθηγητή κ. Georges El Hage, τον Σύμβουλο της ΔΣΟ Κώστα Μυγδάλη και τον Ορθόδοξο εφημέριο του Στρασβούργου π. Χρήστο Φιλιώτη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/6H-TQKP9xdU

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE14 λεπτά ago

Κόλαφος ο Λούκας Γιώρκας: «Αν μου έλεγε όχι θα την έσπρωχνα από τον γκρεμό» – Απαντά στα σχόλια μετά την επίμαχη δήλωσή του

LIFESTYLE29 λεπτά ago

Τι βρήκες ρε Χάμες; Τα «σπάει» η νέα του σύντροφος! (pics)

LIFESTYLE44 λεπτά ago

«Βόμβα» από Χρήστο Λούλη: «Με τη Ζέτα Μακρυπούλια θα…» (vid)

LIFESTYLE59 λεπτά ago

Μαίρη Βιτινάρος: Μείναμε… παγωτό με τα προσόντα της (pics)

ΜΠΑΣΚΕΤ1 ώρα ago

Σίλβερ: «Το να κουνάς όπλο, δεν είναι σωστό μήνυμα»

LIFESTYLE1 ώρα ago

Έλενα Κώνστα: Βάζει το μαγιό της και μας εύχεται… (pics)

LIFESTYLE1 ώρα ago

Να ‘χα χίλια μάτια: Η Ευγενία Σαμαρά έχει το απόλυτο κορμί (και) του φετινού καλοκαιριού (pics)

LIFESTYLE2 ώρες ago

Η αντίδραση του Μαρκουλάκη όταν ρωτήθηκε για το 5×5

LIFESTYLE2 ώρες ago

Γαβαλάς για Αραβανή – «Δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ακόμα κι αν της έλεγαν κάτι από το ακουστικό»

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Γερμανία: Zητάει από το Πεκίνο να σταματήσει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή