ΚΟΣΜΟΣ
Στόλτενμπεργκ: Η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ικανοποιήσει


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε στη διάσκεψη του Μονάχου.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε τη Μόσχα για τους κινδύνους να διατυπώνει αδύνατες εγγυήσεις ασφαλείας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας αυτή την εβδομάδα ότι έχει ξεκινήσει την απόσυρση των στρατιωτών της και επισήμανε ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.
Ο γγ του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στην επιστολή του καλεί τον Λαβρόφ να συμφωνήσει σε περισσότερες συνομιλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο συγκλήθηκε τον Ιανουάριο για να συζητήσει επισήμως τις εκκλήσεις της Μόσχας προς τους συμμάχους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την ανατολική Ευρώπη.
«Κάλεσα τη Ρωσία και όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σε συναντήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου στην επιστολή που έστειλα στον υπουργό Λαβρόφ την Πέμπτη», είπε.
Μίλησε για υπερβολική ανησυχία
«Ανησυχούμε υπερβολικά γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζουν την ανάπτυξη στρατιωτών, συνεχίζουν την προετοιμασία. Και δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων σε πολεμική ετοιμότητα», πρόσθεσε.
Σε μια σπάνια αποδοχή των ορίων της διπλωματίας ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.
Η Ρωσία έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορό της με την Ουκρανία επιμένοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί πιέσεις για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία ωστόσο έχει απαντήσει ότι, με βάση τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έθνος είναι ελεύθερο να επιλέγει τις συμμαχίες του.
«Επομένως ο κίνδυνος είναι τώρα ο συνδυασμός της μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών με την πολύ απειλητική ρητορική και την διατύπωση απαιτήσεων που γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε και λένε ότι αν δεν τις ικανοποιήσουμε θα υπάρξουν στρατιωτικές επιπτώσεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράψτε το σχόλιό σας



Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Μπάιντεν αυξήθηκε στο 40%


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Ιουνίου, έπειτα από σειρά νικών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε από το τελευταίο χθες Τρίτη.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Βασικό εύρημα της διήμερης έρευνας είναι ότι το 40% των Αμερικανών εγκρίνει τις επιδόσεις του κ. Μπάιντεν στον θώκο. Παρά την αύξησή του, πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει καταγράψει πρόεδρος των ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο της θητείας του.
Διαβάστε επίσης: Τζο Μπάιντεν: Προσπαθεί να φορέσει το σακάκι του – Τον βοηθά η σύζυγός του
Ωστόσο, η ανοδική τάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αμβλύνει κάπως την ανησυχία των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, καθώς πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και τα προβλήματα της οικονομίας που ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας του νέου κοροναϊού.
Την Κυριακή, η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και την αύξηση των φόρων για ορισμένες επιχειρήσεις. Το κείμενο, που υποστήριξε θερμά ο κ. Μπάιντεν, αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που χαρακτηρίζεται ήδη νίκη για τους Δημοκρατικούς κι ενδέχεται να τονώσει τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών τους ενόψει των εκλογών.
Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τρίτη άλλον νόμο, για την επιχορήγηση της παραγωγής ημιαγωγών και την τόνωση των προσπαθειών οι ΗΠΑ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές έναντι της Κίνας σε ό,τι αφορά το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Κατά τη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες, το 78% των ερωτηθέντων που είπαν πως πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς εγκρίνει το έργο του Τζο Μπάιντεν, ποσοστό που βρισκόταν στο 69% έναν μήνα νωρίτερα. Μόλις το 12% των Ρεπουμπλικάνων εκφράζει θετική άποψη για το έργο του σημερινού προέδρου. Το ποσοστό αυτό παραμένει λίγο ως πολύ αμετάβλητο τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο κ. Μπάιντεν είδε τη δημοτικότητά του να υποχωρεί στο ναδίρ της θητείας του (36%) τον Μάιο. Ο δείκτης αυτός παραμένει κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021, δεδομένο που αφήνει να εννοηθεί ότι η παράταξή του διατρέχει κίνδυνο να απολέσει τον έλεγχο τουλάχιστον ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν έχει πλησιάσει, αλλά δεν έχει φθάσει, ακόμα τουλάχιστον, τα επίπεδα αυτής του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε κατακρημνιστεί στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.
Η εθνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, στην αγγλική γλώσσα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ενηλίκων, εκ των οποίων 445 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 357 υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η αντίστροφη μέτρηση για την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα ξεκίνησε


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η ανακοίνωση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ότι συνεχίζονται σε θάλασσα και αέρα οι ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, ήρθε να υπογραμμίσει ότι δεν επρόκειτο για μια συμβολική χειρονομία αλλά για την εκκίνηση ουσιαστικά των βημάτων για την επανένωση με την Κίνα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ούτως ή άλλως τα συγκεκριμένα γυμνάσια σηματοδοτούσαν μια τομή, καθώς δεν αποτελούσαν απλώς μια επίδειξη δύναμης και μια παρουσίαση της ικανότητας της Κίνας να προχωρήσει σε μείζονα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν. Αντίθετα, τα γυμνάσια είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την Ταϊβάν καθώς οι έξι δεσμευμένες περιοχές διαμόρφωναν ουσιαστικά ένα ναυτικό και εναέριο αποκλεισμό τα της.
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική απερισκεψία – κατά ευρύτερη ομολογία εάν δούμε τις αντιδράσεις πρώτα απ’ όλα στις ίδιες τις ΗΠΑ – της Νάνσι Πελόζι είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από την όποια επιδίωξή της. Αντί να λειτουργήσει ως ένδειξη αμερικανικής αποφασιστικότητας και αποτροπή επιθετικών σχεδιασμών της Κίνας, τελικά λειτούργησε ως καταλύτης για να ξεκινήσει μια μη αντιστρέψιμη, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πάρει, διαδικασία επανένωσης του νησιού με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Και αυτό γιατί παρατείνοντας κατά το δοκούν μορφές αποκλεισμού η Κίνα μπορεί να ασκήσει ιδιαίτερα πραγματική πίεση στην Ταϊβάν. Ας μην ξεχνάμε ότι παρά την προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκη υπεροπλίας έναντι της Ταϊβάν, το Πεκίνο θα ήθελε να αποφύγει μια αμφίβια εισβολή στο νησί, που θα είχε μεγάλο κόστος, εάν αναλογιστούμε την κλίμακα των επιχειρήσεων αλλά και την υπαρκτή αντίσταση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν που έχουν σημαντικό αμερικανικό εξοπλισμό.
Αντιθέτως, ένα αποκλεισμός μπορεί να κάμψει πιο αποτελεσματικά την αντίσταση ενός νησιού που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας και σημαντικών πρώτων υλών αλλά και από τη δυνατότητα να εξάγει τα προϊόντα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ταϊβάν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου για 11 μέρες και πετρέλαιο για 146 μέρες.
Την ίδια στιγμή οι ίδιες οι ασκήσεις που πραγματοποιεί ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, σκοπό έχουν να κάνουν σαφές ότι πια είναι σε θέσεις να μπορεί να έχει πυραυλικά χτυπήματα στο σύνολο της θαλάσσιας έκτασης που περιβάλλει την Ταϊβάν και άρα να αποτρέψουν σε περίπτωση «θερμής» σύγκρουσης την προσέγγιση αμερικανικών ή ιαπωνικών σκαφών και αεροσκαφών.
Πώς η Πελόζι παραβίασε τις «κόκκινες γραμμές»
Η πολιτική της «Μίας Κίνας» αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ανακοινωθέν της Σαγκάης το 1972. Σε αυτό η Κίνα δήλωνε ότι «η απελευθέρωση της Ταϊβάν είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας και καμιά άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει», ενώ οι ΗΠΑ δήλωναν ότι «αναγνωρίζουν ότι όλοι οι Κινέζοι και από τις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα και ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αμφισβητεί αυτή τη θέση. Επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για μια ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος της Ταϊβάν από τους ίδιους τους Kινέζους».
Αυτό σημαίνει ότι η επίσκεψη Πελόζι παραβιάζει το πνεύμα του ανακοινωθέντος της Σαγκάης, καθώς είναι ένα ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής διακυβέρνησης, λόγω του συνταγματικού της ρόλου στη γραμμή διαδοχής του προέδρου. Δηλαδή, η παρουσία της εκεί παραβίαζε τον κανόνα ότι τα κράτη δεν στέλνουν αρχηγούς κρατών σε κράτη που δεν αναγνωρίζουν ή δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν. Μπορεί να μην παραβίασε τον κανόνα αυτό με τον τρόπο που θα τον παραβίαζε επίσκεψη αμερικανού προέδρου ή αντιπροέδρου, αλλά σίγουρα έξυσε για τα καλά την «κόκκινη γραμμή».
Η ενεργοποίηση του κινεζικού «νόμου κατά της απόσχισης»
Η Κίνα έχει από το 2005 σε ισχύ τον νόμο κατά της απόσχισης. Αυτός προβλέπει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η Ταϊβάν κινηθεί προς την ανεξαρτησία – που στα μάτια του Πεκίνου είναι μια μορφή απόσχισης από την κινεζική επικράτεια – τότε το κινεζικό κράτος μπορεί να εφαρμόσει και μη ειρηνικά μέσα για να αποτρέψει την απόσχιση και να κάνει πράξη την επανένωση.
Για τους Κινέζους η επίσκεψη Πελόζι ισοδυναμεί με εγκατάλειψη μιας πολιτικής που ήταν σε ισχύ εδώ και 50 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογες απόψεις υπάρχουν και στις ΗΠΑ και ότι υπήρξαν φωνές και στο επιτελείο εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν που ζήτησαν να μη γίνει η επίσκεψη, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να ζητήσει ρητά από την Πρόεδρο της Βουλής να μην πάει, θεωρώντας ότι αυτό θα τον έκανε να φανεί υποχωρητικός έναντι των Κινέζων και ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα το εκμεταλλεύονταν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Βεβαίως, το τίμημα αυτού του τακτικού πολιτικού υπολογισμού ήταν να ενεργοποιηθεί μια συνολικότερη και τελικά πιο επιθετική κινεζική κίνηση.
Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του Πεκίνου;
Σημαίνουν αυτά ότι το Πεκίνο θα πάει να επιταχύνει «βίαια» τις εξελίξεις; Αυτή είναι μια εκτίμηση που θα μπορούσε να γίνει, εάν συνυπολογίσουμε ότι στο εσωτερικό της Ταϊβάν οι νεώτερες γενιές είναι λιγότερο φιλικές προς την επανένωση σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για επιτάχυνση μιας στρατιωτικής αντιμετώπισης του ζητήματος.
Όμως, την ίδια στιγμή ισχύει ότι η όλη δυναμική των οικονομικών σχέσεων στην περιοχή και ο ούτως η άλλως μεγάλος βαθμός εξάρτησης της Ταϊβάν και από την Κίνα ως εξαγωγικό προορισμό αλλά και ως πηγή αναγκαίων εμπορευμάτων, επίσης κατατείνουν εκ των πραγμάτων στην επανένωση με την Κίνα. Και τότε η επίσκεψη Πελόζι θα μείνει στην ιστορία ως απλώς ο καταλύτης για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
LIFESTYLE3 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago
Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ
-
MEDIA12 ώρες ago
Κόβει την ανάσα στα 55 της: Η Κατερίνα Λέχου μόλις ανέβασε τη φωτό που στέλνει στο ταμείο… ανεργίας τις instagrammers (Pic)