Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

«Στοπ» στα ναυάγια Αλοννήσου και Σκοπέλου από την άρνηση μίας αρχαιολόγου!

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αρμόδια αναπληρώτρια προϊσταμένη αρνήθηκε να υπογράψει τη συμμετοχή της εφορείας σε συγχρηματοδοτούμενο έργο, εμποδίζοντας έτσι την ανάδειξη μοναδικών ενάλιων θησαυρών και αρχαίων ναυαγίων στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, στη «βυθισμένη πολιτεία» στην Παλαιά Επίδαυρο, στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο και στο σύγχρονο ναυάγιο του πλοίου «Χριστόφορος» στη Σκόπελο.Αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, που τοποθετήθηκε πριν από δύο μήνες στην καίρια θέση ευθύνης με τις ευλογίες της υπ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της για τη συμμετοχή της Εφορείας σε συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο που είχε ήδη εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση και τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

■ Nα χαθούν 749.417 ευρώ από το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.

■ Να τιναχτεί στο αέρα ένα έργο το οποίο υπό τον τίτλο «i-mareArceo Game» θα αναδείκνυε την ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά και θα συνέβαλλε στην προσέλκυση του διεθνούς καταδυτικού τουρισμού. Η αποχώρηση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων από το έργο (και μάλιστα για λόγους αστείους) οδηγεί σε διάλυση της σύμπραξης διότι δεν επιτρέπεται να γίνουν αντικαταστάσεις την τελευταία στιγμή. Στη σύμπραξη συμμετέχουν επίσης ως εταίροι οι εξής: το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Τοπογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δύο ιδιωτικές εταιρείες, το ιδιωτικό κέντρο Σκοπέλου και η εταιρεία λογισμικού ArxNet.

■ Να βυθιστούν ακόμη πιο βαθιά οι ενάλιοι θησαυροί και τα αρχαία ναυάγια που θα αναδείκνυε το έργο με την υποβρύχια προσομοίωση-εξερεύνηση σε τέσσερις ιστορικής σημασίας περιοχές της Ελλάδας: στο Παυλοπέτρι Λακωνίας (φωτογραφία), στη «βυθισμένη πολιτεία» στην Παλαιά Επίδαυρο, στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο και στο σύγχρονο ναυάγιο του πλοίου «Χριστόφορος» στη Σκόπελο.

Η αδιαφορία που επέδειξε η αρμόδια προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων είχε αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στον φάκελο κανένα δικαιολογητικό από την πλευρά της με αποτέλεσμα το στέλεχος διαχείρισης Κ. Κατσιδονιώτη να ανακοινώσει στον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ότι «το έργο θα προταθεί για απόρριψη». Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της αρμόδιας προϊσταμένης περί μη επαρκούς προσωπικού για να «τρέξει» το έργο, μιλά από μόνη της η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Δ. Τζοβάρας, προς την αναπληρώτρια διευθύντρια Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

«Το έργο προβλέπει 100% χρηματοδότηση της ΕΕΑ, ύψους 104.035 ευρώ, και πρόσληψη ενός αρχαιολόγου με σύμβαση διάρκειας 42 μηνών και συνολική εγκεκριμένη 100% επιχορηγούμενη δημόσια δαπάνη 60.900 ευρώ, γεγονός που αίρει οποιεσδήποτε επιφυλάξεις σας σχετικά με τη διαθεσιμότητα του επιστημονικού προσωπικού που δύναται να εμπλακεί και να διαχειριστεί το συγκεκριμένο έργο» αναφέρει ο κ. Τζοβάρας, ζητώντας στις 13/5 από την επικεφαλής της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων να αναθεωρήσει την απόφασή της και να προχωρήσει στην προσκόμιση έως το τέλος της ημέρας των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ήδη αποφασισμένη συμμετοχή της ΕΕΑ στο συγκεκριμένο έργο.

Και σχεδόν δε εκλιπαρώντας τη στιβαρή προϊσταμένη και ευνοούμενη της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, ο κ. Τζοβάρας τονίζει: «Η μη συμμετοχή της ΕΕΑ πέρα από την πιθανή ζημία που δημιουργεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα οδηγήσει και στην απόρριψη του έργου από τη ΓΓΕΚ, με πρόκληση ζημίας και στους λοιπούς συμμετέχοντες φορείς, τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, σε έναν συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 749.417 ευρώ».

Και να σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα υποτιθέμενα ατού που μέτρησαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υπουργοποίηση της Λίνας Μενδώνη ήταν η ικανότητά της να «τρέχει» προγράμματα και να εξασφαλίζει απορροφητικότητα πόρων!

«Ποιος την καλύπτει;»

Mε κοινή δήλωσή τους, οι τομεάρχες Πολιτισμού και Τουρισμού, Σία Αναγνωστοπούλου και Κατερίνα Νοτοπούλου, ρωτούν ποια «κάλυψη» έχει η συγκεκριμένη διευθύντρια για να μην υπογράφει ένα έργο το οποίο, πριν κατατεθεί, είχε εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση και τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού;

«Για την τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, για τους επιχειρηματίες, τον Δήμο Αλόννησου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την καταδυτική κοινότητα, για τους οποίους το μουσείο αυτό αποτελεί ελπίδα και “σημαία” για την τουριστική εξέλιξη στην περιοχή και την ενσωμάτωση νέων μορφών εναλλακτικού και ήπιου τουρισμού, η εξέλιξη αυτή συνιστά μέγιστη απογοήτευση. Ειδικά για την Αλόννησο, το National Geographic την κατατάσσει σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για το 2021, λόγω ακριβώς και του υποβρύχιου μουσείου της Περιστέρας» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Τι κάνει γι’ αυτά το επιτελικό κράτος του κ. πρωθυπουργού; Τι συμβαίνει με την κ. υπουργό Πολιτισμού, η οποία πέφτει από το ένα ατόπημα στο άλλο και ασχολείται με τη φωτογράφιση μόδας στην Ακρόπολη αντί να επιλύει τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών της; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στις 1/4/2021 η συγκεκριμένη αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ενώ είναι γνωστές και δημόσιες οι τοποθετήσεις της ενάντια στον καταδυτικό τουρισμό και την καταδυτική κοινότητα; Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο με το οποίο η υπουργός Πολιτισμού επιλέγει και προωθεί σε καίριες θέσεις πρόσωπα επιλογής της αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν είναι το καλύτερο».

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Εισαγγελέας για τον τραυματισμό φιλάθλου από κροτίδα στον Βόλο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

(περισσότερα…)

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Αγιά Λάρισας -Ο κουνιάδος ..την έστειλε στο νοσοκομείο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Θέμα συζήτησης στη Λάρισα, ο άγριος ξυλοδαρμός της άτυχης γυναίκας. Η ίδια υπέδειξε ως δράστη τον κουνιάδο της, με ένα ολόκληρο σόι, να έχει γίνει άνω – κάτω…

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Θύμα ξυλοδαρμού κατήγγειλε πως έπεσε μία γυναίκα 43 ετών στην περιοχή της Αγιάς, χθες το πρωί (04-07-2022). Η γυναίκα πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς και υπέβαλε μήνυση για απειλή, εξύβριση και σωματική βλάβη από άτομο. Κατόπιν πήγε στο Κέντρο Υγείας Αγιάς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την παρέλαβε και τη μετέφερε στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Τελικά η γυναίκα «δείχνει» τον κουνιάδο της, αδερφό του συζύγου της, έναν 49χρονο άνδρα, ως δράστη. Το περιστατικό σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, έγινε στο χωριό Ποταμιά, όπου δράστης και θύμα κατοικούν σε διπλανά μάλιστα σπίτια.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, η καταγγέλλουσα μήνυσε τον κουνιάδο της, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς, σχηματίστηκε δικογραφία και προσήχθη στον εισαγγελέα Λάρισας απ’ όπου εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος.

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 λεπτά ago

Τουρκία: Ανησυχία για τα ελληνικά F-35 – Είναι σαν ρομπότ, καμία σχέση με τα F-16

ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά ago

Κοροναϊός: Γιατί δεν χρειάζεται να γίνει ξανά υποχρεωτική η μάσκα – Μαγιορκίνης, Θεμιστοκλέους εξηγούν

ΜΠΑΣΚΕΤ15 λεπτά ago

Λάσο: «Έχω πλήρη επιβεβαίωση από τους γιατρούς, ότι μπορώ να προπονήσω»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 λεπτά ago

Σέντρα στον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ

OIKONOMIA18 λεπτά ago

Εξοχικές κατοικίες: Αύξηση 300% στις πωλήσεις σε Γερμανούς

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Τουρκία χωρίς Ερντογάν; – Η γενιά Ζ θα καθορίσει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Διέλυσαν δημοτικό σχολείο στον Μαραθώνα

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Καλλιθέα: Διακινούσαν ναρκωτικά με κουτί εταιρείας διανομής φαγητού – Δύο συλλήψεις

ΜΠΑΣΚΕΤ35 λεπτά ago

Μακσβίτις: «Ο Γκουντάιτις δεν θα είναι στο Ευρωμπάσκετ»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ36 λεπτά ago

Η παρουσίαση του Κουλούρη από την αυστριακή ΛΑΣΚ

Δημοφιλή