OIKONOMIA
Στουρνάρας: «Ζούμε σε απόλυτη αβεβαιότητα»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Η οικονομία εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, με χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ
Με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το «ντόμινο» που προκαλεί σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες η ενεργειακή κρίση και το εμπάργκο που επιβλήθηκε στις συναλλαγές με τη Ρωσία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κρίσιμη στιγμή
Μετά τη δύσκολη και συνάμα κρίσιμη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη όπου σήμανε συναγερμός για την πληθωριστική έκρηξη, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας προς «Το Βήμα» περιέγραψε με μελανά χρώματα αυτό που συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία: «Ζούμε σε απόλυτη αβεβαιότητα. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση για να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις».
Ο ίδιος θεωρεί ότι η προχθεσινή συνεδρίαση των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή για την ΕΚΤ και όλοι βρέθηκαν σε μια κατάσταση που μπορεί να περιγραφεί μόνο με την ελληνική ρήση ο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Προειδοποίηση
Και είναι γεγονός ότι στον βαθμό που ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από 5% στην ευρωζώνη και στο 7,2% τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα, κινητοποιεί τους «ιέρακες» της κεντρικής τράπεζας στην επιλογή της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ. Είναι ευτύχημα που επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις και άλλες επιλογές, πλην της αύξησης των επιτοκίων στην παρούσα φάση – καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μια τέτοια η απόφαση θα αποτελούσε ένα ακόμη εμπόδιο στην ανάκαμψη της ευρωοικονομίας που επλήγη από τον πόλεμο την ώρα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει από την πανδημική κρίση.
Ο κ. Στουρνάρας, εκ της θέσεώς του, είχε την υποχρέωση και την ευκαιρία να ενημερώσει λίγες μέρες νωρίτερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, και στη συνέχεια προειδοποίησε δημόσια ότι και η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο με χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκε και επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ το άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 7,2% και τα στοιχεία που προκάλεσαν το πληθωριστικό αυτό σοκ, που είναι η αύξηση τιμών 78,5% στο φυσικό αέριο, 71% στον ηλεκτρισμό, 41,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης σε έναν χρόνο (Φεβρουάριος 2022 – Φεβρουάριος 2021). Ακολουθούν με μικρότερες αλλά διψήφιες αυξήσεις τα τρόφιμα (16,8% στα έλαια και 15,2% στα λαχανικά, 14,4% στα κρέατα).
Ανατροπή
Ο κεντρικός τραπεζίτης λίγο προτού αναχωρήσει για τη Φρανκφούρτη σε ομιλία του τόνισε ότι «η ουκρανική κρίση οδηγεί την Ευρώπη σε στασιμοπληθωρισμό», υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις για τα νοικοκυριά, που όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θεωρούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, την ακρίβεια το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα (υψηλότερα ακόμη και από την πανδημία και τον ίδιο τον πόλεμο).
Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές εισαγομένων θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης. Για τα νοικοκυριά ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους».
Οι εξελίξεις αυτές, δυστυχώς, ανέτρεψαν το «μομέντουμ» της εισόδου της χώρας σε έναν κύκλο ισχυρής ανάπτυξης που είχε δημιουργηθεί για την οικονομία μας πέρυσι το καλοκαίρι με το άλμα του τουρισμού, της παραγωγής της βιομηχανίας και της ανόδου των εξαγωγών.
SOS και από ΔΝΤ
Η άνοδος της τιµής της ενέργειας και των πρώτων υλών, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιµετώπιζε όλος ο κόσµος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ ο πληθωρισµός τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκε στο 7,9%. «Η αύξηση των τιµών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσµο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιµα αποτελούν το µεγαλύτερο ποσοστό» του προϋπολογισµού τους προειδοποίησε το ΔΝΤ, το οποίο ενέκρινε έκτακτη βοήθεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα: Μετέωροι σε μια αγορά εργασίας που δεν έχει προχωρήσει


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μια αγορά εργασίας που σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που καθηλώθηκαν σε επίπεδο στρατηγικής και ανάπτυξης από την δεκαετή οικονομική κρίση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των υψηλού μορφωτικού επιπέδου νέων επιστημόνων της χώρας μας, δείχνει η ετήσια έκθεση του εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ) που παρουσιάζεται σήμερα το πρωί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα συμπεράσματα της έκθεσης
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μετά από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών «η ανασφαλής ελληνική οικονομία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, επικεντρωμένων στην ένταση εργασίας, με χαμηλή εξωστρέφεια και καινοτομία, με ιδιαίτερα χαμηλή ψηφιακή ένταση στη λειτουργία τους, χωρίς σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, με ευκαιριακή λειτουργία και χωρίς σαφή περιγράμματα εργασίας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων ανθρώπων, και επομένως να μεταβεί στο πρότυπο μιας σύγχρονης οικονομίας έντασης γνώσης. Έτσι, η ελληνική αγορά εργασίας μαστίζεται από υψηλούς δείκτες αναντιστοιχιών ως προς τις προσφερόμενες και απαιτούμενες από τους εργοδότες δεξιότητες».
Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της μελέτης είναι «τα φαινόμενα της διαρροής εγκεφάλων (brain drain), της σπατάλης εγκεφάλων (brain waste), και της μεγάλης παραίτησης (big quit) που ήδη έφτασε και στη χώρα μας και αποτελούν σημαντικές ενδείξεις παθογένειας του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας σε εθνικό και –κυρίως- σε τοπικό επίπεδο».
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το 2019, το 32,3% των εργαζόμενων ηλικίας από 15 έως και 34 ετών στην Ελλάδα με μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνταν σε επαγγέλματα αναντίστοιχα των πραγματικών δεξιοτήτων τους, κάτι που στον σχετικό επιστημονικό δείκτη φέρνει τη χώρα μας στην 3η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Επίσης, την ίδια χρονιά και το 28,9% των νέων ηλικίας από 15 έως και 34 ετών με μορφωτικό επίπεδο ανώτερης δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ή και υψηλότερο, απασχολούνταν σε δουλειές που δεν αντιστοιχούσαν στο επίπεδο των σπουδών τους, κάτι που επίσης δίνει στη χώρα μας την 10η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Τέλος, το 2020 η τιμή του ευρωπαϊκού δείκτη δεξιοτήτων στην Ελλάδα είναι χαμηλή (29,8) δίνοντας στη χώρα μας αρνητική «πρωτιά» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Ισότητα στην εργασία;
Συνολικά στα κράτη-μέλη της ΕΕ-28 και σε αρκετούς από τους τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων ως προς τους δείκτες του ανθρώπινου δυναμικού οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, αναπαράγοντας καθιερωμένες κοινωνικές διακρίσεις. Κι αυτό παρότι, όπως αναφέρει η έκθεση, οι επιδόσεις των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης υπερέχουν έναντι των ανδρών. «Η προσδοκία της μετεξέλιξης των οικονομιών από οικονομίες έντασης εργασίας, σε οικονομίες έντασης γνώσης και η εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού ναρκοθετείται!» αναφέρουν οι ερευνητές της ΓΣΕΕ.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι το 2019 στην ομάδα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας της επιχειρηματικής οικονομίας και στους 15 δυναμικότερους κλάδους της Ελλάδας διαπιστώνεται υψηλή ένταση εργασίας, έναντι μιας προσδοκώμενης σύγχρονης οικονομίας με υψηλή ένταση γνώσης.
Ερευνήθηκαν κλάδοι οικονομικής δραστηριότητάς ως προς: (α) το πλήθος των επιχειρήσεων (597.899 επιχειρήσεις που αντιστοιχεί στο 84,4% του συνόλου των επιχειρήσεων της επιχειρηματικής οικονομίας), (β) το πλήθος των απασχολουμένων (2.003.031 απασχολούμενοι που αντιστοιχεί στο 77,2% του συνόλου των επιχειρήσεων της επιχειρηματικής οικονομίας), και (γ) ως προς τη συνολική προστιθέμενη αξία σε συντελεστές κόστους (33.530 εκ.€ που αντιστοιχεί στο 68,3% του συνόλου των επιχειρήσεων της επιχειρηματικής οικονομίας).
Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι στους 15 δυναμικότερους κλάδους της Ελλάδας δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος από τους κλάδους της κατηγορίας έρευνα και ανάπτυξη (R&D).
Στα ερευνητικά στοιχεία του 2019, το 12,9% (344 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών στην Ελλάδα ηλικίας από 15 έως και 74 ετών εμφανίζονται να έχουν μορφωτικό επίπεδο Κατώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φέρνοντας τη χώρα μας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 13η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28. Πρόκειται κυρίως για άνδρες (65,0%) με μέση ηλικία (46,3 έτη).
Την ίδια χρονιά το 45,4% (1.209 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών ηλικίας από 15 έως και 74 ετών έχουν μορφωτικό επίπεδο Ανώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατέχοντας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 15η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28. Και εδώ πρόκειται κυρίως για άνδρες (58,1%) με μέση ηλικία (42,5 έτη).
Τέλος, το 41,7% (1.109 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών ηλικίας από 15 έως και 74 ετών έχουν μορφωτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέχοντας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 11η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28, κυρίως άνδρες (58,1%) με μέση ηλικία (42,5 έτη).
Ο μέσος όρος αποδοχών
Την ίδια χρονιά, αναφέρει η έκθεση, οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών ηλικίας από 15 ετών και άνω που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και άνω με μορφωτικό επίπεδο Κατώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και χαμηλότερο είναι 17,3 χιλιάδες ευρώ ετησίως, δίνοντας στη χώρα μας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 17η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών ηλικίας από 15 ετών και άνω που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και περισσότερους με μορφωτικό επίπεδο Ανώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 20,2 χιλιάδες ευρώ ετησίως, δίνοντας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 16η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Τέλος, οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών ηλικίας από 15 ετών και άνω που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και άνω με μορφωτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 30,4 χιλιάδες ευρώ, δίνοντας στην Ελλάδα ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 18η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Σημειώνεται ότι ο μέσος συνθετικός δείκτης ετήσιων ακαθάριστων αποδοχών (23,3 χιλιάδων ευρώ) κατατάσσει την Ελλάδα στην 17η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Λογαριασμοί ρεύματος: Το πλαφόν φέρνει έξτρα επιδοτήσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Χωρίς να πειραχτεί… η αρχιτεκτονική της λειτουργίας του ευρωπαϊκού target model το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ομάδα εξειδικευμένων στελεχών σχεδίασε και παρουσίασε στις Βρυξέλλες την παρέμβαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για να περιορίσει δραστικά τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μετά από πολύωρες συναντήσεις με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον και το τεχνικό επιτελείο της αρμόδιας διεύθυνσης ξεδίπλωσαν κι έπεισαν τόσο για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για την πιστή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού και ασφάλειας εφοδιασμού.
Μία από τις σοβαρές επιφυλάξεις της Κομισιόν για να δώσει την πρώτη έγκριση στο κυβερνητικό σχέδιο ήταν κατά πόσο θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στις χθεσινές συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Επίτροπο και την DG ENERGY, όχι μόνο δεν παρεμποδίζει τις εισαγωγές και εξαγωγές ρεύματος αλλά ταυτόχρονα παρακρατεί και τα πρόσθετα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος στη λιανική.
Η λειτουργία του νέου μηχανισμού
Έτσι, με τον νέο μηχανισμό παρέμβασης, τίθεται πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών (με ανώτατο ποσό το λειτουργικό κόστος των μονάδων τους) για τις ποσότητες ρεύματος που παράγουν και πουλάνε μέσω του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας. Στη συνέχεια οι πάροχοι θα αγοράζουν το ρεύμα στη χρηματιστηριακή τιμή, η οποία θα εξακολουθεί να διαμορφώνεται με τους ισχύοντες κανονισμούς της αγοράς και η διαφορά ανάμεσα στο κόστος παραγωγής με την Οριακή Τιμή Συστήματος θα παρακρατείται και θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Με τον τρόπο αυτό θα ανακτηθούν τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων των παραγωγών για το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου. Με τα χρήματα αυτά και σε συνδυασμό με τα έσοδα των ρύπων και τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Το αποτέλεσμα θα είναι η διαμόρφωση χαμηλών τιμών ρεύματος με τις οποίες οι οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τις ποσότητες που καταναλώνουν. Στόχος είναι η κιλοβατώρα να κοστίζει γύρω στα 0,145 ευρώ για τα νοικοκυριά.
Με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος θα πληρώνονται και οι traders που εισάγουν και εξάγουν ρεύμα στην ελληνική αγορά, χωρίς έτσι να δημιουργούνται άνισες συνθήκες ανταγωνισμού.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφού απέσπασε την αρχική συμφωνία της DG ENERGY θα στείλει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τη νομοθετική διάταξη προκειμένου να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί και να δοθεί και το τελικό ΟΚ στην Ελλάδα. Στόχος είναι η εφαρμογή του μέτρου να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου