Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Stratfor: Η κρίση πληθωρισμού στην Ευρώπη αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικών και εργασιακών αναταραχών

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Η απειλή κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Ισπανία υπογραμμίζει τον ευρύτερο κίνδυνο ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα με το κόστος διαβίωσης στην Ευρώπη θα συντηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής από τα τέλη του 2022 έως τις αρχές του 2023, ανοίγοντας την πόρτα για επιπλέον δράσεις από την πλευρά των εργαζομένων και κινητοποιήσεις από τους απλούς πολίτες, σημειώνεται σε άρθρο του Stratfor.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο γενικός γραμματέας του Γενικού Συνδικάτου Εργαζομένων της Ισπανίας (UGT) Pepe Alvarez δήλωσε στις 22 Αυγούστου ότι «θα υπάρξουν μεγάλες διαδηλώσεις αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο», εάν τα συνδικάτα δεν καταλήξουν σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για αύξηση των μισθών σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τον Alvarez, η UGT θα επιδιώξει να συντονίσει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες με άλλα συνδικάτα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Ο ρωσικός εκβιασμός αυξάνει την πίεση στις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης

Ενώ ο πληθωρισμός στην Ισπανία έφτασε στο 10,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά λιγότερο από 3% την ίδια περίοδο, γεγονός που εξηγεί γιατί τα συνδικάτα πιέζουν για ένα νέο γύρο μισθολογικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και τις ιδιωτικές εταιρείες.

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε αυτή την κατάσταση και πολλές απεργίες έχουν λάβει χώρα σε ολόκληρη την ήπειρο τους τελευταίους μήνες, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός

Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω ενός συνδυασμού συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού, αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων και ελλείψεων εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.

Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε το 8,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από 8,6% τον Ιούνιο, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 10,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους.

Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει «πολύ υψηλός» στην ευρωζώνη για το υπόλοιπο του έτους, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε τον Αύγουστο ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ξεπεράσει το 13% τον Οκτώβριο.

Οι προβλέψεις από ιδιωτικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός και στις δύο περιοχές θα είναι στην πραγματικότητα υψηλότερος από αυτόν που προβλέπουν επί του παρόντος η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Απεργίες εργαζομένων στις μεταφορές

Από τον Ιούνιο, οι εργαζόμενοι σε τομείς όπως η αεροπορία, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια έχουν προχωρήσει σε απεργίες σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία, απαιτώντας υψηλότερους μισθούς. Οι απεργίες προκάλεσαν ιδιαίτερη αναστάτωση στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας, λόγω της σημασίας τους κατά τη θερινή περίοδο.

Λόγω των αντικρουόμενων στόχων τους, οι κυβερνήσεις, τα συνδικάτα και οι επιχειρήσεις ίσως δυσκολευτούν να καταλήξουν σε μισθολογικές συμφωνίες, δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για απεργίες και διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς θα αποκτήσουν δυναμική σε ολόκληρη την Ευρώπη στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, αλλά οι συμφωνίες θα μπορούσαν να είναι ανέφικτες.

Τα συνδικάτα θα επιμείνουν σε μια στενότερη σχέση μεταξύ των ποσοστών πληθωρισμού και των αυξήσεων των μισθών.

Οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν μια ισορροπία μεταξύ της πίεσης για μέτριες αυξήσεις στους μισθούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (για να μετριάσουν τις κοινωνικές αναταραχές), ενώ θα προσπαθήσουν επίσης να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι σημαντικές αυξήσεις μισθών να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, θα είναι απρόθυμες να προσφέρουν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και εκτεταμένης αβεβαιότητας.

Τον Ιούλιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν (έρευνα για την εμπιστοσύνη στην οικονομία μεταξύ των εταιρειών στους κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών της ΕΕ) έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με αρκετούς άλλους δείκτες, που υποδηλώνουν ότι το  επιχειρηματικό ηθικό πέφτει στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζεται η γεωπολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας θα κάνει τις επιχειρήσεις σε όλη την ήπειρο πιο απρόθυμες να ενδώσουν στις απαιτήσεις των συνδικάτων για υψηλότερους μισθούς, ειδικά βραχυπρόθεσμα.

Η χαμηλή ανεργία δίνει πλειονέκτημα στους εργαζόμενους

Τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλά (το μέσο ποσοστό ανεργίας για το μπλοκ ήταν 6,6% τον Ιούνιο, από 7,9% τον Ιούνιο του 2021) και ορισμένοι κλάδοι μάλιστα αντιμετωπίζουν ελλείψεις.

Τα ποσοστά ανεργίας είναι ακόμη χαμηλότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έφθασαν το 3,8% τον Ιούλιο (0,2% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα). Αυτό δίνει επί του παρόντος πλεονέκτημα στους εργαζόμενους όταν διαπραγματεύονται υψηλότερους μισθούς, αυξάνοντας τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο κινητοποίησης, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τι θα συμβεί αν συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση

Στην πιθανή περίπτωση που η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, σε σημείο που οι χώρες να εισέλθουν σε ύφεση στις αρχές του 2023, μια πιθανή απότομη αύξηση της ανεργίας μπορεί στην πραγματικότητα να έχει ως αποτέλεσμα τα συνδικάτα να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους για αυξήσεις μισθών και να στρέψουν την προσοχή τους σε παρόμοια προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, όπως αυτά που εισήχθησαν κατά την κορύφωση της πανδημίας Covid-19 το 2020 και το 2021.

Σε αυτό το σενάριο, ο κίνδυνος εργασιακών αναταραχών θα εξακολουθούσε να υπάρχει, αλλά τα συνδικάτα πιθανότατα θα ήταν επίσης πιο πρόθυμα να συμβιβαστούν με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις σχετικά με τους μισθούς, για να αποτρέψουν εκτεταμένες απολύσεις.

Αυτή η επιδείνωση του εργασιακού περιβάλλοντος θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να βασιστούν σε πρόσθετες δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις φόρων για να μετριάσουν την αναταραχή.

Φυσικό αέριο με δελτίο;

Εάν η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής κατανάλωσης τον χειμώνα, ορισμένες χώρες (ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη) θα πρέπει να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο με δελτίο, γεγονός που θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.

Ακόμη και χωρίς διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η απλή απειλή τέτοιων διαταραχών του εφοδιασμού πιθανότατα θα διατηρήσει υψηλά τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι τις αρχές του 2023, κάτι που σημαίνει ότι η κρίση του κόστους διαβίωσης (και ο συνδεδεμένος κίνδυνος αναταραχής) θα συνεχιστεί.

Οι διαδηλωτές που απαιτούν υψηλότερους μισθούς πιθανότατα θα προχωρήσουν και σε μπλόκα στους δρόμους, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού στους βιομηχανικούς τομείς και τους τομείς υπηρεσιών της Ευρώπης, εμποδίζοντας την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων.

Οι διαταραχές της εργασίας που προκαλούνται από τις απεργίες θα μπορούσαν επίσης να επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά εάν διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Προσπάθεια αποσταθεροποίησης κυβερνήσεων

Εν τω μεταξύ, τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οργανώσεις των απλών πολιτών σε όλη την Ευρώπη θα χρησιμοποιήσουν την κρίση του κόστους διαβίωσης για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνήσεις, κάτι που θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον κίνδυνο τέτοιων διαδηλώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές κυβερνήσεις θα εισαγάγουν επιδοτήσεις και άλλα καθεστώτα βοήθειας, για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αλλά αυτό θα σημάνει υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, θα έχουν ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να αυξάνουν τους φόρους (ειδικά στις μεγάλες εταιρείες) για να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα.

Ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τον δανεισμό από τις αγορές χρέους, ο οποίος θα γίνεται όλο και πιο ακριβός, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική.

Στη γερμανική πόλη Schneeberg, ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και συντηρητικοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης έστειλαν κοινή επιστολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου, προειδοποιώντας ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών της Γερμανίας απειλεί την «κοινωνική ειρήνη» στη χώρα.

Αυτή η σπάνια περίπτωση συνεργασίας μεταξύ πολιτικών κομμάτων, που κατά τα άλλα έχουν ελάχιστα κοινά, υπογραμμίζει πως η συνεχιζόμενη κρίση του κόστους διαβίωσης στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασυνήθιστη αντικυβερνητική συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Το Μάιο, η Ουγγαρία εισήγαγε απροσδόκητους φόρους στα «επιπλέον κέρδη» μεγάλων εταιρειών, για να χρηματοδοτήσει μέτρα, που στόχο έχουν να μετριαστεί η κρίση του κόστους διαβίωσης.

Τον Ιούλιο, η Ισπανία ανακοίνωσε παρόμοιο φόρο στα κέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας.

Περισσότερες χώρες σε όλη την Ευρώπη πιθανότατα θα υιοθετήσουν παρόμοιες πολιτικές τους επόμενους μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν επιπλέον πόρους για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων και άλλων μορφών βοήθειας για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ33 δευτερόλεπτα ago

Διπλή εκτέλεση στον Κορυδαλλό: Η ΕΛΑΣ διαψεύδει ότι γνώριζε την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου

OIKONOMIA6 λεπτά ago

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα σβήσετε τα τεκμήρια

ΚΟΣΜΟΣ10 λεπτά ago

Σολτς για Πούτιν: Σχεδιάζω να συνομιλήσω μαζί του σύντομα – Τι είπε για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων

LIFESTYLE16 λεπτά ago

Έχω ακούσει για ακυρώσεις εισιτηρίων στη συναυλία του στην Κύπρο, λέει ο Μαυρικίου

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Διακινητές: Μετέφεραν μετανάστες σε Έβρο και Φλώρινα – Τα μπλόκα της αστυνομίας και οι συλλήψεις

ΜΠΑΣΚΕΤ25 λεπτά ago

Έξουμ: «Θα είναι διαφορετικά στους τελικούς»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ28 λεπτά ago

Στην “Καθημερινή” ο “αστικός μετασχηματισμός” των Τρικάλων

OIKONOMIA31 λεπτά ago

Ολάντ σε FT: Ο Πούτιν δεν παρασύρεται. Καταλαβαίνει μόνο με την ισχύ

LIFESTYLE37 λεπτά ago

Άλεκ Μπάλντουιν: Με πατερίτσα σε δρόμο της Νέας Υόρκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ43 λεπτά ago

Τουρκία: Ενας «Θαλασσόλυκος» που έγινε αρνάκι

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Δεν είχε όρια το θράσος νεαρού κλέφτη- Γ. Καρτάλη και Κοραή «ξάφρισε» σε ιδιωτικό παρκινγκ ό,τι βρήκε μπροστά του

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοκαριστικό περιστατικό σε λεωφορείο στον Βόλο: Αυνανιζόταν μπροστά σε 26χρονη

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή