Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Πιο κοντά από ποτέ η κατάπαυση του πυρός

Published

on

ap25182251558193 1.jpg

Μετά από σχεδόν 21 μήνες αιματηρών συγκρούσεων, πλέον το ερώτημα που μάλλον τίθεται είναι πότε και όχι αν μια νέα εκεχειρία θα φέρει μια παύση στις μάχες που έχουν καταστρέψει τη Γάζα, έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή και έχουν τρομοκρατήσει την κοινή γνώμη σε όλον τον κόσμο.

Χθες Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει από τη Χαμάς να συμφωνήσει εντός 24 ωρών σε μια συμφωνία που το Ισραήλ έχει ήδη αποδεχτεί. Οι αναλυτές προβλέπουν μια επίσημη ανακοίνωση μετά την άφιξη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, στην τρίτη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο από τότε που ο Τραμπ ξεκίνησε την τρέχουσα θητεία του.

Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Πιο κοντά από ποτέ η κατάπαυση του πυρός
(Pool via AP, file)

Εάν τεθεί σε ισχύ αυτή η εκεχειρία, θα είναι η τρίτη κατά τη διάρκεια του πολέμου, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 57.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι.

Η πρώτη διήρκεσε μόλις 10 ημέρες, τον Νοέμβριο του 2023. Η δεύτερη επιβλήθηκε σε έναν απρόθυμο Νετανιάχου από τον Τραμπ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και έληξε τον Μάρτιο, όταν το Ισραήλ δεν προχώρησε στη δεύτερη προγραμματισμένη φάση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.

Οι όροι της νέας συμφωνίας περιλαμβάνουν την σταδιακή απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, την ελευθερία εκατοντάδων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές, τη διανομή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένα μέρη του παλαιστινιακού θύλακα που καταλήφθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Πιο κοντά από ποτέ η κατάπαυση του πυρόςΣυμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Πιο κοντά από ποτέ η κατάπαυση του πυρός
(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Για άλλη μια φορά, η εκεχειρία θα έχει διάρκεια 60 ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν συνομιλίες για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ο Τραμπ και οι περιφερειακές δυνάμεις προσφέρουν εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει σε μια ολοκληρωτική επίθεση και ότι θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικές συζητήσεις για έναν οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Ένας παράγοντας που έφερε πιο κοντά τη νέα εκεχειρία είναι η σύντομη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η οποία κατέληξε σε εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Αυτό ολοκλήρωσε μια σειρά στρατιωτικών και πολιτικών εξελίξεων που είχαν ήδη αποδυναμώσει σοβαρά την Τεχεράνη και τις διάφορες ένοπλες ομάδες που είχε υποστηρίξει στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η Χαμάς.

Advertisement

Οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν έδωσαν πραγματική ώθηση στον Νετανιάχου. Αν και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μόνο μια μικρή αύξηση στην υποστήριξη του κόμματός του Λικούντ και στην προσωπική του δημοφιλία, πολλοί Ισραηλινοί δηλώνουν ανακουφισμένοι από αυτό που θεωρήθηκε ως μια συντριπτική νίκη επί ενός πολύ φοβερού εχθρού, ενώ διαδοχικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια συμφωνία που θα επαναφέρει τους ομήρους θα ήταν πολύ δημοφιλής στους Ισραηλινούς.

Αν ο Νετανιάχου λήξει τον πόλεμο στη Γάζα, στις επόμενες εκλογές – πιθανώς σε ένα έτος – θα μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ο άνθρωπος που έκανε το Ισραήλ ασφαλέστερο από ποτέ, ακόμη και αν λίγοι έχουν ξεχάσει τις αποτυχίες ασφαλείας και τις στρατηγικές αστοχίες που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023.

Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Πιο κοντά από ποτέ η κατάπαυση του πυρόςΣυμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Πιο κοντά από ποτέ η κατάπαυση του πυρός
(AP Photo/Ariel Schalit)

Όσο για τη Χαμάς, αναλυτές και πηγές κοντά στους ηγέτες της λένε ότι η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση είναι διχασμένη, πολύ αποδυναμωμένη από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και γνωρίζει ότι έχει λίγους συμμάχους που μπορούν ή θα προσφέρουν κάποια πρακτική υποστήριξη. Ο κύριος στόχος των ηγετών της τώρα είναι να διατηρήσουν κάποια παρουσία στη Γάζα, έστω και προσχηματική. Αυτό από μόνο του θα αποτελούσε κάποια μορφή νίκης και εξηγεί εν μέρει τη βούληση της οργάνωσης να επιδιώξει έναν οριστικό τερματισμό των μαχών.

Το αν θα το πετύχει δεν είναι ακόμη σαφές. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν ενημερωθεί από «πηγές κοντά στον Νετανιάχου» ότι αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί στη Γάζα και οι ηγέτες της δεν εξοριστούν από την κατεστραμμένη περιοχή, τότε το Ισραήλ θα επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει την αυτήν την απόφαση.

Πηγή: The Guardian

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Advertisement



Περισσότερα Εδω

Advertisement
300x250 Giota Negka
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο