Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ με Πούτιν στην Αλάσκα: Eν μέσω διαδηλώσεων οι πρώτες αφίξεις

Published

on

gyybyafxuayjwik.jpg

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αλάσκα φορώντας φούτερ με την ένδειξη CCCP που παραπέμπει στην Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Πολλά έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και η ρωσική πλευρά ελπίζει να συνεχίσει αυτή την «χρήσιμη συζήτηση» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Αλάσκα, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters ο Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συνάντηση κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει στις 11:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος) στο Άνκορατζ, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που επίσης αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αναχωρήσει στις 6:45 τοπική ώρα (13:45 ώρα Ελλάδος) και θα φύγει αυθημερόν στις 17:45 ώρα Αλάσκας.

Advertisement

Το κλίμα στη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, το Άνκορατζ, μεταφέρει ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews Αλέξανδρος Μόρντουντακ. Διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας.

Συνάντηση Τραμπ με Πούτιν στην Αλάσκα: Eν μέσω διαδηλώσεων οι πρώτες αφίξεις

Η απουσία της Ουκρανίας και της Ευρώπης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το θέμα των συνομιλιών. Ήδη ο Τραμπ δηλώνει ότι ελπίζει να «κλειδώσει» η τριμερής με Πούτιν και Ζελένσκι, είπε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews.

Συνάντηση Τραμπ με Πούτιν στην Αλάσκα: Eν μέσω διαδηλώσεων οι πρώτες αφίξειςΣυνάντηση Τραμπ με Πούτιν στην Αλάσκα: Eν μέσω διαδηλώσεων οι πρώτες αφίξεις

Ως προς τη διαδικασία της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν, στη συνέχεια του τετ α τετ των δύο προέδρων θα ακολουθήσει πιο διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπείών και αν όλα πάνε καλά θα γίνει και κοινή συνέντευξη Τραμπ – Πούτιν.

Τραμπ: Πρώτη και τελευταία συνάντηση με Πούτιν για το Ουκρανικό

Ο Πούτιν «δεν πρόκειται να τα βάλει μαζί μου», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ επεσήμανε ότι ο στόχος του είναι να «προλειάνει το έδαφος» για συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.

Οι κάτοικοι του Άνκορατζ, υπενθυμίζουν και με συνθήματα το ρωσικό παρελθόν της Αλάσκας, εκφράζοντας αλληλεγγύη στο Κίεβο που έχει ξεκαθαρίσει ότι η όποια εδαφική παραχώρηση είναι αντισυνταγματική.

«Πιο σημαντική η δεύτερη συνάντηση με Ζελένσκι και ίσως κάποιους Ευρωπαίους»

Ο Τραμπ πιστεύει ότι η συνάντηση στην Αλάσκα θα έχει θετικό πρόσημο. Ωστόσο, συμπλήρωσε, ότι «πιο σημαντική συνάντηση θα είναι η δεύτερη συνάντηση» με τον πρόεδρο Πούτιν, τον Ζελένσκι και τον ίδιο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι παρόντες και Ευρωπαίοι ηγέτες».

Advertisement

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για το αν είναι διατεθειμένος να προσφέρει στον Πούτιν πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά για να τον παρακινήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι «θα δούμε τι θα συμβεί».

«Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση για τη Ρωσία, αλλά και για εμάς, καθώς θα σώσουμε πολλές ζωές».

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι συναντά τον Πούτιν «για να σώσει χιλιάδες στρατιώτες την εβδομάδα».

«Αν δεν ήμουν πρόεδρος, ο Πούτιν θα είχε καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία»

Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι υπάρχει 25% πιθανότητα η συνάντηση με τον Πούτιν να μην είναι επιτυχής.

«Πιστεύω ότι αν δεν ήμουν πρόεδρος, θα καταλάμβανε ολόκληρη την Ουκρανία. Είναι ένας πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», σχολίασε ο Τραμπ.

Advertisement

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει «ισχυρή διαπραγματευτική θέση» ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν «θα ήθελε να καταλήξει σε συμφωνία».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι αυτή η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση  Elmendorf-Richardson, είναι ίσως η «πρώτη και τελευταία ευκαιρία» για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και σειρά θεμάτων εμπορίου και οικονομίας.

Πούτιν: Ειλικρινείς οι προσπάθειες των ΗΠΑ για διευθέτηση του Oυκρανικού

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (14/8) ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει «ειλικρινείς προσπάθειες» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πρότεινε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Μιλώντας σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τους ανώτατους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους της Ρωσίας, ο Πούτιν ανέφερε ότι τους ενημέρωνε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την Ουκρανία, καθώς και για τις διμερείς συνομιλίες με το Κίεβο.

Advertisement

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε με την τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουν, καταβάλλει κατά τη γνώμη μου, αρκετά ενεργητικές και ειλικρινείς προσπάθειες για να σταματήσει τις μάχες, να τερματίσει την κρίση και να επιτύχει συμφωνίες που ενδιαφέρουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτήν τη σύγκρουση», δήλωσε ο Πούτιν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο